error404 Δημοσ. 6 Απριλίου 2015 Δημοσ. 6 Απριλίου 2015 Σκέφτομαι ν'αγοράσω λάπτοπ και είμαι ανάμεσα σε δυο ίδια μηχανήματα DELL Inspiron 15 (3543) . Η μόνη τους διαφορά είναι στο λειτουργικό. Στο ένα έχουμε Ubuntu 14.04 στο άλλο Windows 8.1 O προβληματισμός μου και το δίλημμα αγοράς έγκειται στο ότι αν αγοράσω την έκδοση με τα windows 8.1 και θέλω να βάλω πάνω το ubuntu με dual boot γίνεται να δουλέψουν και τα 2 λειτουργικά σε UEFI mode? Όσα εγχειρίδια διάβασα σε κανένα δεν διευκρινίζεται αν το bootable usb drive με ubuntu που φτιάχνεις είναι UEFI ή όχι. Επίσης βλέπω ότι πολύς κόσμος έχει θέματα στο dual booting. π.χ Δουλεύουν τα Windows Μόνο σε uefi και το Linux Μόνο σε BIOS Mode και γίνεται μπάχαλο. Υπάρχει τρόπος τεχνικά να πετύχεις dual boot σε uefi Και στα 2 OS Και ποιός? Δηλαδή με ποιό λογισμικό φτιάχνεις (αν υπάρχει κανένα) ένα UEFI BOOTABLE USB UBUNTU FLASH DRIVE? Αν πάρω την έκδοση με το ubuntu είναι 50 ευρώ φθηνότερο το λάπτοπ λογικό μιας και δεν έχει windows αλλά όμως πιθανόν να τα χρειαστώ και τα windows μελλοντικά. Η έκδοση λάπτοπ μόνο με το Linux θα είναι bios έκδοση? Κατά βάση εμένα η δουλειά μου γίνεται σε ubuntu. Θα ήθελα την γνώμη σας για να μπορέσω να κατασταλάξω σε μια απόφαση γιατί είμαι μπερδεμένος.
TheELF Δημοσ. 6 Απριλίου 2015 Δημοσ. 6 Απριλίου 2015 Τα ubuntα από κάποια έκδοση και μετά βγαίνουν με υποστήριξη uefi ,μπορείς δηλαδή να τα κάνεις εγκατάσταση σε κατάσταση uefi. Το αν θα είναι το usb σε uefi ή απλό bios δεν παίζει ρόλο παρά μόνο στο αν μπορεί ο Η/Υ σου να κάνει εκκίνηση από και τα δύο ή μόνο από το ένα είδος. Στην σελίδα τους δίνουν λεπτομέρειες. https://help.ubuntu.com/community/UEFI
error404 Δημοσ. 6 Απριλίου 2015 Μέλος Δημοσ. 6 Απριλίου 2015 Σ'ευχαριστώ πολύ! Γνωρίζει κάποιος αν το λάπτοπ Dell Inspiron 15 (3543) μπορεί να εκκινήσει και από τα 2 mode σε επιλογή ΒΟΤΗ?? (UEFI / BIOS)???
petrogazz Δημοσ. 15 Μαΐου 2015 Δημοσ. 15 Μαΐου 2015 Ψάχνοντας στο google έπεσα πάνω στο θέμα και μιας και μόλις τελείωσα με την εγκατάσταση openSUSE 13.2 μαζί με τα προεγκατεστημένα WIN 8.1 σε Dell 3542, θα μοιραστώ τα βήματα που ακολούθησα για να κάνω εγκατάσταση από LiveDVD (χωρίς bootable USB). 1. Απενεργοποίηση του fastboot στα Win (Control Panel->Power Options->Choose What the Power Button Do, ξετσεκάρουμε το Turn on Fast startup checkbox 2. Reboot και μπαίνουμε στο BIOS με F2, εκεί στο BOOT βάζουμε FastBoot Disabled Boot List Option UEFI SecureBoot Disabled (To δοκίμασα και με enabled και παίζει κανονικά, πλέον υποστηρίζεται από τις σύγχρονες διανομές Mint, Ubuntu αλλά εφόσον υπάρχει η επιλογή καλύτερα disabled) 3. Backup σε εξωτερικό μέσο όλου του δίσκου με το Clonezilla, με την παρακάτω έκδοση που υποστηρίζει UEFI http://clonezilla.org/downloads/download.php?branch=alternative 4. Shrink το partition μέσα από τα win (λογικά δεν θα έχει πρόβλημα εναλλακτικά να το αναλάβει η εγκατάσταση της διανομής linux). 5. Βάζουμε το LiveDVD και reboot, F12 και το επιλέγουμε για να εκκινήσει και καλό setup! (βλέπουμε ότι στην εγκατάσταση ο boot loader να είναι GRUB2-EFI) Αν επιλέξετε να αφήσετε ενεργοποιημένο το SecureBoot ορίστε στο BIOS στα Βοοt Option Priorities να είναι πρώτη η "linux"-secureboot (στην περίπτωσή μου ήταν opensuse-secureboot),
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα