Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπερα

Επειδη η πλακετα του ποτισματος που ενεγροπιουσε τις ηλεκτροβανες βραχηκε σκευτηκα αντι να δοσω 60+ ευρω για καινουριο να παρω ενα arduino με 8-12 ευρω και 6 ρελεδακια (χωρις μεγαλο κοστος) και να το προγραμματισω.

Οι ωρες που θελω ειναι το βραδυ καθε μερα

Α0 12.30 εως 12.40

Α1 12.40 εως 12.50

Α2 12.50 εως 1.00

Α3 1.00 εως 1.10

Α4 1.10 εως 1.30

Α5 1.30 εως 1.50

Αυτο που θελω να μου πειτε ειναι τι θα γραψω στο προγραμμα γιατι πρωτη φορα προγραμματιζω

Ευχαριστω

• Απαντ. 33
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Οπότε να υποθέσουμε ότι πρώτη φορά χρησιμοποιείς και Arduino, έτσι?

Εχεις δει κάποιο (μιας και αναφέρεσε σε τιμή) ?

Θα χρειαστείς και μερικά άλλα εξαρτηματάκια, αλλά και πολλές γνώσεις.

Μάλλον σε συμφέρει να δώσεις το 60άρι, μιας και μπορεί να σου βγει παραπάνω το κόστος με το arduino (για να μην πω και το κόστος των φυτών που θα ξεραθούν τα κακόμοιρα μέχρι να κατασκευαστεί το κύκλωμα  :-D )

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

πρωτη φορα γενικος ασχολουμε με τον προγραμματισμο. Δεν ξερω ακομα ποιο να παρω πιστευω κατι τετοιο θα κανει http://robotstore.gr/general/arduino-pro-mini-328-5v-16mhz/

Δλδ ποσο καιρο θα παρει να το προγραμματισω?? αν και δεν πιστευω να παρει πολυ απλα θα δινει ρευμα σε καποιες εξοδους για 10-20 λεπτα

edit http://www.antoniou24.gr/p.ATmega328P-Arduino-Compatible-Nano-V3-Improved-Version-With-USB-Cable-SKU147298.1047617.html

Επεξ/σία από bade
Δημοσ.

Ο προγραμματισμός σε γενικές γραμμές δεν είναι δύσκολος, αλλά εφόσον δεν ξέρεις απλά θα σου πάρει πολύ χρόνο.

Και δεν είναι μόνο ο προγραμματισμός.

Πρέπει πχ να μάθεις και άλλα πράγματα. ΠΧ το Arduino δεν έχει RTC. Οπότε δεν μπορεί να ξέρει πότε θα είναι 12 ή 1 ή 3 το μεσημέρι. Ξέρει μόνο πόσα milliseconds έχουν περάσει απο την ώρα που ξεκίνησε η λειτουργία του. Οπότε θα χρειαστείς και ένα RTC και την απαραίτητη γνώση για να το συνδέσεις. Θα πρέπει να μάθεις οπότε να χρησιμοποιείς και την ανάλογη βιβλιοθήκη μέσα στο πρόγραμμά σου.

Τα ρελέ. Τι ρελέ θα είναι αυτά? θα λειτουργούν στα 5V ? τι ρεύμα θα τραβάει το κάθε ρελέ? Το arduino έχει πολύ συγκεκριμένες τιμές ρεύματος που μπορεί να δώσει σε κάθε έξοδο. Μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις κάποιο transistor για να τα ανοιγοκλείνεις, αν δεν επιλεγούν τα κατάλληλα (τα οποία για να είμαι ειλικρινής δεν ξέρω αν υπάρχουν, εγώ χρησιμοποιώ πάντα transistor για ρελέ).

Και μέτά, είναι η λογική του προγραμματισμού real life. Είναι αρκετά διαφορετικός υπο την έννοια ότι μπορεί εσύ να θεωρείς ότι κάτι συμβαίνει στιγμιαία, όμως στην πραγματικότησε σε ταχύτητες επεξεργαστεί, το ίδιο πράγμα μπορεί να έχει συμβεί εκατομμύρια φορές.

Αν σε ενδιαφέρει πραγματικά να μάθεις, τότε εδώ είμαστε να βοηθήσουμε. Απλά άρχισε την έρευνα και ρώτα ότι θες.

Αν απλά θέλεις να κάνεις την δουλειά σου (δηλαδή το πότισμα) και δεν θέλεις να ξανα ασχοληθείς με το arduino τότε απλά σε συμφέρει (και ποα άποψη χρόνου και απο άποψη χρημάτων) να πάρεις το έτοιμο.

Αντε να κάνω μια ερώτηση και εγώ γιατί με έβαλες στην πρίζα (πλησιάζει και ο καιρός των διακοπών).. Τι ηλεκτροβάνες χρησιμοποιείς για πότισμα?? 

Δημοσ.

Ο προγραμματισμός σε γενικές γραμμές δεν είναι δύσκολος, αλλά εφόσον δεν ξέρεις απλά θα σου πάρει πολύ χρόνο.

Και δεν είναι μόνο ο προγραμματισμός.

Πρέπει πχ να μάθεις και άλλα πράγματα. ΠΧ το Arduino δεν έχει RTC. Οπότε δεν μπορεί να ξέρει πότε θα είναι 12 ή 1 ή 3 το μεσημέρι. Ξέρει μόνο πόσα milliseconds έχουν περάσει απο την ώρα που ξεκίνησε η λειτουργία του. Οπότε θα χρειαστείς και ένα RTC και την απαραίτητη γνώση για να το συνδέσεις. Θα πρέπει να μάθεις οπότε να χρησιμοποιείς και την ανάλογη βιβλιοθήκη μέσα στο πρόγραμμά σου.

Τα ρελέ. Τι ρελέ θα είναι αυτά? θα λειτουργούν στα 5V ? τι ρεύμα θα τραβάει το κάθε ρελέ? Το arduino έχει πολύ συγκεκριμένες τιμές ρεύματος που μπορεί να δώσει σε κάθε έξοδο. Μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις κάποιο transistor για να τα ανοιγοκλείνεις, αν δεν επιλεγούν τα κατάλληλα (τα οποία για να είμαι ειλικρινής δεν ξέρω αν υπάρχουν, εγώ χρησιμοποιώ πάντα transistor για ρελέ).

Και μέτά, είναι η λογική του προγραμματισμού real life. Είναι αρκετά διαφορετικός υπο την έννοια ότι μπορεί εσύ να θεωρείς ότι κάτι συμβαίνει στιγμιαία, όμως στην πραγματικότησε σε ταχύτητες επεξεργαστεί, το ίδιο πράγμα μπορεί να έχει συμβεί εκατομμύρια φορές.

Αν σε ενδιαφέρει πραγματικά να μάθεις, τότε εδώ είμαστε να βοηθήσουμε. Απλά άρχισε την έρευνα και ρώτα ότι θες.

Αν απλά θέλεις να κάνεις την δουλειά σου (δηλαδή το πότισμα) και δεν θέλεις να ξανα ασχοληθείς με το arduino τότε απλά σε συμφέρει (και ποα άποψη χρόνου και απο άποψη χρημάτων) να πάρεις το έτοιμο.

Αντε να κάνω μια ερώτηση και εγώ γιατί με έβαλες στην πρίζα (πλησιάζει και ο καιρός των διακοπών).. Τι ηλεκτροβάνες χρησιμοποιείς για πότισμα?? 

Αυτο με τον χρονο το σκευτηκα και εγω αρα πρεπει να το βαλω στο ρευμα (οταν ειναι να δουλεψει) σε μια συγκεκριμενη ωρα πχ στην 8 το απογευμα και απο εκει να ξεκιναει στις 12 να κανει το ποτισμα και μετα την αλλη μερα αρα αμαν κοπει καμια φορα το ρευμα πρεπει να το ξαναβαλω στις 8

Εψαξα οδηγους στο νετ και δεν ειναι και πολυ δυσκολο το μονο που ειναι καπους ειναι οτι ο χρονος ειναι σε msec και θα πρεπει να διαιρω για να τα κανω ωρες ή λεπτα

Οι ηλεκτροβανες ειναι στα 24v ac

Δημοσ.

Γιατί δε ρίχνεις μία ματιά μέσω google;

http://www.instructables.com/id/WATERING-SYSTEM-INTRODUCTION/

Εχει πολλα projects θα προσπαθησω να βρω ενα που να εχει αυτο που θελω και να εχει και τον κωδικα αν και το εχω ψιλοκαταλαβει και πιστευω πως μπορω να το κανω και μονος μου

ευχαριστω για την βοηθεια και οτι χρειαστω θα σας ρωτισω

Δημοσ.

Ο χρόνος δεν είναι πρόβλημα, αρκεί να το αποφασίσεις.

Παίρνεις πχ ένα απο τα arduino που έδειξες και αυτό:

http://grobotronics.com/ds1307-real-time-clock-breakout-kit.html

το οποίο επικοινωνεί μέσω I2C με τον επεξεργαστή. Με αυτό θα μπορείς να κρατάς τον σωστό χρόνο. 

Και παίρνεις και μια τετράδα ρελέ σαν και αυτά (που μπορεί να λειτουργήσουν κατευθείαν απο τα pin του arduino)

http://grobotronics.com/relay-module-4-channel.html

Το internet είναι γεμάτο παραδείγματα με το πως θα γράψεις κώδικα που να υποστηρίζει το RTC. Δες και το site που αναφέρω.

Ξεκίνα και εδώ είμαστε.

Κανένα λινκ για τις βάνες?

Δημοσ.

Επίσης θα πρέπει να σκεφτείς και την περίπτωση που θα κοπεί το ρεύμα ενώ ποτίζει, δεν θα πρέπει οι βάνες να μένουν ανοιχτές. Μία μικρή μπαταρία με το αντίστοιχο κύκλωμα μπορεί να σου λύσει αρκετά προβλήματα. Γενικά ο κώδικας δεν είναι τόσο περίπλοκος αλλά το πώς θα κάνεις το σύστημα σου failsafe. Καλό προτζεκτάκι ωστόσο το σκεφτόμουν και εγώ, μπορεί να πάρει και πολλά upgrades όπως π.χ. σύνδεση με τον νετ κτλπ. Καλό κουράγιο..!

Δημοσ.

ψωνισε απο ebay. το DS1307 συγκεκριμενα έχει 0.87€ και ενα 4 channel relay καπου στο 2€. προσεξε και τι ρευμα τραβανε οι ηλεκτροβανες. για να παρεις τα αντιστοιχα ρελε. 24V AC τροφοδοτικο να φανταστω εχεις. προσεξε και τα ρελε που θα παρεις ναναι απομονωμενα...

Δημοσ.

ψωνισε απο ebay. το DS1307 συγκεκριμενα έχει 0.87€ και ενα 4 channel relay καπου στο 2€. προσεξε και τι ρευμα τραβανε οι ηλεκτροβανες. για να παρεις τα αντιστοιχα ρελε. 24V AC τροφοδοτικο να φανταστω εχεις. προσεξε και τα ρελε που θα παρεις ναναι απομονωμενα...

Σωστό, αλλά θα μπλέξει με πλακέτες/breadboard. Ασε που κάπως θα πρέπει να στηρίξει την θήκη της μπαταρίας, οπότε καλύτερα να παρει έτοιμο breakout board.

Δημοσ.

Ο χρόνος δεν είναι πρόβλημα, αρκεί να το αποφασίσεις.

Παίρνεις πχ ένα απο τα arduino που έδειξες και αυτό:

http://grobotronics.com/ds1307-real-time-clock-breakout-kit.html

το οποίο επικοινωνεί μέσω I2C με τον επεξεργαστή. Με αυτό θα μπορείς να κρατάς τον σωστό χρόνο. 

Και παίρνεις και μια τετράδα ρελέ σαν και αυτά (που μπορεί να λειτουργήσουν κατευθείαν απο τα pin του arduino)

http://grobotronics.com/relay-module-4-channel.html

Το internet είναι γεμάτο παραδείγματα με το πως θα γράψεις κώδικα που να υποστηρίζει το RTC. Δες και το site που αναφέρω.

Ξεκίνα και εδώ είμαστε.

Κανένα λινκ για τις βάνες?

Αυτο που εχεις βαλει δεν εχει usb πως θα το συνδεσω στο pc? τωρα στα ρελε θα παω στον βενερη και θα του πω να μου δοσει ρελε που να τραβανε λιγοτερο απο 40 mA στην ουσια οσο ποιο μικρα γινετε γιατι και οι ηλεκτροβανες πανω απο 0,5A δεν τραβανε.εχω το πηνιο απο την καμενη πλακετα

οι ηλεκτροβανες που εχω ειναι πολυ παλιες οπως και η πλακετα ( 20+) τις ειχε βαλει ο πατερας μου 

ακομα σκευτηκα να το τροφοδοτω μεσω του βυσματος που περνει απο 6 εως 12 v, εγω θα το εχω με εναν μ/τ 12v παραλληλα συνδεδεμενο με μια μπαταρια ( εχω κατι παλιες αυτοκινητου που δεν θα πεσουν ποτε) και οταν κοπει το ρευμα να περνει απο την μπαταρια

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...