Προς το περιεχόμενο

Video editing: imovie - final cut - premiere

mentoras99

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Πρεπει να ασχοληθω με video editing, για καποιες εργασιες μου, αλλα προβληματιζομαι για το ποιον δρομο πρεπει να 'διαλεξω'.

Μιλω για ερασιτεχνικη χρηση.
Ομως, γενικα ο τροπος με τον οποιο δουλευω ολα τα χρονια, ειναι οτι συνηθως επιλεγω επαγγελματικα εργαλεια, και τα χρησιμοποιω απλουστευμενα και μεχρι το 'βαθος' που θελω. Ξερω ομως, οτι αν χρειαστω και κατι ακομη/παραπανω, δεν θα χρειαστει να ξαναμαθω αλλο προγραμμα, αλλα θα συνεχισω πανω στο ιδιο. Αρα η γνωση δεν χανεται, ουτε θα ξαναρχισω απο το μηδεν. Πχ για επεξεργασια εικονας, δουλευω photoshop, κι ας χρειαζομαι μονο απλες σχετικα εργασιες. Κατα καιρους ομως, οταν χρειαστηκα και κατι πιο εξεζητημενο, ηταν εκει.

Βεβαια, το τι θα επιλεξει κανεις, ειναι συναρτηση και του χρονου που θελει να διαθεσει για εκμαθηση, δυνατοτητων των προγραμματων, δυσκολιας-καμπυλης εκμαθησης, προηγουμενη εμπειρια κλπ.

Στο προκειμενο λοιπον, παλια(15 χρονια πριν) ειχα ασχοληθει με premiere. Αλλα σχεδον το εχω εντελως ξεχασει. Σιγουρα κορυφη στο ειδος του.
Αλλα πηγα να κανω πραγματα που εκανα στο imovie σε dt, και παλευα να πετυχω τα αυτονοητα! Ολα τα κανει, αλλα θελει να μαθεις το προγραμμα φυσικα,λογικο ειναι, δεν φταιει το προγραμμα. Δεν μπορω ομως να αξιολογησω την 'δυσκολια' εκμαθησης. Αποψεις;

Προσφατα ασχοληθηκα με το imovie. Σαφως περιορισμενες επιλογες θα ελεγα, αλλα και σχετικη ευκολια για τον αρχαριο. Βεβαια, δεν ειναι για πολλα, δηλαδη ανακαλυψα περιορισμους που δεν τους πιστευα. Αλλα ομως, αν πεις 'συμβιβαζομαι', μπορεις σχετικα ευκολα και γρηγορα, να εχεις ικανοποιητικα αποτελεσματα.

Το final cut δεν το ξερω καθολου. Αρα ειναι 'ευκολο' για καποιον που δεν εχει ασχοληθει ξανα με video editing? Η apple γενικως φτιαχνει ευχρηστα προιοντα, αλλα ομως δεν παυει να ειναι ενα 'βαρυ' επαγγελματικο εργαλειο. Κατα βαση, premiere - final cut, αποτελους 'αντιπαλα' στρατοπεδα και ανταγωνιστες.

Επι του παροντος, δυστυχως πρεπει να ισορροπησω μεταξυ του λιγοστου χρονου 'εκμαθησης', αλλα και των 'ευκολιων' και της 'ευχρηστιας' που θελω να εχει το προγραμμα video editing.

Περιμενω τις αποψεις και τις προτασεις σας επι των ανωτέρω.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

έχοντας χρησιμοποιήσει και τα 2 θα σου πρότεινα το εξής:

Εφόσον ξέρεις imovie δοκίμασε πρώτα το final cut pro x και αν δεις ότι δε σου κάθεται γύρνα στο premiere

Final Cut Pro x, μοιάζει να σου ταιριάζει περισσότερο.

Στο προκειμενο λοιπον, παλια(15 χρονια πριν) ειχα ασχοληθει με premiere. Αλλα σχεδον το εχω εντελως ξεχασει. Σιγουρα κορυφη στο ειδος του.

Κορυφή είναι ο Avid Media Composer, αλλά μην μπλέξεις.

Αυτό που θα μάθεις θα σε ακολουθεί πάντα,οπότε premiere από εμένα..

cross platform, σωστα;

Αν και δεν σκοπευω να φυγω απο mac, αλλα και παλι παντα ισχυει το 'ποτε μη λες ποτε'.

Ομως, εχει μια καμπυλη εκμαθησης, ετσι δεν ειναι?

Πιο user friendly ποιο ειναι, το premiere ή το final cut?

Αυτό που θα μάθεις θα σε ακολουθεί πάντα,οπότε premiere από εμένα..

Δεν είναι έτσι ή τουλάχιστον δεν πρέπει να είναι έτσι. Εξαρτάται και απ´ το σε ποιον βαθμό θα το μάθεις. Αν είναι να σε "ακολουθεί" δηλαδή να το δουλεύεις αρκετό καιρό, σημαίνει ότι θα το μάθεις αρκετά καλά. Αν μάθεις καλά κάποιο από 1) Avid, 2) Premiere, 3) Final Cut (όποιο), 4) Resolve (τώρα πια έχει καλό Edit, συν ότι είναι free, συν ότι κάνεις και σοβαρό color correction) μετά μαθαίνεις πολύ εύκολα κάποιο απ´ τα υπόλοιπα τρία.

Παίζει ρόλο και τι είδους editing θα κάνεις.

Άλλο κριτήριο είναι και το κόστος (αν υπάρχει τέτοιο θέμα...) Εδώ υπερέχει το resolve (free) αλλά είναι αρκετά pro και ίσως συναντήσεις θεματάκια (ανάγκη transcode) με κάποιους codecs.

Δεν διαφωνώ καθόλου με την επιλογή premiere (εξ´ άλλου θα ήταν η δεύτερη επιλογή μου, μετά τον Avid που δεν τον προτείνω για την συγκεκριμένη περίπτωση), αλλά διαβάζοντας το post του ts νομίζω ότι θα εκμεταλευθεί περισσότερο το FCPx. Μακάρι να κάνω λάθος, να διαλέξει Premiere και σιγά-σιγά After Effect και να γίνει ένας δυνατός Editor/Compositor. Αν όμως είναι για προσωρινή χρήση και απαιτεί σχετικά γρήγορη εκμάθηση ίσως το FCPx τον βολέψει.

Δεν είναι έτσι ή τουλάχιστον δεν πρέπει να είναι έτσι. Εξαρτάται και απ´ το σε ποιον βαθμό θα το μάθεις. Αν είναι να σε "ακολουθεί" δηλαδή να το δουλεύεις αρκετό καιρό, σημαίνει ότι θα το μάθεις αρκετά καλά. Αν μάθεις καλά κάποιο από 1) Avid, 2) Premiere, 3) Final Cut (όποιο), 4) Resolve (τώρα πια έχει καλό Edit, συν ότι είναι free, συν ότι κάνεις και σοβαρό color correction) μετά μαθαίνεις πολύ εύκολα κάποιο απ´ τα υπόλοιπα τρία.

Παίζει ρόλο και τι είδους editing θα κάνεις.

Άλλο κριτήριο είναι και το κόστος (αν υπάρχει τέτοιο θέμα...) Εδώ υπερέχει το resolve (free) αλλά είναι αρκετά pro και ίσως συναντήσεις θεματάκια (ανάγκη transcode) με κάποιους codecs.

Δεν διαφωνώ καθόλου με την επιλογή premiere (εξ´ άλλου θα ήταν η δεύτερη επιλογή μου, μετά τον Avid που δεν τον προτείνω για την συγκεκριμένη περίπτωση), αλλά διαβάζοντας το post του ts νομίζω ότι θα εκμεταλευθεί περισσότερο το FCPx. Μακάρι να κάνω λάθος, να διαλέξει Premiere και σιγά-σιγά After Effect και να γίνει ένας δυνατός Editor/Compositor. Αν όμως είναι για προσωρινή χρήση και απαιτεί σχετικά γρήγορη εκμάθηση ίσως το FCPx τον βολέψει.

Συμφωνώ απόλυτα με αυτό,αλλά υπάρχει μια παράμετρος ακόμα,η Apple παθαίνει εμμονές,και συνδέει ένα πολύ καλό πρόγραμμα με τα λειτουργικά της παράδειγμα ότι το τελευταίο FCPX παίζει μόνο σε Yosemite.

Αυτό θεωρώ ότι είναι άκρως αντιεπαγγελματικο.. Δεν μπορείς να μετατρέπεις τον Επαγγελματία σε 'καθοδηγούμενο",απο την αλλη οπως ειπες ο AviD που ειναι εργαλείο πρωτης γραμμής εχει την αναμενόμενη δυσκολία και μαθαίνεις για χρόνια,στην ουσία ποτέ δεν τελειώνεις,οπότε στην ανεξαρτηση σκέψη κ την ελεύθερη βούληση σε συνδυασμό με την άψογη συνεργασία του με τους Cuda Cores και το cross platform καταλήγουμε στο premiere.

Φιλε μου ολα εχουν μια καμπύλη εκμάθησης πιο φιλικό στον χρήστη ειναι αυτο που κάθεσαι στην καρέκλα και ξεχνάς να σηκωθείς.

Το μονταζ ειναι σαν το πιλοτάρισμα .. "Μετράνε οι Ώρες πτήσης"

Συμφωνώ απόλυτα με αυτό,αλλά υπάρχει μια παράμετρος ακόμα,η Apple παθαίνει εμμονές,και συνδέει ένα πολύ καλό πρόγραμμα με τα λειτουργικά της παράδειγμα ότι το τελευταίο FCPX παίζει μόνο σε Yosemite.

Αυτό θεωρώ ότι είναι άκρως αντιεπαγγελματικο.

Δεν το ήξερα για το συγκεκριμένο! Όχι ότι το θεωρώ επαγγελματικό το FCPx για να κατηγορίσω την Apple για αντιεπαγγελματισμό, αλλά όντως είναι ψιλο-φάουλ.

Αντίθετα θα μπορούσα να κατηγορίσω την Adobe για κακή ομοιογενοποίηση/συνεργασία Premiere-After (σε μερικά σημεία είναι λες και τα έφτιξαν διαφορετικές εταιρείες) αλλά αυτό δεν ενδιαφέρει τον φίλο μας.

Παρόλα αυτά, λόγω της φράσης "Επι του παροντος, δυστυχως πρεπει να ισορροπησω μεταξυ του λιγοστου χρονου 'εκμαθησης', αλλα και των 'ευκολιων' και της 'ευχρηστιας' που θελω να εχει το προγραμμα video editing.", δεν θα έλεγα Premiere "δαγκωτό". Μακάρι να κάνει τον κόπο και να έχει τον χρόνο για το Premiere, αλλά αν όχι; Ποιά είναι η "εύκολη" εναλλακτική; Αν έχει Yosemite νομίζω ότι είναι το FCPx. Φυσικά το iMovie είναι ακόμα απλούστερο αλλά θα περιοριστεί πολύ και η εκμάθησή του δεν θα του δώσει κάτι για το μέλλον, αν θελήσει να ασχοληθεί παραπάνω.

Αυτά προς το παρόν, μέχρι να ανταποκριθεί ο mentoras99.

Καλημέρα.

..και η συζήτηση μας εστιάζει περισσότερο στο "εφόδιο" που θα κουβαλάς..

αν απλα θέλεις να κάνεις τώρα την δουλειά σου και πιστεύεις οτι δεν θα ξαν'ασχοληθεις ποτέ,πας στο πιο απλό και καθαρίζεις.. ;)

Η αληθεια ειναι οτι ξεκινω κατι, που δεν ξερω ακομη πως θα εξελιχθει.

Μπορει να 'περπατησει', μπορει και οχι.

Απλα δεν θελω ουτε να 'πονταρω' σε λαθος αλογο, ουτε να χασω υπερμετρο χρονο+προσπαθεια για κατι που θα μπορουσε να γινει ευκολοτερα.

Μάθε τέχνη και αστηνα έλεγαν οι παλιοί και ειχαν δίκιο,αν θέλεις να γλυτώσεις χρόνο βρες κάποιον να σου δείξει τα στοιχειώδη ώστε να μην ξεκινήσεις από το μηδέν είναι η γνώμη μου.

Adobe Premiere Pro

EDIUS

Avid

Είναι τα προγράμματα που αξίζει να επενδύσεις χρόνο και κόπο για να τα μάθεις.

Στο πρώτο θα βρείς tutorial στο διαδίκτυο και συμπεραίνω ότι μπορείς να φτάσεις σε ένα καλό επίπεδο ακόμη και μόνος σου.

Στα υπόλοιπα θα φας πόρτα κάποια στιγμή και μάλλον μόνο με εξειδικευμένα σεμινάρια θα μπορέσεις να εμβαθύνεις. Στο EDIUS προπάντων που έτσι και αλλιώς είναι για windows που σε Mac μόνο με bootcamp

Adobe Premiere Pro

EDIUS

Avid

Είναι τα προγράμματα που αξίζει να επενδύσεις χρόνο και κόπο για να τα μάθεις.

Στο πρώτο θα βρείς tutorial στο διαδίκτυο και συμπεραίνω ότι μπορείς να φτάσεις σε ένα καλό επίπεδο ακόμη και μόνος σου.

Στα υπόλοιπα θα φας πόρτα κάποια στιγμή και μάλλον μόνο με εξειδικευμένα σεμινάρια θα μπορέσεις να εμβαθύνεις. Στο EDIUS προπάντων που έτσι και αλλιώς είναι για windows που σε Mac μόνο με bootcamp

Ξέχασες να γράψεις "κατά τη γνώμη μου"

Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι το final cut θέλει σεμινάριο για να το μάθεις; Εγώ μόνος μου το έμαθα και αν θέλεις υπάρχουν πληθώρα tutorials στο youtube τσάμπα.

Αντίθετα θα έλεγα στον Avid χρειάστηκα σεμινάριο αλλά ας μην το ανοίξουμε το θέμα.

Το final cut πλέον μοιάζει με imovie γι' αυτό και του το πρότεινα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...