Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Πρέπει να είναι εύκολο, δεν έχω ασχοληθεί, ρωτώ εδώ. Το modem είναι ZTE 931VII

(1) Στο LAN θέλω μια-δυο συσκευές να έχουν στατική IP, ενώ οι υπόλοιπες να μοιράζονται με DHCP. Δοκιμάζω το "DHCP binding" όπου υποτίθεται παντρεύεις MAC address με στατικές IP, αλλά τζίφος, δεν δουλεύει.

(2) Κάθε συσκευή έχει hostname, που φαίνεται στον πίνακα στη σελίδα του ZTE για τον DHCP server. Ωστόσο αν δοκιμάσω να χρησιμοποιώ τα hostnames αντί για τις IP, αποτυγχάνω στην αναγνώριση. Ας πούμε στο laptop, ζητώ με putty να συνδεθώ σε ένα hostname "debianos" που έχω αποθηκεύσει έτσι, μόνο με το hostname κι όχι με την IP, αλλά μου απαντάει "host does not exist". Ομοίως, αν ανοίξω cmd και κάνω ping debianos πάλι δεν βρίσκει τον host, μολονότι υπάρχει στο LAN συνδεδεμένος και φυσικά συνδέομαι όταν απευθύνομαι με την τοπική του IP. Φυσικά αν κάνω nslookup debianos τότε μου αποκρίνεται με την σωστή IP διεύθυνση (π.χ. 192.168.1.109)

Τι πρέπει να κάνω ώστε οι συσκευές εσωτερικά στο τοπικό δίκτυο να είναι ορατές αναμεταξύ τους μόνο με τα hostnames κι όχι με τις IP του LAN;

(Ας πάρουμε σαν δεδομένο ότι κάθε συσκευή έχει ξεχωριστό hostname, δεν θα τύχει δηλαδή να βάλω ποτέ δυο συσκευές με το ίδιο hostname)

Δημοσ.

Πρέπει να στέλνει ο router dhcp option με το hostname( http://www.networksorcery.com/enp/protocol/bootp/options.htm )

και επίσης να έχεις κατάλληλο hosts αρχείο στα pc αν υποθέσουμε οτι δεν υπάρχει dns στο lan.

Είναι εξαιρετικά απίθανο να γίνεται κάτι τέτοιο σε συμβατικά μοντεμ-ρουτερ των παρόχων, μπορεί να επιτευχθει μόνο με χρήση εξωτερικού firmware (συνήθως με linux firmware για soho use).

Δημοσ.

Η πλάκα είναι ότι το ZTE δίνει ένα στοιχειώδες DNS service, η σελίδα του οποίου γράφει:

The items with disabled buttons are allocated from a DHCP server, which couldn't be operated. (??)

και από κάτω πίνακα με τα Hostnames και τις IPs του LAN μου...

Εννοείται ότι δεν μπορώ να φτιάχνω από ένα /etc/hosts (και το αντίστοιχο etc\hosts στα windows) σε κάθε συσκευή, έτσι δουλεύω ακριβώς τώρα, αλλά τελικά το DHCP τα ανακατεύει όλα και κάθε τόσο κάνω edit.

Δημοσ.

Θεωρητικά μπορείς να φτιάξεις dhcp,dns σε κάποιο pc και να ορίσεις στο router αυτούς δε ξέρω κατα πόσο όμως είναι εφικτό κάτι τέτοιο σε modem/router παρόχου, εγω δεν ασχολούμαι καθόλου μαζί του το έχω βάλει σε bridged mode.

Δημοσ.

Πρέπει να είναι εύκολο, δεν έχω ασχοληθεί, ρωτώ εδώ. Το modem είναι ZTE 931VII

(1) Στο LAN θέλω μια-δυο συσκευές να έχουν στατική IP, ενώ οι υπόλοιπες να μοιράζονται με DHCP. Δοκιμάζω το "DHCP binding" όπου υποτίθεται παντρεύεις MAC address με στατικές IP, αλλά τζίφος, δεν δουλεύει.

(2) Κάθε συσκευή έχει hostname, που φαίνεται στον πίνακα στη σελίδα του ZTE για τον DHCP server. Ωστόσο αν δοκιμάσω να χρησιμοποιώ τα hostnames αντί για τις IP, αποτυγχάνω στην αναγνώριση. Ας πούμε στο laptop, ζητώ με putty να συνδεθώ σε ένα hostname "debianos" που έχω αποθηκεύσει έτσι, μόνο με το hostname κι όχι με την IP, αλλά μου απαντάει "host does not exist". Ομοίως, αν ανοίξω cmd και κάνω ping debianos πάλι δεν βρίσκει τον host, μολονότι υπάρχει στο LAN συνδεδεμένος και φυσικά συνδέομαι όταν απευθύνομαι με την τοπική του IP. Φυσικά αν κάνω nslookup debianos τότε μου αποκρίνεται με την σωστή IP διεύθυνση (π.χ. 192.168.1.109)

Τι πρέπει να κάνω ώστε οι συσκευές εσωτερικά στο τοπικό δίκτυο να είναι ορατές αναμεταξύ τους μόνο με τα hostnames κι όχι με τις IP του LAN;

(Ας πάρουμε σαν δεδομένο ότι κάθε συσκευή έχει ξεχωριστό hostname, δεν θα τύχει δηλαδή να βάλω ποτέ δυο συσκευές με το ίδιο hostname)

Δεν χρειάζονται ολα αυτα, αρκει μονο να ορισεις με το χερι στις συσκευές που θελεις static ενα ip, και για περισσότερη ασφάλεια μπορείς να περιορίσεις τον  DHCP να δινει απο το 2 εως πχ το 50, και απο εκει και πάνω  τα static

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...