karatzes Δημοσ. 22 Μαΐου 2015 Δημοσ. 22 Μαΐου 2015 Καλησπέρα σε όλους. Χρειάζομαι τα φώτα σας. Είμαι ευχαριστημένος κάτοχος και χρήστης μιας 19άρας LG τα τελευταία 9 (!) χρόνια. Για τις ανάγκες μου ήταν υπεραρκετή. Τώρα θέλω να προχωρήσω σε αγορά καινούργιας και, όπως καταλαβαίνετε, έχω χάσει πολλά επεισόδια στις εξελίξεις.Το προφίλ χρήσης είναι κυρίως γραφείου, δηλ. διάβασμα, επεξεργασία κειμένου, λογιστικά φύλλα, πλοήγηση ίντερνετ, αναπαραγωγή μουσικής, σπάνια κανένα βίντεο κλπ. Από παιχνίδια τίποτα που να απαιτεί ταχύτητα, π.χ WoT, RPGs, adventures κλπ. Τα τελευταία 2 χρόνια όμως, σπουδάζω πληροφορική και στα προγράμματα που χρησιμοποιώ, όπως συγγραφής κώδικα και απλά σχεδιαστικά (yed, edraw), μένει ελάχιστος οφέλιμος χώρος εργασίας στην 19άρα (γι' αυτό και η σκέψη για αλλαγή).Με μια πρώτη ματιά στις wide 22-24άρες κατάλαβα ότι ελάχιστη βελτίωση μου προσφέρουν από άποψη οφέλιμου χώρου (με ενδιαφέρει κυρίως ο κάθετος άξονας), σε σχέση με τη τωρινή μου 19άρα, που είναι 4:3. Οπότε καλοβλέπω προς τις 27 ίντσες.Οι κύριες απαιτήσεις μου: καλή ποιότητα κατασκευής και εγγύηση, ματ IPS πάνελ, ξεκούραστη στην πολύωρη χρήση. Επίσης σκέφτομαι σοβαρά τα μονιτορ-tv, για μελλοντική αυτόνομη χρήση, αλλά, αν αυτό έχει κάποιες επιπτώσεις στη συνολική απόδοση της οθόνης, δεν με πειράζει και να λείπει. Και τέλος, το κόστος να μην ξεφεύγει από τα 250-270 ευρώ.Και μια τελευταία απορία: βλέπω ότι πολλές οθόνες προσφέρουν πλεόν HDMI αντί για DVI. Είναι αυτό μειονέκτημα ή οι δύο θύρες είναι εξίσου καλές;Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Επισκέπτης Δημοσ. 22 Μαΐου 2015 Δημοσ. 22 Μαΐου 2015 Στο θέμα "χώρος", είναι καθαρά θέμα ανάλυσης.Σίγουρα το μεγαλύτερο panel βοηθάει στο μάτι αλλά δε ξέρω πόσο.Μια ιδέα είναι να πάρεις μια οθόνη που περιστρέφεται.Όταν χρειάζεσαι περισσότερο χώρο κάθετα θα τη περιστρέφεις 90 μοίρες και θα κάνεις μια απλή ρύθμιση στη κάρτα γραφικών σου.Είναι η συνηθέστερη λύση σε τέτοια θέματα γραφείου.
karatzes Δημοσ. 23 Μαΐου 2015 Μέλος Δημοσ. 23 Μαΐου 2015 Κάποια συγκεκριμένη πρόταση ώστε να το ψάξω από κοντά;
Επισκέπτης Δημοσ. 23 Μαΐου 2015 Δημοσ. 23 Μαΐου 2015 Κάποια συγκεκριμένη πρόταση ώστε να το ψάξω από κοντά; Η αγαπημένη οθόνη των προγραμματιστών. IPS, 24", ανάλυση 1920x1200 και προσαρμοζόμενος λαιμός . Κατά τα άλλα μπορείς να πάρεις μια οποιαδήποτε οθόνη με τα χαρακτηριστικά που σου αρέσουν και να αγοράσεις ένα mount bracket (+~~30€).
Papakaliati Δημοσ. 23 Μαΐου 2015 Δημοσ. 23 Μαΐου 2015 Η αγαπημένη οθόνη των προγραμματιστών. IPS, 24", ανάλυση 1920x1200 και προσαρμοζόμενος λαιμός . Κατά τα άλλα μπορείς να πάρεις μια οποιαδήποτε οθόνη με τα χαρακτηριστικά που σου αρέσουν και να αγοράσεις ένα mount bracket (+~~30€). Ουτε καν. Dell 2714 θα ελεγα σαν αγαπημενη των προγραμματιστων. Η οποιαδηποτε αλλη (αλλες πιο συγκεκριμενα) 27αρα με 1440 p αναλυση και ips panel. Προσωπικα θεωρω οτι οι 34ρες ειναι εξαιρετικη επιλογη για προγραμματισμο, μιας και σου προσφερει απλετο χωρο για 2 προγραμματα, αλλα ειναι καπως niche προιον.
karatzes Δημοσ. 23 Μαΐου 2015 Μέλος Δημοσ. 23 Μαΐου 2015 Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας. Να πω την αλήθεια δεν είχα σκεφτεί τη δυνατότητα pivot. Αυτό μάλλον ξαναβάζει τις 24άρες στο παιχνίδι. Από Δευτέρα θα πρέπει να δω κάποια από κοντά σε κάποιο κατάστημα για να κρίνω καλύτερα. (Φίλε papakaliati, αμφιβάλω πολύ αν θα φτάσω ποτέ να θεωρούμαι προγραμματιστής, πόσο μάλλον να χρειαστώ 34άρι μόνιτορ! Είμαι λίγο προχωρημένης ηλικίας και σπουδάζω στο ΕΑΠ, από αγάπη προς το αντικείμενο). Εξαιρετικές φαίνονται και οι δύο οθόνες που προτείνετε, μαζί και η Ρ2414Η. Από άποψη εγγύησης τι λέει η Dell, σε σχέση κυρίως με την LG; Αν βρω καλή τιμή από Γερμανία, θα έχω πρόβλημα με την εδώ εγγύηση; Ευχαριστώ και πάλι.
Philippe Δημοσ. 24 Μαΐου 2015 Δημοσ. 24 Μαΐου 2015 Αγαπητέ karatzes είχα και εγώ μια 19" LG 5:4 1280x1024 για χρόνια και στη συνέχεια την άλλαξα με 26" 16:10 1920x1200 (TN panel). Η αλλαγή ήταν προς το καλύτερο, μιας και έδωσε περισσότερο χώρο στην επιφάνεια εργασίας, με ίδιου μεγέθους εικονίδια και μεγαλύτερη σε φυσικές διαστάσεις οθόνη. Η οθόνη αυτή καθ' αυτή, λόγω panel και τεχνολογίας εποχής, ήταν λίγο μουντή, αλλά δεν με ενδιέφερε η πιστότητα των χρωμάτων εκείνη την εποχή. Όταν όμως απέκτησα μια (κακής ποιότητας, ομολογουμένως) IPS οθόνη 21.5" 16:9 1920x1080 είχα θεματάκια με την όραση, πιθανόν λόγω του μικρότερου ppi (πιο μικροσκοπικά εικονίδια) αλλά και της έντονης φωτεινότητας των IPS. Επιπλέον, ο λόγος 16:9 με ξένισε πάρα πολύ. Πλέον χρησιμοποιώ μια 27" Dell 16:9 2560x1440 όπου ενώ πάλι δεν είμαι ευχαριστημένος με το λόγο πλευρών, τουλάχιστον η υψηλή ανάλυση μου δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιώ τα 2/3 της οθόνης σαν να ήταν "τετράγωνη". Το pivot - σε αυτό το μέγεθος οθόνης τουλάχιστον - δεν με έχει βολέψει ιδιαίτερα. Τις δε ρυθμίσεις φωτεινότητας και αντίθεσης τις έχω πολύ πολύ χαμηλά. Η "ζωντάνια" των χρωμάτων πάντως, σε σχέση με τις (παλιές, τουλάχιστον) "ξεθωριασμένες" TN οθόνες σίγουρα αποζημιώνει, εκτός από ταινίες, όπου όλες οι IPS είναι επιεικώς απαράδεκτες. Γούστα είναι αυτά και ει δυνατόν να μπορούσες να αποφασίσεις δοκιμάζοντας τις οθόνες πρώτα. Προσωπικά, εάν ξαναέκανα την μετάβαση από τετραγωνισμένη TN στη 'νέα εποχή' θα επέλεγα 24" 16:10 με κλειστά μάτια, όπως αυτήν που σου πρότεινε ο Drenard ή τη νεότερη εκδοχή της (που όμως δεν έχει ματ πάνελ, αλλά semi-glossy). Οι Dell δεν είναι και Eizo, έχουν πάντως καλό όνομα στη χώρα μας λόγω της εξαιρετικής εγγύησης. 19" vs 23.8" 19" vs 24.1"
karatzes Δημοσ. 24 Μαΐου 2015 Μέλος Δημοσ. 24 Μαΐου 2015 Να'σαι καλά Philippe. Χρησιμότατα και διαφωτιστικά τα λικνς που μου έδωσες. Με μια ματιά καταλαβαίνεις αμέσως τις αναλογίες μεγεθών. Να φανταστείς ότι όλο το απόγευμα εχτές ήμουν με ένα κομπουτεράκι στα χέρια, υπολόγιζα πλευρές και έκοβα χαρτονάκια για να μπορώ να έχω μια οπτική άποψη των αναλογιών! Όντως, η 16:10 24άρα της Dell φαίνεται να είναι η χρυσή τομή, με εξαιρετικές επιδόσεις και πιο μαζεμένες διαστάσεις. Με μόνη αναστολή τις αυξημένες παλαιότερες αναφορές για cross-hatcing. Εξακολουθεί να είναι πρόβλημα και σήμερα;
Philippe Δημοσ. 26 Μαΐου 2015 Δημοσ. 26 Μαΐου 2015 Όντως, η 16:10 24άρα της Dell φαίνεται να είναι η χρυσή τομή, με εξαιρετικές επιδόσεις και πιο μαζεμένες διαστάσεις. Το πρόβλημά της είναι η τιμή της, σε σχέση με άλλες μάρκες αφενός, αλλά και με την U2515H, ας πούμε, που είναι εξίσου καλή αλλά τα πάντα όλα θα είναι λίγο έως αρκετά πιο μικρά στο 100%. Επ' αυτού, μιας και σου άρεσαν τα προηγούμενα, αυτό τo λινκ χρησιμοποιώ για τα ppi (ή μπορείς να κάνεις κατάλληλο zoom out στον browser σου με την τρέχουσα οθόνη, ώστε να πάρεις μια ιδέα του πόσο μικρά). Ιδανικό ppi είναι γύρω στα 100 (pixel pitch 0.25) Επίσης, σε μεγαλύτερες αναλύσεις χρειάζεσαι και καλύτερο υπολογιστή, όχι μόνο επειδή ενδεχομένως να μην υποστηρίζεται πλήρως η μεγάλη ανάλυση (π.χ. laptops με hdmi, παλιά pc με σύνδεση vga), αλλά και λόγω φόρτου στα γραφικά. Μεταξύ των Dell 1200p, αν θέλεις οπωσδήποτε ματ οθόνη, τότε θα πας στην U2412M, που είναι και δοκιμασμένη από πολύ κόσμο. Πάντως η αντικαταστάτης της, U2415, είναι στα ίδια σχεδόν λεφτά και με semi-glossy panel, ελάχιστα περιθώρια και επιπλέον USB 3.0 hub (αντί για 2.0), mini-DP, MHL, DP out για daisy chain, αλλά δεν έχει VGA (πρέπει να περιέχεται πάντως ανταπτοράκι HDMI-2-VGA στη συσκευασία). Για το semi-glossy της Dell πληροφορίες θα βρεις και στο site του Adam. Επίσης κυκλοφορεί και TN-panel 1200p της Samsung σε καλή τιμή. Δε ξέρω περισσότερα για το συγκεκριμένο, αλλά αν θα κάθεσαι πολλές ώρες στην οθόνη και δε σε ενδιαφέρουν τα πλεονεκτήματα των ips μπορεί να σου κάνει. Cross-hatching δεν βλέπω εγώ στη δικιά μου Dell, που υποτίθεται ότι είναι κατ' εξοχήν μοντέλο που παρουσίαζε τέτοια φαινόμενα. Και αυτό είναι υποκειμενικό πάντως (εγώ δε βλέπω, αλλά εσύ μπορείς να το δεις στην ίδια οθόνη). Μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το glow/ bleeding. Η εγγύηση, αν αγοράσεις από την Ελλάδα, σε καλύπτει στις περισσότερες τέτοιες περιπτώσεις και ακούγονται τα καλύτερα για το service της Dell στη χώρα μας.
karatzes Δημοσ. 26 Μαΐου 2015 Μέλος Δημοσ. 26 Μαΐου 2015 Και πάλι υπόχρεος. Εξαιρετική η βοήθειά σου. Μόλις λασκάρω λίγο από διάβασμα, γιατί ξεκινάνε οι εξέτάσεις, θα τα ψάξω όλα από κοντά.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα