Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 70
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ.

Γι αυτό δίνουμε 40 ευρώ στην τράπεζα για να μας τυπώσει κινήσεις λογαριασμού παλαιότερες του εξαμήνου; Φωνάζουν τους τεχνικούς να περάσουν παλιά backup από κασέτα;

• Like 1
Δημοσ.

15 με 30 χρόνια έχουν διάρκεια ζωής ανάλογα τις συνθήκες αποθήκευσης. Εξαιρετικά σπάνια μας έχει χαλάσει κασσέτα, και μιλάμε για χιλιάδες από αυτές.

Εξάλλου, επειδή οι χωρητικότητες των LTO συνέχεια αυξάνουν, οι νέες παίρνουν την θέση των παλιών. Για παράδειγμα 5 παλιές, χωράνε σε 1 καινούργια. Οπότε στην πράξη ποτέ δεν πιάνεις το όριο ζωής τους.

• Like 1
Δημοσ.

D2D is the new norm, υπάρχουν και tapes αλλά γιατί να ασχοληθείς όταν υπάρχουν 96TB Storage με κάτω από 10κ. Τα παίρνεις μια φορά στο μπροστά Backup πχ 7 ημέρες και την έβδομη τα στέλνεις στο πίσω .Το recovery time είναι υποπολλαπλάσιο με τους δίσκους.

Το tape είναι δεινόσαυρος σχετικά , ειδικά σήμερα που υπάρχουν και Storage που τα στέλνουν και Cloud και Archive, χρησιμοποιείται αλλά είναι δύστροπο πως να το κάνουμε δηλαδή.

Οι Super μεγάλες εταιρείες παίζουν και με Snapshot απευθείας πάνω στο Storage, που με ελάχιστο overhead έχεις hourly backup ,μετά δίσκους μπροστά , μετά δίσκους πίσω για LongTerm. Η επένδυση πάντως για ένα σοβαρό Tape Library σε χρήμα και ανθρώπινο δυναμικό δε βγαίνει σε σχέση με τους δίσκους.

Το συγκεκριμένο Tape όταν βγει στην αγορά με 50 ευρώ η κασέτα , οι δίσκοι των 40TB θα έχουν 200ευρώ ,do the math

Δημοσ.

Μια χαρά ζουν και βασιλεύουν τα tapes και θα συνεχίσουν να το κάνουν.

Εμείς έχουμε first backup σε δίσκους και όλα τα υπόλοιπα τα οποία πάνε περίπου 3 χρόνια πίσω γίνονται σε tapes των 320 GB και πάνω. Και για το φίλο που είπε ποιος κάθετε να ασχολείται… Έχουμε 16 tapes σε 2 drives (8+8 σε κάθε backup storage) τα οποία απλά τα αντικαθιστούμε όταν γεμίσουν.

Ένα δωμάτιο γεμάτo tapes έχουμε …

Στην τελική μιλάμε για χιλιάδες δεδομένα όπως οικονομικά στοιχεία κ.α. από χιλιάδες ανθρώπους και βάσεις δεδομένων με πίνακες 4-5 GB ο κάθε ένας. Η ουσία δεν είναι να κάνεις ένα απλό search αλλά να επαναφέρεις ολόκληρο το structure αν χρειαστεί.

Για το σπίτι βέβαια μάλλον είναι to much. Προσωπικά στο σπίτι έχω σκληρούς δίσκους.

Δημοσ.

Ναι έχω τις ενστάσεις μου γιατί αν έχεις πχ 1TB Data , θέλεις 7 tapes την ημέρα , 4 για την εβδομάδα ~ 52 το χρόνο για να καλύψεις τους μήνες συν τις ετήσιες. Δηλαδή αν θέλεις να έχεις εβδομαδιαίο Backup χρειάζεσαι καμιά 60αριά Tapes. Από 20 ευρώ είναι 1200 χωρίς το Tape Drive , δηλαδή όσο κάνει ένα qnap με 4 δίσκους 4TB για να το πιάσεις .

Και φυσικά κάποιος να πάει και να φέρνει τις κασέτες. Αυτά σε όποια κλίμακα και να τα βάλεις έτσι θα σου βγαίνει , σχεδόν 1:1 Tape vs Disk.

Δεν αντιλέγω ότι χρησιμοποιούνται , αλλά δεν πιστεύω προσωπικά πως αξίζει τον κόπο.

Δημοσ.

αει κανε αναζητηση σε ενα γεματο τετοιο ...

ουτε το 1000 Μ.Ι.Ε.  (μετα ιντερνετ εποχη) δεν θα εχει τελειωσει 

Δημοσ.

Ναι έχω τις ενστάσεις μου γιατί αν έχεις πχ 1TB Data , θέλεις 7 tapes την ημέρα , 4 για την εβδομάδα ~ 52 το χρόνο για να καλύψεις τους μήνες συν τις ετήσιες. Δηλαδή αν θέλεις να έχεις εβδομαδιαίο Backup χρειάζεσαι καμιά 60αριά Tapes. Από 20 ευρώ είναι 1200 χωρίς το Tape Drive , δηλαδή όσο κάνει ένα qnap με 4 δίσκους 4TB για να το πιάσεις .

Και φυσικά κάποιος να πάει και να φέρνει τις κασέτες. Αυτά σε όποια κλίμακα και να τα βάλεις έτσι θα σου βγαίνει , σχεδόν 1:1 Tape vs Disk.

Δεν αντιλέγω ότι χρησιμοποιούνται , αλλά δεν πιστεύω προσωπικά πως αξίζει τον κόπο.

Δεν είναι ακριβώς έτσι....

Αν χρησιμοποιήσεις το λεγόμενο parent-child έχεις μια κασσέτα ανα εβδομάδα οπου παίρνεις πχ.Σαββατο ή Κυριακή full backup και Δευτερα-Παρασκευή τα incremental ή differential ανάλογα με τα data σου. Την τελευταία εβδομάδα του μήνα βάζεις την full οπου παίρνεις το μηνιαίο backup. Μεχρι στιγμής είμαστε 4 και 12, 16 κασσέτες. Αν θέλεις να έχεις μέχρι και 10 χρόνια πίσω πάμε στις 26. Άρα 520€, άντε 600 αν πείς ότι χρησιμοποιείς και 4 κασσέτες για offsite backup.

Βεβαια σε συστήματα enterprise με tape library είναι διαφορετικά τα πράγματα. Εκεί παίζεις με πολιτικές που θα παίρνει το backup και εκεί φροντίζει το ίδιο το software να κρατάει της διάφορες version από ένα backup, το πότε λήγει ένα backup για να ξαναχρησιμοποιηθεί η κασσέτα κτλπ. Είναι ολόκληρος τομέας από μόνο του απαιτεί σχεδιασμό και γνώση. Τα δημοφιλή εκεί είναι Microsoft DataProtectionManager, Symanter Netbackup και BackupExec, o TivoliStorageManager της ΙΒΜ (τι πρωτότυπο, ε? :P ), EMC Networker, CA ARCserver και κάποια άλλα λιγότερο γνωστά.

• Like 1
Δημοσ.

Εγω ειχα σκληρο με 40 mb ;) και modem στα 1200 bps

Sent from my iPhone using Insomnia

Εγω στο 2ο μου PC ειχα εναν με 10ΜΒ!

Τι κερδιζω? 

Δημοσ.

Ναι αλλά το σχήμα σου δεν είναι ανά εβδομάδα αλλά ανά μήνα σε αυτά τα δεκα χρόνια. Ανά εβδομάδα έχεις μόνο μέσα στο μήνα. :) Και με την προυποθεση πως χωράνε σε μια

Φαντάσου τι γίνεται αν το θέλεις με τρεις κασέτες την ημέρα. Πρέπει να πληρώνεις έναν να κάνει αυτή τη δουλειά και αν στο τέλος δεν κανει restore καλή καρδιά :)

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...