Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Tί είναι το TRIM που έχουν -μέσα τους στο hardware- μόνο οι SSD δίσκοι της OWC ενώ για τις άλλες μάρκες πρέπει να ενεργοποιηθεί softwareικά?

• Απαντ. 34
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Tί είναι το TRIM που έχουν -μέσα τους στο hardware- μόνο οι SSD δίσκοι της OWC ενώ για τις άλλες μάρκες πρέπει να ενεργοποιηθεί softwareικά?

Λειτουργία που επανακαταχωρεί τα χρησιμοποιημένα κελιά ως ενεργά και όχι ως κατεστραμμένα-ανενεργά (μετά τη διαγραφή ενός αρχείου),επομένως κάνει εκ νέου διαθέσιμα ως αποθηκευτικό χώρο τα χρησιμοποιημένα κελιά αποθήκευσης.Εργοστασιακό trim έχουν και οι δίσκοι ssd που βάζει η apple,αλλά και τριμ να μην έχει ο σκληρός,μπορείς να το βάλεις από μόνος σου εαν αυτό δεν ενεργοποιηθεί αυτόματα μέσα από τα windows.Για ποιον υπολογιστή προορίζεις τον ssd και με ποιο λειτουργικό?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Για έναν mid 2010 corei7 27" iMac πρόκειται στον οποίο θέλω να βάλω έναν SSD ως δεύτερο σκληρό (για να τρέχει τόσο το Yosemite μέσα από αυτόν, όσο και κάποια αρχεία που δουλεύω).

1. Είναι καλύτερο το software από το hardware TRIM που έχει η OWC? Από πλεονεκτήματα/μεινοεκτήματα τι παίζει, ποιό να προτιμήσω και γιατί;

2. Επίσης, παίζει τόσο ρόλο το θέμα ταχύτητα ανάγνωσης/εγγραφής κλπ σε ένα δίσκο ή μήπως πρέπει να αγοράσω όχι έναν τόσο hitech SSD δίσκο (αφού μόνο sata2 θα έχω στον iMac) οποίος όμως θα έχει καλές μετρήσεις στα IOPS;

3. Σκέφτομαι να χρησιμοποιώ/δουλεύω με αρχεία που θα έχω στον SSD και όχι μόνο να τον χρησιμοποιώ για το OSX. Tέτοια χρήση επιδεινώνει την λειτουργία του σταδιακά;

Επεξ/σία από zoranb
Δημοσ.

TRIM σε mac os x εχουν επισημα μονο οι μαμισιοι apple ssd.

Οι owc δεν εχουν επισημα TRIM σε mac os x. 

Μπορεις να ενεργοποιησεις το TRIM(και σε owc) σε ολους τους προσφατους ssd μεσω third-party εφαρμογης.

Το TRIM βελτιωνει την ταχυτητα που μποορει να πεσει με την παροδο του χρονου και μειωνει την καταπονηση του ssd.

Υ.Γ.: Ξεχασε οτι ανακριβειες διαβασες και γραφει η OWC(πχ οτι οι δισκοι της δεν χρειαζονται TRIM, οτι κανει κακο κλπ) που τα λεει απλα επειδη δεν μπορει να υποστηριξει επισημα TRIM σε mac os x και προτιμα να παραπλανει τους πελατες της(που νομιζουν οπως και εσυ οτι οι ssd της εχουν κατι διαφορετικο) για να πουλησει παραπανω ssd σε υποψηφιους mac users.

Δημοσ.

Καταρχάς συμφωνώ ότι το TRIM είναι απαραίτητο στον ssd δίσκο, αρχικά για ψυχολογικούς λόγους, και με την πάροδο του χρόνου θα αισθανθείς κάποια διαφορά με και χωρίς αυτό, άλλωστε έχει και πολλές μελέτες που μπορείς να δεις και να βγάλεις τα δικά σου συμπεράσματα!

Πρόσεχε όμως ότι με 3rd part λογισμικά (cindori = the best) ακόμα δεν κατάφεραν 100% την ομαλή λειτουργία του Trim στο os x10.10. Έχει ένα θεματάκι λίγο πολύ σοβαρό.

Δημοσ.

Υ.Γ.: Ξεχασε οτι ανακριβειες διαβασες και γραφει η OWC(πχ οτι οι δισκοι της δεν χρειαζονται TRIM, οτι κανει κακο κλπ) που τα λεει απλα επειδη δεν μπορει να υποστηριξει επισημα TRIM σε mac os x και προτιμα να παραπλανει τους πελατες της(που νομιζουν οπως και εσυ οτι οι ssd της εχουν κατι διαφορετικο) για να πουλησει παραπανω ssd σε υποψηφιους mac users.

Σε παρακαλώ στειχειοθέτησέ το μου αυτό που λες, με κάποια αξιόπιστη πηγή, ώστε να ξέρω τι ακριβώς παίζει, γιατί είναι σοβαρό!

Πρόσεχε όμως ότι με 3rd part λογισμικά (cindori = the best) ακόμα δεν κατάφεραν 100% την ομαλή λειτουργία του Trim στο os x10.10. Έχει ένα θεματάκι λίγο πολύ σοβαρό.

Οπότε τι εννοείς, πως είναι προτιμότερο να πάω σε OWC ssd δίσκο;

TRIM σε mac os x εχουν επισημα μονο οι μαμισιοι apple ssd.

Οι μαμίσιοι της Apple, τί μάρκας είναι;

Δημοσ.

Σε παρακαλώ στειχειοθέτησέ το μου αυτό που λες, με κάποια αξιόπιστη πηγή, ώστε να ξέρω τι ακριβώς παίζει, γιατί είναι σοβαρό!

Για να καταλαβεις ποσο πολύ εχει καταφερει να εξαπατα τους χρηστες η owc, μπορεις να στοιχειοθετησεις εσυ με αξιοποστη πηγη ότι δεν χρειάζονται TRIM οι owc ssd?

Οι μαμίσιοι της Apple, τί μάρκας είναι;

Εξαρτάται. Συνήθως samsung και toshiba.
Δημοσ.

Για να καταλαβεις ποσο πολύ εχει καταφερει να εξαπατα τους χρηστες η owc, μπορεις να στοιχειοθετησεις εσυ με αξιοποστη πηγη ότι δεν χρειάζονται TRIM οι owc ssd?

Εξαρτάται. Συνήθως samsung και toshiba.

Δεν παίρνω θέση, εσύ όμως για να το λες, κάπου θα έχεις βασιστεί. Γιαυτή την πληροφόρηση που βρήκες εσύ ψάχνω!

Οι samsung και toshiba ssd που βάζει η Apple δεν έχουν hardware-ικό trim?

Δημοσ.

Δεν παίρνω θέση, εσύ όμως για να το λες, κάπου θα έχεις βασιστεί. Γιαυτή την πληροφόρηση που βρήκες εσύ ψάχνω!

Οι samsung και toshiba ssd που βάζει η Apple δεν έχουν hardware-ικό trim?

Δεν σε κατηγορω κλπ, απλα θελω να σου δειξω την κοροιδια κ να την καταλαβεις μονος σου.

Πως εφθασες στο συμπέρασμα οτι δεν χρειάζονται TRIM οι owc δισκοι;

Υπάρχει καμμια αξιοπιστη πηγη που το λεει;

Υ.Γ.: Δεν υπαρχει softwariko kai hardwariko TRIM. Ενα ειναι το TRIM κ χρειάζεται την υποστήριξη του λειτουργικου.

Αυτο που θελεις να πεις ειναι το garbage collection, που φυσικα εχουν ολοι σχεδόν οι σύγχρονοι δισκοι(στο firmware τους κ δεν εχει σχεση με το λειτουργικο) κ οχι μονο οι owc.

To garbage collection δεν αντικαθιστα το TRIM, ειναι συμπληρωματικη λυση που δεν φθανει τις επιδοσεις κλπ του TRIM.

Δημοσ.

To trim support είναι εγγενής ρουτίνα του OS X που υποστηρίζει μόνο εργοστασιακά εγκαταστημένους SSDs. Αυτό κοντολογίς σημαίνει ότι ένας εργοστασιακά εγκαταστημένος δίσκος της Samsung για παράδειγμα υποστηρίζεται από το trim support. Ενώ όταν ο ίδιος δίσκος εγκατασταθεί σαν upgrade δεν υποστηρίζεται. 

Οι μόνοι SSDs -εξ όσων γνωρίζω τουλάχιστον- που δεν χρειάζονται trim support είναι της OWC, Mushkin και Angelbird, χάρις στον SandForce processor τους.

Όπου ο processor απλά αναβαθμίζει την αμφιλεγόμενης αποτελεσματικότητας ρουτίνα “Garbage Collection” σε επίπεδα trim support.
Δημοσ.

Πως εφθασες στο συμπέρασμα οτι δεν χρειάζονται TRIM οι owc δισκοι;

Υπάρχει καμμια αξιοπιστη πηγη που το λεει;

Από τα λεγόμενα χρηστών και της OWC.

Αξιόπιστη είναι γεγονός πως δεν έχω ψάξει εάν υπάρχει κλπ.

Από την άλλη όμως όσοι έχουν OWC γιατί δεν έχουν παραπονεθεί, δεν θα είχε δημιουργηθεί ένα θέμα τεράστιο εάν παρουσιαζόταν πρόβλημα; Σταδιακά και θα εμφανίζονταν χρήστες που θα είχαν το πρόβλημα, συνεπώς, δεν θα έμενε κρυμμένη αυτή η κοροϊδία. Έτσι νομίζω!

Δημοσ.

Από τα λεγόμενα χρηστών και της OWC.

Αξιόπιστη είναι γεγονός πως δεν έχω ψάξει εάν υπάρχει κλπ.

Από την άλλη όμως όσοι έχουν OWC γιατί δεν έχουν παραπονεθεί, δεν θα είχε δημιουργηθεί ένα θέμα τεράστιο εάν παρουσιαζόταν πρόβλημα; Σταδιακά και θα εμφανίζονταν χρήστες που θα είχαν το πρόβλημα, συνεπώς, δεν θα έμενε κρυμμένη αυτή η κοροϊδία. Έτσι νομίζω!

Oπως λες δεν υπαρχει καμμια αξιοπιστη πηγη που να λεει οτι δεν χρειαζονται TRIM οι OWC ssd. 

H OWC διαφημιζει οτι οι ssd της εχουν Garbage collection, κατι που ισχυει για ολους σχεδον τους συγχρονους ssd.

Το Garbage collection πραγματι βοηθαει στο να μην πεφτουν αισθητα οι επιδοσεις των ssd μετα απο λιγο καιρο, αλλα φυσικα δεν εχει την αποτελεσματικοτητα του TRIM.

Δεν ειναι αλλωστε τυχαιο οτι ακομα και οι ssd της OWC εχουν αυτοματα TRIM στα Windows. 

Εδω διαφορες μεταξυ Garbage collection και TRIM:

http://www.thessdreview.com/daily-news/latest-buzz/garbage-collection-and-trim-in-ssds-explained-an-ssd-primer/

Παντως η προπαγανδα και τα ψεμματα της OWC φαινεται να εχουν κανει δουλεια,

Εδω σαν επιχειρημα για το οτι δεν χρειαζεται TRIM φερνει τις δηλωσεις ενω τυχαιου πελατη της (επιπεδο telemarketing):

http://blog.macsales.com/11051-to-trim-or-not-to-trim-owc-has-the-answer

As OWC customer Scott Gosling recently said in an email to us,

“I used the trim enabler 1.1 initially, then realized that your self maintenance was far superior to using TRIM so I disabled it. It made a huge difference in terms of reliability.”

Μαλιστα, πιο πανω δηλωνει το εξης:

Especially note page two of this performance testing expert’s report where he feels so strongly about TRIM’s inefficiency that he calls call it “half-baked”…and that’s the kid friendly version of the phrase.

Κοινως , θεωρει οτι το TRIM που πχ εχουν οι apple, samsung, crucial,intel ssd  ειναι inefficient..

Δημοσ.

Για αυτό που είπα, πως το σχολιάζεις;

Δημοσ.

Για αυτό που είπα, πως το σχολιάζεις;

Δεν το εχω ψαξει να δω αν υπαρχουν δυσαρεστημενοι χρηστες OWC(κατι που ειναι δυσκολο, ειδικα για τους αγοραστες που τρωνε κουτοχορτο κ πιστευουν εξαρχης τα ψεμματα της OWC, το σιγουρο ειναι οτι με τον καιρο θα πεφτουν οι επιδοσεις τους χωρις TRIM).

Το μονο που ξερω ειναι οτι η ιδια η OWC λεει οτι οι δισκοι της δεν χρειαζονται TRIM και οτι το TRIM μπορει να κανει κακο κλπ και παρολα αυτα , οταν βαλεις OWC ssd σε windows ενεργοποιειται αυτοματα το TRIM (μιας κ το υποστηριζουν). Οποτε συμφωνα με τα λεγομενα της εταιριας κανει κακο στο δισκο το TRIM, αλλα το υποστηριζει out-of-the-box, οτι να ναι δηλαδη...

Οπως και οτι το TRIM που συμφωνα με την OWC ειναι "inefficient and half-baked” υποστηριζεται απο apple,samsung, crucial, intel.

Τεινω να εμπιστευομαι περισσοτερο τις apple,samsung, crucial, intel απο καθε τυχαρπαστη OWC που ειναι οπου φυσαει ο ανεμος.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...