mmavro Δημοσ. 14 Απριλίου 2015 Δημοσ. 14 Απριλίου 2015 Προσπαθώ να το εξηγήσω... Στο 1 βήμα: Αυτός που ξέρει το μηνα λέει ότι βάση μήνα δεν μπορεί να ξέρει ο αλλός την απαντηση, δλδ έχει αποκλείσει το το 19 μαιου και 18 ιουνιου, άρα είναι κάποιος άλλος μήνας από αυτους(Ιούλιος,Αύγουστος).Στο 2ο βήμα: Αυτός λεει ότι ξέρει την ήμερα άρα αποκλείουμε το 14 που παιζει και στους 2 μήνες.Στο 3ο βήμα, τέλος λέει οτι ξερει την απάντηση, αρα δεν μπορει να είναι Αύγουστος γιατί έχει παραπάνω επιλογέςΚαι βγαίνει 16 ιούλη και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε...
spyroskonst Δημοσ. 14 Απριλίου 2015 Δημοσ. 14 Απριλίου 2015 Μαθηματικές πράξεις καμουφλαρισμένες με μορφές τύπου "πότε είναι τα γενέθλια της cheryl", "πότε θα περάσει το τραίνο", "πόσα λίτρα νερό χρειάζεται να γεμίσει το παγούρι", πόσο μου έσπαγαν τα νεύρα στο σχολείο. Και η δική μου απορία είναι: ποιος νοιάζεται? **Τα σχόλια χρηστών όμως όλα τα λεφτά!
Bspus Δημοσ. 14 Απριλίου 2015 Δημοσ. 14 Απριλίου 2015 Εχω την εντυπωση οτι η "official" απαντηση ειναι λαθος Κανονικα ολα θα επρεπε να ειναι σε spoilers. Αφου δεν το εβαλε πλεον δεν εχει σημασια αλλα τελος παντων Αυτο ειναι ενα παραδειγμα μετα-γριφου. Οπου και η ιδια η εκφωνηση δηλαδη ειναι μερος του γριφου και οχι απλα περιγραφη του γριφου Οριστε η δικη μου λυση 17 Αυγουστου Αρχικα απορριπτουμε 19 Μαιου και 18 Ιουνιου Ο λογος οτι αν ηταν μια απο αυτες τις ημερομηνιες ο Μπερναρντ που ξερει μονο το νουμερο θα το εβρισκε αμεσως. Το οτι δεν το βρηκε αμεσως ειναι αποδειξη οτι δεν ειναι αυτες οι ημερομηνιες Ο αλμπερτ ειναι που μας λεει οτι ξερει οτι ο Μπερναρντ δεν ξερει και γι αυτο απορριπτονται οι παραπανω ημερομηνιες Η ομολογια του Αλμπερτ οτι ξερει οτι ο Μπερναρντ δεν ξερει (μακαρι να μπορουσα να το εκφρασω καλυτερα!) ειναι το στοιχειο μου χρειαζεται ο Μπερναρντ για να αποκλεισει εντελως τους μηνες Μαιο και Ιουνιο. Ο μονος τροπος ο Αλμπερτ να ειναι σιγουρος οτι ο Μπερναρντ δεν ξερει (δηλαδη οτι δεν ειναι 18 η 19 καποιου μηνα) ειναι επειδει γνωριζει οτι ο μηνας δεν ειναι ο Μαιος η ο Ιουνιος Αρα τωρα και ο Μπερναρντ γνωριζει το γεγονος αυτο. Αρα ο μπερναρντ ξερει οτι ειναι Ιουλιος η Αυγουστος ΚΑΙ το σωστο νουμερο. Και αυτα ειναι αρκετα λογω της εκφωνησης της ασκησης για να βρει την απαντηση. Αρα η απαντηση ειναι 17 Αυγουστου γιατι μονο αυτη καλυπτει τις προυποθεσεις Το 17 δεν αρκουσε στο Μπερναρντ στην αρχη γιατι υπηρχε και η 17 Ιουνιου. Οταν αποκλειστηκε ο Ιουνιος ομως μπορει με σιγουρια να πει οτι ξερει Ο τροπος με τον οποιο αποκλειουν τη 14 στην "επισημη" υση δεν μου φαινεται σωστος 2
djkostas84 Δημοσ. 14 Απριλίου 2015 Δημοσ. 14 Απριλίου 2015 Εχω την εντυπωση οτι η "official" απαντηση ειναι λαθος Κανονικα ολα θα επρεπε να ειναι σε spoilers. Αφου δεν το εβαλε πλεον δεν εχει σημασια αλλα τελος παντων Αυτο ειναι ενα παραδειγμα μετα-γριφου. Οπου και η ιδια η εκφωνηση δηλαδη ειναι μερος του γριφου και οχι απλα περιγραφη του γριφου Οριστε η δικη μου λυση 17 Αυγουστου Αρχικα απορριπτουμε 19 Μαιου και 18 Ιουνιου Ο λογος οτι αν ηταν μια απο αυτες τις ημερομηνιες ο Μπερναρντ που ξερει μονο το νουμερο θα το εβρισκε αμεσως. Το οτι δεν το βρηκε αμεσως ειναι αποδειξη οτι δεν ειναι αυτες οι ημερομηνιες Ο αλμπερτ ειναι που μας λεει οτι ξερει οτι ο Μπερναρντ δεν ξερει και γι αυτο απορριπτονται οι παραπανω ημερομηνιες Η ομολογια του Αλμπερτ οτι ξερει οτι ο Μπερναρντ δεν ξερει (μακαρι να μπορουσα να το εκφρασω καλυτερα!) ειναι το στοιχειο μου χρειαζεται ο Μπερναρντ για να αποκλεισει εντελως τους μηνες Μαιο και Ιουνιο. Ο μονος τροπος ο Αλμπερτ να ειναι σιγουρος οτι ο Μπερναρντ δεν ξερει (δηλαδη οτι δεν ειναι 18 η 19 καποιου μηνα) ειναι επειδει γνωριζει οτι ο μηνας δεν ειναι ο Μαιος η ο Ιουνιος Αρα τωρα και ο Μπερναρντ γνωριζει το γεγονος αυτο. Αρα ο μπερναρντ ξερει οτι ειναι Ιουλιος η Αυγουστος ΚΑΙ το σωστο νουμερο. Και αυτα ειναι αρκετα λογω της εκφωνησης της ασκησης για να βρει την απαντηση. Αρα η απαντηση ειναι 17 Αυγουστου γιατι μονο αυτη καλυπτει τις προυποθεσεις Το 17 δεν αρκουσε στο Μπερναρντ στην αρχη γιατι υπηρχε και η 17 Ιουνιου. Οταν αποκλειστηκε ο Ιουνιος ομως μπορει με σιγουρια να πει οτι ξερει Ο τροπος με τον οποιο αποκλειουν τη 14 στην "επισημη" υση δεν μου φαινεται σωστος Η λύση σου δεν καλύπτει όλες στις περιπτώσεις, μιας και ακριβώς η ίδια αιτιολόγηση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για το 16, οπότε ο Άλβέρτος δεν θα μπορούσε να βρεί την τελική ημ/νια. Μόνο η επίσημη λύση καταλήγει στην ημερομηνία χωρίς ίχνος αμφιβολίας.
periman2 Δημοσ. 14 Απριλίου 2015 Δημοσ. 14 Απριλίου 2015 Εχω την εντυπωση οτι η "official" απαντηση ειναι λαθος Κανονικα ολα θα επρεπε να ειναι σε spoilers. Αφου δεν το εβαλε πλεον δεν εχει σημασια αλλα τελος παντων Αυτο ειναι ενα παραδειγμα μετα-γριφου. Οπου και η ιδια η εκφωνηση δηλαδη ειναι μερος του γριφου και οχι απλα περιγραφη του γριφου Οριστε η δικη μου λυση 17 Αυγουστου Αρχικα απορριπτουμε 19 Μαιου και 18 Ιουνιου Ο λογος οτι αν ηταν μια απο αυτες τις ημερομηνιες ο Μπερναρντ που ξερει μονο το νουμερο θα το εβρισκε αμεσως. Το οτι δεν το βρηκε αμεσως ειναι αποδειξη οτι δεν ειναι αυτες οι ημερομηνιες Ο αλμπερτ ειναι που μας λεει οτι ξερει οτι ο Μπερναρντ δεν ξερει και γι αυτο απορριπτονται οι παραπανω ημερομηνιες Η ομολογια του Αλμπερτ οτι ξερει οτι ο Μπερναρντ δεν ξερει (μακαρι να μπορουσα να το εκφρασω καλυτερα!) ειναι το στοιχειο μου χρειαζεται ο Μπερναρντ για να αποκλεισει εντελως τους μηνες Μαιο και Ιουνιο. Ο μονος τροπος ο Αλμπερτ να ειναι σιγουρος οτι ο Μπερναρντ δεν ξερει (δηλαδη οτι δεν ειναι 18 η 19 καποιου μηνα) ειναι επειδει γνωριζει οτι ο μηνας δεν ειναι ο Μαιος η ο Ιουνιος Αρα τωρα και ο Μπερναρντ γνωριζει το γεγονος αυτο. Αρα ο μπερναρντ ξερει οτι ειναι Ιουλιος η Αυγουστος ΚΑΙ το σωστο νουμερο. Και αυτα ειναι αρκετα λογω της εκφωνησης της ασκησης για να βρει την απαντηση. Αρα η απαντηση ειναι 17 Αυγουστου γιατι μονο αυτη καλυπτει τις προυποθεσεις Το 17 δεν αρκουσε στο Μπερναρντ στην αρχη γιατι υπηρχε και η 17 Ιουνιου. Οταν αποκλειστηκε ο Ιουνιος ομως μπορει με σιγουρια να πει οτι ξερει Ο τροπος με τον οποιο αποκλειουν τη 14 στην "επισημη" υση δεν μου φαινεται σωστος και το 17 και το 15 και το 16 υπάρχουν στους παραπάνω δυο μήνες εκτός του 14 που ειναι μονο στους δυο κάτω.... Ο λογος που αποκλείστηκε το 14 ειναι επειδή εαν ο Μπερναρντ ειχε τον αριθμο αυτο τοτε δεν θα ειχε πει πως μπορουσε να ξερει ποια ειναι η ημερομηνία μετα την πρωτη δήλωση του Αλμπερτ... Εφοσον λοιπον το ειπε σημαινει πως εχει εναν απο τους τρεις αριθμους. Σε αυτοτ ο σημειο εμεις δεν ξερουμε ποιος απο τους τρεις ειναι ο αριθμος μεχρι που ξαναμηλαει ο Αλμπερτ και λεει πως τωρα γνωριζει και εκεινος ποια ειναι η ημερομηνια. Ο μονος τροπος για να ξερει ο Αλμπερτ ειναι να ο μηνας που του εχει δωθει να ειναι Ιουλιος. Εαν ηταν αυγουστος θα ελεγε πως δεν γνωριζει γιατι θα ειχε και παλι δυο επιλογές. Αρα η ημερομηνια που ανοικει στον Ιουλιο και δεν εχει 14 μεσα της ειναι 16 Ιουλιου.
paparovic Δημοσ. 14 Απριλίου 2015 Δημοσ. 14 Απριλίου 2015 Και η δική μου απορία είναι: ποιος νοιάζεται? Σίγουρα όχι εσύ. Οι άλλοι είναι χαζοί κι ασχολούνται, μην αγχώνεσαι, εσύ είσαι το τζιμάνι 2
status Δημοσ. 14 Απριλίου 2015 Δημοσ. 14 Απριλίου 2015 Να ρωτήσει ο Άλμπερτ τον Μπέρναρντ δεν παίζει; Βρε ο ποδογυρος τι κάνει..μ;ρ 2
Conan2046 Δημοσ. 14 Απριλίου 2015 Δημοσ. 14 Απριλίου 2015 Θυμάμαι είχα κολλήσει με αυτό το είδος των γρίφων όταν είχε πέσει στα χέρια μου ένα βιβλίο που ονομαζόταν "Την Κυρία ή την Τίγρη" και είχε αρκετούς τέτοιους τους οποίους ονόμαζε μετα-γρίφους. Για να καταλήξει σε έναν που ήταν πραγματικά δύσκολος..
Bspus Δημοσ. 14 Απριλίου 2015 Δημοσ. 14 Απριλίου 2015 και το 17 και το 15 και το 16 υπάρχουν στους παραπάνω δυο μήνες εκτός του 14 που ειναι μονο στους δυο κάτω.... Ο λογος που αποκλείστηκε το 14 ειναι επειδή εαν ο Μπερναρντ ειχε τον αριθμο αυτο τοτε δεν θα ειχε πει πως μπορουσε να ξερει ποια ειναι η ημερομηνία μετα την πρωτη δήλωση του Αλμπερτ... Εφοσον λοιπον το ειπε σημαινει πως εχει εναν απο τους τρεις αριθμους. Σε αυτοτ ο σημειο εμεις δεν ξερουμε ποιος απο τους τρεις ειναι ο αριθμος μεχρι που ξαναμηλαει ο Αλμπερτ και λεει πως τωρα γνωριζει και εκεινος ποια ειναι η ημερομηνια. Ο μονος τροπος για να ξερει ο Αλμπερτ ειναι να ο μηνας που του εχει δωθει να ειναι Ιουλιος. Εαν ηταν αυγουστος θα ελεγε πως δεν γνωριζει γιατι θα ειχε και παλι δυο επιλογές. Αρα η ημερομηνια που ανοικει στον Ιουλιο και δεν εχει 14 μεσα της ειναι 16 Ιουλιου. Οντως τελικα μπορει να ειναι και ετσι... αλλα δεν μπορω να το βγαλω απ'το μυαλο μου. Η στιχομυθια τους λειτουργει και με τη δικη μου ημερομηνια Edit: Δε λειτουργει. Μου πηρε λιγο παραπανω αλλα το επιασα
sir ImPeCaBlE Δημοσ. 14 Απριλίου 2015 Δημοσ. 14 Απριλίου 2015 Μου πήρε 20 λεπτά αλλά το έλυσα . Από την άλλη είμαι στα 14+10 χρονών οπότε μάλλον δε πρέπει να είμαι και πολύ περήφανος για το "κατόρθωμα" .
Panagiotis32 Δημοσ. 14 Απριλίου 2015 Δημοσ. 14 Απριλίου 2015 Λύση με αιτιολόγηση: b.day:16 Ιουλίου. Αιτιολόγηση: Οι μέρες 18 και 19 είναι μοναδικές, οπότε αν ήταν η μέρα των γενεθλίων 18 ή 19 τότε ο Bernard θα ήξερε τα γενέθλια. Εφόσον λοιπόν ο Albert, γνωρίζοντας μόνο τον μήνα, μας βεβαιώνει οτι δεν ξέρει τα γενέθλια ο Bernard, τότε πάει να πει οτι οι ημέρες 18 και 19 αποκλείονται και ο μόνος τρόπος για να συμβεί αυτό είναι επειδή ξέρει οτι ο μήνας δεν είναι Μαιος ή Ιουνιος (στους οποίους υπάρχουν οι δυο μοναδικές ημέρες 18-19). Αρα ο μήνας των γενεθλίων είναι Ιούλιος ή Αυγουστος. Πάμε τώρα στο δεύτερο κομμάτι. Ο Albert γνώριζε όλα τα παραπάνω που ανέλυσα όταν είπε "Αρχικά δεν ήξερα πότε είναι τα γενέθλια της Cheryl, όμως τώρα γνωρίζω". Για να γνωρίζει λοιπόν, τότε η ημέρα είναι μοναδική απο τις πιθανές που έχουν απομείνει (του Ιουλίου και Αυγούστου) οπότε η 14 Ιουλιου και 14 Αυγούστου απορρίπτονται. Πιθανές ημερομηνίες μένουν οι 16 Ιουλίου, 15 Αυγουστου και 17 Αυγούστου. Φτάνοντας στο τέλος τώρα με την απάντηση του Αλμπερτ "Τότε γνωρίζω και εγώ πότε είναι τα γενέθλια της Cheryl" Καταλήγουμε στο συμπέρασμα οτι εφόσον ξέρει και ο Αλμπερτ βάση του μήνα, τότε η μόνη πιθανή ημερομηνία είναι η 16 Ιουλίου. Γιατί αν ήταν τον Αυγουστο δεν θα γνώριζε ο Αλμπερτ την λύση μιας και είχαν μείνει 2 πιθανές ημέρες του Αυγούστου. τι κερδίζω?
sifi Δημοσ. 14 Απριλίου 2015 Δημοσ. 14 Απριλίου 2015 Είχα διαβάσει παλιότερα για ένα παρόμοιο πρόβλημα που έβρισκε την ημερομηνία γέννησης βάση των πιθανοτήτων, δεν βλέπω να βρίσκει εφαρμογή όμως στην προκειμένη περίπτωση.
rfc Δημοσ. 14 Απριλίου 2015 Δημοσ. 14 Απριλίου 2015 16 ιουλιου..... 2.20 η ωρα το μεσημερι εχει γενεθλια.... εριξα πασιεντσα και μου βγηκε............ 5
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα