.::NikoS::. Δημοσ. 3 Απριλίου 2015 Δημοσ. 3 Απριλίου 2015 Καλησπέρα! Θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με το τι καλώδιο θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω σε σπίτι φίλου που θέλουμε να ανεβάσουμε 4 ορόφους (καμιά 20αρια μέτρα) ένα UTP. Αυτό που έχω στο μυαλό μου έχει ως εξής. Έχει στο ισόγειο σύνδεση στο ιντερνετ καθώς και το ρουτερ. Θα ανεβάσουμε ένα UTP από το κάτω ρουτερ και στο πάνω σπίτι θα βάλουμε ένα ρουτερακι ως access point για να δίνει ασύρματα ένα νέο δίκτυο. Αρκεί CAT5e? Και πως πρέπει να τερματιστεί το καλώδιο; Λογικά straight και όχι crossover έτσι δεν ειναι; Υπάρχει το ενδεχόμενο να περάσει για λίγα μέτρα μέσα από κανάλι που έχει καλώδιο κεραίας TV, υπάρχει πρόβλημα σε αυτό; Μία άλλη αποριούλα αφορά ένα άλλο καλώδιο που βρήκα στη σαβούρα μου. Γράφει πάνω C6U/UTP 4x2AWG23 CLASS E Αυτό είναι CAT 6? Καθώς επίσης τι εννοεί class E? Μέσα το καλώδιο εντομεταξύ έχει ένα πλαστικό σταυρό στο κέντρο που χωρίζει τα ζεύγη. Προορίζεται για κάποια ειδική χρήση αυτό; (βάζω και φωτό) Ευχαριστώ!
discoboyminimal Δημοσ. 3 Απριλίου 2015 Δημοσ. 3 Απριλίου 2015 οχι..δεν εχεις κανενα προβλημα.. εγω περασα 80τοσα μετρα καλωδιο 5e ,πανω απο 3ης σκεπες με καλωδια ρευματος και tv. το χαζο ειναι οτι επαιξε και χιλιαρι ethernet. (τωρα παιζει 100 λογο modem/router απο την αλλη πλευρα.) δεν θα εχεις προβλημα στα 20 μετρα ουτε με 5αρι... απλα βαλε κανα φρεσκο καλωδιο..οχι κανενα που ειχες πριν καμια 10ετια, γιατι αν το βλεπει ηλιος και βροχη κλπ θα στο φαει σχετικα γρηγοροτερα.. χρονος ζωης θελω να υπολογιζω για το δικο μου καμια 7ετια++
me3ikan Δημοσ. 3 Απριλίου 2015 Δημοσ. 3 Απριλίου 2015 Βάλε εξωτερικού χώρου utp (PET). Φίλος έβαλε το απλό και χάλασε σε 1 χρόνο. Δε σημαίνει βέβαια ότι θα γίνει το ίδιο και σε σένα αλλά εάν το αντέχεις οικονομικά βάλε τέτοιο. Εγώ έχω 45 μέτρα εδώ και ενάμιση χρόνο και είμαι κομπλέ!
.::NikoS::. Δημοσ. 3 Απριλίου 2015 Μέλος Δημοσ. 3 Απριλίου 2015 Α δεν ανέφερα απο που θα περνάει. Θα περνάει αρχικά όπως είπα από κανάλι με κεραία λίγα μέτρα από την πρίζα της κεραίας μέχρι να φτάσει στον φωταγωγό από όπου θα ανεβαίνει πάνω μέσω του φωταγωγού οπότε δεν το λές και "εξωτερικό" χώρο. Δε νομίζω πως θα έχει μεγάλη φθορά εκεί μέσα πάντως. Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Δεν είναι θέμα δικής μου τσέπης, αλλά ναι γενικώς υπάρχει οικονομικό θέμα Εντομεταξύ βρήκα όπως είπα στη σαβούρα μου κάποια καλώδια και βρήκα και CAT5e αλλά πολύ απλό από θέμα μόνωσης. Προσωπικά θα έβαζα αυτό εξάλλου τσάμπα ήταν. Αλλά οκ αν ειναι να πάρουμε καινούριο θα κοιτάξω κάτι καλύτερο. Αυτό βρήκα
aposporis Δημοσ. 3 Απριλίου 2015 Δημοσ. 3 Απριλίου 2015 Αν χρειαστείτε πένσα φωνάξτε με!! Κατά τα άλλα πρακτικά οποιοδήποτε ποιοτικό καλώδιο θα σου κάνει. Ακόμα και αυτό που έδειξες μια χαρά είναι. Στο φωταγωγό δεν θα έχει ιδιαίτερο πρόβλημα. Να καλώδιο που κοιτούσα κάποια στιγμή ήταν αυτό. Οκ είναι 100 μέτρα αλλά συμφέρει!
.::NikoS::. Δημοσ. 3 Απριλίου 2015 Μέλος Δημοσ. 3 Απριλίου 2015 χαχα και σκεφτόμουν πως θα το τερματίσω που δεν έχω το εργαλείο Θα το πήγαινα σε κανα μαγαζι αλλά μετά δε θα μπορούσαμε να το περάσουμε απο την πρίζα... Θα δουμε σε λίγες μέρες περιμένω να μου πει το οκ. Οντως συμφερει η κουλούρα αλλα για μια φορα στο τοσο που το χρειαζομαι δεν το ψηνω και πολύ.
discoboyminimal Δημοσ. 3 Απριλίου 2015 Δημοσ. 3 Απριλίου 2015 το καλυτερο τερματικο για μενα ειναι να παρεις τα θυληκα πριζακια της legrand. ΦΟΒΕΡΑ απλα. αφηνεις αυτα στις ακρες του καλωδιου, και μετα με τα μικρα (1,2,3,5 μετρα) του εμποριου , τα τερματισμενα το δινεις σε pc , router και οτι αλλο θες. δες το βιντεο! πιανουν τελεια!κ εγω αυτα εχω. μετα ειτε τα βαζεις σε πριζα, ειτε τα εχεις χυμα καπου κριμενα(εκει που θα βγαλεις το καλωδιο δλδ και ολα τελεια)
.::NikoS::. Δημοσ. 4 Απριλίου 2015 Μέλος Δημοσ. 4 Απριλίου 2015 Καλή φάση αυτό, αλλά λογικά θα έχει και κάνα 2-3€ ή και παραπάνω η πρίζα οπότε δε συμφέρει Αν το θέλαμε για ολόκληρη εγκατάσταση σε σπίτι ήταν ο,τι πρέπει βεβαια. Και επειδή ακόμα δεν λύθηκε μια απορια μου, αυτο το καλωδιο που αναφερω στο πρωτο ποστ που λεει C6U/UTP κλπ κλπ Class E ειναι cat 6? Και το class ξερουμε τι ειναι;
discoboyminimal Δημοσ. 4 Απριλίου 2015 Δημοσ. 4 Απριλίου 2015 Καλή φάση αυτό, αλλά λογικά θα έχει και κάνα 2-3€ ή και παραπάνω η πρίζα οπότε δε συμφέρει Αν το θέλαμε για ολόκληρη εγκατάσταση σε σπίτι ήταν ο,τι πρέπει βεβαια. Και επειδή ακόμα δεν λύθηκε μια απορια μου, αυτο το καλωδιο που αναφερω στο πρωτο ποστ που λεει C6U/UTP κλπ κλπ Class E ειναι cat 6? Και το class ξερουμε τι ειναι; καταρχην για cat6 κανει αφου το awg ειναι στα 23.συχνα τα cat6 ειναι απο 22-24.ενω τα cat5e ειναι στα 24-26. επισης αυτο που σου ειπα δεν ειναι πριζα, ειναι το εσωτερικο , χωνευτο μερος τις πριζαν του rj45. απλα σου δινει ενα τελειο θυληκο rj 45. σου κραταει σταθερο το μεγαλο μερος του καλωδιου , γιατι δεν θα τραβας βαζεις βγαζει σε pc , router κλπ. αν κατι ειναι πιο μακρια, θα περνεις απλα πιο μεγαλο patch cable rj45 και θα πηγαινεις οπου θες.. αν καταλαβαινεις τι λεω..γιατι ειναι περιεργη η ωρα..και εχουμε πιει κατι παραπανω αποψε 1
aposporis Δημοσ. 4 Απριλίου 2015 Δημοσ. 4 Απριλίου 2015 Αν έχεις αρκετά μέτρα βάλε το δικό σου. Μια χαρά θα είναι!!Όσο για τα μπριζάκια έχει δίκιο ο discoboy. Καλό είναι να υπάρχει ένα σταθερό σημείο.
me3ikan Δημοσ. 4 Απριλίου 2015 Δημοσ. 4 Απριλίου 2015 @Nikos Αγόρασα πριν κανένα χρόνο μια legrand Cat6 διπλή. Τιμή 35€ χρησιμοποιώντας το παλιό πλαίσιο! Είναι καλές αλλά ακριβές. Αγόρασε μια πρέσα (έχω μια των 6€) και βάλε φυσακια rj45 (0.07€ από τοπικό κατάστημα με ηλεκτρονικά!)
discoboyminimal Δημοσ. 4 Απριλίου 2015 Δημοσ. 4 Απριλίου 2015 35 ευρο???ελα ρε! εγω καπου στα 9 ευρο πηρα 2 μονα χωρις το πλαισιο παντα.
jkoukos Δημοσ. 4 Απριλίου 2015 Δημοσ. 4 Απριλίου 2015 Για το class που ρωτάς, το Cat5e είναι class D, το Cat6 είναι Ε και το Cat7 είναι F. Το class αναφέρεται στο πρότυπο ως η επιθυμητή μέγιστη ταχύτητα, που μπορεί να υποστηριχθεί από καλώδιο που έχει ως πρότυπο κατασκευής το Category (Cat). 1
.::NikoS::. Δημοσ. 4 Απριλίου 2015 Μέλος Δημοσ. 4 Απριλίου 2015 Ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις! @Nikos Αγόρασα πριν κανένα χρόνο μια legrand Cat6 διπλή. Τιμή 35€ χρησιμοποιώντας το παλιό πλαίσιο! Είναι καλές αλλά ακριβές. Αγόρασε μια πρέσα (έχω μια των 6€) και βάλε φυσακια rj45 (0.07€ από τοπικό κατάστημα με ηλεκτρονικά!) ήθελα απο καιρό να πάρω μια πρεσα γιατί χρειάζεται που και που, οποτε παιζει να το κοιταξω αυτο το ενδεχομενο. Παντως 35€ μαλλον πλακα θα κανεις Τα 9 για δυο τετοια που λεει ο discoboyminimal ειναι καλά αλλά εξακολουθώ να μην το προτιμάω σε αυτή τη περίπτωση γιατί το ένα ρουτερ ειναι ακριβώς μα ακριβώς μπροστά στην πρίζα (αρα δε θα βολευε να εχω θυληκο βυσμα εκει και να κουλουριαζουμε αλλο ενα 1-2μετρο ethernet πισω απο το ρουτερ απλα για 10cm μηκος) Όσο για την άλλη μεριά το πιο πιθανο ειναι να το πεταξουμε στο πατάρι οπου θα μπει το ρουτερακι οποτε κι εκει δε μας νοιαζει Ορίστε ρε παιδιά. Ειχα παρει κατι τετοια για τηλεφωνικο καλωδιο και λεω δε μπορει να μην υπαρχει και για rj45. Έλεος με τη legrand που πιανει κωλους. Δηλαδή τι περισσότερο θα κάνει η legrand και οχι ο κινέζος... Και αυτό είναι και κλειστό κουτάκι σε σχέση με το legrand που αν δε το βαλεις μεσα στον τοιχο θα ειναι λες και ειναι γυμνο.
discoboyminimal Δημοσ. 4 Απριλίου 2015 Δημοσ. 4 Απριλίου 2015 κ ομως...σ αυτα εχει διαφορα η legrand.. καταρχην μπορει να το στησει μεχρι και ενας αμαθος χρηστης σε δικτυα...ειναι ευκολο, λειτουργικο και απροβληματιστο. +ποιοτητα κατασκευης. anyway , νομιζω σε καλυψαμε ολοι
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα