Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Αναρωτιέμαι ρε παιδιά, υπάρχει κάποιος λόγος να αντικαταστήσει κάποιος προληπτικά το τροφοδοτικό του μετά από κάποια χρόνια, ακόμα κι αν αυτό δεν παρουσιάζει εμφανή προβλήματα; 

Δεν αναφέρομαι προφανώς σε περιπτώσεις όπου απαιτείται λόγω αναβάθμισης περισσότερη ισχύς.

Η απορία μου προέκυψε καθώς εξέταζα το setup μου: Τα τελευταία 5 χρόνια σταδιακά έχω αλλάξει τα πάντα, ακόμα και τους ανεμιστήρες αντικατέστησα με άλλους περισσότερο αποδοτικούς. Έχω κρατήσει μόνο το case (που προφανώς δεν φθείρεται) και το τροφοδοτικό.

Πρόκειται για ένα καλό unit, το οποίο είχα πληρώσει τότε (2009) 120 ευρώ. Δεν το ζόρισα ποτέ ιδιαίτερα, πάντα είχα low/mid end κάρτες γραφικών και ποτέ δεν έκανα o/c. Γενικά, αν εξαιρέσεις την τάση μου να προτιμώ AMD επεξεργαστές, όλα τα υπόλοιπα υποσυστήματα που δούλευα την τελευταία πενταετία, δεν ήταν ενεργοβόρα.

Μετά από ένα πρόχειρο γκουγκλάρισμα, διαπίστωσα πως αρκετοί τείνουν ν' αλλάζουν τροφοδοτικό με κάθε upgrade, ακόμα κι αν το παλιό καλύπτει τις ενεργειακές απαιτήσεις του συστήματός τους, ενώ άλλοι θέτουν ως γενικό κανόνα το "αλλαγή μετά την πάροδο της περιόδου για την οποία παρέχεται εγγύηση" (περίπου πέντε χρόνια δηλαδή κατά γενική ομολογία). 

Τι λέτε;

Δημοσ.

Εχεις Corsair, αν σε καλύπτει ακόμα, κράτα το μέχρι να πεθάνει (που λέει ο λόγος). Οι καλές μάρκες έχουν MTBF 100.000 ώρες. Ε εσύ κράτα το για κάπου 75.000-80.000.

Μάρκα είναι και δεν θα πάρει κάτι μαζί αν πεθάνει ;)

• Like 1
Δημοσ.

Οι καλές μάρκες έχουν MTBF 100.000 ώρες. Ε εσύ κράτα το για κάπου 75.000-80.000.

Το μόνο που με προβληματίζει όσον αφορά το MTBF, είναι πως πρόκειται για estimate και μάλιστα υπό εργαστηριακές συνθήκες (π.χ. σε συγκεκριμένη θερμοκρασία, χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν το διαφορετικό load κάθε μηχανήματος ή τα power on/off cycles).

Γενικά συμφωνώ απόλυτα με όσα έγραψες, απλά το είχα απορία. Πάντως, έτσι για την ιστορία, έχω ακόμα π.χ. Athlon XP σύστημα με 300άρι no name τροφοδοτικό, το οποίο μέχρι την στιγμή που "συνταξιοδοτήθηκε", λειτουργούσε απροβλημάτιστα (σχεδόν μια δεκαετία δηλαδή). Είμαι σίγουρος πως και τώρα να το έβαζα μπροστά, πάλι κομπλέ θα ήταν.

Αλλά όπως είπα, με έφαγε η περιέργεια! :P

Δημοσ.

εγω εχω ενα chieftec 500αρι που αγοράστηκε το 2007 απο εναν γείτονα απο το πλαισιο (ολοκληρο pc)

μου το πουλησε ολο το pc το 2009, και απο τοτε του βγαζω τα ματια με ενεργοβορες καρτες και oc. δεν εχει παθει τιποτα, αλλα εαν ποτε παω να βαλω 200+ ευρω gpu ακομα και εαν το τροφοδοτικό αυτο υπερκαλυπτει τις αναγκες της καρτας, θα το αλλαξω μονο και μονο για προληπτικούς λογους.

εμενα εχει και τα χρονακια του, το κραταω που και που ανοιχτο για 3+ μερες για κανα μεγαλο download

• Like 2
Δημοσ.

εγω περιμενω μεχρει να "πεθανει" μιας που οι διακοπες ρευματος μου εχουν καψει 4-5 κυριολεκτικα και πλεον παιρνω φτηνα εως 30 ευρω μιας που μου εκαψε και τα ακριβα -.-

Δημοσ.

εγω περιμενω μεχρει να "πεθανει" μιας που οι διακοπες ρευματος μου εχουν καψει 4-5 κυριολεκτικα και πλεον παιρνω φτηνα εως 30 ευρω μιας που μου εκαψε και τα ακριβα -.-

Στο 3ο καμμενο δεν σκεφτηκες να παρεις ενα UPS? :P Παντως εγω το τροφοδοτικο της υπογραφης το εχω αρκετα χρονια τωρα και δεν ειχα ποτε προβλημα οποτε δεν εχω σκοπο να το αλλαξω συντομα

Δημοσ.

κατι παιζει με τις ασφαλειες στο σπιτι και πεφτουν αβερτα.. το καλοκαιρι στο νησι εχει και ενα σωρο διακοπες οποτε καταλαβες (εχει ακουσει η καιμενη η παναγια γκουχου γκουχου)

Δημοσ.

Το τροφοδοτικό μου θα το κρατήσω μέχρι να πεθάνει, δεν βρίσκω λόγο να το αλλάξω επειδή υπάρχουν άλλα καλύτερα στην αγορά. Υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντα καλύτερα πράγματα, από λοιπό hardware μέχρι τροφοδοτικά. Το επέλεξα με δικά μου κριτήρια, οπότε ξέρω τι τροφοδοτικό έχω και τι δυνατότητες έχει (cx 430). Άρα, λόγος αναβάθμισης κανένας από την στιγμή που με καλύπτει στα πάντα. Πιστεύω αν το καλοσκεφτεί κάποιος, πως άπαξ και έχει τα χρήματα και μπει στο τρυπάκι να στήσει ένα ακριβό μηχάνημα, δεν υπάρχει περίπτωση να μην τον τσιγκλάει το καινούριο hardware και τα καινούρια τροφοδοτικά και να μην θέλει να αναβαθμίσει. Όταν έχεις τα φράγκα θα θες το καλύτερο, κάθε φορά που αυτό είναι διαθέσιμο και ας είχες κάτι αρκετά καλό πριν πάρεις το νέο και το καλύτερο. Δυστυχώς έτσι έχουν τα πράγματα, αν έχεις τα λεφτά, η απληστία και το καλοστημένο marketing θα σου χτυπούν καμπανάκια. Όσο για τους ανθρώπους που δεν έχουν τα χρήματα για κάτι τέτοιο, μένουν με τα υπάρχοντα συστήματα και εκτιμούν την αξία τους μέχρι να χαλάσουν ή μέχρι να αποφασίσουν να αναβαθμίσουν λόγω πραγματικής ανάγκης.

• Like 1
Δημοσ.

Το καλό τροφοδοτικό είναι πάντα καλή επένδυση, ειδικά αν έχει αρκετή ισχύ και καλούς πυκνωτές. Δεν βλέπω τον λόγο αλλαγής του όσο δουλεύει καλά.

Το καλό τροφοδοτικό δεν θα σου κάνει ζημιά, απλά μια μέρα θα παραδώσει πνεύμα. Ούτε βλέπω τον λόγω της προληπτικής αλλαγής. Μπορεί να χαλάσει σε 10 μέρες, μπορεί και σε 10 χρόνια.

• Like 3
Δημοσ.

τα καλα τροφοδοτικα επισης οταν ειναι να χαλασουν απλα σβηνει ο υπολογιστης, αν ειναι καμια μαπα θα αρχισει κατι παλαβα να κανει και εκει πραγματικα παιζεις με την τυχη σου γιατι μπωρει να παρει κατι μαζει του, ουσιαστικα εκει βλεπεις αν το τροφοδοτικο που πηρες ηταν οντως καλο και οτι εγραφε ηταν αληθεια για προστασιες

Δημοσ.

Μάλλον εσύ κάτι δε κάνεις καλά αδερφέ.

Καλά σου λέει & ο kataramenos, αντί να αγοράζεις κάθε τόσο τροφοδοτικό γιατί δεν επενδύεις σε ένα ups;

Δημοσ.

γιατι το pc το εχω για τις διακοπες μονο.. το χω σκεφτει αλλα δεν τ χω κανει ακομα.. :P

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...