Προς το περιεχόμενο

Διακοπή λειτουργίας σε full load λόγω υπερθέρμανσης

nikS

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γεια σας,

πριν λίγες μέρες διαπίστωσα ότι το pc μου υπερθερμαινόταν πολύ γρήγορα και έκλεινε όταν δούλευε σε full load για λίγη ώρα.

Ο επεξεργαστής είναι ο amd fx-8350 χωρίς overclocking και η κάρτα γραφικών μια ATI Radeon 5570.

Για ψύξη στον επεξεργαστή έχω μια zalman znps5x performa. Ξέρω ότι δεν είναι κι ό,τι καλύτερο αλλά το κουτί είναι ένα midi tower και δε χωράει και πολύ καλύτερη ψύκτα.

Τελευταίες δοκιμές έγιναν με ανοιχτό το κουτί κάτι όμως που δε βοήθησε ιδιαίτερα.

Η cpu μετά από 3 λεπτά πιάνει 61-62 βαθμούς. Μετά από 20-25 λεπτά σε full load και ενώ η θερμοκρασία είναι μεταξύ 65-70, το pc κλείνει. Πριν κλείσει δουλεύει κανονικότατα, χωρίς κολήματα και γενικά οτιδήποτε άλλο το οποίο θα μαρτυρούσε ότι κάτι δεν πάει καλά.

Να διευκρινήσω εδώ ότι από το Bios δεν έχω κάνει κάποια ρύθμιση ώστε να γίνεται αυτό.

Επίσης, επιβεβαίωσα ότι υπάρχει θερμοαγώγιμη πάστα μεταξύ cpu και ψύκτρας.

Τις θερμοκρασίες τις μετράω με το speedfun.

Εμένα πάντως μου κάνει εντύπωση το ότι κλείνει με τόσο χαμηλή θερμοκρασία. Έχω ακούσει ότι και στους 100 βαθμούς λειτουργούν κανονικά.

Τώρα βέβαια δεν ξέρω αν κλείνει λόγω υπερθέρμανσης της cpu ή αν υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα και δεν αντέχει το full load για αρκετή ώρα.

Σας στέλνω ένα screenshot 3 λεπτά πριν κλείσει μήπως και σας βοηθήσει να βγάλετε κάποιο συμπέρασμα.

post-84767-0-38312700-1431125144_thumb.jpg

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Hwmonitor βαλε να δουμε λιγο volt full load.

λογικα κατι παιζει με τροφοδοτικο μητρικη δεν μπορουν να αντεξουν την θερμοκρασια.

παντως 70 βαθμοι ειναι πολλοι για fx πρεπει να κανεις κατι

Για την σωστότερη ένδειξη θερμοκρασίας θα κατεβάσεις το AMD Overdrive και θα δεις το thermal margin(πόσο απέχεις ώστε να φτάσει στο θερμοκρασιακό του όριο ο επεξεργαστής)

• Like 2

Στοκ ειναι ? Το vcore σου ειναι αρκετα υψηλο για στοκ. με 1.37 παιζω στα 4.5 Ghz. Επισης απο airflow πως πας ? Δεν ειναι χαμηλη θερμοκρασια εννοειται πως αντεχει και υψηλότερη αλλα κλείνει για να μην παθει καμια ζημια το chip. Οταν λες οτι επιβεβαιωσες οτι εχει παστα πως ακριβως το εκανες εβγαλες την ψυκτρα και ειδες εαν εχει ? Εαν το εκανες αυτο επρεπε να καθαρισεις την υπαρχων παστα και να βαλεις νεα. 

• Like 1

Προσπάθησα να ικανοποιήσω και τις τρεις διαφορετικές γνώμες και πήρα screenshots και από τα τρία προγράμματα.

Υπάρχει ένα screenshot με hwr monitor όταν είναι empty.  Όλα τα άλλα είναι σε full load.

Από το amd overdrive πήρα screenshots από τις περισσότερες επιλογές που είχε.

Επίσης, πολύ χρήσιμο το logfile που έχει το core temp που καταγράφει τα δεδομένα σε  csv.

Το πήρα κι αυτό και το μετέτρεψα σε excel για να μη σας κουράζω :-)

Εκεί παρατηρώ ότι από τις 16:26 και μετά, το cpu λειτουργεί στο 100% και ενώ μέχρι τότε η θερμοκρασία ήταν σταθερή κάτω από τους 50, μετά αρχίζει κι ανεβαίνει. Αν πιστέψουμε το πρόγραμμα, οι θερμοκρασία ήταν 54-55 βαθμούς τη στιγμή που έκλεισε, η οποία σε καμμιά περίπτωση δεν είναι μεγάλη.

Κάτι άλλο φταίει μάλλον.

Τις τάσεις πώς τις βλέπετε? Εγώ δεν ξέρω γιατί δεν έχω ασχοληθεί με overclocking - δε μ' ενδιαφέρει.

Λέτε το τροφοδοτικό να μην αντέχει?

BTW είναι ένα FSB 500-AX.

Ότι άλλο θέλετε να ρωτήσετε, ευχαρίστως να απαντήσω

hwr_monitor.zip

core-temp.zip

AMD Overdrive.zip

To vcore σου ειναι λιγο ανεβασμενο αλλα ειναι λογο turbo core. Τα τεμπς σου ειναι σε καλούτσικα και δεν υπαρχει περιπτωση να οφειλονται αυτα για το κλεισιμο. Το τροφοδοτικο σου ειναι απαραδεκτο με efficiency <70% και 16 amp στην 12βολτη νομίζω βρήκες τον ένοχο σου. Δεν μπορεί να τροφοδοτήσει σωστά τον επεξεργαστή σου οταν μπαίνει σε turbo mode γι αυτο εχεις μαλλον τα shutdown. Κανε μια δοκικη κλεισε το turbo και βαλτον ξανα σε Load και αμα δεν κλεισει αυτην την φορα βρηκες τον ενοχο. Επισης 440w max μπορεί να σου δώσει το τροφοδοτικό τα οποία ιεναι λιγα για το συστημα σου

To vcore σου ειναι λιγο ανεβασμενο αλλα ειναι λογο turbo core. Τα τεμπς σου ειναι σε καλούτσικα και δεν υπαρχει περιπτωση να οφειλονται αυτα για το κλεισιμο. Το τροφοδοτικο σου ειναι απαραδεκτο με efficiency <70% και 16 amp στην 12βολτη νομίζω βρήκες τον ένοχο σου. Δεν μπορεί να τροφοδοτήσει σωστά τον επεξεργαστή σου οταν μπαίνει σε turbo mode γι αυτο εχεις μαλλον τα shutdown. Κανε μια δοκικη κλεισε το turbo και βαλτον ξανα σε Load και αμα δεν κλεισει αυτην την φορα βρηκες τον ενοχο. Επισης 440w max μπορεί να σου δώσει το τροφοδοτικό τα οποία ιεναι λιγα για το συστημα σου

Επειδή δεν το έχω ξανακάνει, απλά για να σιγουρευτώ:

Αρκεί να πάω στο AMD Overdrive και να αποεπιλέξω το "Enable Turbo Core"? Χρειάζεται κάτι άλλο?

Μεσα απο το bios θα το κανεις θα δεις μια επιλογη Turbo core και θα το κανεις disable μετα θα κανεις save και θα μπεις windows. Mην φοβάσαι δεν θα γινει κατι. 

Core Performance Boost νομίζω το έχει στο Bios.

Αυτό έκανα disable και του ξαναέβαλα να κάνει σκληρή δουλειά :-)

Α! και κάτι άλλο, αν αυτό λέει κάτι.

Για να ξαναξεκινήσει, πρέπει να κλείσω το τροφοδοτικό και να το ξανανοίξω.

Αλλιώς δεν ξεκινάει

Καλύτερα να σταματήσεις να τις δοκιμές να πάρεις εαν καλο τροφοδοτικό και να εισαι κομπλε. Ναι ετσι το εχει δες τωρα εαν θα σου κλεισει και τι θερμοκρασιες ανεβαζει

Καλύτερα να σταματήσεις να τις δοκιμές να πάρεις εαν καλο τροφοδοτικό και να εισαι κομπλε. Ναι ετσι το εχει δες τωρα εαν θα σου κλεισει και τι θερμοκρασιες ανεβαζει

Έκλεισε και πάλι.

Θεωρείς λοιπόν ότι είναι καθαρά θέμα τροφοδοτικού.

Ζητάει δηλαδή κάποια στιγμή περισσότερο ρεύμα απ' ό,τι μπορεί να δώσει?

Θα μπορούσες να με βοηθήσεις λίγο για να καταλάβω κι εγώ από πού φαίνεται αυτό?

Μπορώ δηλαδή κοιτάζοντας τις προδιαγραφές του τροφοδοτικού (Volt & Amper) και τα screenshots να δω κάποια τιμή ότι είναι οριακά?

Δεν ειναι 100 τα εκατο απο αυτο απλα το τροφοδοτικό αυτό δεν ειναι για το σύστημα σου πανε σε κατι ποιοτικο για να εχεις το κεφαλι σου ησυχο. Στο λινκ που εδωσες με το τροφοδοτικο εχει φωτοφραφιες ψαξτες και θα δεις εαν ταμπελακι με ολα τα στοιχεια του τροφοδοτικου εκει λεει τι ρευματα βγαζει. Με μετρητη watt που τον βαζεις στην μπριζα και να τρεχει το συστημα σου σε full load μπορεις να παρεις μια εικονα για το ποσο ρευμα ζηταει απο το τροφοδοτικο. Ποια μητρικη εχεις ?

• Like 1

Επισκέπτης

Μάλλον χρειάζεσαι καλύτερη ψύξη και καλύτερη ροή αέρα στο κουτί, ασχέτος που το έχεις και ανοιχτό.

πια μητρική έχεις;

Τα προβλήματα ξεκίνησαν τώρα με τις ζέστες;

Επίσης ένα παιδί παραπανω σε ρώτησε αλλά δεν πείρε απάντηση :

Οταν λες οτι επιβεβαιωσες οτι εχει παστα πως ακριβως το εκανες εβγαλες την ψυκτρα και ειδες εαν εχει ? Εαν το εκανες αυτο επρεπε να καθαρισεις την υπαρχων παστα και να βαλεις νεα. 

Eίχα τον επεξεργαστή σου με την ψύκτρα http://www.e-shop.gr/coolermaster-rr-212e-16pk-r1-hyper-212-evo-p-PER.806759

και ήταν οριακά το καλοκαίρι σε stress test (100% full load) με 2 ανεμιστήρες

Yπάρχει και η περίπτωση να υπερθερμαίνονται τα vrm σου οπότε πες μας και τι μητρική έχεις, αν δεν βαριέσαι πες μας και ολόκληρο το σύστημα από τι αποτελείτε.

@alx30,

Κατ' αρχήν, τι είναι τα vrm?

Κατά δεύτερον, βλέπεις να είναι πρόβλημα θερμοκρασίας είτε στο cpu είτε στο σύστημα? Τι νόημα λοιπόν έχει να απαντήσω για την πάστα όταν στους 55 βαθμούς κλείνει?

Κι αν δεν αντέχει η cpu τέτοια θερμοκρασία τότε είναι ελαττωματική.

Το θέμα δεν είναι να αρχίσεις να βάζεις υδρόψυξη, ψύκτρες και ανεμιστήρες για να κατεβάσεις τη θερμοκρασία και τελικά να μην είναι αυτός ο λόγος.

Θα μου πεις και να το κάνεις, κακό δεν είναι. Θα συμφωνήσω αλλά δυστυχώς δε μου περισεύουν χρήματα για κάτι που δεν είναι απαραίτητο.

'Όσο για το σύστημα, έχει μια ati 5570 όπως προανέφερα, 2 σκληρούς (ο ένας ssd), 2 dvd's (player & recorder) και 6 gb ram.

Το m/b είναι Gigabyte GA-970A-D3. Γιατί, υπάρχει περίπτωση να προέρχεται από εκεί?

Κάτι άλλο που σκέφτηκα.

Προκειμένου να ελαφρώσω το τροφοδοτικό, έχει νόημα να αποσυνδέσω για δοκιμή, τα 2 dvd's? Ή δεν τραβάνε ρεύμα εάν δε χρησιμοποιούνται?

Επίσης, έχω ένα άλλο τροφοδοτικό.

CoolerMaster GX-450W bronze με 85% efficiency.

Δεν το ανέφερα γιατί είναι μικρότερο.

Έχει νόημα να δοκιμάσω μ'  αυτό?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...