fotis16 Δημοσ. 1 Ιουνίου 2015 Δημοσ. 1 Ιουνίου 2015 Καλησπερα παιδες,και καλο μηνα!!..Ενας φιλος μ εχει μια ταβερνα και επειδη ειχε θεμα με το σημα του ιντερνετ,προσφερθηκα να τον βοηθησω..(να σημειωσω οι πελατες ενδιαφερονται περισσοτερο για το wifi παρα για το φαγητο!..ατιμη τεχνολογια!!)Πιο συγκεκριμενα εχει μια 24ρα συνδεση οτε (κλειδωνει στα 15) και ρουτερ την κλασικη κινεζια του οτε ZTE H108NS..Επειδη ειχε 2 ξεχασμενα cicso(wap200) πηραμε και αλλα 2 tp-link WA801ND ωστε να του στησω ενα δυνατο hotspot,μιας και διαθετει τεραστιο χωρο..(200τμ εσωτερικο-2 κηπους)Απο το ρουτερ φευγουν 3 rj45..Το πρωτο μεσω πολλαπλων switch, φτανει σε 4 σταθερους και στα 4 Access PointsΤα αλλα δυο οδηγουν σε διαμερισματα, τα οποια δεν μας ενδιαφερουν.Για να σας προλαβω!, ξερω οτι θα επρεπε να παρουμε και ενα modem π.χ mikrotik για καλυτερη διαχειρηση,αφου μπαινουν περιπου 60-80 ατομα περιπου..ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ: ενω τα συνδεω ολα κανονικα, μετα απο 1-2 μερες δεν δεινει IPs,και γραφει περιορισμενη προσβαση σε ολες τις συσκευες..Ομως μολις κανω επανεκινηση το ρουτερ ολα δουλευουν ρολοι..και μετα απο καμια μερα τ ιδια..Εβαλα το lease time σε μια ωρα,εκλεισα firewall ,αλλα παλι τ ιδια..Απο τα πολυ λιγα που ξερω ειμαι συγουρος οτι ειναι λαθος οι ρυθμησεις ρουτερ/APsΓια πιο λογο το κανει αυτο? Να σημειωσω οτι αυτο το κανει και καθημερινες που δεν μπαινουν τοσα πολλα ατομα ωστε να εξαντληθουν οι IPΕπισης θα ηθελα να μου πειτε πως μπορω να βαλω για τους 4 υπολογιστες και τα 4 AP σταθερες Ip..και για τους πελατες να ανανεωνονται ωστε να μην κρατιουνται για παραπανω απο 1 μερα και εξαντλουνται οι IPs...(Τα APs τα εχω access point mode)Παρακαλω επιγοντως τα φωτα σας!Ευχαριστω!!
SpirosLouis Δημοσ. 1 Ιουνίου 2015 Δημοσ. 1 Ιουνίου 2015 Τα lease time που τα έχεις θέσει; Στον κεντρικό router ή στα APs;
NeCrOmAnCeR19 Δημοσ. 1 Ιουνίου 2015 Δημοσ. 1 Ιουνίου 2015 να υποθέσουμε πως στα AP έχεις κλείσει και τους dhcp τους.
fotis16 Δημοσ. 1 Ιουνίου 2015 Μέλος Δημοσ. 1 Ιουνίου 2015 Δεν ειμαι σιγουρος γι' αυτο..Παντως ουτε στους η/υ που συνδεονται καλωδιακα μπαινει..εκτος αμα παιζει ρολο σ' αυτο τα πολλα switches που παρεμβαλλονται..Θα ανεβασω συντομα φωτογραφιες απο τις ρυθμησεις τ ρουτερ για να τις δειτε
SpirosLouis Δημοσ. 1 Ιουνίου 2015 Δημοσ. 1 Ιουνίου 2015 να υποθέσουμε πως στα AP έχεις κλείσει και τους dhcp τους. Το ίδιο σκεφτόμουν και εγώ, αλλά από την άλλη είναι σε AP mode που δεν έχουνε DHCP ανοιχτό. Λειτουργούν με MAC πάλι
NeCrOmAnCeR19 Δημοσ. 2 Ιουνίου 2015 Δημοσ. 2 Ιουνίου 2015 σε AP mode έχουν σίγουρα ενεργό dhcp για διάφορους λειτουργικούς ρόλους (πχ διαφορετικό pool ανά όροφο κλπ.) επίσης καμιά φορά έχουν και dhcp relay. ας ρίξει μια ματιά ο φίλος μας σε αυτές τις ρυθμίσεις.
poulinos Δημοσ. 3 Ιουνίου 2015 Δημοσ. 3 Ιουνίου 2015 α.ΠΕΤΑΣ ΤΟ zte.ναι δεν ειναι για τοσο traffic ακομα και σαν Modem. β.μεγαλο Dhcp pool ,μικρο Lease time.30 λεπτα πχ. γ.τα ap με Ip ολα στο ιδιο δικτυο. πχ zte 192.168.1.1 ap1 192.168.1.2 ap2 192.168.1.3 και παει λεγοντας.ο dhcp θα δινει ip μετα απο τις Ip που εχουν τα ap. dhcp λογικα θα ειναι κλειστος στα ap. subnet Παντου το ιδιο.διαφορετικα καναλια για το τυπικο της υποθεσης στα ap.οχι καναλι 12 oxi 13 διοτι δεν το πιανουν συσκευες αμερικης.το auto αν κανει με ρυθμιση exclude το 12 και το 13 τοτε οκ αλλιως απεφυγε το auto.αναμεσα στα ap 5 καναλια διαφορα. firmware update σε ολα ειδικα αμα ειναι παλια ap. τα ap gateway θα εχουν το adsl router.Παντως οπως το λες το προβλημα ειναι στο zte.ειτε μπουκωνει ειτε κατι λαθος με το dhcp pool/lease time.
SpirosLouis Δημοσ. 3 Ιουνίου 2015 Δημοσ. 3 Ιουνίου 2015 α.ΠΕΤΑΣ ΤΟ zte.ναι δεν ειναι για τοσο traffic ακομα και σαν Modem. β.μεγαλο Dhcp pool ,μικρο Lease time.30 λεπτα πχ. γ.τα ap με Ip ολα στο ιδιο δικτυο. πχ zte 192.168.1.1 ap1 192.168.1.2 ap2 192.168.1.3 και παει λεγοντας.ο dhcp θα δινει ip μετα απο τις Ip που εχουν τα ap. dhcp λογικα θα ειναι κλειστος στα ap. subnet Παντου το ιδιο.διαφορετικα καναλια για το τυπικο της υποθεσης στα ap.οχι καναλι 12 oxi 13 διοτι δεν το πιανουν συσκευες αμερικης.το auto αν κανει με ρυθμιση exclude το 12 και το 13 τοτε οκ αλλιως απεφυγε το auto.αναμεσα στα ap 5 καναλια διαφορα. firmware update σε ολα ειδικα αμα ειναι παλια ap. τα ap gateway θα εχουν το adsl router.Παντως οπως το λες το προβλημα ειναι στο zte.ειτε μπουκωνει ειτε κατι λαθος με το dhcp pool/lease time. Καλύτερο δεν θα ήτανε να μην χρησιμοποιήσει τα APs σαν απλά switches αλλά σαν κανονικούς routers με μάσκα μεταβλητού μήκους από τον router προς το μέσα; Το κάθε ένα θα έχει ένα συγκεκριμένο εύρος IP που θα δίνει με default gateway τον κεντρικό. 4 υποδίκτυα για τα 4 APs με μάσκα 252 (ότι χρησιμοποιεί CIDR για μια C τύπου IP μέσα στο δίκτυο - υπόθεση). Είναι λάθος οι υποθέσεις μου; Μάλλον λίγο δύσκολες σίγουρα..
poulinos Δημοσ. 3 Ιουνίου 2015 Δημοσ. 3 Ιουνίου 2015 αν θελει να το κανει ετσι ας το κανει απλα δεν εχει τυχει να δω υλοποιηση ετσι και δεν ξερω τι θετικα/αρνητικα μπορει να εχει.σε Hot spot συνηθως βλεπω dummy ap να υπαρχουν ολα στο ιδιο δικτυο ολα με ενα κοινο gateway απλα κοβουν την κινηση lan to lan για να μην βλεπει ο ενας πελατης τον αλλον.το ιδιο και σε Hot spot που εχει τυχει να στησω η υλοποιηση που μου ειχαν δωσει ηταν στο ιδιο δικτυο ολα και απλα ap.αν τα κανει σαν ρουτερ δεν θα εχει παραπανω nat?οποτε εξτρα φορτο?
SpirosLouis Δημοσ. 3 Ιουνίου 2015 Δημοσ. 3 Ιουνίου 2015 αν θελει να το κανει ετσι ας το κανει απλα δεν εχει τυχει να δω υλοποιηση ετσι και δεν ξερω τι θετικα/αρνητικα μπορει να εχει.σε Hot spot συνηθως βλεπω dummy ap να υπαρχουν ολα στο ιδιο δικτυο ολα με ενα κοινο gateway απλα κοβουν την κινηση lan to lan για να μην βλεπει ο ενας πελατης τον αλλον.το ιδιο και σε Hot spot που εχει τυχει να στησω η υλοποιηση που μου ειχαν δωσει ηταν στο ιδιο δικτυο ολα και απλα ap.αν τα κανει σαν ρουτερ δεν θα εχει παραπανω nat?οποτε εξτρα φορτο? Άρα ουσιαστικά αφήνεσαι στην τύχη των αυτοματισμών των router.( δεν λέω ότι δεν είναι λειτουργικοί - τουναντίον ) Βέβαια έτσι στηρίζεσαι στο ότι δουλεύει μόνο ο dhcp του κεντρικού router (αφού έχουνε όλοι ίδιες διευθύνσεις δεν μπορώ να το εξηγήσω αλλιώς - έχεις ένα κεντρικό pool) και ένα κοινό routing table. Τα APs είναι σε λειτουργία switch ουσιαστικά. Με αυτό που λέω εγώ, μάλλον έτσι πως το σκέφτομαι, υπάρχει μια ποιο balanced λειτουργία. Έχεις ένα NAT table στον κεντρικό router και ανάλογα δρομολογήσεις πακέτων προς τα υποδίκτυα χωρίς περαιτέρω διαχείρηση.(εννοείτε έχεις φτιάξει τους πίνακες με το χέρι ή το έχεις στον αυτόματο για υπολογισμό - έχεις και CIDR θυμήσου = θα το έκανα δια χειρός) Το concept plug & play πάντως όντως πολύ εύκολα μπορεί να λειτουργήσει με σωστά στημένα firmware με καλούς αλγορίθμους.(κάπου εδώ μπαίνει η cisco). Ο κεντρικός router πάντως σίγουρα δεν πρέπει να είναι κάτι απλό που δίνουνε οι εταιρίες. Εκεί τουλάχιστον θα κούμπωνα κάτι ποιο ακριβό με περισσότερες λειτουργίες και δυνατότερο υλικό.(διαχείριση QoS κτλ)
poulinos Δημοσ. 4 Ιουνίου 2015 Δημοσ. 4 Ιουνίου 2015 Άρα ουσιαστικά αφήνεσαι στην τύχη των αυτοματισμών των router.( δεν λέω ότι δεν είναι λειτουργικοί - τουναντίον ) Βέβαια έτσι στηρίζεσαι στο ότι δουλεύει μόνο ο dhcp του κεντρικού router (αφού έχουνε όλοι ίδιες διευθύνσεις δεν μπορώ να το εξηγήσω αλλιώς - έχεις ένα κεντρικό pool) και ένα κοινό routing table. Τα APs είναι σε λειτουργία switch ουσιαστικά. Με αυτό που λέω εγώ, μάλλον έτσι πως το σκέφτομαι, υπάρχει μια ποιο balanced λειτουργία. Έχεις ένα NAT table στον κεντρικό router και ανάλογα δρομολογήσεις πακέτων προς τα υποδίκτυα χωρίς περαιτέρω διαχείρηση.(εννοείτε έχεις φτιάξει τους πίνακες με το χέρι ή το έχεις στον αυτόματο για υπολογισμό - έχεις και CIDR θυμήσου = θα το έκανα δια χειρός) Το concept plug & play πάντως όντως πολύ εύκολα μπορεί να λειτουργήσει με σωστά στημένα firmware με καλούς αλγορίθμους.(κάπου εδώ μπαίνει η cisco). Ο κεντρικός router πάντως σίγουρα δεν πρέπει να είναι κάτι απλό που δίνουνε οι εταιρίες. Εκεί τουλάχιστον θα κούμπωνα κάτι ποιο ακριβό με περισσότερες λειτουργίες και δυνατότερο υλικό.(διαχείριση QoS κτλ) αφηνομαι στην διαχειριση οχι του ρουτερ αλλα του controller.ο controller θα παρει το ιντερνετ απο τον router και ο controller θα κανει τα υπολοιπα.παραμετροποιηση managed access points,bandiwdth management ανα ap ή ana ssid κτλ).Απλα εκει το budget ανεβαινει πολυ οταν πχ ο controller μονος του μπορει να εχει 1000 ευρω.σε cisco που λες εσυ ακομα πιο ακριβα θα παμε.ξεχασα να γραψω οτι η υλοποιηση ειναι με controller Μπροστα απο τον ρουτερ και οχι να αφησω την διαχειρηση στο ρουτερ και στον dhcp του.τωρα ναι αν ειναι ενα φτηνο Hot spot που ο αλλος θελει με 100 ευρω να φτιαξει δεν ξερω τι εκει ναι θα αφηνομουν σε ενα καλο ρουτερ.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα