Προς το περιεχόμενο

Μείον 20 εκατομμύρια ο Mr. Ubuntu, Mark Shuttleworth


Apple fanboy

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Προφανώς αν είσαι επιχειρηματίας και δικαίως ή αδίκως χάνεις 20 εκατομμύρια δολάρια, θα προσπαθήσεις να κάνεις κάτι ώστε να μειώσεις την απώλεια. Και τι γίνεται όμως αν η μια από τις επιχειρήσεις σου είναι η Canonical;

Ο Mark Shuttleworth, δεν νομίζω ότι χρειάζεται συστάσεις. Ο Νοτιοαφρικανός επιχειρηματίας είναι ο ιδρυτής και κύριος χρηματοδότης της Canonical, της εταιρείας που έφτιαξε το Ubuntu Linux, το δημοφιλές ελεύθερο και ανοιχτού κώδικα λειτουργικό σύστημα για επιτραπέζιους υπολογιστές και servers αλλά και για κινητές συσκευές πλέον, με τo πρώτο Ubuntu Phone που ήρθε με το BQ-Aquaris. Ο Mark είναι αυτός που ορίζει την στρατηγική και τον σχεδιασμό της τακτικής που ακολουθεί η Canonical, η οποία πουλάει την εμπορική υποστήριξη του Ubuntu, κυρίως στις μεγάλες επιχειρήσεις και στις κυβερνήσεις που την αναπτύσσουν επαγγελματικά.

Ο Mr Ubuntu λοιπόν, έχασε τον μακροχρόνιο αγώνα που έκανε προκειμένου να ανατρέψει το τραπεζικό τέλος ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων (ούτως ειπείν 12,8 λίρες Αγγλίας) που του επέβαλε η τράπεζα, ως φόρο, για την περιουσία την οποία μετέφερε από την Νότια Αφρική.

Και πολύ πικράθηκε ο άνθρωπος. Βλέπετε, είχε συνηθίσει στον φορολογικό παράδεισο όπου διαμένει, στην πανέμορφη νήσο Isle of Man (όπου είναι και τα γραφεία της Canonical), με το ιδιωτικό του τζετ, ένα Bombardier Global Express, το οποίο συχνά αναφέρεται ως Canonical One αλλά στην πραγματικότητα ανήκει στην εταιρεία του, την HBD Venture Capital.

Το 2001 λοιπόν, ο Shuttleworth μετακόμισε από την Νότιο Αφρική, στην Νήσο του Μαν (Isle of Man), απέναντι από το Λονδίνο. Είπαμε, φορολογικός παράδεισος. Φαίνεται όμως πως είχε υπολογίσει χωρίς τον ξενοδόχο αφού όταν το 2008 προσπάθησε να αποσύρει R2.5bn (Ράντ Νότιας Αφρικής / ZAR που μπορεί να γραφτεί και ως R), δηλαδή 204 εκατομμύρια δολάρια (ή 128 λίρες Αγγλίας) από τον λογαριασμό του που είχε στην Κεντρική Τράπεζα της Νότιας Αφρικής. Η τράπεζα, όμως, ως γνωστόν, δεν τα σηκώνει αυτά (ακούς εκεί θα κάνεις ό,τι θέλεις εσύ με τα δικά σου χρήματα). Έτσι λοιπόν - ε μα ναι, η τράπεζα, ποιος άλλος - με διαταγή του υπουργού Οικονομικών Α.Ε., παρακρατεί το 10 τοις εκατό της μεταφοράς, ως τέλους εξόδου.

Έξαλλος ο Shuttleworth· ποιος είδε τον Mr Ubuntu και δεν τον φοβήθηκε. Έξω φρενών, πάει την τράπεζα σε ένα Ανώτατο Δικαστήριο στην Πρετόρια για να πάρει πίσω τα εκατομμύριά του, ισχυριζόμενος ότι ο φόρος που του επεβλήθη ήταν αντισυνταγματικός.

Χα, τράπεζα όμως είναι αυτή· και, με δικαστήρια, ου μπλέξεις. Το δικαστήριο λοιπόν απεφάνθη ότι το τέλος εξόδου που του επεβλήθη ήταν νόμιμο και θεμιτό, αλλά αποφάσισε ότι ορισμένοι από τους κανόνες συναλλάγματος ήταν παράνομοι και αντισυνταγματικοί.

Ο Shuttleworth δεν το έβαλε κάτω και, τραβώντας το θέμα, πήγε την υπόθεση στο Ανώτατο Εφετείο, το οποίο είπε ότι οι κανόνες ήταν έγκυροι, αλλά η επιβάρυνση του φόρου που έβαλε η τράπεζα δεν ήταν. Η κυβέρνηση της Νοτίου Αφρικής και η Κεντρική τράπεζα (reserve bank) ξεκίνησαν αίτηση ανταναιρέσεως. Έγινε της... έφεσης δηλαδή.

Η υπόθεση, με τις αγωγές και τις εφέσεις επί των εφέσεων, του μεγαλο-επιχειρηματία του Linux έληξε προχθές (Πέμπτη 18/06 Ιουνίου 2015) ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Νότιας Αφρικής, το οποίο απεφάνθη (PDF) ότι η Reserve Bank της Νότιας Αφρικής είχε δίκιο ευθύς εξ' αρχής και έπρεπε να προστατευθεί (ε ναι, η τράπεζα). Πώς; Μα να γίνει η παρακράτηση του τραπεζικού τέλους που επεβλήθη στον Mark Shuttleworth. Ο δικαστής Dikgang Moseneke εξηγεί ως εξής την απόφασή του:

 

Η παρακράτηση φόρου δεν ήταν σε κανένα σημείο ασύμβατη με το Σύνταγμα. Η τράπεζα δεν χρέωσε τέλος εξόδου για να αυξήσει τα έσοδά της· το έκανε με κύριο στόχο να ελέγξει/ρεγουλάρει την μεταφορά χρημάτων, αποθαρρύνοντας έτσι την εξαγωγή κεφαλαίων από την χώρα προκειμένου να προστατέψει την εγχώρια οικονομία.

 

Ο Shuttleworth έκανε την περιουσία του όταν πούλησε την εταιρεία του Thawte Consulting, στην VeriSign, έναντι 575 εκατομμυρίων δολαρίων. Εν συνεχεία, ίδρυσε την Canonical, και το 2009 παραιτήθηκε από CEO της εταιρείας του.

Βέβαια, ο φόρος των 20 εκατομμυρίων δολαρίων ο οποίος του επεβλήθη μετά βίας φτάνει τον ποσόν που, τον Απρίλιο του 2002, ξόδεψε το αφεντικό του Ubuntu για να κάνει τουρισμό στο διάστημα ως κοσμοναύτης, μέλος του πληρώματος της αποστολής Soyuz TM34, στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Και, το ίδιο, το επανέλαβε κάποια χρόνια αργότερα. Το 2010, δε, ξόδεψε το υπέρογκο ποσό των 34 εκατομμυρίων δολαρίων (άλλοι μιλάνε για 31,5 εκατομμύρια) για να αγοράσει ένα ρετιρέ αξίας 31.5 εκατομμυρίων δολαρίων, στο Superior Ink της Νέας Υόρκης, επί της οδού West 12. Το ρετιρέ έχει βεράντες και από τις τέσσερις πλευρές, και φυσικά έχει θέα το Άγαλμα της Ελευθερίας και το Empire State Building.

Μιας και η απόφαση ήλθε από το Ανώτατο Δικαστήριο, είναι τελεσίδικη και ο Shuttleworth δεν μπορεί πλέον να πάρει πίσω τα χρήματα που του παρακράτησε (από τον λογαριασμό του) η τράπεζα.

Σημειωτέον ότι ο «μπαμπάς» του Ubuntu δεν δέχτηκε να σχολιάσει την απόφαση του δικαστηρίου.

 

Πηγή;http://osarena.net/meion-20-ekatommyria-o-mr-ubuntu-mark-shuttleworth

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Για 'μένα το μεγάλο στραπάτσο θα έρθει από τους ίδιους τους χρήστες του Ubuntu και όχι απ' τις τράπεζες. Αν συνεχίσει να θεωρεί τους χρήστες του λειτουργικού του πειραματόζωα, σε -όχι και πολύ μακρινό διάστημα- το Ubuntu θα τρέχει μόνο στους δικούς του υπολογιστές! Μέχρι να βαρεθεί κι αυτός...

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τσιπρα ακους..........που κοντεύουν να αδειάσουν οι τράπεζες

 

 

 

 

 

 

Ας το σβησει καποιος μοδ

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...