Προς το περιεχόμενο

[ssd]Intel 535 Series 240GB @msystems 99€

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ο 850 evo 5 χρονια εγγυηση εχει τι εννοεις λιγοτερη εγγυηση???

Έχεις απόλυτο δίκιο, παρασύρθηκα από τους 840 Evo και είχα την εντύπωση ότι έδινε 3 χρόνια η Samsung στον Evo και 5 χρόνια στον Pro.

Θα διορθώσω το προηγούμενό μου πόστ αντίστοιχα και σε ευχαριστώ που το επισήμανες.

http://www.samsung.com/global/business/semiconductor/minisite/SSD/global/html/support/warranty.html

• Like 2
Δημοσ.

Είναι καλό να ακούγονται διάφορες απόψεις παιδιά. Δεν χρειάζεται να αρπάζεστε ο ένας με τον άλλον. Είναι πολύ σημαντικό κάποιος που έχει καλύτερη γνώση στους SSD να καταθέτει την άποψη του.

Από τα διάφορα benchmarks που είδα μάλλον αξίζει κάποιος να πάει στον 850 Evo και η διαφορά τους στη τιμή είναι πολύ μικρή, περίπου 8 ευρώ.

Πάντως αν κάποιος γυρνάει από μηχανικό σε SSD η διαφορές που θα δει έτσι και αλλιώς θα είναι χαώδεις! 

• Like 1
Δημοσ.

Συμφωνώ.

Αυτοί ήταν οι λόγοι που παρέθεσα και τα άλλα 2 μοντέλα του ανταγωνισμού (850 Evo, BX100) για να γίνει διάλογος κι ανταλλαγή απόψεων και από άτομα που τους έχουν δουλέψει σε πραγματικές συνθήκες και όχι μόνο σε benchmarks.

Προσωπικά εμπειρία από τη σειρά 850 έχω μόνο με τον Pro (την οποία στο παρόν τόπικ δεν έχει νόημα να παραθέσω γιατί είναι άλλη κλάση κι άλλη τιμή). Δεν έχω δουλέψει σε real life τον 850 Evo.

Από την άλλη έχω δουλέψει αρκετούς 840 Εvo και η σταθερότητα όπως και οι επιδόσεις που είδα (ειδικά στους μικρούς 120GB και 250GB) ήταν απογοητευτική.

Έχοντας δουλέψει πολλούς Intel, μπορώ να πώ με σιγουριά ότι σίγουρα μπορεί να μην είναι οι ταχύτεροι, είναι όμως τέρμα σταθεροί και αξιόπιστοι και με τα λιγότερα προβλήματα (ως επί το πλείστον).

Τέλος, έχω δουλέψει και με αρκετούς Crucial (M4, M500, MX100, M550, BX100) παράπονα προσωπικά δεν έχω αν κι έχω ακούσει από συνάδελφο κι έχω δεί σε forums από άλλους για ορισμένα μοντέλα (ίσως από παλιότερες σειρές) ότι νέκρωναν στο ξαφνικό μετά από χρήση περίπου 6 μηνών.

Έναν BX100 250GB τον έχω βάλει σε test run στο πασπαρτού λάπτοπ της δουλειάς και μπορώ να πώ ότι για τα λεφτά του πραγματικά είναι πολύ καλό VFM και με πολύ χαμηλές καταναλώσεις. Το αν εξακολουθήσει να είναι το ίδιο αξιόπιστος και γρήγορος 6 μήνες μετά ή 1 χρόνο μετά, θα το δείξει ο χρόνος.

Δημοσ.

Όποιον SSD και να πάρεις θα δεις πολύ μεγάλη διαφορά και ειδικά αν τον βάλεις σε λάπτοπ που οι συμβατικοί δίσκοι έχουν μικρότερο αριθμό στροφών και είναι ακόμη πιο αργοί. Απλά οι προτάσεις (και καμμιά φορά και οι διαφωνίες) γίνονται επειδή προσπαθούμε να πάρουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε με τα Χ χρήματα που μπορούμε να διαθέσουμε. Έτσι όταν κάποιος, όπως ο matrix, βλέπει να προτείνεται κάτι που κάνει Χ ευρώ και έχει τα μισά features από κάτι που κάνει Χ+5 ευρώ, λογικό είναι να το τονίσει.

99 ευρώ δεν είναι άσχημα για ένα 240/250/256άρη SSD απλά δεν είναι και τρελή προσφορά γιατί υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές. Τον BX100 δεν τον θεωρώ καλή αντιπρόταση γιατί έχει μικρότερο feature set από τον Intel και από άλλους. Χωρίς να είμαι ο γκουρού και η γνώμη μου να έχει βαρύτητα, τους μόνους που θα πρότεινα εγώ σε αυτά τα χρήματα είναι ο OCZ Arc 100 240GB που έχω προτείνει συχνά-πυκνά (100 ευρώ), ο Samsung 850 Evo (108) ευρώ. Επίσης κάποιοι sandisk είναι καλοί αλλά είναι πιο ακριβοί και δεν έχουν και encryption αν το χρειάζεται κάποιος οπότε δεν τους προτείνω. Και τον συγκεκριμένο Intel καλό τον βλέπω αλλά δεν βρίσκω καμμία πληροφορία πουθενά για αυτόν (είναι καινούριο μοντέλο ?). Αν έχει κάποιο νέας γενιάς Intel ελεγκτή και όχι sandforce όπως οι προηγούμενοι, τότε είναι καλή επιλογή.

Ο OCZ έχει στα θετικά του τον νέο τρόπο εγγύησης. Δεν χρειάζεσαι αποδείξεις αγοράς και χαζομάρες απλά το S/N του σκληρού και σου στέλνουν νέο και παίρνουν πίσω το παλιό. Δεν ξέρω κάποιον Έλληνα που να χρειάστηκε να στείλει πίσω το δίσκο αλλά στην Ελλάδα αναφέρει ότι δεν πληρώνεις ταχυδρομικά για όλο αυτό.

Επίσης έχει ένα αξιοπρεπή ελεγκτή που έχει αποδείξει την σταθερότητά του. Δεν είναι και ο πιο γρήγορος στις επιδόσεις αλλά ούτε και σέρνεται. Έχει μικρότερες επιδόσεις από τον Samsung αλλά έχει σταθερή λειτουργία σε βάθος χρόνου και ανεξαρτήτως τύπου δεδομένων (σε κάποιους ελεγκτές αν τα δεδομένα δεν συμπιέζονται οι επιδόσεις πέφτουν σημαντικά).

Στα αρνητικά του είναι η σχετικά μικρή εγγύηση των 22TB. Αυτό δεν είναι τόσο φοβερό από την άποψη των μνημών. Έχει αποδειχτεί ότι οι μνήμες σε MLC κατάσταση (ακόμη και στην λιθογραφία των 19 που έχουμε) αντέχουν πολλά TB. Ο φόβος σε ένα SSD είναι να τον πιει το firmware και ξαφνικά να χαθεί ο δίσκος και να μην φαίνεται στο BIOS. Εκεί έγκειται ο φόβος σε μια μικρή εγγύηση ότι αν ο δίσκος χαθεί ενώ έχουν γραφεί 23TB, δεν είναι υποχρεωμένη η OCZ να στον αλλάξει. Η OCZ έχει επιδείξει καλή συμπεριφορά και έχει αλλάξει δίσκους σε 3-4 άτομα που είχαν λίγο μεγαλύτερο αριθμό από τα 22TB αλλά δεν μπορείς να είσαι σίγουρος.

Επίσης αρνητικό είναι ότι δεν υποστηρίζει τις νέες μεθόδους ελαχιστοποίησης ενέργειας devsleep, κτλ οπότε εκεί που ο Intel και ο Samsung θα καίνε σε idle πχ 5mW, ο OCZ θα καίει 600mW.

Για τον 850 Evo δεν νομίζω ότι χρειάζεται να γράψω πολλά. Ο 850 Evo έχει θετικό ότι έχει καλές ταχύτητες, υποστηρίζει encryption και αυτός, έχει 5 χρόνια εγγύηση και 75TB σε αντίθεση με τα 3 χρόνια και 22TB του OCZ. Επίσης έχει διορθώσει τα προβλήματα αξιοπιστίας και έχει μεγαλύτερη αξιοπιστία από τον 840 λόγω της μεταπήδησης σε 3D TLC.

Ο μόνος λόγος που προσωπικά προτιμώ τον OCZ έναντι αυτού είναι η TLC. Όσο τεράστια αύξηση στην αξιοπιστία και να έδωσε στην TLC η μεταπήδηση σε 3D πάλι είναι TLC και προσωπικά την φοβάμαι. Προτιμώ να παίξω ζάρια με τα 22TB σε MLC παρά με την TLC. Αυτό βέβαια είναι προσωπική μου παραξενιά και δεν αποτελεί επιχείρημα.

Ο Intel 535 του θέματος έχει το θετικό ότι έχει 5 χρόνια εγγύηση και αυτός και την αξιοπιστία της Intel. Έχει υλοποίηση devsleep για μικρότερη κατανάλωση, καλύτερη υλοποίηση encryption από τον ανταγωνισμό (από όσο μπορούμε να ξέρουμε μια και οι περισσότεροι κατασκευαστές δεν γράφουν πώς την υλοποιούν). Στα αρνητικά του είναι μικρότερος αριθμός IOPS (41K έναντι 75Κ του OCZ και 94Κ του Samsung) και μικρότερες επιδόσεις στην εικόνα που έδωσε ο Matrix.

Edit: Στο spec sheet αναφέρει ότι έχει 41K / 80K IOPS και έως 540MB Read / 490MB Write σε συμπιέσιμα δεδομένα και από κάτω υπάρχει ένας ακόμη πίνακας για μη-συμπιέσιμα δεδομένα όπου τα νούμερα πέφτουν σε 37Κ / 23Κ IOPS και 230MB Write.

Δεν το ξέρω στα σίγουρα αλλά με βάση το παραπάνω μήπως και αυτός έχει Sandforce και για αυτό έδειξε χαμηλότερα νούμερα στο CrystalDiskMark ?

• Like 5
Δημοσ.

Ο OCZ έχει στα θετικά του τον νέο τρόπο εγγύησης. Δεν χρειάζεσαι αποδείξεις αγοράς και χαζομάρες απλά το S/N του σκληρού και σου στέλνουν νέο και παίρνουν πίσω το παλιό. Δεν ξέρω κάποιον Έλληνα που να χρειάστηκε να στείλει πίσω το δίσκο αλλά στην Ελλάδα αναφέρει ότι δεν πληρώνεις ταχυδρομικά για όλο αυτό.

Για την OCZ ίσως να είναι κάτι νέο (σε αντίθεση με τον μεγάλο αριθμό επιστροφών σε μνήμες παλαιότερα και σε SSD μεταγενέστερα) που δεν αποτελεί κάτι νέο για πολλούς παθόντες).

Λόγω του πολύ άσχημου παρελθόντος της, προσωπική μου γνώμη πάντα, θεωρω ότι η OCZ έχει χάσει την παλιά της αίγλη κι αξιοπιστία εδώ και καιρό δεδομένου μάλιστα και του ανταγωνισμού που έχει αποδειχτεί και φτηνότερος και πιο αξιόπιστος.

Η Intel και η Samsung (ίσως και άλλες εταιρίες) ξέρω σίγουρα πως προσφέρουν φανταστικό RMA μόνο με τον σειριακό εδώ και χρόνια.

Edit: Στο spec sheet αναφέρει ότι έχει 41K / 80K IOPS και έως 540MB Read / 490MB Write σε συμπιέσιμα δεδομένα και από κάτω υπάρχει ένας ακόμη πίνακας για μη-συμπιέσιμα δεδομένα όπου τα νούμερα πέφτουν σε 37Κ / 23Κ IOPS και 230MB Write.

Δεν το ξέρω στα σίγουρα αλλά με βάση το παραπάνω μήπως και αυτός έχει Sandforce και για αυτό έδειξε χαμηλότερα νούμερα στο CrystalDiskMark ?

Αυτό είναι ένα πάρα πολύ καλό ερώτημα που τίθεται, για το οποίο θα με ενδιέφερε να μάθω την απάντηση από όποιον τυχαίνει να γνωρίζει (η να έχει εμπειρία με) τον συγκεκριμένο δίσκο.

• Moderators
Δημοσ.

Info: Φυσικα και είναι sandforce (2281) και ο 535. Είναι προφανες από τα νουμερα που δινει η εταιρια και από αυτά που δινουν οι μετρήσεις σε as ssd και crystaldm, αλλα και πληροφορια που υπαρχει στο νετ σε αρκετα sites. Τοσα χρονια, είναι γνωστο το "look" ενός sandforce.

Για τα αλλα τα εχουμε ξαναπει, δεν επαναλαμβάνομαι. :)

Δημοσ.

Δεκτό και σεβαστό.

Οπότε για 8 ευρώ διαφορά (προς τα πάνω) είναι καλύτερο να πάει κάποιος για τον 850 Evo αν αναζητά επιδόσεις που να μπορεί φυσικά να τις δει και στην πράξη σε κάποιο σύγχρονο μηχάνημα.

• Moderators
Δημοσ.

Αυτή είναι η δικη σου αντι-προταση με την οποια εγω δεν συντασσομαι. (είναι μια καλυτερη επιλογή από τον 535, αλλα όχι από τις top vfm - είμαι αλλωστε "απέναντι" στα TLC από την ανατολη του 840, ημουν "μονος" τοτε, ειδατε τι εγινε :P. Εχω κανει πανω από 100 ποστ με αναλυση στην ενοτητα για τους ssd τοσα χρονια, κουραστηκα :P )

(κανω αυτό το ποστ για να μην ληφθεί από το ποστ σου ότι εχω προτεινει εγω ποτε 840-850 evo. Ποτε!)

Δημοσ.

Σαφώς. Τη γνώμη μου ανέφερα, όποιος θέλει συντάσσεται ή αντίστοιχα επιλέγει άλλες λύσεις πιο αποτελεσματικές/ενδιαφέρουσες κατ'αυτόν (ακριβότερες ή φτηνότερες). :)

(κανω αυτό το ποστ για να μην ληφθεί από το ποστ σου ότι εχω προτεινει εγω ποτε 840-850 evo. Ποτε!)

Δεκτό :)

Δημοσ.

Η Intel και η Samsung (ίσως και άλλες εταιρίες) ξέρω σίγουρα πως προσφέρουν φανταστικό RMA μόνο με τον σειριακό εδώ και χρόνια.

Για την Intel όντως δεν έχω διαβάσει κανένα να έχει παράπονο και το RMA είναι πολύ εύκολο. Για την Samsung έχω διαβάσει στο περίπου 80% καλή εμπειρία - 20% κακή εμπειρία. Όπως και να έχει το θέμα, συμφωνώ μαζί σου απολύτως σε αυτό.

Το επιχείρημα "καλή εγγύηση" δεν το έγραψα τόσο σε σύγκριση με τον 850 και τον Intel αλλά για κάποιον που σκέφτεται να πάρει κάποιον άσχετο ssd. Τον ίδιο σκοπό είχε όλο μου το μήνυμα δηλαδή να αναφέρω για ποιο λόγο προτείνω αυτούς τους 2 (ή 3 με τον intel) και τι προσφέρει ο καθένας από τους τρεις σε σχέση με ένα corsair, sandisk, kingston, κτλ που είναι στα ίδια χρήματα και σκέφτεται κάποιος αν είναι καλή αγορά.

Λόγω του πολύ άσχημου παρελθόντος της, προσωπική μου γνώμη πάντα, θεωρω ότι η OCZ έχει χάσει την παλιά της αίγλη κι αξιοπιστία εδώ και καιρό δεδομένου μάλιστα και του ανταγωνισμού που έχει αποδειχτεί και φτηνότερος και πιο αξιόπιστος.

Πολύς κόσμος σκέφτεται έτσι και είναι απολύτως λογικό αυτό που λες. Γιατί να ρισκάρεις να πάρεις ένα OCZ όταν στο παρελθόν όλοι κράσαραν (και όταν δεν έχει τρομερές διαφορές με τον ανταγωνισμό). Προσωπικά πιστεύω πως εκείνη η εποχή έχει περάσει και δεν έχει καμμία σχέση με την σημερινή OCZ. Αυτό φυσικά δεν λέει κάτι χωρίς εξήγηση αλλά είναι εντελώς εκτός θέματος για αυτό δεν έγραψα κάτι. Αν ενδιαφέρεται κάποιος και δεν ενοχλεί τους mods, μπορώ να γράψω γιατί το πιστεύω αυτό.

Εχω κανει πανω από 100 ποστ με αναλυση στην ενοτητα για τους ssd τοσα χρονια, κουραστηκα :P )

Ε ακόμα ένα ποστ τι πειράζει :P

Οι Evo φεύγουν. Τι προτείνεις σε αυτά τα χρήματα ?

Δημοσ.

καλες οι αναλυσεις και σεβαστες οι μετρησεις και οι αποψεις οπου βοηθανε απιστευτα

προσωπικα ομως εκανα την επιλογη και δε το μετανιωσα

στο ιδιο υπολογιστη εχω αλλαξει 4 ssd και ειναι αισθητα ο πιο γρηγορος

η συσκευασια ειναι σενα χαρτινο κουτακι ο δισκος και ενα αυτοκολητο και η ευχαριστη εκπληξη για μενα ενω δε φαινεται απτις φωτογραφιες τον εβαλα μεσα σενα κουτι lian li το κλασσικο το αλουμινενιο ως χρωμα-αισθηση και ταιριαζει απιστευτα

η αποδειξη λεει πανω πεντε χρονια εγγυηση

τελος η msystems ειχε ταχυτατη αποστολη ενημερωση με μειλ οτι αυριο γινεται παραλαβη και τηλεφωνο απτον οδηγο κανα 40 λεπτο πριν φτασει για ευκολη παραλαβη

• Like 1
Δημοσ.

καλες οι αναλυσεις και σεβαστες οι μετρησεις και οι αποψεις οπου βοηθανε απιστευτα

Καλορίζικος ο δίσκος miltre.

Εννοείται ότι δεν θα το μετάνιωνες. Ακόμη και να τον έβαζες δίπλα δίπλα με έναν άλλον και να έβλεπες την διαφορά στην ταχύτητα πάλι δεν θα το μετάνιωνες. Μια χαρά δίσκος είναι.

Έχεις δίκιο ότι πολλές φορές οι μετρήσεις δεν έχουν και πολύ σημασία. Ειδικά οι μετρήσεις σε MB για αυτό πολλές reviews παρέχουν και διαγράμματα με χρόνο γιατί διαφορά που φαίνεται μεγάλη σε MB, αντιστοιχεί σε 1.5 sec διαφορά. Δυστυχώς όμως οι sandforce έχουν μεγάλη διαφορά σε μη-συμπιεζόμενα δεδομένα σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Παίρνεις μεν την καλή εγγύηση της Intel και το (θεωρητικά) πολύ καλύτερο testing του firmware το οποίο είναι πολύ σημαντικό όταν ssd που θεωρούνται κορυφαίοι έχουν τεράστια προβλήματα στο firmware (πχ crucial mx100, samsung 840 / 850, κτλ) αλλά όπως και να το κάνουμε δύσκολα σε δελεάζει σε αυτή την τιμή. Αν έκανε 80 δεν νομίζω να μιλούσε κανείς αρνητικά και θα παίρναμε όλοι από 2-3 να έχουμε.

Εγώ προσωπικά θα το σκεφτόμουν ακόμη και στα 99 να τον πάρω αλλά τον απέρριψα λόγω της συμπεριφοράς του sandforce που εν δυνάμει προκαλεί πρόβλημα και στις επιδόσεις και στην ασφάλεια και γενικά μου αφαιρεί επιλογές. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι ενεργοποιημένα στο firmware της Intel (η συμπίεση σίγουρα θα είναι) αλλά οι sandforce υλοποιούν compression και deduplication.

* Ο ελεγκτής δεν με αφήνει να χρησιμοποιήσω κάποια software encryption αν θέλω, γιατί τότε ο ελεγκτής θα βλέπει τα κρυπτογραφημένα (και άρα μη-συμπιέσιμα) δεδομένα οπότε οι επιδόσεις πέφτουν τρομερά.

* Δεν με αφήνει να χρησιμοποιήσω την συμπίεση του filesystem btrfs (σε linux) στην οποία έχω πολύ καλύτερη εποπτία και μπορώ να χρησιμοποιήσω όποιον αλγόριθμο συμπίεσης θέλω (εντάξει τρεις αλγορίθμους όχι όποιον θέλω) για τον ίδιο λόγο με πριν. Αν θέλω να έχω καλύτερες επιδόσεις θα πρέπει να χρησιμοποιήσω την proprietary συμπίεση του sandforce.

* Λόγω της deduplication, όταν γράφεις δεδομένα που υπάρχουν ξανά κάπου στο δίσκο, αυτά δεν ξαναγράφονται αλλά γίνεται απλά μια συντόμευση. Ένα feature του btrfs είναι να κρατάει δύο αντίγραφα των μεταδεδομένων ώστε αν πάθει κάτι το ένα να μην έχεις πρόβλημα (δεν προσφέρει φυσικά την ασφάλεια του raid αλλά είναι μια καλή μαγκιά για όσους έχουν ένα δίσκο). Στον sandforce δεν μπορείς να το εκμεταλλευτείς αυτό.

Όπως και να έχει μεγιές ο δίσκος και καλοδούλευτος :)

• Like 2
Δημοσ.

σευχαριστω πολυ να σαι καλα!

οι γνωσεις που μας προσφερεται στις προσφορες με αφορμη το οποιο προιον ειναι απολυτα ενδιαφερουσες εκπαιδευτικες και χρησιμες

με αφορμη το δικο σου ποστ ενα ευχαριστω για το χρονο σας και τις γνωσεις σας, βεβαια σε ολα τα παιδια αναφερομαι!

Δημοσ.

η συσκευασια ειναι σενα χαρτινο κουτακι ο δισκος και ενα αυτοκολητο και η ευχαριστη εκπληξη για μενα ενω δε φαινεται απτις φωτογραφιες τον εβαλα μεσα σενα κουτι lian li το κλασσικο το αλουμινενιο ως χρωμα-αισθηση και ταιριαζει απιστευτα

η αποδειξη λεει πανω πεντε χρονια εγγυηση

τελος η msystems ειχε ταχυτατη αποστολη ενημερωση με μειλ οτι αυριο γινεται παραλαβη και τηλεφωνο απτον οδηγο κανα 40 λεπτο πριν φτασει για ευκολη παραλαβη

Συμφωνώ σε όλα.

Έχω σκοπό να αναστήσω το laptop της συζύγου μου με αυτό το δισκάκι. Για τη συγκεκριμένη περίσταση με ενδιαφέρει περισσότερο η αξιοπιστία αφού οι διαφορές στις ταχύτητες σε σχέση με τον μηχανικό που έχει θα είναι τεράστιες ούτως ή άλλως.

Θεωρώ ότι θα είναι το ίδιο αξιόπιστος με τους Samsung που έχω ήδη στο δικό μου laptop και στο desktop (830 και 840 αντίστοιχα).

• Like 1
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...