Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Όχι δεν είναι η κλασσική ερώτηση "Ζεσταίνεται το Laptop μου, τι φταίει?"

Έλυσα ένα laptop (Sony Vaio PCG-61611M) και είναι πεντακάθαρο μέσα, ούτε ίχνος σκόνης αλλά καλού κακού του έβαλα νέα πάστα (Arctic Silver 5).

Το θέμα μου είναι πως πιθανότατα δεν λειτουργεί το ανεμιστηράκι. Όσο το'χα λυμένο το άναψα και το άφησα να δω τη συμπεριφορά του. δυο/τρεις φορές πήγε να κάνει πως γυρνάει το ανεμιστηράκι αλλά δεν κουνήθηκε. Όσο και αν ανέβαινε η θερμοκρασία το ανεμιστηράκι ήταν ασυγκίνητο, μέχρι που έσβησε ξανά το laptop.

Να σημειωθεί πως και το ανεμιστηράκι το'λυσα το λίπανα και το ξαναέδεσα.

Αλλά να τονίσω ξανά πως ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΙΧΝΟΣ ΣΚΟΝΗΣ, ούτε το ανεμιστηράκι ούτε ο αεραγωγός.

Τα ερωτήματα μου είναι τα εξής:

1. Πως μπορώ να τεστάρω το ανεμιστηράκι;
  2. Να μετρήσω το βύσμα της μητρικής;

1.Έχω ένα μικρό τροφοδοτικό 0-24VDC max 1A που είχα φτιάξει κάποτε στο λύκειο.

Τι τάση παίρνει το ανεμιστηράκι για να του δώσω και να δω αν λειτουργεί ή αν είναι από την μητρική το πρόβλημα;

2. Η ερώτηση αυτή απαντάται από την πρώτη. Αν μου πει κάποιος τι τάση παίρνει το cpu fan θα μπορέσω να μετρήσω το βύσμα της μητρικής αν μου βγάζει την επιθυμητή τάση.

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

Δημοσ.

Δοκίμασε το ανεμιστηράκι σε ενα τροφοδοτικο πρωτα πριν πας στο βυσμα της μητρικης. Αν δε γραφει πανω του τα χαρακτηριστικά δοκιμασε στα 5V. 

Το βυσμα της μητρικης καλο θα ηταν να μην το πειραξεις εκτος και αν δεν εχεις αλλη λύση. Κι αυτό γιατί είναι πολύ επικίνδυνο να ακουμπήσουν μεταξύ τους τα πινς και  να γινει ζημια :P Όσο χαζο και αν ακουγεται την εχω πατησει με κατι τετοια μικρα βυσματακια... Ειδικα αν πρεπει να ακουμπησεις το μεσσαιο απο τα 3 και καποιο ακριανο.

edit: ειδα οτι το ειδες τελικα το ανεμιστηρακι που λεει 12 οποτε οκ ασε τα 5 :P

Δημοσ.

Δοκίμασε το ανεμιστηράκι σε ενα τροφοδοτικο πρωτα πριν πας στο βυσμα της μητρικης. Αν δε γραφει πανω του τα χαρακτηριστικά δοκιμασε στα 5V. 

Το βυσμα της μητρικης καλο θα ηταν να μην το πειραξεις εκτος και αν δεν εχεις αλλη λύση. Κι αυτό γιατί είναι πολύ επικίνδυνο να ακουμπήσουν μεταξύ τους τα πινς και  να γινει ζημια :P

Αν το βοηθουσες με το χερι ξεκιναγε; 

edit: ειδα οτι το ειδες τελικα το ανεμιστηρακι που λεει 12 οποτε οκ ασε τα 5 :P

Προφανώς ούτε οι ακροδέκτες του πολύμετρου δεν χωράνε εκεί μέσα. Δόξασοι έχω μαζέψει αρκετά ΄"σκουπίδια" για να έχω βύσμα από cpu fan και να το μετρήσω απο εκεί.

Δημοσ.

βαλε μια καρφίτσα στο φαν στην εσοχή τ Κόκκινου καλωδίου μια στην εσοχή τ μαύρου και δωσε τροφοδοσία +12V και -12V αν δουλέψει it's ok, πάντως σε πολλά σονυ το φαν δουλεύει αφου πιάσει θερμοκρασια 50+ μου χει τύχει και σε 3-4 dell λαπτοπ .. αν δεν δουλέψει αντικατάσταση και εισαι έτοιμος :)

Δημοσ.

βαλε μια καρφίτσα στο φαν στην εσοχή τ Κόκκινου καλωδίου μια στην εσοχή τ μαύρου και δωσε τροφοδοσία +12V και -12V αν δουλέψει it's ok, πάντως σε πολλά σονυ το φαν δουλεύει αφου πιάσει θερμοκρασια 50+ μου χει τύχει και σε 3-4 dell λαπτοπ .. αν δεν δουλέψει αντικατάσταση και εισαι έτοιμος :)

+12 στο κόκκινο και -12 στο μαύρο = 24V διαφορά δυναμικού.

Θα γίνει ελικοπτεράκι το ανεμιστηράκι! :whistle:

Το βράδυ θα ασχοληθώ με το laptop και θα ενημερώσω το νήμα.

Δημοσ.

Όλα τα laptops κατά την εκκίνηση spinάρουν το fan. Αν δεν γυρνάει και τότε, μάλλον έχει πρόβλημα. Επίσης κοίτα μήπως δεν πατάει καλά κάποιο από τα gap filler (αν είχε), αν και κανονικά θα έπρεπε το fan να γυρνάει σαν τρελό αφού το laptop ψήνεται.

Δημοσ.

+12 στο κόκκινο και -12 στο μαύρο = 24V διαφορά δυναμικού.

Θα γίνει ελικοπτεράκι το ανεμιστηράκι! :whistle:

Το βράδυ θα ασχοληθώ με το laptop και θα ενημερώσω το νήμα.

axaaxaxaxa στις 2 η ωρα το βραδυ όταν απαντας μπορεις να κανεις πολλα λαθη τελικα χαχα σωστος +12 κ γειωση τι μλκια ειπα σωστη παρατήρηση

Δημοσ.

Εν τέλη δοκίμασα το ανεμιστηράκι στο τροφοδοτικό και δεν λαλούσε ούτε εκεί.

Έβαλα ένα άλλο ανεμιστηράκι, που υιοθέτησα εχτές για δοκιμές, και δουλεύει ασταμάτητα στο laptop.

Περιμένω την άφιξη νέου μετά το Πάσχα και όλα gg.

Σας ευχαριστώ όλους.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...