Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Βασικά δεν έχω καταφέρει να βρω πουθενά πληροφορίες για το πόσες ακριβώς resources χρησιμοποιεί το software RAID. Γιατί η αλήθεια είναι πως κάνω συχνά κάτι 3D renders που την τεντώνουν την CPU, κρεμάει και η μνήμη, οπότε ίσως επηρεάζεται το όλο σύστημα...

Δημοσ.

και το BIOS RAID έχει αρνιτικά, οπώτε μια ή αλλη

Γενικά τα πάντα είναι συμβιβασμοί

Και τα HW RAID έχουν συμβιβασμούς

Τι εννοείς BIOS RAID;

Το hostraid στο οποίο αναφέρεται ο TS;

Πάντως από όλες τις επιλογές και όλους τους συμβιβασμούς το software raid σε windows είναι ο χειρότερος μακράν.

Βασικά δεν έχω καταφέρει να βρω πουθενά πληροφορίες για το πόσες ακριβώς resources χρησιμοποιεί το software RAID. Γιατί η αλήθεια είναι πως κάνω συχνά κάτι 3D renders που την τεντώνουν την CPU, κρεμάει και η μνήμη, οπότε ίσως επηρεάζεται το όλο σύστημα...

Αν θες να ενσωματώσεις software raid πέρνα σε linux

Δημοσ.

Σε Linux δεν μπορώ να πάω γιατί οι εφαρμογές που χρησιμοποιώ καθημερινά για δουλειά δεν υπάρχουν εκεί και δεν παίζει να κάτσω να μάθω από την αρχή νέες εφαρμογές με ο,τι περιορισμούς μπορεί να συνεπάγεται αυτό...

Δημοσ.

Κοίτα το BIOS RAID με αυτές τις desktop motherboards στην ουσία είναι software raid, δεν είναι το raid που προσφέρουν οι σοβαροί hw raid controllers που έχουν δικό τους ενσωματωμένο cpu, απλά έχουν BIOS που προσφέρουν δυνατότητες μέσω του κεντρικού cpu.

Σε RAID 0/1/10 οι διαφορές δεν είναι τόσο εμφανείς καθώς σήμερα πια τα non parity raids επιφέρουν ~2% cpu load

Sadako, γενικά τόσες μέρες, θα έπρεπε να έχεις τεστάρει όλες τις πιθανές διατάξεις που μπορείς, να τις δοκιμάσεις και να βγάλεις τα αποτελέσματα σου.

Σε rendering δε νομίζω συνολικά να δεις μεγάλη μείωση χρόνου – εκτός και αν έχεις χιλιάδες textures και resources. Ισα ισα από ssd θα είναι και λίγο πιο γρήγορο.

Δημοσ.

Ο λόγος που δεν έχω κάνει δοκιμές μέχρι τώρα είναι ότι θεωρούσα το BIOS Raid ως hardware raid, πολύ προτιμότερο του software (windows) Raid, και για BIOS raid έπρεπε να ξεκαθαρίσω τις ρυθμίσεις (AHCI mode VS RAID mode) και κυρίως ήθελε επανεγκατάσταση των windows.

Με βλέπω να καταλήγω σε windows raid. Σε περίπτωση επανεγκατάστασης Windows 7 στο μέλλον ή σε πιθανή μετάβαση σε Windows10 χρειάζεται να κάνω τίποτα για για να δει τα αρχεία της συστοιχίας; Θυμίζω πως η όλη κουβέντα γίνεται για Raid0...

Δημοσ.

...και κυρίως ήθελε επανεγκατάσταση των windows.

Αυτό δεν είναι απόλυτο.

Μπορεί ο ελεγκτής σου να έρχεται με software που κάνει migration.

Με βλέπω να καταλήγω σε windows raid.

Χαίρομαι που μετά από όλες τις παροτρύνσεις και συμβουλές καταλήγεις στην χειρότερη δυνατή επιλογή :P

Δημοσ.

:-D

Κοίταξε.. Τα κουκιά είναι λίγο πολύ μετρημένα.. "Καθαρό" hardware RAID μέσω ξεχωριστής κάρτας δεν πρόκειται να κάνω, θεωρώ πως δεν αξίζει το επιπλέον κόστος...

Οπότε μένει το BIOS Raid (που είχα την -ψευδή όπως φαίνεται- εντύπωση πως είναι hardware raid) και το Windows RAID.

Για το BIOS RAID θα έπρεπε να είχα λύσει τις απορίες που είχα και εξέφρασα παραπάνω

Το ένα που με μπερδεύει, είναι πως η μητρική μου (MSI P55-GD65) έχει -από ό,τι κατάλαβα- 2 sata controllers, ο ένας JMicron. Δηλαδή έχει τα 6 sata ports στα πλάγια της μητρικής, αλλά έχει κι ένα διαφορετικού χρώματος πάνω στην μητρική. Εγώ αυτήν την στιγμή έχω όλους τους δίσκους στον ίδιο controller, στα ports που είναι στα πλάγια της μητρικής..

Από ό,τι κατάλαβα πρέπει να ορίσω γενικά τον controller σε RAID mode; Γιατί από ό,τι θυμάμαι στο ψάξιμο που είχα κάνει όταν είχα πάρει τον SSD είχα διαβάσει πως πρέπει (ή πως είναι καλύτερα έστω, δεν θυμάμαι τώρα ποιο από τα 2) να το ορίσω σε ACHI mode, κι έτσι το είχα κάνει. Οπότε ψιλομπέρδεμα γενικά. Νομίζω σε κάποια φάση είχα δοκιμάσει να κουμπώσω τον SSD (ή κάποιον από τους σκληρούς) στην ξεχωριστή sata θύρα που είναι πάνω στην μητρική και είχα κάτι θεματάκια, δεν θυμάμαι τι, αλλά τον είχα βγάλει αμέσως..

Στα screenshots, ο Extra RAID/IDE Controller να υποθέσω πως είναι ο JMicron, από κάτω στο RAID Mode το έχω σε AHCI την στιγμή που αν δεν κάνω λάθος οι επιλογές είναι μόνο IDE & AHCI, από κάτω στο On-Chip ATA Devices στο RAID Mode -που το έβαλα πάλι σε AHCI οι επιλογές ήταν νομίζω RAID/SATA/AHCI.

Μπλέξιμο...

που ΔΕΝ έχω βρει απαντήσεις προς το παρόν..

Οπότε το Windows RAID φαντάζει μονόδρομος...

Δημοσ.

Οπότε μένει το BIOS Raid (που είχα την -ψευδή όπως φαίνεται- εντύπωση πως είναι hardware raid) και το Windows RAID.

Για το BIOS RAID θα έπρεπε να είχα λύσει τις απορίες που είχα και εξέφρασα παραπάνω

που ΔΕΝ έχω βρει απαντήσεις προς το παρόν..

Οπότε το Windows RAID φαντάζει μονόδρομος...

Hostraid βρε! Ή fake raid. Ή firmware/driver based raid. Ή hardware-assisted software raid.

Bios raid δεν υπάρχει :P

Σε αυτή τη περίπτωση τότε να έχεις κατά νου πως ξεχνάς το dual boot σε αυτό, έχεις μεγαλύτερη πιθανότητα να χάσεις δεδομένα αν τα πράγματα κάποια στιγμή δε πάνε καλά και πως μπλέκεις με dynamic disks/volumes, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (αδυναμία των recovery tools/software να δουλέψουν σωστά με αυτά).

Επιπλέον, η συστοιχία σου θα απροστάτευτη κατά το boot και δεν θα είναι διαθέσιμη σε άλλα λειτουργικά εύκολα (OS dependent).

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...