flik Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου 2020 Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου 2020 Αν το ζήτησες για μπρίκι, καλά στο έκοψαν. Απλά αν πάρεις απο supermarket πχ έναν έτοιμο, αυτοί θα είναι αλεσμένοι για εσπρέσσο (θα το δεις πιο ψιλοασλεσμένο φαίνεται και με το μάτι), και θα βγαίνει πιο καμμένος ο καφές. Αυτό αφορά το ότι όσο πιο fine είναι το άλεσμα, τότε περισσότερο διαρκεί το πέρασμα του νερού μέσα απο τον καφέ (και πρέπει να φτάσει και σε μεγαλύτερη θερμοκρασία για να διαπεράσει) και τον καίει.
bluesattack Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου 2020 Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου 2020 (επεξεργασμένο) thanx Για προτεινετε και καποιο γαλα για αφρογαλα (εκτος απο το nounou barista, αυτο το ειπαμε ) Επεξ/σία 1 Φεβρουαρίου 2020 από bluesattack
The_Judas Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου 2020 Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου 2020 ολα τα μακράς διάρκειας κάνουν καλο αφρογαλα! δεν είναι απαραίτητο το γάλα τύπου barista... λόγω γεύσης όμως προτιμω να βάζω φρέσκο γαλα. καλά αποτελέσματα είχα με το μεβγαλ ή και με του Σκλαβενίτη. δοκιμάζεις και βλέπεις. εγω το χτυπάω το γαλα σε μικρο μπρίκι με μιξερακι-φραπεδιερα και αφού αποκτήσει όγκο το αφρογαλα το ζεσταίνω και στο μάτι κουζίνας. 1 1
johnyboy Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2020 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2020 Αφού έλυσα το πρόβλημα με την πικρίλα στον καφέ βρήκα και τι φταίει για την ξινιλα. Η ντελονγκι ανεβάζει πάρα πολύ υψηλή θερμοκρασία και ο καφές βγαίνει ξινός. Χαμηλωσα την θερμοκρασία τέρμα και έκανα εκχύλιση με θερμόμετρο μέσα στο φλιτζάνι και κατά την διάρκεια ξεπερνάει τους 70c. Δοκίμασα να σταματήσω την εκχύλιση στους 70c (25 sec) και πήρα 1:2 αναλογία. Δεν ήταν τέλειος ο καφές αλλά τουλάχιστον πίνεται. Λίγο που δεν είναι σταθερή η θερμοκρασία, λίγο που φτάνει στο Θεό, πίνεις ξινιλα. Για αυτό και δεν πρέπει να κάνεις naked το portafilter στην συγκεκριμένη, δεν κάνει για αργή εκχύλιση γιατί θα πιεις κατουροζουμο στην καλύτερη. Νομίζω ότι με πιο χοντρή άλεση και 1:3 στα 25sec κάτι θα γίνει. Τώρα πως θα πετύχεις άλεση με τον graef, είναι άλλη ιστορία.
bjj-p Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2020 Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2020 Αυτα που περιγραφεις τα εξηγησα 4 σελ πισω(σελ 45). Η θερμοκρασια ειναι βασικο γιαυτο προτιμω αυτες που εχουν αναλογικο θερμομετρο πανω. Καλα το πας με τις δοσολογιες αλλα αλλαζεις πολλες μεταβλητες ταυτοχρονα. Ξανα δες το μηνυμα μου. Ο πιο συντομος τροπος ειναι πρωτα να βρεις ποια αναλογια σου κανει( πχ1:2) δηλ ποσο βαρυ ελαφρυ θελεις τον καφε, χωρις να σε νοιαζει ο χρονος. Μετα βρες το κοψιμο που θα σε πλησιαζει στα 30’’ με την αναλογια που επελεξες σταθερη. Αν ελεγξεις και τη θερμοκρασια τοτε θα πιεις καλο καφε. Κ εγω αργησα να το βρω μπλεκοντας με πολλες ταυτοχρονες αλλαγες μεχρι που βρηκα αυτον τον οδηγο. Οταν θελεις να ξανα αλλαξεις κατι παλι απο την αναλογια θα ξεκινας.
johnyboy Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2020 Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2020 6 ώρες πριν, bjj-p είπε Αυτα που περιγραφεις τα εξηγησα 4 σελ πισω(σελ 45). Η θερμοκρασια ειναι βασικο γιαυτο προτιμω αυτες που εχουν αναλογικο θερμομετρο πανω. Καλα το πας με τις δοσολογιες αλλα αλλαζεις πολλες μεταβλητες ταυτοχρονα. Ξανα δες το μηνυμα μου. Ο πιο συντομος τροπος ειναι πρωτα να βρεις ποια αναλογια σου κανει( πχ1:2) δηλ ποσο βαρυ ελαφρυ θελεις τον καφε, χωρις να σε νοιαζει ο χρονος. Μετα βρες το κοψιμο που θα σε πλησιαζει στα 30’’ με την αναλογια που επελεξες σταθερη. Αν ελεγξεις και τη θερμοκρασια τοτε θα πιεις καλο καφε. Κ εγω αργησα να το βρω μπλεκοντας με πολλες ταυτοχρονες αλλαγες μεχρι που βρηκα αυτον τον οδηγο. Οταν θελεις να ξανα αλλαξεις κατι παλι απο την αναλογια θα ξεκινας. Δεν έχει σταθερή θερμοκρασία η ντελονγκι. Όσο περνάνε τα δευτερόλεπτα ανεβαίνει με αποτέλεσμα να ξεπερνά τα 70 και ο καφές βγαίνει χάλια. Οπότε είναι πολύ σημαντικό κομμάτι να μην αφήνεις την εκχύλιση πάρα πολύ γιατί στον χαλάει.
gsisr Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2020 Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2020 @johnyboy η ξυνίλα που λες δεν οφείλεται σε υψηλή αλλά σε χαμηλή θερμοκρασία. δε ξέρω τί μηχανή έχεις, αλλά αν έχει μικρό boiler ή και καθόλου boiler δεν μπορείς να κάνεις κάτι ιδιαίτερο. Συνεχώς μπαίνει κρύο νερό μέσα στο boiler όταν εκχυλίζεις και η θερμοκρασία πέφτει. ο τρόπος που μετράς το νερό είναι άκυρος τελείως. το μόνο που μπορώ να σου προτείνω σε περίπτωση που έχεις μηχανή με μικρό boiler είναι να καταφέρεις όταν κάνεις εκχύλιση ταυτόχρονα η αντίσταση να μένει πάντα αναμμένη για να χάσεις όσο το δυνατόν λιγότερη θερμοκρασία. δηλαδή αν έχεις κάποιο λαμπάκι που περιμένεις να σβήσει για να ξεκινήσεις, μάθε να ξεκινάς λίγο πριν ανάψει.
johnyboy Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2020 Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2020 31 λεπτά πριν, gsisr είπε @johnyboy η ξυνίλα που λες δεν οφείλεται σε υψηλή αλλά σε χαμηλή θερμοκρασία. δε ξέρω τί μηχανή έχεις, αλλά αν έχει μικρό boiler ή και καθόλου boiler δεν μπορείς να κάνεις κάτι ιδιαίτερο. Συνεχώς μπαίνει κρύο νερό μέσα στο boiler όταν εκχυλίζεις και η θερμοκρασία πέφτει. ο τρόπος που μετράς το νερό είναι άκυρος τελείως. το μόνο που μπορώ να σου προτείνω σε περίπτωση που έχεις μηχανή με μικρό boiler είναι να καταφέρεις όταν κάνεις εκχύλιση ταυτόχρονα η αντίσταση να μένει πάντα αναμμένη για να χάσεις όσο το δυνατόν λιγότερη θερμοκρασία. δηλαδή αν έχεις κάποιο λαμπάκι που περιμένεις να σβήσει για να ξεκινήσεις, μάθε να ξεκινάς λίγο πριν ανάψει. το εχω ισα με 1000 φορες εδω μέσα. η dedica δεν εχει boiler, εχει thermoblock, για αυτο ειναι σκουπιδαριο. αλλα καποιοι έχουν αντίθετη άποψη, ότι μπορείς να βάψεις με πορδες αυγά. λάθος ξελαθος, δεν υπαρχει άλλος τρόπος να μετρήσεις θερμοκρασία στην συγκεκριμένη. Μπορείς να μετρήσεις τον καφέ μόνο στο φλιτζάνι. 1
tsiro7 Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2020 Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2020 (επεξεργασμένο) Στο έχω ξαναπεί, πετάς τσάμπα λεφτά σε ακριβούς καφέδες, με αυτό τον εξοπλισμό φλυτζάνι δεν θα πάρεις πάρα μόνο στην τύχη. Αφού σου αρέσει το σπορ μόνη λύση να αναβαθμίσεις τον εξοπλισμό. Εγώ με τον graef μια saeco και ένα θερμόμετρο type k πάνω στο boiler , με μέτριους καφέδες τύπου Coffee island, παίρνω καλύτερο φλυτζάνι από όσες φορές έχω προσπαθήσει με speciality. Να πάω να βάψω αυγά με πορδές δεν γίνεται. Επεξ/σία 7 Φεβρουαρίου 2020 από tsiro7
johnyboy Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2020 Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2020 7 λεπτά πριν, tsiro7 είπε Στο έχω ξαναπεί, πετάς τσάμπα λεφτά σε ακριβούς καφέδες, με αυτό τον εξοπλισμό φλυτζάνι δεν θα πάρεις πάρα μόνο στην τύχη. Αφού σου αρέσει το σπορ μόνη λύση να αναβαθμίσεις τον εξοπλισμό. Εγώ με τον graef και μια saeco και ένα θερμόμετρο type k πάνω στο boiler , με μέτριους καφέδες τύπου Coffee island, παίρνω καλύτερο φλυτζάνι από όσες φορές έχω προσπαθήσει με speciality. Να πάω να βάψω αυγά με πορδές δεν γίνεται. Σκέψου ότι ο illy έτοιμος αλεσμενος έχει 7-8 τα 250 γραμμάρια όσο δηλαδή αυτός που παίρνω. Κλάιν διαφορά. Απλά οι speciality θέλουν υπομονή και πολύ καλό εξοπλισμό.
tsiro7 Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2020 Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2020 Coffee island arabica από 26.5 μέχρι 30/kg max. Όχι ότι είναι καλός καφές αλλά από τη μπαγιάτιλα των commercial, καλύτερος και φθηνότερος.
mp123 Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2020 Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2020 2 ώρες πριν, johnyboy είπε το εχω ισα με 1000 φορες εδω μέσα. η dedica δεν εχει boiler, εχει thermoblock, για αυτο ειναι σκουπιδαριο. αλλα καποιοι έχουν αντίθετη άποψη, ότι μπορείς να βάψεις με πορδες αυγά. λάθος ξελαθος, δεν υπαρχει άλλος τρόπος να μετρήσεις θερμοκρασία στην συγκεκριμένη. Μπορείς να μετρήσεις τον καφέ μόνο στο φλιτζάνι. Δώσε 700 και πάρε μια της προκοπής . Τι μας ταλαιπωρεις συνεχεια εδω.; Υ.γ Δώσε και άλλα 300 για μύλο . 1
opera Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2020 Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2020 (επεξεργασμένο) Το εργαλείο μου αγορασμένο 30000 δραχμές.ΡΑΔΙΟ ΚΟΡΑΣΙΔΗ ,Κηφισού 165 & Πέτρου Ράλλη Επεξ/σία 7 Φεβρουαρίου 2020 από opera 2
johnyboy Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2020 Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2020 7 ώρες πριν, mp123 είπε Δώσε 700 και πάρε μια της προκοπής . Τι μας ταλαιπωρεις συνεχεια εδω.; Υ.γ Δώσε και άλλα 300 για μύλο . Συγνώμη που σε ταλαιπωρω σε δημόσιο φόρουμ.
mp123 Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2020 Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2020 2 ώρες πριν, johnyboy είπε Συγνώμη που σε ταλαιπωρω σε δημόσιο φόρουμ. Όχι τίποτε άλλο δλδ αλλα γιατι με βαζεις και εμένα σε σκέψεις να αλλάξω την dedica και να πάω σε gaggia των 350 ευρώ.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα