Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σε όλους.

Σε σύστημα dual boot με Mint 17.1 και μετά από απεγκατάσταση των Windows 10 preview,

το MBR δεν είναι το αναμενόμενο και δεν μπορώ να μπω στα 8.1. Πιο αναλυτικά:

Στο δίσκο του Mint (sda1) είχα βάλει Win 10 preview παράλληλα με το Mint.

Όλα καλά, μέχρι που αποφάσισα να βγάλω πια το preview, οπότε χάλασε το MBR.

Για όσους ξέρουν, το preview είχε εγκαταστήσει δικό του MBR και για να μπω στα 8.1 περνούσα από

διπλό MBR, ένα του Mint (Grub) κι ένα των Win 10 preview.

Μπήκα με το DVD των 8.1 αλλά κάνοντας το κλασικό bootrec /RebuildBcd και μετά bootrec /fixMbr και

bootrec /fixboot, δεν έφτιαξε τίποτα. Ξεκούμπωσα τον δίσκο με το Linux μήπως και δει μόνο τα Win και

εγκαταστήσει το MBR, αλλά τίποτα.

Μέσω του Gparted στο Mint έσβησα το MBR των Win 10 preview, μήπως και αυτό δεν άφηνε το φρέσκο

MBR να εγκατασταθεί.

Αυτή τη στιγμή είμαι με το Linux και χωρίς δυνατότητα να μπω στα Windows καθόλου.

Τα φώτα σας, παρακαλώ.

Δημοσ.

Μας μπέρδεψες εντελώς,εμένα τουλάχιστον,το mbr δεν έχει καμιά σχέση με τα μενού που βγαίνουν στην αρχή.

Από εδώ και πέρα,αφού ξεκινάνε τα Linux μπορείς να ψάξεις για τρόπο να  ξεκινάνε τα windows σου μέσα από τον grub.

Για να ξεκινάνε τα windows,από vista και μετά, από μόνα τους δεν φτάνει να υπάρχει σωστό mbr/gpt αλλά πρέπει να υπάρχει και σωστό bcdstore είναι η προέκταση του uefi που λέει στο σύστημα από που να ξεκινήσει,μέσα από τα windows υπάρχει το easybcd και γίνεται πολύ εύκολα να προσθέσεις τα windows στο μενού.

Δημοσ.

Φίλε μου, είναι μπερδεμένα γιατί κι εγώ δεν ήξερα τι να σκεφτώ, γι' αυτό και ζητώ γνώμες.

Έχω ξανακάνει τέτοια διαδικασία, αλλά τώρα με τα Win 10 κάτι άλλο έπαιξε.

Μπορείς, σε παρακαλώ, να μου πεις πώς να κάνω αυτό που είπες στο τέλος;

πρέπει να υπάρχει και σωστό bcdstore είναι η προέκταση του uefi που λέει στο σύστημα από που να ξεκινήσει,μέσα από τα windows υπάρχει το easybcd και γίνεται πολύ εύκολα να προσθέσεις τα windows στο μενού.

Σ' ευχαριστώ.

Δημοσ.

Για να μπορέσουμε να καταλάβουμε, μπορείς να δώσεις τις παρακάτω πληροφορίες?

• Πόσους δίσκους έχει το μηχάνημά σου και σε τι διαμόρφωση (MBR, GPT)?
  • Τι partitions είχε ο κάθε δίσκος και σε τι διαμόρφωση (ΝTFS, FAT32, Ext4, κλπ)?
  • Τι λειτουργικά είχες εγκαταστήσει και σε ποιό δίσκο?
  • Πως έκανε boot το μηχάνημα? Με MBR ή GRUB?
  • Από ποιο δίσκο έκανε boot?
  • Πως ακριβώς απεγκατέστησες τα Windows 10?

Από τα λίγα που κατάλαβα είναι ότι θέλεις να λειτουργήσεις το μηχάνημα με Linux Mint και Windows 8.1.

Για να το πετύχεις αυτό, πρέπει να μπουτάρεις με GRUB.

Αν το GRUB είναι χτυπημένο, θα πρέπει να το διορθώσεις με κάποιο πρόγραμμα σαν τον GRUB Customizer, μπουτάρωντας με μια Live Linux διανομή.

Αν δεν τα καταφέρεις, ξαναπέρνα τα Mint για να δημιουργήσεις έναν σωστό GRUB.

Δημοσ.

Φίλε Euclides, υπάρχει σωστό GRUB. Απλά δεν υπάρχει καταχώρηση Windows μέσα σ' αυτό.

Ορίστε τα screenshots.

Εδώ φαίνεται ο δίσκος με το Mint (ext4). Δίπλα του ήταν και τα Win 10 preview που έσβησα.

sda-Linux%20Mint_zpsnmiwzywk.png

Εδώ είναι ο δίσκος με τα Windows 8.1 (NTFS).

sdc-Windows_8.1_zpsgg58tl2q.png

Το μηχάνημα μπoύταρε με GRUB, βέβαια, και μόλις εγκαταστάθηκαν τα 10 preview, έβαλαν με τη σειρά τους ένα κάποιο δικό τους GRUB, αν μπορώ να το ονομάσω έτσι, σε μια μπλε οθόνη που σε έβαζε να επιλέξεις μεταξύ 8.1 και 10.

Από τα λίγα που κατάλαβα είναι ότι θέλεις να λειτουργήσεις το μηχάνημα με Linux Mint και Windows 8.1.

Σωστά κατάλαβες.

• Πως ακριβώς απεγκατέστησες τα Windows 10?

Έκανα Delete το partition όπου υπήρχαν. Το ξέρω πως δεν είναι ενδεδειγμένο, αλλά έτσι έγινε.

Δεν υπέθεσα πως θα υπήρχε τόσο θέμα, ενώ με άλλες distro δεν είχα επιπλοκές τέτοιες.

Δημοσ.

Αν κατάλαβα καλά έχεις 2 δίσκους, έναν 320 Gb (sda) που έχεις το Linux και έναν 500 Gb (sdc) που έχεις τα Windows.

O sdb που είναι?

Από τα screenshots που ανέβασες δεν φαίνεται κάποιος unallocated χώρος που να είχες εγκατεστημένο και τρίτο λειτουργικό, αλλά από τα συμφραζόμενα υποθέτω ότι ήταν σε κάποιο partition του sda.

Κατ' αρχήν σύστημα με 2 λειτουργικά (Windows και Linux), μόνο με GRUB μπορεί να μπουτάρει - ο Boot Loader των Windows δεν υποστηρίζει διπλό μπουτάρισμα με Linux και Windows.

Άρα στην επιδιόρθωση του GRUB πρέπει να επικεντρώσεις τις προσπάθειές σου.

Πως ξέρεις ότι ο GRUB δεν έχει πρόβλημα?

Έτρεξες τον GRUB Customizer που σου είπα?

http://linuxg.net/how-to-install-grub-customizer-4-0-6-on-ubuntu-linux-mint-elementary-os-and-their-derivative-systems/

Και όπως ανέφερα στο προηγούμενο post μου, αν δεν μπορείς να διορθώσεις τον GRUB με τον GRUB Customizer, δοκίμασε να ξαναπεράσεις το Linux για να δημιουργηθεί σωστό GRUB.

Βέβαια όπως το έχεις εγκατεστημένο, αν ξαναπεράσεις το Linux θα χάσεις ότι Data έχεις στο /home, γιατί δεν το έχεις σε χωριστό partition.

Θα σε συμβούλευα, αν ξαναπεράσεις το Linux, να δημιουργήσεις τρία partitions (/root, /home και swap) ώστε σε περίπτωση προβλήματος του λειτουργικού (καλή ώρα όπως τώρα), να μην κινδυνεύουν τα data σου.

Δημοσ.

Φίλε μου, καταρχήν σε ευχαριστώ για τη βοήθεια.

Έκανα ό,τι είπες με το Grub Customizer, αλλά παρ' όλο που βρήκε καταχώρηση Windows 8 loader, με πετάει σε μια οθόνη

που λέει:

File: \Windows\system32\winload.exe
Error Code: 0xc0000225

Προφανώς, κάτι έχει καταστραφεί. Αυτό είναι που εννοούσα όταν είπα πως δεν υπάρχει πια MBR των Windows.

Προσωπικά, δεν νομίζω πως αν επανεγκαταστήσω Linux θα λυθεί το θέμα, καθώς δεν έχει να κάνει με κάτι χαλασμένο

στο Linux ή στο Grub, αλλά μάλλον στα Windows.

Εξάλλου, δεν μπορώ να σβήσω τον δίσκο που είναι όλα (μετέφερα από τα Win πράγματα, σε περίπτωση που

θα χρειαζόταν να κάνω reinstall τα Windows, όπως μάλλον πρέπει να κάνω τώρα).

Δεν βλέπω να υπάρχει άλλη λύση.

Ευχαριστώ και πάλι για τον χρόνο σου και τη βοήθεια.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...