VFerF1 Δημοσ. 22 Μαΐου 2015 Δημοσ. 22 Μαΐου 2015 Γειά σας, Είμαι νέος στο forum και αυτές τις ημέρες παρακολουθώ διάφορα topics παρόμοια με το θέμα το δικό μου (για OTE VDSL) και θα ήθελα να κάνω κάποιες ερωτήσεις με σκοπό την βελτιστοποίηση τις γραμμής μου (τουλάχιστον από την δική μου πλευρά). Την Τετάρτη 20/5 έκανα αίτηση για ενεργοποίηση του VDSL 30Mbps (πριν είχα ADSL 24Mbps) , καθώς τα 50Mbps δεν είναι διαθέσιμα στην περιοχή μου, και επίσης η γραμμή μου δεν είναι συνδεδεμένη με καμπίνα αλλά παίρνω από το κέντρο και η απόσταση της γραμμής μου πρέπει να'ναι κάτω από 1 χιλιόμετρο με αυτό. (πληροφορίες από το τεχνικό τμήμα του OTE που μίλησα). (πριν βάλω VDSL κοίταξα με το προηγούμενο modem το attenuation και ήταν 18.6dB downstream και περίπου 9dB upstream.) Σήμερα λοιπόν, Παρασκευή 22/5 , παρέλαβα τον απαραίτητο εξοπλισμό (modem: το γνωστό Speedport που δίνουν) και έκανα τις συνδέσεις. Έβαλα το modem και αρχικά έπιανα 16-17mbps και upload 0.7mbps περίπου. Μετά από αρκετή ώρα συνομιλίας και ρυθμίσεων με το τεχνικό τμήμα του ΟΤΕ πιάνω πλέον 20,59Μbps download και 1,33Mbps upload με 20ms ping. (με adsl έπιανα: 13,99Mbps download και 0,90Mbps upload με 5ms ping. καλύτερο ping με adsl). Ο τεχνικός είπε πως το download είναι καλό , σχεδόν στα μέγιστα τις περιοχής (που είναι 21,9Mbps όπως έιπε διότι η σύνδεση δεν γίνεται μέσω καμπίνας) αλλά είπε πως το upload δεν είναι καλό και να συνεχίσω να το ελέγχω και αν χρειαστεί να ξαναεπικοινωνήσω για να κάνουν έλεγχο ποιότητας γραμμής. (θα πρέπε είπε να'ναι 2 - 2,5 mbps). Και στο download και στο upload βέβαια η ταχύτητες δεν είναι full σταθερές. (στο speedtest.net ανεβοκαταιβένει λίγο μέχρι να σταθεροποιηθεί και για αυτό τα αντίστοιχα γραφήματα παρουσιάζουν καμπύλες) Όσον αφορά την συνδεσμολογία τώρα. Εαν "ανοίξω" την master πρίζα μου, βλέπω πως πάνω στα "κεντρικά" καλώδια είναι και άλλα 2 που δίνουν στις υπόλοιπες πρίζες του σπιτιού. (μάλιστα ήταν παραπάνω αλλά έβγαλα ενός δωματίου γιατι υπήρχε εσωτερικό πρόβλημα). Οπότε έχουμε 3 τηλέφωνα. Τα 2 συνδέονται σωστά όπως λέει και ο poulinos. Από την master έχω πάνω splitter και μετά φέυγει 1 καλώδιο και πάει στο modem (διανύοντας απόσταση περίπου 5 μέτρα) και πάνω στην άλλη έξοδο "phone" μπαίνει ενας διακλαδωτής και δίνει σε 2 τηλέφωνα (το 1 πολύ κοντά και το άλλο πάλι στα 5 μέτρα περίπου). Το θέμα είναι το εξής. Το 3ο και τελευταίο τηλέφωνο του σπιτιού συνδέεται όμως απο πρίζα δωματιου (ΌΧΙ στο splitter όπως θα έπρεπε) με φιλτράκι. Αυτό το 3ο τηλέφωνο (που λογικά θεωρείται παράλληλη σύνδεση) το έβγαλα από την πρίζα αλλα δεν είδα κάποια τρομαχτική διαφορά. (1ms κέρδισα στο ping και άντε 0.3mbps max upload και download που τώρα δεν φαίνεται η διαφορά. ίσως και να έτυχε). Βέβαια μπορεί να μην έχω τηλέφωνο πάνω άλλα έχω αφήσει το φιλτράκι μόνο του και προφανώς η εσωτερική σύνδεση παραμένει (δεν άνοιξα την master πρίζα να την βγάλω και απο εκέι ακόμα). Τώρα δεν ξέρω πως από το splitter να γυρίσω καλώδιο πάλι μέσα στα χοντρά χάλκινα της master πρίζας ώστε να χρησιμοποιήσω τα εσωτερικά καλώδια του τοίχου σώστα και όχι παράλληλα και χωρίς φίλτρο. Sorry για τις πολλές πληροφορίες αλλα πιστεύω πως όλες χρειάζονται . Θέλω την γνώμη σας και για την συνδεσμολογία μου και για το εάν οι ταχύτητες είναι φυσιολογικές και εαν χρειάζεται κάτι να κάνω. Ευχαριστώ.
ekans Δημοσ. 22 Μαΐου 2015 Δημοσ. 22 Μαΐου 2015 να ξερεις οτι οσο περισσοτερα τηλεφωνα τοσο επιβαρυνεις την γραμμη.. εβαλες τα σπλιτερακια του καινουργιου router? αποδίδουν καλυτερα σε vdsl αυτα..
VFerF1 Δημοσ. 22 Μαΐου 2015 Μέλος Δημοσ. 22 Μαΐου 2015 να ξερεις οτι οσο περισσοτερα τηλεφωνα τοσο επιβαρυνεις την γραμμη.. εβαλες τα σπλιτερακια του καινουργιου router? αποδίδουν καλυτερα σε vdsl αυτα.. Ναι. Όλα τα καινούργια είναι. Λοιπόν έκανα περισσότερες δοκιμές και βρήκα τα εξής. 1) Με σύνδεση του modem με ενα super κοντό καλωδιάκι απευθείας στην master πρίζα , μόνο του. (αλλά με το 3ο τηλέφωνο στην άλλη πρίζα πάνω) είχα: 20,63 Mbps download (καμία διαφορά) , 1,73 Mbps upload (αρκετή διαφορά, 0,5+ Mbps κέρδος) και ping 18ms (2ms ping κέρδος) 2) Με σύνδεση του modem με ενα super κοντό καλωδιάκι απευθείας στην master πρίζα , μόνο του. (και με το 3ο τηλέφωνο και αυτό ΕΚΤΟΣ): 20,65Mbps download , 1,70Mbps upload και 18ms ping. Με λίγα λόγια η 3η συσκευή (δηλαδή η παράλληλη λογικά σύνδεση) δεν δημιουργεί κάποιο εμφανές πρόβλημα (εκτός και αν πρέπει να ανοίξω και την master πρίζα και να αποδεσμεύσω εντελώς και αυτό το δωμάτιο για να δω διαφορά). Οι απώλειες έρχονται προφανώς με τα πολλά μέτρα καλωδίου. Η ερώτηση είναι η εξής. Ποιό καλώδιο έχει μεγαλύτερες απώλειες? RJ-11 ή CAT ? Καλύτερα modem δίπλα από το pc και μακρύ τηλεφωνικό καλώδιο (RJ-11) ή modem δίπλα από την master πρίζα και μακρύ CAT (ethernet) ?
leonidas_ Δημοσ. 22 Μαΐου 2015 Δημοσ. 22 Μαΐου 2015 Δεν αρκεί μόνο που έβγαλες τις παράλληλες συνδεδεμένες συσκευές. Θα πρέπει κ να αποσυνδέσεις εντελώς από το κεντρικό σου πριζάκι όλα τα καλώδια προς τις πρίζες αυτές. Σχετικά με το πως θα συνδέσεις το σπλίτερ με τα χοντρά καλώδια που φεύγουν πίσω από το πριζάκι, θα το κάνεις αγοράζοντας ένα διπλό πριζάκι. Στο ένα από τα 2 θα συνδέσεις τα 2 καλώδια που έρχονται από την εισαγωγή. Ας πούμε ότι αυτο θα γίνει στο δεξί! Και στο άλλο θα συνδέσεις όλα τα παράλληλα. Έτσι όλες οι συνδέσεις με τα χοντρά καλώδια θα γίνονται πάνω στο διπλό πριζάκι. Οπότε μετά τα πράγματα είναι απλά. Στο δεξί συνδέεις το αρσενικό του σπλίτερ, και ύστερα από το σπλίτερ από τη μία έξοδο του δίνεις στο ρούτερ και από την άλλη έξοδο του, που είναι για το τηλέφωνο, δίνεις στο αριστερό από το διπλό σου πριζάκι. Έτσι όλα τα τηλέφωνα ουσιαστικά θα φεύγουν πάνω από το σπλίτερ. 1
VFerF1 Δημοσ. 22 Μαΐου 2015 Μέλος Δημοσ. 22 Μαΐου 2015 Δεν αρκεί μόνο που έβγαλες τις παράλληλες συνδεδεμένες συσκευές. Θα πρέπει κ να αποσυνδέσεις εντελώς από το κεντρικό σου πριζάκι όλα τα καλώδια προς τις πρίζες αυτές. Σχετικά με το πως θα συνδέσεις το σπλίτερ με τα χοντρά καλώδια που φεύγουν πίσω από το πριζάκι, θα το κάνεις αγοράζοντας ένα διπλό πριζάκι. Στο ένα από τα 2 θα συνδέσεις τα 2 καλώδια που έρχονται από την εισαγωγή. Ας πούμε ότι αυτο θα γίνει στο δεξί! Και στο άλλο θα συνδέσεις όλα τα παράλληλα. Έτσι όλες οι συνδέσεις με τα χοντρά καλώδια θα γίνονται πάνω στο διπλό πριζάκι. Οπότε μετά τα πράγματα είναι απλά. Στο δεξί συνδέεις το αρσενικό του σπλίτερ, και ύστερα από το σπλίτερ από τη μία έξοδο του δίνεις στο ρούτερ και από την άλλη έξοδο του, που είναι για το τηλέφωνο, δίνεις στο αριστερό από το διπλό σου πριζάκι. Έτσι όλα τα τηλέφωνα ουσιαστικά θα φεύγουν πάνω από το σπλίτερ. 100% σωστός. Αποσύνδεσα εντελώς την άλλη σύνδεση και η upload ανέβηκε στα 2,24Mbps. Τελικά μου έκωβε upload η παράλληλη παρά download. Δεν ήξερα ότι γίνεται και αυτό. Τώρα παιδιά τι προτείνετε? Αξίζει τη "φασαρία" να πάω το modem στην master πρίζα και να τραβήξω μακρύ ethernet ή να το αφήσω δίπλα από το pc με το μακρύ του τηλεφωνικό καλώδιο (RJ-11). Αξίζει τον κόπο?
VFerF1 Δημοσ. 22 Μαΐου 2015 Μέλος Δημοσ. 22 Μαΐου 2015 Δεν αρκεί μόνο που έβγαλες τις παράλληλες συνδεδεμένες συσκευές. Θα πρέπει κ να αποσυνδέσεις εντελώς από το κεντρικό σου πριζάκι όλα τα καλώδια προς τις πρίζες αυτές. Σχετικά με το πως θα συνδέσεις το σπλίτερ με τα χοντρά καλώδια που φεύγουν πίσω από το πριζάκι, θα το κάνεις αγοράζοντας ένα διπλό πριζάκι. Στο ένα από τα 2 θα συνδέσεις τα 2 καλώδια που έρχονται από την εισαγωγή. Ας πούμε ότι αυτο θα γίνει στο δεξί! Και στο άλλο θα συνδέσεις όλα τα παράλληλα. Έτσι όλες οι συνδέσεις με τα χοντρά καλώδια θα γίνονται πάνω στο διπλό πριζάκι. Οπότε μετά τα πράγματα είναι απλά. Στο δεξί συνδέεις το αρσενικό του σπλίτερ, και ύστερα από το σπλίτερ από τη μία έξοδο του δίνεις στο ρούτερ και από την άλλη έξοδο του, που είναι για το τηλέφωνο, δίνεις στο αριστερό από το διπλό σου πριζάκι. Έτσι όλα τα τηλέφωνα ουσιαστικά θα φεύγουν πάνω από το σπλίτερ. Μόλις υλοποίησα ακριβώς αυτό που είπες αλλά η 3η γραμμή μου δεν λειτουργεί :/ . Είσαι σίγουρος ότι δουλεύουν όλα σωστά έτσι. Το έχεις υλοποιήσει? Σαν ιδέα πάντως το κατάλαβα και είναι πολύ λογικό.
PAVMK3 Δημοσ. 22 Μαΐου 2015 Δημοσ. 22 Μαΐου 2015 ρίξε και μια ματιά εδω , ειναι κατατοπιστικότατο https://www.cyta.com.cy/mp/informational/support/files/wiring-guide-for-broadband_GR.pdf
VFerF1 Δημοσ. 22 Μαΐου 2015 Μέλος Δημοσ. 22 Μαΐου 2015 ΛΑΘΟΣ ΔΙΚΟ ΜΟΥ! Ήταν κάποιο δικό μου λάθος στην συνδεσμολογία πάνω στο διπλό πριζάκι γιατί ήταν λίγο περίεργο. ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΤΕΛΕΙΑ! Thanks!
VFerF1 Δημοσ. 25 Μαΐου 2015 Μέλος Δημοσ. 25 Μαΐου 2015 Δοκίμασα επίσης να συνδέσω το modem κατ'ευθείαν πάνω στην παροχή , χωρίς τίποτα άλλο πάνω , (κανένα τηλέφωνο, χωρίς splitter και με μικρό καλωδιάκι) αλλά στις ταχύτητες δεν είχε διαφορά. Το ping μόνο έπεσε λίγο. Πράγματι, σε σχέση με το παλιό ADSL 24αρι μου που είχα ping 5 ms (άντε να φτανε 10 καμια φορά) τώρα είμαι 24ms (έως 26). Αισθάνομαι λίγο μια μικρή καθυστέρηση στο load των σελίδων αλλά οκ. Για το Speedport modem τι λέτε? Είναι καλό? Ή καλύτερα να δώσεις κάτι παραπάνω για κάτι καλύτερο? Θα υπάρξει διαφορά?
vasilis_ts Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2016 Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2016 ρίξε και μια ματιά εδω , ειναι κατατοπιστικότατο https://www.cyta.com.cy/mp/informational/support/files/wiring-guide-for-broadband_GR.pdf Eκανα προχθες αιτηση για VDSL 30 (OTE) , και ειδα τον οδηγο καλωδιωσης για VDSL της cyta. Ειδα οτι η συνδεση του modem/router πρεπει να γινει αρκετα διαφορετικα σε σχεση με το πως ειναι τωρα με το ADSL. Σιγουρα θα πρεπει να βαλω αλλου το modem/router. Τωρα το εχω στο δωματιο μου, οχι στην πρωτη πριζα. Το καινουριο θα μπει στο σαλονι που ειναι η πρωτη πριζα, αλλα πρεπει να την αλλαξω και να βαλω διπλη secondary πριζα αν καταλαβα καλα. Αυτο που δεν καταλαβα ειναι η διαφορα master και secondary πριζας. Επισης αφου το modem/router θα μπει σε αλλο χωρο, θα πρεπει με καποιο τροπο να περασω καλωδιο/καλωδια δικτυου μεχρι το δωματιο μου για να συνδεσω τα 2 pc. Αυτο που θελω να ρωτησω ειναι αν θα υπαρξει προβλημα αν βαλω switch, προκειμενου να περασω μονο ενα καλωδιο, απο το modem/router προς το switch. Λογικα θα ειναι καλυτερο να συνδεθουν τα pc απ΄ευθειας στο modem/router, απλα σκεφτομαι το switch για να γλιτωσω τα πολλα καλωδια.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα