Sadako Δημοσ. 22 Μαΐου 2015 Δημοσ. 22 Μαΐου 2015 Δεν είχα μπει ποτέ στο παρελθόν στον "κόπο" να ασχοληθώ με RAID, το RAID0 το έβρισκα αρκετά ρισκαδόρικο για τα γούστα μου, το RAID1 λίγο "περιττό" μιας και για τα σημαντικά αρχεία μου παίρνω τακτικό backup σε εξωτερικούς σκληρούς.. Έχω όμως εδώ και κάποιο καιρό έναν Samsung Spinpoint F3 HD103SJ από επιστροφή, κι επειδή κάθεται καιρό σε μια εξωτερική θήκη χωρίς να τον χρησιμοποιώ καν, μου μπήκε να πειραματιστώ... Προφανώς για RAID1 δεν υπάρχει λόγος, οπότε με ενδιαφέρει η περίπτωση του RAID0.. ΔΕΝ πρόκειται να είναι OS drive (υπάρχει SSD για αυτόν τον σκοπό), αλλά αν αξίζει τον κόπο να αυξήσω την ταχύτητα για διάφορα αρχεία (ίσως και για δευτερεύουσες εφαρμογές που δεν βάζω στον SSD) γιατί να μην το κάνω; Διάβασα κάποια πράγματα για το RAID γενικά, η αλήθεια είναι ότι μου έμειναν κανά 2-3 απορίες: 1. Για RAID 0 πρέπει οι δίσκοι να είναι πανομοιότυποι; Γιατί Spinpoint F1 αυτήν την στιγμή παίζει να βρω μόνο σε αγγελία. Κι εκεί τους βρίσκω γύρω στα 40 ευρώ, με αμφίβολη χρήση από τον προηγούμενο. Ή μπορώ να βάλω όποιον 1TB σκληρό θέλω σε συστοιχία με τον δικό μου; Πρέπει να έχουν έστω κάποια κοινά στοιχεία οι 2 σκληροί; Πχ 7200rpm με 5400rpm (Green HDD) δεν παίζει καν; Ο πιο φθηνός 1T δίσκος που έχω βρει από VisionStudio (ενδεικτικά, γιατί ψάχνω είναι η αλήθεια για δίσκο από Θεσσαλονίκη) είναι γύρω στα 60 ευρώ http://www.visionstudio.gr/prodinfo.asp?id=27984&cat=6&sub=12&pmanuf=undefined&sort=3&step=undefined Θα μπορούσα να κάνω δουλειά με αυτόν; 2. Αυτό το "σε περίπτωση HDD failure" είναι τόσο δραματικό όσο ακούγεται; Προφανώς αν έχουμε ολική καταστροφή του δίσκου με click of death κλπ καταλαβαίνω ότι χάνεις τα πάντα και από τους 2 δίσκους. Αλλά πχ σε περίπτωση bad sectors δεν χάνεις απλά τα αρχεία που είναι στο συγκεκριμένο σημείο του δίσκου; Ή μήπως είναι τέτοια η διάταξη που αρκεί κι ένα bad sector να αχρηστεύσει ολόκληρη την συστοιχία; 3. Τέλος, αυτός ο θεωρητικός διπλασιασμός της ταχύτητας πώς ακριβώς μεταφράζεται στην πράξη; Βέβαια αυτήν την στιγμή κάποια αρχεία βιβλιοθήκης κλπ τα έχω σε Samsung HD204UI που είναι Green, οπότε σίγουρα θα υπάρχει κάποια διαφορά, απλά αναρωτιέμαι πόσο δραματική θα είναι αυτή για να αξίζει τον πειραματισμό...
tmjuju Δημοσ. 22 Μαΐου 2015 Δημοσ. 22 Μαΐου 2015 Δεν αξίζει να αγοράσεις 1ΤΒ δίσκο σήμερα, στην τιμή / TB που βρίσκονται Θα έλεγα προσπέρασε το
Sadako Δημοσ. 22 Μαΐου 2015 Μέλος Δημοσ. 22 Μαΐου 2015 Το σκέφτομαι κι αυτό ως παράγοντα, αλλά αν αξίζει να πειραματιστώ, μπορεί να πάρω και κάποιον μεταχειρισμένο...
tmjuju Δημοσ. 22 Μαΐου 2015 Δημοσ. 22 Μαΐου 2015 Ο δίσκος είναι 7Κ στροφές, τον να τον ζευγαρώσεις με 5Κ (φθηνό δηλαδή) δεν έχει πολύ νόημα, και η απόδοση δεν θα είναι άθροισμα των επιδόσεων ακριβώς, δηλαδή όχι Χ2 ούτε καν. Ανάλογα και με τη διάφορα seek times των δύο δίσκων μπορεί ειδικά σε random write η διαφορά που θα δεις να είναι εντελώς ανάξια αναφοράς Εάν έχεις άλλο δίσκο κατά τύχη δοκίμασε τον – δεν αξίζει να αγοράσεις καινούριο – και φυσικά πότε δεν αγοράζουμε μεταχειρισμένους δίσκους
άδικος Δημοσ. 22 Μαΐου 2015 Δημοσ. 22 Μαΐου 2015 2. Ναι δεν είναι τόσο δραματικά τα πράγματα. Δεν επηρεάζεται η συστοιχία από την εμφάνιση bs (εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις).
Sadako Δημοσ. 22 Μαΐου 2015 Μέλος Δημοσ. 22 Μαΐου 2015 Ωραία.. Άρα μένει να καταλήξω όσον αφορά το 3, κι αν αξίζει να ασχοληθώ αν βρω κάποιον ίδιο σκληρό...
spiti Δημοσ. 23 Μαΐου 2015 Δημοσ. 23 Μαΐου 2015 επειδή θα κάνεις με ΜΗ ειδική κάρτα RAID θα πάρεις πείριπου το 130..150% της ταχύτητας. Αλλά ποιας ταχύτητας?? ...της ταχύτητας του ποιο αργού δίσκου ....οπότε αν βάλεις 5400 ...... ουσιαστικά με το ραιδ θα έχεις την ταχύτητα των 7200
Sadako Δημοσ. 23 Μαΐου 2015 Μέλος Δημοσ. 23 Μαΐου 2015 Όχι οκ, τελικά με 2 7200rpm θα το κάνω. Πιο πολύ για να μου φύγει η περιέργεια...
MSSB Δημοσ. 25 Μαΐου 2015 Δημοσ. 25 Μαΐου 2015 Εγώ έκανα πρόσφατα το ίδιο, με διαφορετικούς δίσκους αλλά με ίδιο rpm/cache και μέγεθος. 7200/15 και 500GB αντίστοιχα. Σε πραγματικές συνθήκες μου φάνηκε όντως αλλαγή. Δεν είχα το λειτουργικό μου αλλά το είχα για όλα τα υπόλοιπα. Αποσυμπίεση rar 8-9GB σε 4 λεπτά από εκεί που ήθελες τουλάχιστον το διπλάσιο. Είχα μείνει ευχαριστημένος με το παλιό hardware που το έκανα έτσι που πλέον πήγα σε 4 καινούριους δίσκους και έκανα 2x2 σε raid 0 και έχω 2TB σε 500x2=1 ΤΒ / raid 0 & ένα ακόμα ίδιο plus ο SSD.
Sadako Δημοσ. 25 Μαΐου 2015 Μέλος Δημοσ. 25 Μαΐου 2015 Κι εγώ στην ίδια λογική σκοπεύω να το χρησιμοποιήσω... Τα Windows είναι ούτως ή άλλως στον SSD, αλλά εφόσον υπάρχει αξιοσημείωτη αύξηση ταχύτητας θα αδειάσω και χώρο από τον SSD (είναι μόλις 128GB) μεταφέροντας δευτερεύουσες εφαρμογές στο RAID. Μαζί και με κάτι αρχεία βιβλιοθήκης που τώρα τα έχω σε Green σκληρό 5400rpm, οπότε εκεί θα υπάρχει ΣΙΓΟΥΡΑ διαφορά... 1
Sadako Δημοσ. 1 Ιουνίου 2015 Μέλος Δημοσ. 1 Ιουνίου 2015 Λοιπόν.. Πήρα και τον δεύτερο σκληρό, όπως είπα δεν είχα ξανασχοληθεί με RAID στο παρελθόν, είδα κάτι οδηγίες, σκάλωσα σε ένα σημείο, ελπίζω να με βοηθήσετε... Αυτήν την στιγμή έχω 3 εσωτερικούς. Έναν SSD (Samsung 830), έναν WD Green 2TB για αποθήκη, και έναν WD (νομίζω blue, δεν είμαι σίγουρος, 7200rpm είναι πάντως) 500GB. Έχω σκοπό να βγάλω τον 500άρη (λόγω χώρου στο κουτί) και να βάλω τους 2 Samsung από 1ΤΒ σε RAID0.. Το ένα που με μπερδεύει, είναι πως η μητρική μου (MSI P55-GD65) έχει -από ό,τι κατάλαβα- 2 sata controllers, ο ένας JMicron. Δηλαδή έχει τα 6 sata ports στα πλάγια της μητρικής, αλλά έχει κι ένα διαφορετικού χρώματος πάνω στην μητρική. Εγώ αυτήν την στιγμή έχω όλους τους δίσκους στον ίδιο controller, στα ports που είναι στα πλάγια της μητρικής.. Από ό,τι κατάλαβα πρέπει να ορίσω γενικά τον controller σε RAID mode; Γιατί από ό,τι θυμάμαι στο ψάξιμο που είχα κάνει όταν είχα πάρει τον SSD είχα διαβάσει πως πρέπει (ή πως είναι καλύτερα έστω, δεν θυμάμαι τώρα ποιο από τα 2) να το ορίσω σε ACHI mode, κι έτσι το είχα κάνει. Οπότε ψιλομπέρδεμα γενικά. Νομίζω σε κάποια φάση είχα δοκιμάσει να κουμπώσω τον SSD (ή κάποιον από τους σκληρούς) στην ξεχωριστή sata θύρα που είναι πάνω στην μητρική και είχα κάτι θεματάκια, δεν θυμάμαι τι, αλλά τον είχα βγάλει αμέσως.. Στα screenshots, ο Extra RAID/IDE Controller να υποθέσω πως είναι ο JMicron, από κάτω στο RAID Mode το έχω σε AHCI την στιγμή που αν δεν κάνω λάθος οι επιλογές είναι μόνο IDE & AHCI, από κάτω στο On-Chip ATA Devices στο RAID Mode -που το έβαλα πάλι σε AHCI οι επιλογές ήταν νομίζω RAID/SATA/AHCI. Μπλέξιμο...
tmjuju Δημοσ. 2 Ιουνίου 2015 Δημοσ. 2 Ιουνίου 2015 Δεν είναι ανάγκη να χρησιμοποιήσεις το BIOS RAID Έχει και κάποια αρνητικά, εάν σου καεί η Mobo μπορεί να μη βρίσκεις ίδια Mobo-bios για να δεις το array Μπορείς να δοκιμάσεις OS RAID , σε win7, κάνε stripped volume. http://www.overclockers.com/setting-up-os-raid-with-windows-7-ultimate/
Sadako Δημοσ. 2 Ιουνίου 2015 Μέλος Δημοσ. 2 Ιουνίου 2015 Για software raid κι εγώ από όσο διάβασα δεν προτείνεται, γιατί χρησιμοποιεί και resources... Για το hardware κομμάτι τώρα έχω μπερδευτεί ακόμα περισσότερο.... Για τον JMicron όσο γκούγκλαρα δεν διάβασα και τα καλύτερα, οπότε δεν νομίζω να βάλω τον SSD εκεί, για να αλλάξω από AHCI σε RAID μέσα από το BIOS μετά χρειάζεται πάλι φορμάτ για να περαστεί από την αρχή το OS, αλλά με την αλλαγή AHCI -> RAID από ό,τι κατάλαβα θα χάσω ως προς την απόδοση του SSD...
tmjuju Δημοσ. 3 Ιουνίου 2015 Δημοσ. 3 Ιουνίου 2015 Μακρυά από software raid σε win. κσσσσσ.jpg και το BIOS RAID έχει αρνιτικά, οπώτε μια ή αλλη Γενικά τα πάντα είναι συμβιβασμοί Και τα HW RAID έχουν συμβιβασμούς
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα