Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Μετά από επτά μήνες αναπάντεχου... ύπνου, ο lander με την ονομασία Philae του διαστημόπλοιου Rosetta της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) που είχε “προσεδαφιστεί” στον κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko, ξύπνησε.

Τώρα, όσο υπάρχει χρόνος, θα επιχειρήσει να πραγματοποιήσει τα πειράματα για τα οποία είχε σχεδιαστεί (πριν πέσει σε βαθύ ύπνο, είχε προλάβει να πραγματοποιήσει το 80% των πειραμάτων σύμφωνα με αναφορές) και βεβαίως να στείλει στην Γη χιλιάδες πακέτα δεδομένων.

 

Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία πριν από μερικές μέρες είχε μία πρώτη επαφή με τον Philae –χρονικής διάρκειας 85 περίπου δευτερολέπτων, λαμβάνοντας περίπου 300 πακέτα δεδομένων που αναμένεται να ρίξουν φως σχετικά με το τι συνέβη μετά την... απροσδόκητα κακή προσεδάφιση του στον κομήτη και την κατάληξη του, μετά από αρκετές αναπηδήσεις, στο χείλος κάποιου κρατήρα, στην πλαγιά ενός λόφου ή σε κάποια χαράδρα, που εμπόδιζε το φως να φτάσει στους ηλιακούς συλλέκτες του για να διατηρηθούν τα συστήματα του σε λειτουργία. Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία, έκανε πολλές κοντινές πτήσεις στον κομήτη με το Rosetta, προσπαθώντας να εντοπίσει, χωρίς επιτυχία, την θέση του Philae.

Αν και οι επιστήμονες γνώριζαν ελάχιστα για την θέση του, ήλπιζαν ότι τον Αύγουστο, τότε που ο κομήτης θα έφτανε αρκετά κοντά στον ήλιο, ο Philae θα είχε την δυνατότητα να συλλέξει αρκετή ενέργεια για να ενεργοποιήσει τα συστήματα του αλλά από ότι φαίνεται αυτό έγινε νωρίτερα από όσο περίμεναν. Επιπλέον, αποτελεί απόδειξη ότι τα συστήματα του αντέχουν στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες παρόλο που έμειναν τόσο μεγάλο διάστημα ανενεργά.

 

Τώρα, και με τα 8000 πακέτα δεδομένων που αναμένεται να στείλει ο Philae στην Γη στην συνέχεια, είναι πολύ πιθανό οι επιστήμονες να πλησιάσουν στην λύση του μυστηρίου αν και για αρχή θα μάθουν τι έχει συμβεί τις τελευταίες μέρες μετά την ενεργοποίηση του.

Η αποστολή του διαστημικού σκάφους Rosetta ξεκίνησε το 2004. Για μία δεκαετία, το Rosetta βρισκόταν στα χνάρια του κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko, τον οποίο πλησίασε σε απόσταση 30 χιλιομέτρων στις 6 Αυγούστου πέρυσι. Στα τέλη του περασμένου Οκτώβρη, το διαστημικό σκάφος πλησίασε τον κομήτη σε απόσταση αναπνοής (10 χιλιόμετρα) και περίπου ένα μήνα μετά, το Philae, το μικρό ρομποτικό σκάφος που βρισκόταν στην “κοιλιά” του Rosetta για δέκα χρόνια απελευθερώθηκε για να προσεδαφιστεί στον κομήτη.

 

Ο σκοπός της αποστολής; Να ξεκλειδώσει τα μυστήρια που κρύβει ο κομήτης για 4.6 δισεκατομμύρια χρόνια. Η μελέτη της δημιουργίας του και της ιστορίας του. Η εύρεση ενδείξεων για την δική μας προέλευση.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

  • Super Moderators
Δημοσ.

καποιο alien το επιδιορθωσε απ οτι φαινεται...

ήταν θέλημα θεού!

  • Like 6
Δημοσ.

θεωριες συνομοσιας αρχιζουν να μου κινουν το ενδιαφερων...

ελ?

(πως τους ειπαμε τους αλλους)...?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...