teo20net Δημοσ. 20 Μαΐου 2015 Δημοσ. 20 Μαΐου 2015 Έχω το laptop του τίτλου με τα εξής χαρακτηριστικά: Processor / Chipset CPU AMD Turion 64 X2 mobile technology TL-56 / 1.83 GHz Number of Cores Dual-Core Cache L2 - 1 MB 64-bit Computing Yes Chipset Type ATI Radeon Xpress 1100 Memory Actual Size: 2 x 1 GB Max Supported Size 4 GB Technology DDR2 SDRAM Slots Qty 2 Empty Slots 0 Storage Serial ATA Interface Serial ATA-150 Optical Drive DVD±RW / DVD-RAM - fixed Display Resolution 1280 x 800 ( WXGA ) Widescreen Display Yes Color Support 24-bit (16.7 million colors) Monitor Features CrystalBrite Audio & Video Graphics Processor PCI Express - ATI Mobility Radeon X1300 - 128 MB GDDR2 SDRAM Memory Allocation Technology HyperMemory up to 256MB Max Allocated RAM Size 128 MB Integrated Webcam Yes Resolution 0.3 Megapixel Image Sensor Type CMOS Camera Features 225 degree rotation Sound Stereo speakers , microphone Hard Drive 160GB Spindle Speed 5400 rpm Connections & Expansion Slots 2 x memory ( 0 free )1 x PC Card ( 1 free ) Interfaces 3 x USB 2.0 - 4 pin USB Type A1 x display / video - VGA - 15 pin HD D-Sub (HD-15)1 x modem - phone line - RJ-111 x network - Ethernet 10Base-T/100Base-TX - RJ-451 x audio - line-out/headphones - mini-phone stereo 3.5 mm1 x audio - line-in/microphone - mini-phone 3.5 mm1 x audio - line-in - mini-phone 3.5 mm Memory Card Reader 5 in 1 ( SD Card, Memory Stick, Memory Stick PRO, MultiMediaCard, xD-Picture Card ) Monitor Diagonal Size 15.4 in Color Support 24-bit (16.7 million colors) Graphics Controller Interface Type PCI Express Operating System / Software OS Provided: Type Microsoft Windows Vista Home Premium Αγοράστηκε το 2007 για εργασίες (word/excel/powerpoint και ultra light gaming) και πλέον απλά χρησιμοποιείται για αναπαραγωγή ταινιών. Πριν λίγο καιρό του πέρασα νέο fan, μιας και το παλιό υπολειτουργούσε και δημιουργούσε πρόβλημα θερμοκρασιών καθώς και Windows 8.1 Pro. Τα 2 παραπάνω δώσανε μια μεγάλη ανάσα στο laptopάκι. Αυτό που αναρωτιέμαι είναι αν μπορώ να αλλάξω κάποια parts (όπως CPU, RAM, GPU, HDD/SSD) τα οποία θα μου επιτρέψουν να εκτελώ εφαρμογές επεξεργασίας βίντεο, light gaming του σήμερα (LOL, Lineage κλπ) με parts απο την ενότητα των αγγελιών που υπάρχουν αρκετά ενδιαφέροντα μεταχειρισμένα πραγματάκια. Περι του budget εκτιμώ ότι τα 150 ευρώ είναι όριο μιας και μετά αξίζει να κινηθώ σε καινούριο laptop και όχι σε αναβάθμιση. Αφορμή για την ερώτησή μου είναι η διαφορά στην απόδοση που είδα πρόσφατα σε άλλο Acer laptop, το οποίο άνοιξα για καθάρισμα, αλλαγή πάστας, πέρασμα +2 GB Ram (είχε 2GB και έβαλα άλλα 2GB) και αντικατάσταση επεξεργαστή με έναν αντίστοιχο που είχα στόκ στην αποθήκη ( Φορούσε Intel Τ3200 στα 2.0 Ghz και του πέρασα αντίστοιχο στα 2.17). Το laptop αυτό απο εκεί που σερνόταν, πλέον τρέχει League of Legends στα 30-35fps. Δυστυχώς εκεί που πάσχω είναι ότι δεν ξέρω ποιοι επεξεργαστές και ram είναι συμβατοί/ες καθώς και αν δέχεται SSD δίσκο το μηχάνημα. Επίσης δεν έχω ιδέα αν η ATI Radeon Xpress 1100 είναι graphics του επεξεργαστή ή κάποιο άλλο part του laptop. P.S. Το "PCI Express - ATI Mobility Radeon X1300 - 128 MB GDDR2 SDRAM" που αναφέρεται στο κομμάτι Audio & Video παραπάνω δεν γνωρίζω που αναφέρεται μιας και ώς κάρτα γραφικών στο μηχάνημά μου βλέπω την ATI Radeon Xpress 1100.
SPANK Δημοσ. 20 Μαΐου 2015 Δημοσ. 20 Μαΐου 2015 Μνήμη μπορείς να βάλεις παραπάνω ddr2 4gb το κακό ειναι οτι θα ειναι ακριβή επειδή ειναι ddr2 , για να δείς τι ακριβώς ram μπορείς να βάλεις κατέβασε το cpuz και ανέβασε φωτογραφίες απο την καρτέλα spd και memory , ssd μπορείς να βάλεις κανονικά αφου λογικά ειναι sata δίσκος που έχει και σίγουρα θα δώσει αλλη πνοή στο laptop. Όσο αφορά την κάρτα γραφικών δεν νομίζω οτι αλλάζει τώρα για τον επεξεργαστή δεν ειμαι σίγουρος αλλα εκτιμώ πως αν τα αλλάξεις και αυτα αν αλλάζουν θα σου πάει αρκετά χρήματα και δεν συμφέρει , καλύτερα δηλαδή άλλαξε την ram και εναν ssd
teo20net Δημοσ. 20 Μαΐου 2015 Μέλος Δημοσ. 20 Μαΐου 2015 Επειδή δεν το έχω μαζί μου για να δοκιμάσω το cpuz, βρήκα αυτό αν βοηθάει: http://www.datamemorysystems.com/dms-memory/acer/travelmate-5514wlmi.htm Σκέφτομαι να πάρω όλα τα πράγματα που θα χρειαστώ απο αγγελίες. Δυστυχώς δηλώνω πλήρη άγνοια για τον καλύτερο συμβατό επεξεργαστή που μπορεί να πάρει το συγκεκριμένο laptop. Οπότε δεν ξέρω τι να ψάξω.
teo20net Δημοσ. 22 Μαΐου 2015 Μέλος Δημοσ. 22 Μαΐου 2015 Γίνομαι πιο συγκεκριμένος για να σας βοηθήσω να με βοηθήσετε. Αυτά που χρειάζομαι είναι: 1) Τι πρέπει να προσέξω στον επεξεργαστή ώστε να είναι συμβατός με το board μου. 2) τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχουν οι νέες μνήμες ως προς τη συχνότητα και το ρεύμα. 3) SSD μπορώ να βάλω οποιονδήποτε ή πρέπει να έχει κάποιο συγκεκριμένο χαρακτηριστικό; 4) Τα γραφικά είναι ξεχωριστό υποσύστημα ή είναι ενσωματωμένα και πάνε πακέτο με την cpu;
Επισκέπτης Δημοσ. 22 Μαΐου 2015 Δημοσ. 22 Μαΐου 2015 Τα πράγματα που ζητάς εξαρτώνται από τη μητρική σου.1) Κυρίως το socket. Στη περίπτωσή σου, S1g1. πχ2) Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να πάρεις 2x2gb στα ίδια specs (ddr2/667-800?mhz).3) Αρκεί να..."μπαίνει". (Sata/2.5")4) Δεν είναι integrated.Σε ένα παλιό σύστημα πάντα προτείνω SSD ως αναβάθμιση, μιας και θα είναι το μόνο πράγμα που δε θα "πάρει πόδι" αργότερα.Όσο αφορά τη ram και cpu, αν βρεις κάτι ΠΟΛΥ φθηνό (και ενημέρωσέ μας), go for it.
mphxths Δημοσ. 23 Μαΐου 2015 Δημοσ. 23 Μαΐου 2015 Ο,τι ειπωθηκε παραπανω 1. η σειρα amd turion 64 x2 ειναι για σενα.. μεγια -> http://www.ebay.com/itm/AMD-Turion-64-X2-TL-66-TMDTL66HAX5DM-CPU-1600-MHz-2-3-GHz-100-Working-/141478065235?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item20f0bff453 2. 2χ2gb ddr2 αλλα υποψη επειδη ειναι παρωχημενη τεχνολογια συνηθως η τιμη των ddr2 ειναι σε δυσαναλογα υψη. Παρε μια ιδεα http://www.ebay.com/sch/i.html?_odkw=2gb+ddr2&_sop=15&_osacat=164&_from=R40&_trksid=p2045573.m570.l1313.TR0.TRC0.H0.X2gb+ddr2+sodimm.TRS0&_nkw=2gb+ddr2+sodimm&_sacat=164 3.κλασικα ριχνεις εναν ssd 4. η gpu δεν ειναι integrated στον cpu αλλα 99.9999999999999% ειναι καρφωμενη στην μητρικη οποτε την ξεχνας...
teo20net Δημοσ. 23 Μαΐου 2015 Μέλος Δημοσ. 23 Μαΐου 2015 Άρα πάω για μεγαλύτερο Turion (και μόνο) επεξεργαστή, μνήμες 2+2 Gb στα 667Mhz και 2,5άρι ssd. Διαφορά θα υπάρχει σίγουρα αλλά χωρίς την δυνατότητα να πειράξω το υποσύστημα γραφικών... σε σχετικά light games και επεξεργαία βίντεο θα δώ φώς; Αυτό με προβληματίζει; Υπάρχει περίπτωση ο μεγαλύτερος Turion να παίξει καλύτερα με δικά του γραφικά, αν απενεργοποιήσω την X1100;
Επισκέπτης Δημοσ. 23 Μαΐου 2015 Δημοσ. 23 Μαΐου 2015 Υπάρχει περίπτωση ο μεγαλύτερος Turion να παίξει καλύτερα με δικά του γραφικά, αν απενεργοποιήσω την X1100; To socket δεν υποστηρίζει γραφικά. Σε αυτό το θέμα δε μπορείς να κάνεις κάτι. Διαφορά όμως ίσως υπάρξει, απλά μη περιμένεις πολλά. ΌΜΩΣ Μη μπερδεύεσαι με το Turion που είπε ο άλλος από πάνω. Το S1g1 σε ενδιαφέρει. Ο TL-68 που παρέθεσα είναι η καλύτερή σου επιλογή.
mphxths Δημοσ. 23 Μαΐου 2015 Δημοσ. 23 Μαΐου 2015 1) Κυρίως το socket. Στη περίπτωσή σου, S1g1. πχ Ο TL-68 που παρέθεσα είναι η καλύτερή σου επιλογή. αν πατησεις στο λινκ σου (εκει ντε που λεει "π.χ.") και βγει TL-68 ..τοτε θα κανω στον φιλο μας αναβαθμιση στο φορητο δωρο..θα του τα αγορασω ολα. Μαθε να συνεννοησε με τον εαυτο σου πρωτα πριν να πας να ακυρωσεις καποιον αλλον. Eγω μιλησα για την σειρα Turion 64 x2...KAI AYTH H ΣΕΙΡΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ S1G1 SOCKET..
teo20net Δημοσ. 23 Μαΐου 2015 Μέλος Δημοσ. 23 Μαΐου 2015 Παίδες ευχαριστώ πάρα πολύ για τη βοήθεια, ειλικρινά έχω βάλει τα πράγματα σε μια γραμμή. Κατάλαβα πάντως τι θέλει να πει ο καθένας οπότε, peace my brothers. Πριν λίγο άνοιξα το laptop για να βγάλω φωτογραφίες απο τα σωθικά του και με την ευκαιρία άλλαξα πάστα, για πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια χρήσης (arctic silver 5 έβαλα, αυτήν έχω πρόχειρη). Είδα όντως ότι τα γραφικά είναι σε ξεχωριστό σημείο, εκεί όμως δεν άλλαξα πάστα, μιας και είχε ήδη ένα είδος "πλαστελίνης" που έχουν συνήθως απο το εργοστάσιο, σε όσα έχω δεί. Θεώρησα σωστό να αφήσω αυτό και να μην το αφαιρέσω για να βάλω πάστα. Απλά το συμπύκνωσα λίγο προς τη μέση, ώστε να μην έχει κενά και να πατήσει καλά πάνω στο chip γραφικών. Αυτές είναι οι Ram που φοράει: Έκανα δοκιμή βάζοντας αυτήν (που την έχω αποθήκη) : Δοκίμασα αυτή μαζί με μια απο τις παλιές και στη συνέχεια έκανα μια δοκιμή αφήνοντας μόνο αυτή πάνω. Και στις 2 περιπτώσεις το laptop δεν bootαρε. Επιπλέον ακουγόταν έντονο "μουγκρητό" ανα 2sec, αν άκουσα καλά, ήταν απο το μέρος του σκληρού δίσκου. Στη συνέχεια έβαλα πάνω τις παρακάτω μνήμες (τις έβγαλα απο άλλο laptop απλά για δοκιμή): Με αυτές το laptop bootαρε κανονικά, ενώ τα windows όπως είναι φυσιολογικό, είδαν εγκατεστημένη 3Gb Ram (έχω βάλει 32bit έκδοση). Σε βασικές λειτουργίες δεν είδα καμμία διαφορά, έκανα όμως μια πατέντα/δοκιμή ώστε να δώ διαφορές, ανοίγοντας ένα game League Of Legends. Ενώ με τις δικές του μνήμες (2x1Gb) είχα 8-12fps , με τις νέες μνήμες (2χ2Gb) έδειξε 14-20fps. Όχι καμία ιδιαίτερη διαφορά, παρόλα αυτά προφανώς το σύστημα ζητάει 4Gb Ram και μια 64bit έκδοση Windows. 1) Σε επεξεργαστή να πάω στον TL-66 απο E-bay (που παρέθεσε ο "mphxths") ή να κοιτάξω σε TL-68 που με μια γρήγορη ματιά είδα ότι πάει στα διπλά χρήματα; 2) Υπάρχει πρόβλημα που ο επεξεργαστής μου είναι στα 31W ενώ οι TL-66 & 68 στα 35; 3) Η σκέτη μνήμη που έβαλα πάνω (αυτή που είχα αποθήκη όπως έγραψα) για ποιό λόγο έκανε το Laptop να "μουγκρίζει" έτσι; 4) Έχω αποθήκη έναν ακόμη επεξεργαστή Intel (Η παρακάτω φωτογραφία). Ούτε που να το σκέφτομαι, σωστά;
mphxths Δημοσ. 23 Μαΐου 2015 Δημοσ. 23 Μαΐου 2015 1. βρες ο,τι πιο φτηνο..μιλαμε για παλιας τεχνολογιας επεξεργαστες ..χαμενα λεφτα ειναι γενικα οσα και να δωσεις..οποτε δωσε οσα λιγοτερα γινεται. 2.η διαφορα στην θερμικη συμπεριφορα ειναι μικρη..δεν θα υπαρξει προβλημα.Σκεψου οτι στο φορητο μου απο επεξεργαστη των 35w εχω παει σε επεξεργαστη των 45w και η κατασκευη αντεχει (αν και τωρα το καλοκαιρι προβλεπω το fan να χτυπαει υπερωριες ) 3.ισως ηταν ασυμβατη..ισως ηταν σε μη υποστηριζομενο χρονισμο κλπ κλπ. 4.ο γενικος κανονας λεει οτι , οπου μπαινει amd επεξεργαστης δεν μπαινει intel και το αναποδο... διαφορετικο socket/chipsets κλπ κλπ.
Επισκέπτης Δημοσ. 24 Μαΐου 2015 Δημοσ. 24 Μαΐου 2015 Eγω μιλησα για την σειρα Turion 64 x2...KAI AYTH H ΣΕΙΡΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ S1G1 SOCKET.. Το γνωρίζω. Προς τι ο τόνος? Ενδεχομένως ο OP να προσπεράσει το 64 x2 (το έκανε ήδη στο post του) και δεν το θέλουμε αυτό. Γιατί κωλύεσαι λοιπόν? Δεν είπες κάτι διαφορετικό από αυτά που είπαμε εγώ και ο SPANK, εξάλλου. 2) Υπάρχει πρόβλημα που ο επεξεργαστής μου είναι στα 31W ενώ οι TL-66 & 68 στα 35; Αν δεν είχες τρομερό πρόβλημα με τις θερμοκρασίες ήδη, δεν έχεις λόγο να ανησυχείς. Συν το ότι η πάστα θα βοηθήσει.
teo20net Δημοσ. 24 Μαΐου 2015 Μέλος Δημοσ. 24 Μαΐου 2015 Το Laptop κάποια στιγμή είχε σοβαρό θέμα. Ήταν πριν 5-6 χρόνια, 1-2 χρόνια αφού το αγόρασα αλλά έφταιγε το fan (γύριζε με 10 στροφές το λεπτό και δεν το είχα καταλάβει). Ποτέ ωστόσο δεν έσβησε η κάτι τέτοιο μέχρι που το κατάλαβα και άλλαξα το fan. Το χρησιμοποιώ και με βάση αλουμινίου της Coolermaster με 3 δικά της fan (για περισσότερη προστασία) και δείχνει απροβλημάτιστο. Λίγο αργότερα θα ψάξω να βρώ συγκεκριμένα πραγματάκια και θα βάλω links ώστε να επιβεβαιώσω και να τα παραγγείλω. Σας ευχαριστώ πολύ παιδιά για την πολυτιμότατη βοήθεια.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα