Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα παιδιά, θέλω να μάθω τη γλώσσα προγραμματισμού PHP και θα ήθελα να μου πείτε τη γνώμη σας οι πιο έμπειροι πως να το κάνω σωστά.

 

Υποθέτω πως μια λύση φυσικά είναι το documentetion της ίδιας της PHP. Ακόμα δε ξέρω αν παίζει ρόλο αλλά με ενδιαφέρει κυρίως για να μπορώ να κάνω αλλαγές σε CMS όπως Wordpress και Joomla και να μπορώ να φτιάξω plugins αλλά και γενικότερα να γνωρίζω.

 

Επίσης κάποιο βιβλίο ενημερωμένο θα το προτιμούσα από τα online.

 

Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

Δημοσ.

Όσον αφορά το online κομμάτι, θα σε παρακινούσα να κοιτάξεις αυτά:

 

http://www.w3schools.com

http://www.php.net/manual/en

 

Από βιβλία, ένα εξαιρετικό βιβλίο για εμβάθυνση είναι το PHP Cookbook (3η έκδοση - O'Reilly), που καλύπτει σχεδόν τα πάντα, μα δεν είναι για να μάθεις απ´ το μηδέν. Προϋποθέτει την αντίληψη της γλώσσας και σαφώς γνώσεις προγραμματισμού. Για PHP & MySQL, υπάρχει το Ανάπτυξη Web Εφαρμογών με PHP & MySQL (4η έκδοση - ΓΚΙΟΥΡΔΑΣ & ΣΙΑ ΕΕ). Κι ένα άλλο που περιλαμβάνει HTTP, HTML, XHTML, CSS, PHP5, MySQL, JavaScript, XML, Ajax είναι το Ανάπτυξη Διαδικτυακών Εφαρμογών (Κεντερλής).

 

Δεν έχω ασχοληθεί περισσότερο με το αντικείμενο για να σου δώσω περισσότερες προτάσεις, παρά τόσο όσο ήταν στο εξάμηνο που διδάχτηκα προγραμματισμό εφαρμογών διαδικτύου. Αυτές ήταν οι προτάσεις μας.

 

Καλή συνέχεια!

  • Like 1
Δημοσ.

Να σου πω για εμένα αρχικά ότι έχω φτιάξει πάρα πολλές εφαρμογές επαγγελματικά σε PHP και είμαι αυτοδίδακτος. Μετά θα σου πω και εγώ την άποψη μου για αυτήν την γλώσσα και λίγη ιστορία για να κρίνεις και εσύ.

 

PHP

Να σημειώσω αρχικά ότι η PHP είναι μια γλώσσα που δημιουργήθηκε για να επεξεργάζεσαι web forms. Είναι δηλαδή web-centric από την γέννησή της. Είναι μια γλώσσα που εξελίχθηκε από πραγματικές ανάγκες και δεν σχεδιάστηκε από την αρχή. Παρόλαυτα λόγω της πραγματιστικής προσέγγισης και το καθαρό του web χαρακήρα της, είναι τρομερό εργαλείο σε χέρια πολλών ανθρώπων. Γι αυτό και υπάρχουν όλα αυτά τα web εργαλεία (Joomla, Wordpress, άπειρα frameworks κτλ κτλ). Γι αυτό και ζητιούνται παντού PHP developers (από την άλλη όπου υπάρχει μεγάλη προσφορά οι τιμές πεφτουν). 

 

 

Ιστορία

Η PHP ήταν μια γλώσσα που έδινε τρομερά κίνητρα για κάποιο νέο στο κομμάτι του προγραμματισμού. Ήταν (και είναι) μια γλώσσα πολύ πιο κατανοητή και τρομερά αποτελεσματική για κάποιον που δεν έχει ασχοληθεί σοβαρά με τον προγραμματισμό. Οι παραπάνω ιδιότητες ήταν τρομερά σημαντικές το <2006 διότι δεν υπήρχε εκπαιδευτικό υλικό εύκολα προσβάσιμο και εργαλεία για κάποιον αρχάριο και η αποτελεσματικότητα της γλώσσας σου έδινε κίνητρο να συνεχίσεις.

 

Όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Με την έκρηξη που έχει η ηλεκτρονική επιχειρηματικότητα το οικοσύστημα γύρω από τον προγραμματισμό ωρίμασε (κατά την γνώμη μου ωρίμασε τόσο πολύ που εάν έχει κάνεις την θέληση είναι περιττό το πανεπιστήμιο). Και τι εννοώ όταν λέω το "οικοσύστημα"; Εννόω τα MOOCs (coursera, edx, udxonline κτλ κτλ), τα βιβλία, τα online επαγγελματικά σεμινάρια, τα διαδραστικά site εκμάθησης (codecademy, treehouse κτλ κτλ), τα ερασιτεχνικά βιντεο στο youtube, τα εργαλεία των προγραμματισμών (libraries, frameworks, IDEs κτλ κτλ). Επομένως, πλεόν με τόσο υλικό και εργαλεία είναι πολύ πιο εύκολο να μάθεις και να ασχοληθείς με πιο σύνθετα πράγματα (γλώσσες προγραμματισμου, προβλήματα κτλ κτλ).

 

 

Η δημοτικότητα της PHP έχει πέσει λόγω του οικοσυστήματος, του γεγονότος ότι το web development δεν είναι και εργασία τρομερά προστιθέμενης αξίας πλέον και της πολύ κακής φήμης που που έχει η γλώσσα λόγω χαμηλής ποιότητας κώδικα που ήταν αποτέλεσμα των ερασιτεχνών που ασχολούνται.

 

 
Συμπερασματικά

Είναι μια γλώσσα που περιορίζεται σε web εφαρμογές και αυτό είναι η μεγάλη της δύναμη και ταυτόχρονα η μεγάλη της αδυναμία. Δεν μπορείς να κάνεις τιποτα παραπάνω όπως πχ αλγοριθμους, μαθηματικά, ανάλυση δεδομένων, αυστηρά δομημένο προγραμματισμό κτλ κτλ (εργασίες πολύ μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας) όμως έαν ασχολείσαι αποκλειστικά με web θα την βρείς μπροστά σου διοτί 70%+ του internet είναι σε PHP και τα εργαλεία της είναι άπειρα για web. Λόγω του χαμηλού μέσου επιπέδου δεν θα μάθεις σωστό δομημένο προγραμματισμό (αυτό με το Symfony2 έχει αλλάξει) και για εφαρμογές computer science θα περιοριστείς από την γλώσσα.

 

  • Εαν θέλεις απλά να κάνεις την δουλεία σου (χωρίς να καταλαβαίνεις πολύ το γιατί και το πως) και η δουλειά αυτή έχει να κάνει με backend web τότε ασχολείσου με PHP. (Αυτό δεν είναι κακό ούτε σε μειώνει, μπορεί να είσαι πιο επιχειρηματικός τύπος παρά τεχνικός ή απλά να είναι το hobby σου).
  • Εάν θέλεις να μάθεις κάποια βασικά για τον δομημένο προγραμματισμό και να προχωρήσεις πιο βαθιά τότε θα σου πρότεινα να ασχοληθείς με κάποια άλλη γλώσσα - αν και θα μπορούσες να ξεκινήσεις με PHP και συγκεκριμένα με το οικοσύστημα του Symfony2 και να αλλάξεις μετά.
  • Εάν θέλεις πραγματικά να μάθεις προγραμματισμό (computer science) τότε θα πρότεινα άλλη γλώσσα (JAVA, python).
  • Εαν σε ενδιαφέρει το frontend web τότε javascript - αν και αυτή κατά την γνώμη μου είναι ακόμα χειρότερη γλώσσα.
  • Εαν σε ενδιαφέρει να δουλέψεις σε μια μεγάλη εταιρία και να μάθεις και δομημένο προγραμματισμό τότε JAVA και C#.

 

 

Τώρα όσον αφορά το βιβλία καθαρά για PHP και MySQL αυτό που έχω δει να είναι πιο πρακτικό είναι το:

http://www.amazon.com/PHP-MySQL-Web-Development-4th/dp/0672329166/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1428748758&sr=8-1&keywords=php+web+development

 

Και μετά για PHP frameworks (symfony2, lavarel) online documentation.

  • Like 3
Δημοσ.

Η δημοτικότητα της PHP έχει πέσει λόγω του οικοσυστήματος, του γεγονότος ότι το web development δεν είναι και εργασία τρομερά προστιθέμενης αξίας πλέον και της πολύ κακής φήμης που που έχει η γλώσσα λόγω χαμηλής ποιότητας κώδικα που ήταν αποτέλεσμα των ερασιτεχνών που ασχολούνται.

 

Καταρχάς να πω μπράβο για το αναλυτικό ποστ που κάθησες και έγραψες. Δεν συμφωνώ σε διάφορα, αλλά θα ήθελα να σχολιάσω αυτό.

 

Το web development είναι εργασία τρομερά προστιθέμενης αξίας. Ένας senior php dev χτυπάει 100 χιλιάρικα άνετα στην Αμερική. Το ίδιο και ένας senior front end developer (javascript,css, html5). Και επειδή το remote working είναι πλέον κάτι σύνηθες, δεν χρειάζεται καν να είσαι εκεί.

 

Το web development δεν είναι εργασία τρομερά προστιθέμενης αξίας μόνο στο low end κομμάτι. Αλλά και βοθρατζής να γίνεις, άμα είναι να είσαι χάλιας στην δουλειά σου, σκ@τά λεφτά θα βγάλεις.  :-D

  • Like 1
Δημοσ.

Ευχαριστώ. Και το καλύτερο είναι να ακούγονται όλες οι απόψεις για να μπορεί κάποιος να διαμορφώσει την δική του.

 

Περι προστιθέμενης αξίας web development

Όλοι οι senior engineer  (ανεξάρήτου κλάδου) αυτά και πολύ παραπάνω χρήματα χτυπανε όχι επειδή είναι τρομεροί developers αλλά επειδή στην πραγματικότητα ασχολούνται με άλλα θέματα που θεωρούν το development προαπαιτούμενο όπως design, architecture, quality, reporting, managment κτλ κτλ. By the way 100Κ στην αμερική δεν είναι και κανά τρομερό ποσό, ειδικά σε California μεριά όπου γίνονται πολλά σοβαρά project (35% φόροι, ασφάλειες, ενοίκια, υψηλό κόστος ζωής...).

 

Επίσης εγώ παρατηρώ ότι με web development ασχολείται πλέον πολύς κόσμος και ότι το μέσο επίπεδο έχει ανέβει τόσο πολύ ώστε να μπορεί να σταθεί αξιοπρεπέστατα σε μια developer δουλεία πάρα πολύς κόσμος (γι αυτό και έχουν βγει τα hacker school στην αμερική, τα οποία μετά απο 12 εβδομάδες εκπαίδευση σου βρίσκουν δουλειά σε εταιρίες). Νομίζω ότι μέχρι ο εκάστοτε νέος να φτάσει στο επίπεδο να είναι senior η αγορά θα έχει ρίξει τις τιμές, εκτός φυσικά εάν συνεχίσει να υπάρχει τέτοια εκρηκτική ανάπτυξη στο ηλεκτρονική επιχειρείν. Οπότε οφείλω να προειδοποιήσω ότι κατά την γνώμη μου η ενασχόληση με αλγορίθμους, μαθηματική και στατιστική ανάλυση, τεχνιτή νοημοσύνη, embedded programming, game progamming κτλ κτλ είναι πλεόν πιο δυνατά χαρτιά για έναν νέο που θέλει να είναι ανταγωνιστικός στο μέλλον, άρα η PHP είναι περιοριστικός παράγοντας προς σε αυτήν την κατεύθυνση (φυσικά εξήγησα ότι κάποιος μπορεί να ξεκινήσει από εκεί και να καταλήξει όπου θέλει).

 

Με άλλα λόγια, σε 5-10 (και σιγά μην είναι 10) χρόνια οι χρήστες θα απαιτούν να μιλάνε αντί να πληκτρολογούν το search τους (AI), να σηκώνoυν το κινητό τους με κάμερα και να αναγνωρίζει τα πάντα γύρω (computer vision), να τρέχουν προγράμματα στα γυαλιά ηλίου τους και στο ρολόι τους (embedded programming), να κάνουν ασφαλείς συναλλαγές με chipakia (cryptography and system security) κτλ κτλ οπότε γλώσσες και προγραμματιστές (γνώσεις) που δεν μπορούν να υποστηρίξουν αυτές τις δραστηριότητες θα πληρώνονται πολύ λιγότερο.

 

 

 

P.S. Μπορεί ο OP να είναι χομπίστας και να το τράβηξα πολύ για τις δικές του ανάγκες, όμως επειδή ρώτησε εάν κανει το σωστό και επειδή υπάρχουν και νεότεροι που μπορεί να σκέφτονται που αξίζει τον κόπο να ρίξουν τα επόμενα 5 χρόνια τους και με τι σκεπτικό να ξεκινήσουν πόσταρα μια πιο ολοκληρωμένη απάντηση.

  • Like 1
Δημοσ.

Όλοι οι senior engineer  (ανεξάρήτου κλάδου) αυτά και πολύ παραπάνω χρήματα χτυπανε όχι επειδή είναι τρομεροί developers αλλά επειδή στην πραγματικότητα ασχολούνται με άλλα θέματα που θεωρούν το development προαπαιτούμενο όπως design, architecture, quality, reporting, managment κτλ κτλ. 

 

Έχεις δίκιο, απλώς αυτά είναι κομμάτι της δουλειάς ενός developer, δεν είναι μόνο το στεγνό "γράφω κώδικα". Το τελευταίο στην πιάτσα ονομάζεται (κακώς κατά την γνώμη μου, αλλά...) code monkey.

 

 

 

By the way 100Κ στην αμερική δεν είναι και κανά τρομερό ποσό, ειδικά σε California μεριά όπου γίνονται πολλά σοβαρά project (35% φόροι, ασφάλειες, ενοίκια, υψηλό κόστος ζωής...).

 

Ναι. 100Κ στην Καλιφόρνια ΔΕΝ είναι πολλά, ειδικά το κόστος του ενοικίου είναι απίστευτο, λόγω της τεχνητής έλλειψης πυκνής δόμησης. Αλλά δεν χρειάζεται να είσαι στην Καλιφόρνια και τότε τα 100Κ είναι πολλά. Επιπλέον, αυτοί που πάνε στην Καλιφόρνια χτυπάνε και equity ;)

 

 

 

Επίσης εγώ παρατηρώ ότι με web development ασχολείται πλέον πολύς κόσμος και ότι το μέσο επίπεδο έχει ανέβει τόσο πολύ ώστε να μπορεί να σταθεί αξιοπρεπέστατα σε μια developer δουλεία πάρα πολύς κόσμος (γι αυτό και έχουν βγει τα hacker school στην αμερική, τα οποία μετά απο 12 εβδομάδες εκπαίδευση σου βρίσκουν δουλειά σε εταιρίες). Νομίζω ότι μέχρι ο εκάστοτε νέος να φτάσει στο επίπεδο να είναι senior η αγορά θα έχει ρίξει τις τιμές, εκτός φυσικά εάν συνεχίσει να υπάρχει τέτοια εκρηκτική ανάπτυξη στο ηλεκτρονική επιχειρείν. Οπότε οφείλω να προειδοποιήσω ότι κατά την γνώμη μου η ενασχόληση με αλγορίθμους, μαθηματική και στατιστική ανάλυση, τεχνιτή νοημοσύνη, embedded programming, game progamming κτλ κτλ είναι πλεόν πιο δυνατά χαρτιά για έναν νέο που θέλει να είναι ανταγωνιστικός στο μέλλον, άρα η PHP είναι περιοριστικός παράγοντας προς σε αυτήν την κατεύθυνση (φυσικά εξήγησα ότι κάποιος μπορεί να ξεκινήσει από εκεί και να καταλήξει όπου θέλει).

 

Αυτή την στιγμή, η ζήτηση για senior devs είναι τεράστια. Αν δεν σκάσει η Αμερικάνικη οικονομία, εκτίμισή μου είναι ότι θα συνεχίσει να υπάρχει σοβαρότατη έλλειψη και στο μέλλον. Αν σκάσει, all bets are off σε όλους τους κλάδους anyway.

 

Η εξειδικευση βεβαίως είναι πάντα πλεονέκτημα. Ο καθένας μας πρέπει να βρει το niche του και να γίνει εξαιρετικός σε αυτό. Άπαξ και το κάνει, έχει λύσει το πρόβλημα. Απλά κατά την γνώμη μου δεν είναι απαραίτητο τίποτε ιδιαίτερα εξωτικό. O senior PHP dev, όπως είπες, εξειδικεύεται σε διάφορα πράγματα ήδη που δεν τα έχουν πολλοί.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...