Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Θα στο θέσω ως εξής. Το αν υπάρχει η όχι θεός, το αν πιστεύεις ή όχι κάπου, είναι δικό σου θέμα και του καθενός. Και εγώ πιστεύω κάπου.

Το πιστεύω σου δεν μπορεί ούτε να επισκιάσει ούτε να αντικαταστήσει την επιστημονική έρευνα. Ούτε στο σχολείο, ούτε στην κοινωνία, ούτε στο κράτος. Γιατί απλά είναι πίστη και όχι επιστήμη. Το ότι εσύ και πολλοί άλλοι το πιστεύουν δεν το κάνει πιο σημαντικό από την επιστήμη.

Οπότε σταματήστε να πετάγεστε σαν διάπυρες σφαίρες αμάθειας και άγνοιας μέσα σε επιστημονικά θέματα, αφού δεν σας αφορούν. Αν με δεις εμένα να έρθω σε χριστιανικό φόρουμ να γράφω για το Δαρβίνο έλα να μου την πεις.

Αλλά δεν πρόκειται να το κάνω γιατί δεν με αφορά τι πιστεύετε.

Όσον αφορά την απλοϊκή "επιστημονική" άποψη που κατέθεσες, είναι αποτέλεσμα μια ελαφράς επαφής με την επιστήμη. Δοκίμασε να διαβάσεις δεκάδες έρευνες και επιστημονικές απόψεις και θα τρελαθείς όταν δεις τι υπάρχει και τι περιμένει για να ανακαλυφθεί.

Τιποτα απ'οσα εγραψα δεν επιτρεπουν σε κανεναν να με θεωρησει θρησκοληπτο  και να προχωρησει μαλιστα τοσο πολυ ωστε να με καταταξει και σε συγκεκριμενη θρησκεια.

Ποσο μαλλον καποιος που υποστηριζει την επιστημονικη  ερευνα και την αποδειξη των ισχυρισμων του .

Οσον αφορά το θέμα της πίστης* γενικότερα, θα πω μονον ότι η πίστη πολλες φορες είναι ή αρχη της επιστημονικης ερευνας .Πάρα πολλές μεγάλες ανακαλύψεις έχουν προέλθει από την πίστη των ερευνητων , την επιμονη τους και στην συνεχεια εργαζονται για την αποδειξη τους. 

Θα μεινω μονο στην τελευταια σου  φραση   με την οποια συμφωνω  και ειναι ακριβως αυτο που εγραψα και εγω προηγουμενος .

*διευκρινιζω οτι την λεξη πιστη δεν την συνδεω με την θρησκευτικη πιστη(οποιασδηποτε θρησκειας), που ειναι κατι αλλο και δεν αφορά την συζήτηση μας.

• Απαντ. 57
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ.

Πιστεύω στο Big Bang και εχω αντικαταστήσει τη λέξη Θεός με τη λέξη φύση, αλλά και πάλι πέφτω σε δόγματα.

Προς το παρόν διαλέγω να βαδίζω μόνος με το λυχνάρι μου.

Δημοσ.

Όσοι εχουν την ανάγκη της πίστεως στον θεό (λογικό και ανθρώπινο) παρακαλώ τοποθετήστε την φυσική επιρροή του στον κοσμο σε χρόνο πριν την δημιουργία του σύμπαντος.

Ετσι ωστε και να μην υποτιμάτε την νοημοσύνη μας και να μην αγχώνεστε οτι καποια επιστημονική θεωρία θα διαταράξει την πίστη σας.

Στην προκειμένη περίπτωση πείτε οτι ο θεός δημιούργησε ενα σύμπαν στο οποιο οι μορφές ζωής εξελίσσονται με βάση την φυσική επιλογή και παμε παρακάτω!

• Like 2
Δημοσ.

Δεν γνωριζω γιατι μας εδωσε ο Θεος την σκωληκοειδη αποφυση(οι αποψεις ειναι πολλες και διαφορετικες νομιζω) ουτε καν ποιον Θεο  εννοεις  και πως τον εννοεις .

Αυτο που γνωριζω ειναι οτι ολα υποκεινται σε συμπαντικους νομους και κανονες  οι οποιοι υπηρχαν, υπαρχουν και θα υπαρχουν διεποντας ολες τις δημιουργιες ανεξαρτητα  με το ποιοι απο αυτους εχουν πεσει στην αντιληψη μας.

Οι 4 θεμελιώδεις δυνάμεις (ισχυρή πυρηνική, ασθενής πυρηνική, ηλεκτρομαγνητική, βαρυτική) δημιουργήθηκαν ΜΕΤΑ το big bang. Ταυτόχρονα τα παράλληλα σύμπαντα δεν έχουν απαραίτητα τους ίδιους νόμους με το δικό μας σύμπαν.

Όπως και να έχει η εξέλιξη έχει αφήσει απίστευτα σκουπίδια επάνω μας: απενεργοποιημένα γονίδια, λαρυγγικό νεύρο, σκωληκοειδή απόφυση που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη της. 

• Like 2
Δημοσ.

ΚΑΛΑ ΑΚΟΜΑ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΣΤΟΝ ΔΑΡΒΙΝΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ.........α ναι ξέχασα όλα τα ζώντα πλάσματα έμειναν (χαζά) σε αυτόν τον πλανήτη και μόνον ο άνθρωπος ήταν μάγκας και εξελίχθηκε......

• Like 1
Δημοσ.

Τιποτα απ'οσα εγραψα δεν επιτρεπουν σε κανεναν να με θεωρησει θρησκοληπτο  και να προχωρησει μαλιστα τοσο πολυ ωστε να με καταταξει και σε συγκεκριμενη θρησκεια.

Ποσο μαλλον καποιος που υποστηριζει την επιστημονικη  ερευνα και την αποδειξη των ισχυρισμων του .

Οσον αφορά το θέμα της πίστης* γενικότερα, θα πω μονον ότι η πίστη πολλες φορες είναι ή αρχη της επιστημονικης ερευνας .Πάρα πολλές μεγάλες ανακαλύψεις έχουν προέλθει από την πίστη των ερευνητων , την επιμονη τους και στην συνεχεια εργαζονται για την αποδειξη τους. 

Θα μεινω μονο στην τελευταια σου  φραση   με την οποια συμφωνω  και ειναι ακριβως αυτο που εγραψα και εγω προηγουμενος .

*διευκρινιζω οτι την λεξη πιστη δεν την συνδεω με την θρησκευτικη πιστη(οποιασδηποτε θρησκειας), που ειναι κατι αλλο και δεν αφορά την συζήτηση μας.

1) Δεν μας διευκρίνισες εξαρχής τι εννοείς με τον όρο πίστη, ούτε τι εννοείς με την φράση "μη τυχαιότητα". Όταν στην εποχή μας, πίστη και μη τυχαιότητα για την δημιουργία του κόσμου, σημαίνει στην πλειοψηφία των περιπτώσεων κάποιο θρησκευτικό πιστεύω/δόγμα, ίσως όφειλες να εξηγήσεις περαιτέρω την άποψή σου προς αποφυγήν παρεξηγήσεων όσον αφορά την πιστή σου.

2) Αλλά πέρα από το αν είσαι θρησκευόμενος (δεν χρειάζεται να είσαι θρησκόληπτος για να μην πιστεύεις στην επιστήμη, και εδώ θίγεις τους θρησκευόμενους) σε ότι και αν πιστεύεις, αυτό δεν είναι η επιστήμη αφού απορρίπτεις την εξέλιξη με μη επιστημονικό και δογματικό τρόπο. Άρα ότι είπα ισχύει και για σένα.

3) Η πίστη των ανθρώπων σε αυτό που θέλαν να αποδείξουν με έρευνα και μελέτη, είναι κάτι τελείως διαφορετικό από την δογματική που συγκρίνεις. Μόνο στα γράμματα μοιάζουν.

4) Η τελευταία φράση μου αναφέρεται σε επιστημονικές έρευνες που καταρρίπτουν δογματισμούς και υποστηρίζουν τον τρόπο δημιουργίας του κόσμου όπως τον έχουμε κατανοήσει ως τώρα. Από εκεί και πέρα επεκτείνονται τόσο στον μικρόκοσμο όσο και στον μακρόκοσμο, τόσο στο τώρα, όσο και στον πριν. Η επιστήμη δεν σταματά πουθενά. Δεν σταματά στο πιστεύω ότι έλυσα τα πάντα ή ότι βρήκα είναι ολόσωστο. Η επιστήμη δεν θα έχει ποτέ όρια. Γιατί όταν θα αποκτήσει όρια θα πάψει να είναι επιστήμη εξ ορισμού.

Δεν νομίζω λοιπόν ότι σε καμία περίπτωση η φράση μου συμφωνεί με κάτι δικό σου.

• Like 1
Δημοσ.

ΚΑΛΑ ΑΚΟΜΑ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΣΤΟΝ ΔΑΡΒΙΝΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ.........α ναι ξέχασα όλα τα ζώντα πλάσματα έμειναν (χαζά) σε αυτόν τον πλανήτη και μόνον ο άνθρωπος ήταν μάγκας και εξελίχθηκε......

Οι άνθρωποι έχουν 50% ίδιο DNA με αυτό της μπανάνας

Ο θεός μας έκανε κατ εικόνα και καθ ομοίωσην του

Άρα ο θεός είναι 50% μπανάνα

All hail the banana god :D

• Like 7
Δημοσ.

Όχι, όλα τα ζώα εξελίχθηκαν και συνεχίσουν να εξελίσσονται. Το ότι δεν γίναν σαν εμάς είναι γιατί ακολούθησαν διαφορετικό μονοπάτι εξέλιξης στην φυσική επιλογή. Για αυτό και υπάρχουν εκατομμύρια είδη. Γιατί υπάρχουν εκατομμύρια τρόποι να εξελιχθεί κάποιος.

Μην μου πεις γιατί δεν βλέπουμε κάποιον πίθηκο να εξελίσσεται  και να μιλάει. Πρέπει να καταλάβεις ότι η εξέλιξη από τους πρώτους μονοκύτταρους οργανισμούς μέχρι τώρα πήρε 3.500.000.000 χρόνια. Δηλαδή χίλια * χίλια * χίλια * 3.5 χρόνια. Οι μεταβολές ήταν μηδαμινές από χρόνο σε χρόνο, αλλά καταλαβαίνεις ότι στον άπειρο αυτό πραγματικά χρόνο, είχαμε τρισεκατομμύρια μικρό-μεταλλάξεις, από γέννα σε γέννα (όχι από γενιά σε γενιά).

• Like 7
Δημοσ.

1) Δεν μας διευκρίνισες εξαρχής τι εννοείς με τον όρο πίστη, ούτε τι εννοείς με την φράση "μη τυχαιότητα". Όταν στην εποχή μας, πίστη και μη τυχαιότητα για την δημιουργία του κόσμου, σημαίνει στην πλειοψηφία των περιπτώσεων κάποιο θρησκευτικό πιστεύω/δόγμα, ίσως όφειλες να εξηγήσεις περαιτέρω την άποψή σου προς αποφυγήν παρεξηγήσεων όσον αφορά την πιστή σου.

Δεν εβαλα εγω στην συζητηση τους ορους  πιστη  και δεν ενεπλεξα εγω τις θρησκειες ,  αλλα εσυ .

Γιατι το εκανες μην ρωτας εμενα ..

2) Αλλά πέρα από το αν είσαι θρησκευόμενος (δεν χρειάζεται να είσαι θρησκόληπτος για να μην πιστεύεις στην επιστήμη, και εδώ θίγεις τους θρησκευόμενους) σε ότι και αν πιστεύεις, αυτό δεν είναι η επιστήμη αφού απορρίπτεις την εξέλιξη. Άρα ότι είπα ισχύει και για σένα.

Οτι ειπα στην προηγουμενη προταση μου  και δεν θιγω κανεναν θρησκευομενο .Αλλωστε πολλοι επιστημονες δηλωνουν βαθεια θρησκευομενοι. Διαφωνω ομως με ολες τις μορφες  δογματισμου και μια απο αυτες ειναι η θρησκοληψεια. Εσυ δηλαδη συμφωνεις ?

Επισης εγω δεν ειπα ποτε οτι απορριπτω "την εξελιξη" , αυτα ειναι δικα σου αυθαιρετα συμπερασματα . 

Εγω υποστηρίζω οτι η εξελιξη υποκειται σε νομους , κανονες και ιδιοτητες  και ολα αυτα δεν μπορει να εγιναν στο ονομα της τυχης .

3) Η πίστη των ανθρώπων σε αυτό που θέλαν να αποδείξουν με έρευνα και μελέτη, είναι κάτι τελείως διαφορετικό από την δογματική πίστη σε κάτι άλλο που συγκρίνεις. Μόνο στα γράμματα μοιάζουν.

Τελικα πες μου ειλικρινα  διαβαζεις αυτα που γραφω ? γιατι αυτο ακριβως που λες  εσυ εγραψα και εγω .

Με ποιον διαφωνεις ?

4) Η τελευταία φράση μου αναφέρεται σε επιστημονικές έρευνες που καταρρίπτουν δογματισμούς και υποστηρίζουν τον τρόπο δημιουργίας του κόσμου όπως τον έχουμε κατανοήσει ως τώρα. Από εκεί και πέρα επεκτείνονται τόσο στον μικρόκοσμο όσο και στον μακρόκοσμο, τόσο στο τώρα, όσο και στον πριν. Η επιστήμη δεν σταματά πουθενά. Δεν σταματά στο πιστεύω ότι έλυσα τα πάντα ή ότι βρήκα είναι ολόσωστο. Η επιστήμη δεν θα έχει ποτέ όρια. Γιατί όταν θα αποκτήσει όρια θα πάψει να είναι επιστήμη από εξ ορισμού.

Δεν νομίζω λοιπόν ότι σε καμία περίπτωση η φράση μου συμφωνεί με κάτι δικό σου.

Kαι όμως  συμφωνω σε οσα αναφερεις σε αυτο το σημειο .

Ισως θα επρεπε να ακολουθησεις και στην πραξη ολες τις δοξασιες σου και να μην σπευδεις να χαρακτηριζεις τους συνομιλητες σου , πριν ερευνησεις και τεκμηριωσεις την αποψη σου .

Δημοσ.

@Deargr

Δεν έχεις εκφράσει κάποια ξεκάθαρη άποψη. Μπορείς να μας την πεις με ξεκάθαρα επιχειρήματα για να φύγουμε από την σφαίρα του τρολλαρίσματος. Γιατί εκεί έχεις εισέλθει, μπορεί άθελά σου. Η άποψη που έχεις εκφράσει ως τώρα, αν δεν είναι τρολλάρισμα, είναι ίδια με την επιστήμη της καφετέριας, μεταξύ καφέ και μεζέ, όπου "κατασταλαγμένοι" ενήλικες εκφράζουν με περίσσεια σιγουριά την κοσμοθεωρία τους.

• Like 1
Δημοσ.

Λυπάμαι που βλέπω ότι πολύ γρήγορα οι περισσότεροι βγήκαμε εκτός θέματος!

Αφήσαμε την μέθοδο έγχυσης ουσιών, ξεχάσαμε και τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και μιλάμε για την θεωρία της εξέλιξης, για την πίστη σε θεούς κλπ.

Όσο αφορά αυτά, ας πω ότι οι πραγματικά πιστοί (Χριστιανοί ή άλλοι) δεν αισθάνονται καμίας μορφής άγχος, για το αν κάποια επιστημονική θεωρία διαταράξει τα θεμέλια της πίστης τους!

Δεν υπήρξε ακόμη τέτοιο φαινόμενο, και δεν προβλέπεται να υπάρξει!!

Περί θεωρίας εξέλιξης και άλλων τινών, ό,τι δεν αποδεικνύεται στην πράξη, είτε με την επιστήμη των μαθηματικών, είτε με απτά παραδείγματα για τους πιο απλούς και αμόρφωτους (που συνήθως πιστεύουν στον Θεό), δεν δύναται να σταθεί σαν σημαντικό και άξιο λόγου! Διότι κάθε θεωρία που διέπεται από σοβαρότητα αποτελεσμάτων, πρέπει να αποδεικνύεται! Αλλιώς, δεν είναι θεωρία και ας επιλέξουν κάποιοι άλλο ουσιαστικό για την ονομασία & κατάταξη των σκέψεών τους.

Τα στοιχεία, γεγονότα, καταστάσεις, ιδιότητες που βρίσκονται μέσα στον κόσμο που ξέρουμε, αποδεικνύονται με διάφορους τρόπους. Ακόμη και όσα δεν μπορεί -τουλάχιστον έως τώρα- ο άνθρωπος να αποδείξει, μας δείχνουν ότι το καθετί έχει λόγο ύπαρξης, επιτελεί κάποιο σκοπό και δεν είναι αποτέλεσμα τυχαίων διεργασιών! Και σίγουρα δεν αποτελεί τεκμήριο για να χρησιμοποιούμε μιλώντας περί της θεωρίας της εξέλιξης!!

Για το θέμα του άρθρου, ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός υπάρχει για να προστατεύει το ΚΝΣ από βλαβερές ουσίες ή /και από αρνητικά αποτελέσματα ουσιών, όπως είναι το αλκοόλ. Οι επιστήμονες που προσπαθούν να εφαρμόσουν την αναφερθείσα μέθοδο έγχυσης, θα μπορέσουν να επιτύχουν προστασία από σοβαρότατες ασθένειες, όπως η λύσσα!

Κάτι που ήδη ευστόχως ανέφερε το μέλος Retromaniac.

Δημοσ.

@Deargr

Δεν έχεις εκφράσει κάποια ξεκάθαρη άποψη. Μπορείς να μας την πεις με ξεκάθαρα επιχειρήματα για να φύγουμε από την σφαίρα του τρολλαρίσματος. Γιατί εκεί έχεις εισέλθει, μπορεί άθελά σου. Η άποψη που έχεις εκφράσει ως τώρα, αν δεν είναι τρολλάρισμα, είναι ίδια με την επιστήμη της καφετέριας, μεταξύ καφέ και μεζέ, όπου "κατασταλαγμένοι" ενήλικες εκφράζουν με περίσσεια σιγουριά την κοσμοθεωρία τους.

Θελεις να εκφρασω δηλαδη επιστημονικη αποψη με την ιδια καθαροτητα και τεκμηριωση  που την εκφραζεις εσυ  ?

Στο λεξιλογιο μου ο τροπος που μου απευθυνεσαι και με χαρακτηριζεις λεγεται υβρις  και  χαρακτηριζει αυτον που την εκφερει.

Καλη συνεχεια .

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...