Προς το περιεχόμενο

Chef le monde , ιεκ ακμη αξίζει ;;


Annie_plx

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Παιδιά Καλησπέρα ! Έχω τελειώσει το λύκειο και έχω περάσει σε πολύ καλή σχολή στο Πα.Πει. αλλά θέλω να σπουδάσω μαγειρική! Δυστυχώς δεν έχω κάποιο γνωστό για να ρωτήσω και όταν μίλησα με τις σχολές η κάθε μία έλεγε ότι είναι η καλύτερη! Προσωπικά την le monde την βρίσκω πολύ ακριβή και δεν ξέρω αν πραγματικά αξίζει ..μου έτυχε μια ευκαιρία για το ιεκ ακμη σε αυτό το τμήμα με μειωμένα δίδακτρα και το σκέφτομαι σοβαρά αλλά δεν θα ήθελα να πετάξω τα λεφτά μου σε κάτι που δεν αξίζει ..έχει κάποιος άποψη για τον κλάδο των σεφ στο ιεκ ακμη ; αξίζει να πάω ή όχι ;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αφου εχει επιλογη να παει σε πανεπιστημιο, λες να διαλεγε το ψωρο ΙΕΚ "για να σπουδασει κατι"?

Η συγκεκριμενη δουλεια ειναι ποιον ξερεις και τι προϋπηρεσια εχεις. Οποιο χαρτι και να παρεις, θα πας για λάντζα στην αρχη (ή να καθαριζεις πατατες) και πολυ αργα θα ανεβαινεις. Τα καλυτερα μερη ειναι ξενοδοχεια και καραβια, αλλιως πας σε εστιατορια και εισαι η κυρα μαγειρισσα που θα τη χωνουν να καθαριζει και τουαλετες οταν τελειωσει με το μαγειρεμα.

Για την Ακμη εχω την χειροτερη αποψη γιατι δουλευα διπλα για κανα χρονο και πολλοι την λεγαμε παρ-ακμη. Αυτο που λες με τα μειωμενα διδακτρα ας πουμε ειναι οπως το 50% εκπτωση της πιτσα φαν. Οχι πως διαφερει βεβαια και πολυ απο τα αλλα ιεκ, ολα τα ιδια σκατα ειναι και διοικουνται με πολυ λιγδιαρικο τροπο.

Για μενα μεινε στο Πα.Πει. και κανε παραλληλα το ιεκ αφου σου αρεσει. Τα χαρτια και οι γνωσεις δεν συγκρινονται, ειναι νηπιαγωγειο με λύκειο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Και εγω φετος τελειωνω τ λυκειο αλλα εχω δουλεψει 2 χρονια σ κουζινες.Οταν ξεκινισα την δουλεια καταλαβα δυο πραγματα 1,η δουλεια τ μαγειρα ειναι παρα παρα πολυ δυσκολη και οτι δεν εχει καμια απολυτος σημασια ποια σχολη εχεις τελιωσει. Ερχοντουσαν πρακτικαριοι απο μεγαλες σχολες κ δεν μπορουσαν ν πιασουν τ μαχαιρι η ν σ φερουν λιγο βασιλικο γιατι δεν ηξεραν τι ειναι..Αμα μπορεις πηγαινε δημοσια τ ιδιο ειναι

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν είναι καθόλου το ίδιο. Το δημόσιο ιεκ έχει σαν μόνο όφελος τα χαμηλότερα δίδακτρα, αλλά το ιδιωτικό, προκειμένου να σταθεί στην αγορά ρίχνει δουλειά στην εκπαίδευση και τις παροχές. Επισης η λογική «-Θέλω να φάω πορτοκάλι -Φάε μήλο» δεν βοηθά τον ts γιατί ο ίδιος θέλει να φάει πορτοκάλι και για να το εχει επιλέξει, έχει τους λόγους του.

 

Η μαγειρική έχει τεράστια απορρόφηση και σίγουρα πολύ καλύτερη από πάρα πολλά πανεπιστημιακά διπλώματα. Η σωστή ερώτηση θα ήταν «έχω περάσει (προσοχή οχι τελειώνω) στην τάδε σχολή και σκέφτομαι σαν εναλλακτική τη μαγειρική». Με τα τωρινά δεδομένα ένας οικονομολόγος (τυχαίο παράδειγμα) εχει πολύ χειροτερες εργασιακές προοπτικές σε σχέση με ένα σεφ. Ένα ακομα σχόλιο για τους πρακτικάριους. Κανένας πρακτικάριος δεν ειναι αρκετά εργασιακά έτοιμος, είτε ειναι από ιεκ, τει, bachelor, πανεπιστήμιο και για αυτό το λόγο υπάρχει η πρακτική. Η διαφορά φαίνεται κατά πόσο η εκάστοτε σχολή εχει προετοιμάσει τον εκάστοτε πρακτικάριο και πόσο τον υποστηρίζει στην προσπάθεια.

 

le monde και ακμη ειναι πολύ δυνατές στο χώρο της μαγειρικής/ζαχαροπλαστικής. Τυχαίνει να γνωρίζω αποφοίτους και απο τις δυο σχολές για την ίδια ειδικότητα, οι οποίοι δουλευουν σε μεγάλα ξενοδοχεία. Εγώ θα έλεγα στον ts να ξεκινήσει και τα δυο μαζί (παπει και ιεκ). Σίγουρα θα βολέψει τα ωράρια και θα έχει διπλές επιλογές. 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Παιδιά δεν σκέφτομαι να παρατήσω το πανεπιστήμιο , έκανα πολύ κόπο για να μπω και δεν πάει χαμένος ! Όμως η μαγειρική είναι αυτό που πραγματικά θέλω να κάνω και θα τα κάνω παράλληλα μιας και η παρακολουθηση στο πανεπιστήμιο δεν είναι υποχρεωτική αφού δεν έχει εργαστήρια. Έχω ακούσει και εγώ πολλά για την ακμή αλλά από κλάδους όπως πχ αισθητική και δεν ξέρω αν ισχύουν τα ίδια για το τμήμα των σεφ ή όχι ..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Η μαγειρική έχει τεράστια απορρόφηση και σίγουρα πολύ καλύτερη από πάρα πολλά πανεπιστημιακά διπλώματα. Η σωστή ερώτηση θα ήταν «έχω περάσει (προσοχή οχι τελειώνω) στην τάδε σχολή και σκέφτομαι σαν εναλλακτική τη μαγειρική». Με τα τωρινά δεδομένα ένας οικονομολόγος (τυχαίο παράδειγμα) εχει πολύ χειροτερες εργασιακές προοπτικές σε σχέση με ένα σεφ.

 

Το λάθος εδώ είναι απλό: ο οικονομολόγος (ή όποιο άλλο τυχαίο παράδειγμα θέλεις) έχει πάρα πολλούς τομείς με τους οποίους μπορεί να ασχοληθεί, ακόμα και μια ασχετη δουλειά γραφείου που ζητάει απλά ένα πτυχίο ΑΕΙ για το τυπικό.

Ο μάγειρας από το ΙΕΚ όμως, εκτός από το να πάει μαγειρας, έχει τις επιλογές του ανειδίκευτου εργάτη.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ειναι ακριβος το ιδιο και ξερω τι σου λεω, σε αυτο το επαγγελμα δεν εχει σημασια η σχολη που εχεις τελιωσει αλλα ο χαρακτηρας και η ορεξη.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τα βασικά θα τα μάθεις οπου και να πας και τα υπόλοιπα πάνω στη δουλειά. Αμα θες ντε και καλά να τα σκάσεις, υπάρχει και το Chef D'Oeuvre που νομίζω είναι πιό φτηνο απο τη Le Monde.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εγώ βασικά σε δημόσιο ιεκ δεν μπορώ να πάω λόγω το ότι πέρασα σε πανεπιστήμιο και για να πάω σε δημόσιο ιεκ πρέπει ή να τελειώσω πρώτα την σχολή και μετά να πάω ή να διαγράφω από την σχολή..κάτι που δεν θελω! Γενικά οι προοπτικές μου αυτήν την στιγμή είναι δύο ή να πάω στην ακμη τώρα γιατί μπορώ να καλύψω τα έξοδα της ή να περιμένω 3-4 χρόνια να μαζέψω λεφτά για να πάω στην le monde. Το θέμα μου είναι αν η ακμη είναι καλή στον τομέα της μαγειρικής..αξίζει ή όχι ;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...