Marcos_Aurilius Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2003 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2003 Μidnight_man, χαίρομαι που μου δίνεις την ευκαιρία να ξαναμιλήσω, μιας και δεν ήθελα να απαντήσω μόνο στο υποτιμητικό pseftokoultoure του spiros. Θέλω να πιστεύω πως διάβασες επι τροχάδην αυτά που έγραψα, επειδή: - δεν την κατέταξα ποτε στην κατηγορία "καλή για ελληνικη". Χρόνια τώρα σινεφίλ, ξέρω ότι τέτοιες διακρίσεις δεν υφίστανται. Το σχόλιο Ειλικρινά δεν πίστευα ότι θα έβλεπα κάτι τέτοιο ποιοτικά - και σε τέτοια έκταση - σε ελληνική παραγωγή. ...αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο στα 3D του έργου. Ήταν η πρώτη σοβαρή αποπειρά μας να χρησιμοποιήσουμε μια δυνατότητα, που αλλού έχει διαδοθεί σε μεγάλο βαθμό και μπορει να δώσει λύσεις - αλλά και ουσιά - σε μία ταινία και πιστεύω ότι τα καταφέραμε ανέλπιστα καλά (έκρινα τις δυνατότητες των καλλιτεχνών μας κυρίως από τις διαφημίσεις - το καλύτερο που είχαμε να παρουσιάσουμε ήταν η καμπάνια της Tellas). - και επειδή ήδη έχω αναφέρει πως έχω δει τις ταινίες του Περάκη. Ξανατονίζω ότι συμφωνώ μαζί σου, αλλά ξανατονίζω επίσης ότι έκρινα την ταινία ως ταινία. Δεν έχω κόλλημα ουτε με το ελληνικό σινεμά - φυσικά και χαίρομαι όταν κάνουμε κάτι καλό - ούτε με το ευρωπαϊκό, ούτε με το ιρανικό, ούτε με το αμερικάνικο. Ταινίες καλές θέλω να βλέπω, και να μην γίνεται η άποψη μου, αντικείμενο απαξίωσης και παρερμηνειών...
midnight_man Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2003 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2003 Θέλω να πιστεύω πως διάβασες επι τροχάδην αυτά που έγραψα mea culpa, έγραψα μια συνολική απάντηση, μόνο η πρώτη φράση απευθυνόταν σε εσένα. Ωστόσο δεν είναι λίγο υπερβολικό να χαρακτηρίζεις ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ την ταινία βασιζόμενος μόνο στα 3D ; Συμφωνώ κι εγώ σε κάποιες ερμηνείες και σε κάποια τεχνικά.Ας πούμε για τα 3D, επειδή δεν είμαι ειδικός δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη και σέβομαι τη δική σου και των υπολοίπων έτσι κι αλλιώς. Σε κάποια λοιπόν επιμέρους χαρακτηριστικά έγινε μια αξιοπρεπής προσπάθεια, αλλά θα μου επιτρέψεις να κάνω μια ερώτηση που δεν απευθύνεται τόσο σε εσένα αλλά και σε εσένα : Θα σου άρεσε το ίδιο, θα την έκρινες εξίσου καλή αν ήταν π.χ τσέχικη παραγωγή ;
KWSN_Men Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2003 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2003 Σημείωση: ΔΕΝ έχω δει την ταινία. Προς όσους υπερασπίζονται την ιστορικότητα της ταινίας. Ο κολλητός μου που έφυγε μικρός από την Πόλη, πήγε τον πατέρα του να την δει για να θυμηθεί και λίγο. Ο άνθρωπος λοιπόν, όταν παρουσιάζουν τον ξεριζωμό των Ελλήνων, αφού δάκρυσε, σήκώθηκε και έφυγε αφού τους σηχτίρισε... Θυμάστε πώς παρουσιάζονται τα πράγματα; Ε στην πραγματικότητα, έρχονταν σπίτι σου, σε έπερναν με χειροπέδες, σε πήγαιναν στο τμήμα να υπογράψεις ένα λευκό χαρτί και μετά σε πήγαιναν πίσω στο σπίτι να μαζέψεις μια βαλίτσα ρούχα για να σε διώξουν. Στην Ελλάδα όμως, αν μιλάς για κάτι τέτοιο, είσαι εθνικιστής, όλα πρέπει να παρουσιάζουμε με την αριστερίστικη πολιτικά ορθή εκδοχή τους. Μη ξεχνάμε ότι τελευταία χορεύουμε και ζεϊμπέκικα με τους Τούρκους, δε θα ήταν καλό να χαλάσει το 'καλό' κλίμα...
spiros Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2003 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2003 xerome giati o midnight_man pou eine pio psyxremos apo emena (kai milaei kalytera) se strimokse twra, αλλά θα μου επιτρέψεις να κάνω μια ερώτηση που δεν απευθύνεται τόσο σε εσένα αλλά και σε εσένα : Θα σου άρεσε το ίδιο, θα την έκρινες εξίσου καλή αν ήταν π.χ τσέχικη παραγωγή ; kai na dw ti tha apadiseis... oso gia tous xarakthrismous pseftokoultoure kai alla, den phgenan proswpika se esena... egw kyriws ta eixa me aytoys pou htane sthn ai8ousa thn hmera pou to eida, (alla kai thn parea mou) h opoioi elegan SYNEXEIA "kalo gia ellhniko" pragma to opio eine A-N-E-P-I-T-R-E-P-T-O! episis kata th gnwmh mou, h kalh tou poreia ofeilete APOKLEISTIKA kai mono sthn APISTEYTH diafhmhsh pou egine me KATHE MESO! alliws tha eixe kopsei oute ta misa! (kai mhn to arnh8hte...) :? :? :?
Marcos_Aurilius Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2003 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2003 @ midnight_man: Ωστόσο δεν είναι λίγο υπερβολικό να χαρακτηρίζεις ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ την ταινία βασιζόμενος μόνο στα 3D ; Γράφω εγώ κάτι τέτοιο??? Εγώ χρησιμοποιήσα την λέξη ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ για να μεταφέρω την αίσθηση που μου άφησε η ταινία στο σύνολό της. Κατόπιν χρησιμοποιήσα την φράση "...Ειλικρινά δεν πίστευα ότι θα έβλεπα κάτι τέτοιο ποιοτικά - και σε τέτοια έκταση - σε ελληνική παραγωγή..." για να σχολιάσω τα 3D effects. Όσο για την ερώτηση που κάνεις ΚΑΙ σε εμένα, απαντάω πως η τανία θα μου άρεσε εξίσου αν οι πρωταγωνιστές μιλούσαν τσέχικα - αρκει να καταλάβαινα τι έλεγαν . Απ'την άλλη θα ήμουν υποκριτής αν έλεγα πως δεν χαίρομαι που πρόκειται για μια ελληνική ταινία και όχι για μια τσέχικη.@ KWSN_Men: στην πραγματικότητα, έρχονταν σπίτι σου, σε έπερναν με χειροπέδες, σε πήγαιναν στο τμήμα να υπογράψεις ένα λευκό χαρτί και μετά σε πήγαιναν πίσω στο σπίτι να μαζέψεις μια βαλίτσα ρούχα για να σε διώξουν Και εγώ ένιωθα πως στην συγκεκριμένη σκηνή, οι Τούρκοι παρουσιάζονταν πιο πολιτισμένοι απ'ότι είναι... @ spiros: Την απάντηση μου την έδωσα παραπάνω. Προσωπικά δεν έχω καμία διάθεση εκδικητικότητας ή κάι τέτοιο αλλά νιωθω ότι το γυρίζουμε πολύ επι του προσωπικού. Ακου εκεί "με στρίμωξε"... Εγώ θα σου θέσω μία ανάλογη ερώτηση: αν η ταινία ήταν ιρανική θα την κυνηγούσες και θα την κατέκρινες με τέτοια ένταση? Όσο για την λέξη pseftokoultoure, την έγραψες σχολιάζοντας την φράση "αποστάγματα σοφίας" που χρησιμοποιήσα. Άρα, ή δεν ξέρουμε να γράφουμε, ή τι να πω... Και πάλι συγνώμη που μάλλον ξέφυγε το θέμα. Ήθελα απλά να εκφράσω την προσωπική εμπειρία που αποκόμισα από την ταινία, και όχι να σχολιάζω απόψεις άλλων...
Fidelio Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2003 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2003 που εγώ αποκαλω "αποστάγματα σοφίας". η ψευδοκουλτουρα για τις μαζες. η φιλοσοφιζοντα στοιχακια για εντυποσιασμο του μικρομυαλου. η κιτς φρασεις που αποκτουν κυρος στα πλαισια ρησης τους απο το "σοφο" παππου. κτλ κτλ... η ψευδοκουλτουρα για τις μαζες Αν κρίνω από την αντίδραση της μάζας του... topic, μάλλον ανεπηρέαστη μένει μπροστά σε αυτήν την ψευτοκουλτούρα, όπως εσύ αποκαλείς. φιλοσοφιζοντα στοιχακια για εντυποσιασμο του μικρομυαλου. Μη μου πεις τώρα οτι πιστεύεις πως η πλειοψηφία μπορούσε να καταλάβει ή να ερμηνεύσει τα στοιχάκια ή τους συμβολισμούς αυτών. Δεν υποτιμώ την αντίληψη των ανθρώπων γενικώς, μα αν πάρω σαν δεδομένο τις απόψεις των περισσότερων uers αυτού του topic...??? Για παράδειγμα , αμφιβάλω αν κατάλαβε κανείς τους συμβολιμσούς στον σταθμό του τρένου κατα τον αποχαιρετισμό. Οπότε δεν βλέπω τον λόγο να συγκινηθεί. Σε διαφορετική περίπτωση , μόνο μικρόμυαλος δεν είναι. (ελπίζω να μην θεωρείτε spoiler) Εαν πάλι υποψιάζεται σκηνοθετική σκοπιμότητα χωρίς ουσιαστικό υπόβαθρο, όπως αυτόν του ξεριζωμού, μάλλον δεν έχει δει την ταινία σε συνδιασμό με την άγνοια της ιστορίας. Για μην πω οτι ...έξω από τον χορό πολλά τραγούδια ξέρει. η κιτς φρασεις που αποκτουν κυρος στα πλαισια ρησης τους απο το "σοφο" παππου. Κιτς έκφραση; ??? Παει καιρός που σε Ελληνική ταινία έχω να δω - ακούσω , τέτοιες "κιτς" εκφράσεις. Ο παππούς είναι ένας ξένος μέσα στην ίδια του την ..Πόλη. Ο παππούς και οι ρήσεις του αντιπροσωπεύουν, όλους εκείνους που υπέστησαν τον διωγμό κοντινών τους προσώπων. Μάλιστα έντεχνα λείπει η προκλητικότητα και αυτό , πιθανόν , να είναι ένας λόγος για να νιώσει ακόμα και ένας μουσουλμάνος της μειονότητας ...οικεία. Αυτό το θεωρείς κιτς??
spiros Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2003 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2003 @ spiros: Ακου εκεί "με στρίμωξε"... Εγώ θα σου θέσω μία ανάλογη ερώτηση: αν η ταινία ήταν ιρανική θα την κυνηγούσες και θα την κατέκρινες με τέτοια ένταση?Όσο για την λέξη pseftokoultoure, την έγραψες σχολιάζοντας την φράση "αποστάγματα σοφίας" που χρησιμοποιήσα. Άρα, ή δεν ξέρουμε να γράφουμε, ή τι να πω... Και πάλι συγνώμη που μάλλον ξέφυγε το θέμα. Ήθελα απλά να εκφράσω την προσωπική εμπειρία που αποκόμισα από την ταινία, και όχι να σχολιάζω απόψεις άλλων... koita katarxas na apadisw gia to an htane iraniki... AN htan IDIA kai akouga ta IDIA pou exw akousei gia thn politiki kouzina kai mathena oti exei kopsei 500.000 eishthria THA thn kynhgaga kai tha thn katekrina TOSO KAI AKOMA PARAPANW. alla ta iranika kala h kaka , pernane sto ntoukou... enw ayth phgane na mas thn bgaloune thn tenia tis xilietias... akousa apopseis oti eine antistoixei tou "la vita est bela" (to egrapsa kala arage?) oti eprepe na paei gia oskar ksenis tenias kai kati alles mlks... (oxi apo esas) an akouga ta idia gia mia iraniki-(h oti allo 8es) MOUFA, tha ebgena mexri kai sta kanalia. opws px thewrw ton GODAR moufa, kai na pane na ksiristoune oi sinefil... kai NAI ton thewrw moufa giati den ton katalabenw. Oso gia to proswpiko kai gia thn frash se strimwkse sou zhtaw sygnwmh, alla egw eime apo laiki oikogeneia kai apo thn pollh douleia sthn laxanagora mou exoune meinei oi ekfraseis... :roll: PS.isws giayto den mou arese h politiki kouzina... epeidi eime katwtato (morfwtika-koinwnika kai oti allo thes ) strwma... ti na kanoume omws... prospathoume kai emeis na doume tetias "POIOTHTAS" tenies... PS.na eise kala file kai mhn pareksigiese etsi eykola... (den se eipame kai kampouri!) :wink:
runner1 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2003 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2003 Prwta apo ola spiro den anefera tin Mikra Asia alla milhsa geniak gia osu prosfyges kai epikentrwthika eidikotera stin Polh! Deyteron......den einai mono h istoria pou prepei na ksereis alla kai alla pragmata!Mporei se kapoies skines na ta parousiasan pio "wraia" apo oso eprepe (genika diladi to gegonos twn diwgmwn) alla o skopos tis tainias den htan na epikentrwthei ekei(parolo pou mporei gia kapoious na htan lathos ayto)! Triton......polla melh ths oikogeneias mou pigan kai thn eidan kai se olous tous arese,akoma kai se aytous pou den tous aresoun ayta ta eidh tainiwn!OLH H OIKOGENEIA MOU einai apo thn POLH!!!Ara mporousan na krinoun katallila tin tainia!Giati ta ezisan ola ayta!Mono egw den ta ezisa giati gennithika edw!Alla apo ayta pou mou exoun dihgithei eimai ikanos na tin krinw ki egw kai lew ayta pou lew! Tetarton......egw gia allo logo sou eipa oti den ksereis tin istoria twn Ellinwn ths Polhs!Esy to thewrises ws ena meso gia na krinw to morfwtiko sou epipedo kai genika to epipedo gnwsewn sou stin istoria!!!MEGA LATHOS(ena akoma!!)!!!! Pempton......gia tin plaka pou elega....to eipa giati oi perissoteroi pou blepoun tetoiou eidous tainies kai tis krinoun arnitika to kanoun gia ton logo ayto! Ekton.........oi atakes file mou den htan malakies!!!Oles oi atakes eixan enan logo pou mpikan stin tainia kai malista eixan bash alla eixan kai nohma! Ebdomon........siga tin tromeri diafimisi pou tou ekanan!Se ksenes tainies kai alles blakwdeis ellinikes eixan kseskistei!!!!!!!! O kyrios skopos tis tainias htan na sygkinisei kai na dwsei kapoia mhnymata pou den exoun mono sxesi me ton diwgmo twn Ellinwn ekei!Ektos apo tous syggeneis mou pou oloi tous einai Polites,oswn filwn mou goneis kai alloi pigan na doun tin tainia kai eixan zisei ta gegonota ekei tin ekrinan poly thetika!Kata tin gnwmi mou an kapoioi mporoun na krinoun ayth tin tainia arnitika h' thetika,me ton kalytero tropo,kai oxi logw diafimisewn,kritikwn apo periodika k.a., einai oloi aytoi!
Marcos_Aurilius Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2003 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2003 Oso gia to proswpiko kai gia thn frash se strimwkse sou zhtaw sygnwmh, alla egw eime apo laiki oikogeneia kai apo thn pollh douleia sthn laxanagora mou exoune meinei oi ekfraseis... PS.isws giayto den mou arese h politiki kouzina... epeidi eime katwtato (morfwtika-koinwnika kai oti allo thes ) strwma... ti na kanoume omws... prospathoume kai emeis na doume tetias "POIOTHTAS" tenies... Απ' την μία παρεξηγείς για κάτι που ποτέ δεν είπα (δεν με χάλασε η διατύπωση αλλα η διάθεση)... na eise kala file kai mhn pareksigiese etsi eykola... (den se eipame kai kampouri!) ...και απ'την άλλη μου λές να μην παρεξηγούμαι για πράγματα που είπες...
spiros Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2003 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2003 Edw pou eftase to topic pisteyw oti eine swsto na zhthsw apo ena megallo sygnwmh apo osous prosebala, apo osous einai mikrasiates h apo thn polh (sygnwmh giagia kai papou) gia ayta pou eipa, alla kai apo ton ellhnismo olokliro! sygnwmh apo olous tous kritikous alla kai tous kalitexnes tous idious, pou den mou arese ena aristourghma! SYGNWMH POU DEN MPORESA NA KATALABW TO ARISTOYRGHMA THS TAINIAS!
epote Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2003 Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2003 η ψευδοκουλτουρα για τις μαζες Αν κρίνω από την αντίδραση της μάζας του... topic, μάλλον ανεπηρέαστη μένει μπροστά σε αυτήν την ψευτοκουλτούρα, όπως εσύ αποκαλείς. δεν καταλαβες τι εννοουσα. οτιδηποτε ειναι ευπεπτο, "πιασαρικο" και χωρις ουσιαστικο νοημα το θεωρω ψευδοκουλτουρα, για τον ιδιο λογο που θεωρω ψευδοτεχνη το 90% της μετα μοντερνας ποπ αρτ. Μη μου πεις τώρα οτι πιστεύεις πως η πλειοψηφία μπορούσε να καταλάβει ή να ερμηνεύσει τα στοιχάκια ή τους συμβολισμούς αυτών. "κανελα, πικρη και γλυκια σαν τις γυναικες" συγνωμη αλλα τι εχεις να ερμηνευσεις εδω? ειναι απολυτα ξεκαθαρο παροτι εντεχνα ευγλωτο. φιλοσοφια η μαλλον θυμοσοφια κακης ποιοτητας
Fidelio Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2003 Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2003 epote: ...δεκτόν περι ψευδοκουλτούρας , αν όχι "πιασάρικο" τότε "πρόχειρο" ίσως είναι η πιο σωστή λέξη (?)( ρωτώ ) . Ε, δεν νομίζω να είναι τόσο πρόχειρη ταινία, η προσπάθεια της παραγωγής αυτής είναι εμφανής, σε γενικές γραμμές. Αυτό που ήθελα να πω περισσότερο είναι οτι ,εαν η ταινία σκοπεύει να επηρεάσει συναισθηματικά τον θεατή, χρησιμοποιώντας "αποστάγματα σοφίας" όπως είπε και ο φίλος μας, τα οποία θεωρούνται στοιχεία μιας ψευδοκουλτούρας, μάλλον θα έπρεπε να μην το έιχαμε καταλάβει και να είχαμε σπαράξει στο κλάμα. Έκανα μια υπόθεση και μόνο , ορμώμενος από τις αντιδράσεις των users σε αυτό το topic, όπου κάπου ένιωσα πως οι περισσότερες ήταν αντιρρήσεις συνειδήσεως , πιστεύω πως αν όντως η ταινία ήταν φτηνή δεν θα την συζητούσαμε καθόλου. Όσο για την ατάκα ..."κανέλα , πικρή και γλυκιά σαν την γυναίκα" .... έτσι όπως το θέτεις ,...ναι μου έρχεται να σκάσω στα γέλια παρά να σκεφτώ ...πω πω τι είπε τώρα ο ποιητής. Νομίζω όμως οτι στην συγκεκριμένη ταινία η έκφραση στέκει πολύ όμορφα, καθώς όλα της τα στοιχεία (της ταινίας) δένουν θαυμάσια μεταξύ τους, εκτός από κάποια σημεία και αυτό έχει να κάνει με την ροή του έργου...πχ στο τέλος της ταινίας δεν με έπεισε η αναζωπύρωση του ειδυλλίου. (Να με συμπαθάς αν δεν μπορώ να σε πιάσω ορισμένες φορές και παρερμηνεύω τα σχόλια σου. ..)
epote Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2003 Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2003 καλα, ακομα δεν εχω δει την ταινια οποτε μπορει να λεω και βλακειες αυτα που ελεγα δεν αφορουσαν την καλιτεχνικη η εν παση αισθιτικη της αρτιοτιτα ος συνολο αλλα μονο την φιλοσοφικη βαση μιας φρασης
runner1 Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2003 Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2003 Edw pou eftase to topic pisteyw oti eine swsto na zhthsw apo ena megallo sygnwmh apo osous prosebala' date=' apo osous einai mikrasiates h apo thn polh (sygnwmh giagia kai papou) gia ayta pou eipa, alla kai apo ton ellhnismo olokliro! sygnwmh apo olous tous kritikous alla kai tous kalitexnes tous idious, pou den mou arese ena aristourghma!SYGNWMH POU DEN MPORESA NA KATALABW TO ARISTOYRGHMA THS TAINIAS![/quote'] Ti na pw re gamwto!!!Alla leme alla katalabaineis h' epeidi den exeis ti na peis les blakeies!Poios sou eipe oti prosballes?????Sou tonizoume oti den mporeis na eisai toso apolytos kai na prospatheis na epiballeis tin gnwmi sou kai se allous,giati stin ousia me ton tropo sou ayto pas na kaneis!Kai o basikos o logos einai oti den gnwrizeis kapoia pragmata h' den ta exeis zhsei!
spiros Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2003 Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2003 den phga na epibalw se kanenan th gnwmh mou! eipa oti h tenia eine moufa kata th gnwmh MOY! apo ekei kai pera, an kapios paei thn dei kai tou ARESEI, me geia tou me xara tou, SEBASTO! an paei na th dei kai toy ARESEI GIA ELLHNIKI, OXI einai A-P-A-R-A-D-E-K-T-O-S!!!! ayto eine olo! as poume : tha epernes amaksi ELBO anti gia ena VW me idia lefta kai poly xirotero to ELBO kai tha eleges KALO GIA ELLHNIKO? den nomizw... tote me thn tenia giati to kaneis? oute to LOTR eixa zhsei, oute to B pagosmio polemo, alla yparxoun tenies pou einai KALES kai oxi KALES GIA ELLHNIKES! ;) kai se aggizoune, kai apola...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.