liopyr Δημοσ. 26 Απριλίου 2015 Δημοσ. 26 Απριλίου 2015 (επεξεργασμένο) Αναβάθμισα πρόσφατα cpu - mobo ram, και λόγω εξαιρετικά περιορισμένου budget αναγκάστηκα να πάρω μία φθηνή μητρική που να καλύπτει τα βασικά, μιας και το σπορ του overclock το έχω παρκάρει στις εποχές των αφράτων αγελάδων. Με μία (γρήγορη να πω την αλήθεια) έρευνα αγοράς, κατέληξα στην Gigabyte GA-B85M-DS3H. Ήταν η φθηνότερη που κάλυπτε όσα είχα στο μυαλό μου, 4 ram slots, usb-sata3, dual bios, solid caps - UD4+ και άλλα τέτοια μαρκετινίστικα. Θεωρώντας δεδομένο πως στα revisions υπάρχουν βελτιώσεις, δεν έδωσα ιδιαίτερη σημασία να κοιτάξω διαφορές. Βελτιώσεις είπα; Not really! Για κάποιο ακατανόητο λόγο, η Gigabyte μετά το πρώτο revision αποφάσισε να κόψει ένα phase, γιατί κάποιο ..vision θα είδε. Όταν το πρωτοπαρατήρησα κατά την διάρκεια της συναρμολόγησης δεν έδωσα σημασία, είπα οκ, budget motherboard είναι, φτωχές οι δυνατότητές του, δεν απευθύνεται σε power users που θα το ζορίσουν, ίσως το έκαναν για λόγους κατανάλωσης και όχι για να γλυτώσουν κάποιο αστείο ποσό στην παραγωγή. Τόσο καλόπιστος είμαι. Σήμερα που θυμήθηκα να το ψάξω όμως, δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα. Δεν λείπει απλά ένα phase, αλλά τα εναπομείναντα 3 βασίζονται και σε 2 mosfets αντί για 3 που υπάρχουν στο πρώτο revision. Και επειδή αυτό δεν ήταν αρκετό, έβαλαν και 52Α mosfets, αντί για 69Α που έχει το rev.1 Συνολικά δηλαδή, στο rev.1 υπάρχουν 12x 69A mosfets, και στα επόμενα 6x 52A mosfets. Τις παραπάνω λεπτομέρειες (?) τις πέτυχα στο hardware info, ενώ υπάρχει αντίστοιχο θέμα και στο guru3d. Οι πρώτοι μπήκαν στην διαδικασία να τρέξουν και μερικά τεστ ώστε να φανεί αν οι διαφορές αυτές είναι αισθητές άμεσα, έστω σε κάποιον μέσο και όχι power user. Και ω του θαύματος, ένας 4770k, τρέχοντας Tech Arp x264 άντεξε 6 λεπτά και μετά έκανε throttle στα 800MHz στο rev.2, πράγμα που δεν συνέβη στο rev.1 που χρησιμοποιεί και Enhanced Turbo mode σε σχέση με το ελαφρύτερο turbo mode της intel που χρησιμοποιείται στα επόμενα revisions. Οι θερμοκρασίες των mosfet στο rev.1 έφτασαν μέχρι τους 80C, ενώ στα επόμενα τους ..112C. Δηλαδή κάποιος που απλά χρειάστηκε να κάνει hd encoding χάνει άμεσα επιδόσεις, και σίγουρα η μητρική θα συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο σε οτιδήποτε άλλο χρειάζεται σοβαρή επεξεργαστική ισχύ. Στην δική μου περίπτωση ευτυχώς δεν παρατήρησα κάποιο πρόβλημα τρέχοντας OCCT linpack, μάλλον επειδή ο 4460 δεν έχει αρκετές απαιτήσεις ώστε να την φέρει στα όριά της. TL;DR: Προσέχουμε τι αγοράζουμε, τα νεότερα revisions δεν είναι απαραίτητα και βελτιωμένα, στην προκειμένη ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Thumbs down Gigabyte, απλά ντροπή, δεν μπήκε καν στην διαδικασία να απαντήσει. Επεξ/σία 26 Απριλίου 2015 από liopyr 6
Mikri Nefeli Δημοσ. 26 Απριλίου 2015 Δημοσ. 26 Απριλίου 2015 Έχουμε κάνει την επιλογή μητρικής,επιστήμη. Πρέπει να φτάσεις να ξέρεις και τον κινέζο που την πακετάρισε.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα