Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Κατά περιόδους μπαίνω σε διάφορα forums και αφού βλέπω ότι αρκετοί ανταποκρίνονται σε διάφορες απορίες/προβλήματα, είπα να πω κι εγώ τον δικό μου πόνο ως αρχάρια με βασικές γνώσεις…

Έχω ένα Acer Aspire 5735z (Intel P. Dual, CPU T3200, 2GHz, RAM 3GB, HDD εργοστ. 160GB - τώρα 320GB) με Vista SP2. Από την αγορά του το 2008 έχει παρουσιάσει διάφορα προβλήματα (κρασάρισμα/ μπλε οθόνες κ.α.) αλλά επιμένω γιατί όταν no money, no fresh honey… Δεν είναι φορτωμένο με βαριές εφαρμογές ή προγράμματα - έχει ελεύθερα 260GB (αυτά που εγώ βλέπω τουλάχιστον). Η χρήση του ημερησίως κρατά περίπου 6-7 ώρες και είναι κυρίως για ταινίες online και παιχνίδια στο fb με (κατά τα λεγόμενα) βαριά γραφικά. Χρησιμοποιούσα το Avast για antivirus, αλλά μου φαινόταν ότι σέρνεται και το γύρισα στο μάλλον άχρηστο Essentials. Το αφήνω με αναστολή λειτουργίας (κάπου διάβασα ότι κουράζεται με συνεχή τερματισμό). Καθαρίζω δίσκο ανά μήνα και cache ανά 2 βδομάδες. Έχω και μια απλή βάση με 2 ανεμιστηράκια.

Το πρόβλημα: Εδώ και 3-4 μήνες υπερθερμαίνεται -μόνο όταν είμαι στο internet- και σβήνει μόνο του. Άλλες φορές στα 60’, άλλες στα 10’ - το τελευταίο όταν είμαι σε παιχνίδι. Κάποια στιγμή κατάλαβα ότι όταν έκανα σμίκρυνση το παράθυρο στη μπάρα άρχιζε και έπεφτε η θερμοκρασία (πόσω μάλλον όταν το έκλεινα εντελώς). Το άνοιξα, το φύσηξα όπου και όσο γινόταν - τα ίδια.

Με τα πολλά, μια συνάδελφος που ασχολείται με υπολογιστές μου είπε ότι μάλλον θέλει αλλαγή πάστας. Πήρα όλα τα σχετικά: πάστα Arctic Silver 5, ασετόν καθαρό (όχι, δεν πήρα ισοπροπανόλη), γάντια, πανί που δεν αφήνει χνούδια. Έβγαλα την ψύκτρα, καθάρισα όσο γινόταν το ανεμιστηράκι (δεν το άνοιξα εντελώς), αφαίρεσα επιμελώς υπολείμματα της παλιάς πάστας και έβαλα τη νέα. Όλα έδειχναν ελπιδοφόρα.

Το θέμα είναι ότι όταν έψαχνα την αιτία της υπερθέρμανσης, πέτυχα κάπου να αναφέρουν το CPUID HW Monitor και το κατέβασα για να δω θερμοκρασία. Προ αλλαγής πάστας και σε φάση υπερθέρμανσης έφτανε το value στους 95-100C˚ και τώρα στο τεστάρισμα - με παιχνίδι 20’ - άγγιξε σχεδόν τους 91C˚…. Επειδή αρχίζω και σηκώνω τα χέρια ψηλά, κάποια βοήθεια/λύση με απλούς τεχνικούς όρους κάποιος;; (Λυπάμαι εάν κούρασε το κείμενο, θεώρησα καλύτερο να αναφέρω λεπτομέρειες).

Δημοσ.

Λοιποοοοοον : 

1. "παιχνίδια στο fb με (κατά τα λεγόμενα) βαριά γραφικά" αυτο δεν γινεται δεν υπαρχουν παιχνιδια με βαρια γραφικα στο fb

2. το essentials ειναι ψιλοαχρηστο και δεν ειναι καν αντιvirus .
3. "
Το αφήνω με αναστολή λειτουργίας (κάπου διάβασα ότι κουράζεται με συνεχή τερματισμό)" ::: δεν ισχυει

Τωρα για το θεμα σου :  εισαι σιγουρη οτι εβαλες σωστα την παστα? καθαρισες τα φιλτρακια απο σκονες/χνουδια κτλ?? μηπως ειχε καπου thermal pads και δεν τα ξαναεβαλες? βαλε μας μια εικονα απο το hwmonitor να δουμε ...

Δημοσ.

@neiman

1. δες το λινκ του mitsus και στην ουσια πρεπει να καθαρισεις τις "φενες" - απο κει που βγαινει ο αερας στο σασι με λιγα λογια- γιατι συνηθως εκει μαζευεται σκονη σαν παπλωμα...οποτε οσο και να καθαρισες τον επεξεργαστη με παστες κλπ..αν ο αερας δεν "απαγεται" απο τις φενες επειδη ειναι κλειστες..ειναι σαν να εγινε μια τρυπα στο νερο

2.@conkal το ΦΒ δεν εχει "βαρια παιχνιδια" αλλα εχει flash παιχνιδια και το flash γενικοτερα ειναι μαλακισμενο...εχω δει πισια να γονατιζουν με αυτο.

3.@conkal εχεις δικιο για το essentials @neiman Καλυτερα να βαλεις ενα free a/v π.χ. avast και ενα για malwares..το essentials υπαρχει δεν υπαρχει το ιδιο και το αυτο.

4.@neiman Στην πρωτη ευκαιρια γυρνα το σε windows 7 , τα vista ειναι απο τα χειροτερα windows που υπηρξαν απο καταβολης ανθρωπινου γενους.

5.@neiman Επειδη το χω δει πολλες φορες να γινεται..μιας και εισαι κοπελα θελω να πιστευω οτι δεν ξαπλωνεις στο κρεβατι με τις πυτζαμες και παιρνεις το φορητο αγκαλια ε ? :) Αν εχει "φενες" στο κατω μερος θα βουλωνουν και δεν θα αεριζεται το φορητο..ισως αναλογως το πως το κρατας (οταν εισαι ζουζουνιαρικα ξαπλωμενη και σερφαρεις) να βουλωνουν και οι φενες στο πλαι.

Παντα σε σταθερη επιφανεια ακουμπισμενο.

6.@neiman Δεν ξερω αν το φορητο παιρνει παραπανω RAM , αλλα πλεον τα 3 γιγα (ακομα και τα 4) υπο προυποθεσεις παιζει και να ειναι λιγα.Για να παρεις μια ιδεα , αυτην την στιγμη με windows 10 , chrome  με καμμια 15αρια tabs , thunderbird + skype ανοιχτα + ο,τι τρεχει στο background ...εχει ακουμπησει τα 3.5gb RAM χρηση.

7 @neiman Αναστολη λειτουργιας vs τερματισμος.Πλεον δεν εχει διαφορα..μονο απο θεμα ταχυτητας αν θες να ανοιξεις τα windows πιο γρηγορα.Οι δισκοι εχουν αντοχες ..παλιοτερα ισως να το μελετουσαμε το θεμα αυτο...

Δημοσ.

Επίσης το ανεμιστηράκι ναι μέν μπορεί να λειτουργεί αλλα οχι σωστά οι στροφές του οποτε στην ουσία δεν κάνει δουλειά και σε αυτην την περίπτωση πας για αλλαγή , δοκίμασε επίσης να δεις θερμοκρασίες και με το coretemp

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Λοιποοοοοον : 

1. "παιχνίδια στο fb με (κατά τα λεγόμενα) βαριά γραφικά" αυτο δεν γινεται δεν υπαρχουν παιχνιδια με βαρια γραφικα στο fb

2. το essentials ειναι ψιλοαχρηστο και δεν ειναι καν αντιvirus .

3. "Το αφήνω με αναστολή λειτουργίας (κάπου διάβασα ότι κουράζεται με συνεχή τερματισμό)" ::: δεν ισχυει

Τωρα για το θεμα σου :  εισαι σιγουρη οτι εβαλες σωστα την παστα? καθαρισες τα φιλτρακια απο σκονες/χνουδια κτλ?? μηπως ειχε καπου thermal pads και δεν τα ξαναεβαλες? βαλε μας μια εικονα απο το hwmonitor να δουμε ...

Tην πάστα την έβαλε η συνάδελφος, αλλά και από τα 100 βιντεακια που είχα δει, σωστά μπήκε νομίζω. Κάποιοι την άπλωναν με κάρτα ( ? ) άλλοι απλώς βίδωναν και όπως έλεγαν θα απλωνόταν έτσι.

Σκόνες κτλ τσέκαρα μόνο στο ανεμιστηράκι, το οποίο δεν άνοιξα (προφανώς κακώς τελικά).

Thermal pads δεν είδα πουθενά, απ'την άλλη μόνο την cpu και τη gpu τσέκαρα.

Την ψύκτρα την καθάρισες? Πρέπει να βγάλεις το ανεμηστηράκι πρώτα. Αν όχι, είναι σαν να έκανες μια τρύπα στο νερό.

Δες λίγο εδώ :

http://www.insomnia.gr/topic/566027-freeze-laptop-lenovo-thinkpad/

στο #13 έχω φωτογραφίες

Παίζει να έκανα τούνελ δίνης, όχι απλά τρύπα. Οι φωτο σου με έπεισαν απόλυτα....

@neiman

1. δες το λινκ του mitsus και στην ουσια πρεπει να καθαρισεις τις "φενες" - απο κει που βγαινει ο αερας στο σασι με λιγα λογια- γιατι συνηθως εκει μαζευεται σκονη σαν παπλωμα...οποτε οσο και να καθαρισες τον επεξεργαστη με παστες κλπ..αν ο αερας δεν "απαγεται" απο τις φενες επειδη ειναι κλειστες..ειναι σαν να εγινε μια τρυπα στο νερο

2.@conkal το ΦΒ δεν εχει "βαρια παιχνιδια" αλλα εχει flash παιχνιδια και το flash γενικοτερα ειναι μαλακισμενο...εχω δει πισια να γονατιζουν με αυτο.

3.@conkal εχεις δικιο για το essentials @neiman Καλυτερα να βαλεις ενα free a/v π.χ. avast και ενα για malwares..το essentials υπαρχει δεν υπαρχει το ιδιο και το αυτο.

4.@neiman Στην πρωτη ευκαιρια γυρνα το σε windows 7 , τα vista ειναι απο τα χειροτερα windows που υπηρξαν απο καταβολης ανθρωπινου γενους.

5.@neiman Επειδη το χω δει πολλες φορες να γινεται..μιας και εισαι κοπελα θελω να πιστευω οτι δεν ξαπλωνεις στο κρεβατι με τις πυτζαμες και παιρνεις το φορητο αγκαλια ε ? :) Αν εχει "φενες" στο κατω μερος θα βουλωνουν και δεν θα αεριζεται το φορητο..ισως αναλογως το πως το κρατας (οταν εισαι ζουζουνιαρικα ξαπλωμενη και σερφαρεις) να βουλωνουν και οι φενες στο πλαι.

Παντα σε σταθερη επιφανεια ακουμπισμενο.

6.@neiman Δεν ξερω αν το φορητο παιρνει παραπανω RAM , αλλα πλεον τα 3 γιγα (ακομα και τα 4) υπο προυποθεσεις παιζει και να ειναι λιγα.Για να παρεις μια ιδεα , αυτην την στιγμη με windows 10 , chrome  με καμμια 15αρια tabs , thunderbird + skype ανοιχτα + ο,τι τρεχει στο background ...εχει ακουμπησει τα 3.5gb RAM χρηση.

7 @neiman Αναστολη λειτουργιας vs τερματισμος.Πλεον δεν εχει διαφορα..μονο απο θεμα ταχυτητας αν θες να ανοιξεις τα windows πιο γρηγορα.Οι δισκοι εχουν αντοχες ..παλιοτερα ισως να το μελετουσαμε το θεμα αυτο...

2. Είχα το avast αλλά μου φαινόταν ότι σέρνεται. Ειχα και adwcleaner προ ετών αλλά κάποια στιγμή είχε πρόβλημα και το κατήργησα. (εντάξει, είπαμε αρχάρια).

5. Όπως είπα, αρχάρια αλλά όχι και εντελώς ασεβές τούβλο. Σε γραφείο πάντα κάθεται, μια φορά το πήρα στο κρεββάτι και το ακουμπουσα στον δίσκο του πρωινού... Ακόμα και πριν τη βάση το είχα υπερυψωμένο να αερίζεται.

ΑΠΟΡΙΑ: η συνάδελφος μου'πε ότι καλό είναι να μην αφαιρέσω σύντομα την ψύκτρα, γιατί η πάστα θα πάρει αέρα και δεν θα αποδίδει. Οπότε, εάν την ξαναβγάλω για να καθαρίσω το ανεμιστηράκι, μετά πρέπει να περάσω μικρή στρώση πάστας ή όχι;;;

Επεξ/σία από Neiman
Δημοσ.

Η όψη μετά το άνοιγμα. Θα μπορούσε να έχει κάπου αλλού και pads?
post-343385-0-21177900-1431604195_thumb.jpg

Εικόνα απ'το ανεμιστηράκι... No comments...

post-343385-0-01377500-1431604208_thumb.jpg

Φωτό από το HWMonitor στην αρχή της επαναλειτουργίας μετά το δεύτερο καθάρισμα.

post-343385-0-82414000-1431604219_thumb.jpg

Όσο για αναβάθμιση μνήμης, όπως προανέφερα...no money.

(sorry για το μέγεθος των φωτο, βγάζουν μάτι)

Δημοσ.

Οι θερμοκρασιες φαινονται σε λογικα επιπεδα πιστευω..

Για την ιστορια , δεν θελει τοση πολυ παστα..βλεπω παστα στον επεξεργαστη/τσιπ και τιγκα παστα και στην αλουμινενια "ψυκτρα"

Δεν θελει τοση.Απλωνεις λιγη στο μεσο του επεξεργαστη/τσιπ την απλωνεις με κατι σαν "πιστωτικη" :) ισα ισα να κανει ενα λεπτο στρωμα και να μην φτανει και τελειως μεχρι τα ακρα του τσιπ.

Οταν κατσει η ψυκτρα θα κανει και το υπολοιπο απλωμα.

Αλλιως γινεται αυτο που βλεπουμε στην φωτο...να εχει φυγει η παστα και περαν του "τσιπ" .

Ξερω την δουλεια την εκανε η συναδελφος σου..αλλα οπως ειπα..για την ιστορια :)

EDIT : το ανεμηστηρακι ειχε το κλασικο "παπλωματακι" οπως φανταστηκαμε :)

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Για την πάστα δεν έχω να πω κάτι. Αυτή τη φορά έβαλα λίγη και την άπλωσα προσεκτικά.
Όσο για το "πάπλωμα"...  :eek: 

Μετά από 2,5 ώρες λειτουργίας και σε παιχνίδι οι θερμοκρασίες ήταν οι κάτωθι
post-343385-0-12172800-1431610331_thumb.jpg

Τελικά θα μπορούσε να έχει KAI thermal pads???  :blink:

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο και τις συμβουλές σας!  :rolleyes:

Επεξ/σία από Neiman
Δημοσ.

απο οσο βλεπω στην φωτο οχι.

τα thermal pads συνηθως ειναι σε μικρα chipsets (μικροτερα απο αυτα του επεξεργαστη/καρτας γραφικων)..και ειναι σαν λεπτο στρωμα πλαστελινης...δεν φαινεται κατι τετοιο στην ψυκτρα που εβγαλες..και ειναι και λογικο μιας και αυτη η ψυκτρα εξυπηρετει μονο επεξεργαστη/καρτα γραφικων.

Mια χαρα οι θερμοκρασιες.

• Like 1
Δημοσ.

Η παστα οντως ηταν παρα πολυ οπως φαινεται στις φωτο. Δε χρειαζεται καν να την απλωσεις εσυ. Μπορεις απλα να βαλεις μια κουραδα :P στη μεση του πυρηνα και οταν πατησει η ψυκτρα θα παει οπου πρεπει.

Και αφου ελυσες το θεμα με τις θερμοκρασιες, πετα και τα Vista να νιωσει το λαπτοπ... 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...