Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

A όταν μίλησα να έχω κάτι ποιο συγγεκριμένο αντικείμενο εργασίας είπε ότι "Δεν μπορώ να σου το προσφέρω δεν παίζουμε έτσι. Θέλουμε Killers"

Δηλαδή θέλει το παιδί για όλα;

Ναι.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

A όταν μίλησα να έχω κάτι ποιο συγγεκριμένο αντικείμενο εργασίας είπε ότι "Δεν μπορώ να σου το προσφέρω δεν παίζουμε έτσι. Θέλουμε Killers"

Δηλαδή θέλει το παιδί για όλα;

Έτσι μου ακούγεται.

Βέβαια δεν ξέρω τι ακριβώς σημαίνει "πιο συγκεκριμένο αντικείμενο εργασίας" -- έχω την υποψία ότι εσύ μπορεί να εννοούσες "θέλω άλλος να κάνει αυτά τα πράγματα για να μπορώ εγώ να αφοσιωθώ σε κάτι άλλο" και αυτός να σου απάντησε "δεν υπάρχει και δε θα υπάρξει άλλος, οπότε θα πρέπει να τα κάνεις εσύ". Το οποίο δεν είναι παράλογο από μόνο του. Παράλογο είναι να θεωρεί ότι έχεις τάδε υποχρεώσεις χωρίς να έχεις και την ευχέρεια (αποφάσεις που έλεγα) να κινηθείς όπως νομίζεις για να τις εκπληρώσεις.

Εδώ όμως καλύτερα να σταματήσουμε να μαντεύουμε από σπασμένο τηλέφωνο. Υπάρχει η περίπτωση να έχεις να κάνεις με ερασιτεχνισμούς, υπάρχει και η περίπτωση να έχεις τη δυνατότητα να προσαρμόσεις το ρόλο σου στα δεδομένα της δουλειάς. Εσύ μόνο μπορείς να ξέρεις.

Αυτό που απ' ότι λες δε νομίζω πως γίνεται είναι να παραμείνεις σ' αυτή τη θέση περιορίζοντας ταυτόχρονα τις αρμοδιότητές σου.

Επίσεις αν έχεις εμπειρίες από τέτοιες εργασίες (Εργασία σε Canonical η RedHat) τι ρυθμούς λέμε δηλαδή θέλω ένα παράδειγμα από προσωπικές σας εμπειρίες σε ανάλωγες εταιρείες, για να το εμπεδώσω όσο βαθειά γίνεται.

Στην προηγούμενη θέση μου είχα να διαχειριστώ ένα μεγάλο πολύπλοκο κακοφτιαγμένο κατασκεύασμα και περίμεναν να ξεκινήσω να γίνομαι παραγωγικός μετά από 4-5 μήνες. Στην τωρινή μου θέση με το καλημέρα βρήκα μπροστά μου κάτι παρόμοιο, μόνο που περίμεναν να είμαι παραγωγικός μετά από 10 μέρες (όπου πρώτη μέρα = καλημέρα, πάμε στο inhouse IT desk να πάρεις ταυτότητα και hardware). Όντας εκείνη τη στιγμή το πρώτο και μοναδικό άτομο σε μια ομάδα που ήταν ακόμα υπο σύσταση.

Πχ. Δουλειά 4 μερών σε μια εταιρεία μικρού βελινεκούς θα πρέπει να την βγάλω σε 1 ώρα, ή να δουλεύω από τισ 8 το πρωϊ μέχρι τισ 8 το μεθεπόμενοι πρωϊ για να βγάλω μια απαίτηση;

Όχι και όχι.

Το 4 μέρες σε 1 ώρα δεν είναι ανθρωπίνως δυνατόν. Αυτό που μπορεί να συμβεί όμως και είναι παρόμοιο είναι το εξής: ακριβώς επειδή στο οργανωμένο περιβάλλον θα έχεις πολύ πιο συγκεκριμένες πληροφορίες για το τι πρέπει να γίνει, αν αυτό γίνεται όντως σε 1 ώρα (προφανώς τυχαίο νούμερο, 1 ώρα είναι τίποτα) τότε περιμένουν απο σένα όντως να το κάνεις σε 1 ώρα και όχι να φιλοσοφείς 4 μέρες για το τι πρέπει να γίνει και πώς.

Το 8 με 8 δεν το θέλει ΚΑΝΕΝΑΣ να συμβεί και αν ποτέ συμβεί (καθαρά θεωρητικά) είναι δείγμα EPIC FAIL από την πλευρά κάποιου και σημαίνει πως είτε το πάθημα γίνεται μάθημα και το διορθώνουμε, είτε ότι αυτός ο κάποιος δεν κάνει για τη θέση που έχει. Μπορεί ο "ένοχος" να είναι αυτός που κάνει την υλοποίηση αλλά όχι απαραίτητα.

Αν ο ένοχος είσαι εσύ τότε μπορείς να περιμένεις ότι ο team lead σου θα έρθει να σου πει "βλέπω ότι δυσκολεύεσαι να πετύχεις τους στόχους που βάζουμε, τι ακριβώς συμβαίνει και πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε;", στην οποία περίπτωση αν έχεις να πεις κάτι σοβαρό θα εισακουστείς, αν δεν έχεις πάει να πει ότι είσαι ο αδύναμος κρίκος και θα φύγεις.

BTW αυτό είναι πολύ χαρακτηριστικό για τα σωστά οργανωμένα περιβάλλοντα: αυτός που είναι στα χαρτιά αφεντικό σου έχει την υποχρέωση να σκιστεί να σε εξυπηρετήσει όσον αφορά τα πραγματικά προβλήματα που έχεις, και θα το κάνει. Αλλά αν το πρόβλημα είσαι εσύ δεν έχει μα μου, πήρες πόδι. Κατ' επέκταση απο σένα περιμένουν ένα επίπεδο επαγγελματικής ωριμότητας που δεν το περιμένουν στα καφενειακά περιβάλλοντα και γι' αυτό ίσως χρειαστεί να καταβάλλεις προσπάθεια για να περάσεις τον πήχη: όταν υπάρχει πρόβλημα που σε ζορίζει, έχεις την υποχρέωση να το βάλεις στο τραπέζι για να διορθωθεί. Όταν το πρόβλημα οφείλεται σε σένα έχεις την υποχρέωση να το αναγνωρίσεις.

Καθαρά σαν ενδεικτικό παράδειγμα: σου ζητούν να κάνεις κάτι σε ένα περίπλοκο σύστημα που δε γνωρίζεις καλά και δεν έχεις ιδέα από πού να το πιάσεις. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι μόνος σου να πεις "δεν ξέρω το σύστημα, πρέπει να βρούμε κάποιον που ξέρει για να με καθοδηγήσει". Αυτό που δεν πρέπει να κάνεις είναι να κουτουλάς τοίχους για μια βδομάδα και μετά να πεις "δεν έχω κάνει κάτι γιατί είναι περίπλοκο το σύστημα και δεν το έχω ακόμα".

Ακόμη είπες να διαβάσω κώδικα έχεις κάποια projects που να είναι αρκετα ενδεικτικά για ανάγνωση; Ακόμη όταν διαβάζω κώδικα τι πρέπει να προσέχω έτσι να κατανοήσω το ποιόν του Κώδικα και να τον συγκρίνω με τον δικό μου (Αν αίναι παραπάνω από 10 Γραμμές δώσε links); Ακόμη μπορώ να πάρω τέτοιου είδους εμπειρίες δουλεύοντας ταυτόχρονα (πχ. το ΣΚ) σε Projects ελευθέρου λογισμικού, πχ. εργασία με "μαθουσάλες" στον προγραμματισμό;

Δε μπορώ να προτείνω κάτι συγκεκριμένο, είναι πολύ γενική η ερώτηση. Από τα πάντα έχεις να ωφεληθείς. Έτσι κι αλλιώς για να αφομοιώσεις κάτι πρέπει να το εφαρμόσεις, οπότε εφαρμόζοντάς το σε κάτι που την προηγούμενη φορά το έκανες αλλιώς έχεις μπροστά σου το πριν και το μετά. Από αυτό είναι που θα βγάλεις τα συμπεράσματά σου και που θα συσσωρεύσεις εμπειρία.

Προσωπικά διάβαζα διάφορα tutorials και σύγκρινα αυτά που διάβαζα μ' αυτά που ήδη είχα κάνει και κρατούσα τα καλύτερα στοιχεία απ' το καθένα. Repeat until mastery. Έτυχε να ασχοληθώ επαγγελματικά με το Moodle, τεράστιο project μεγάλο σχολείο αν και ιδιαίτερα τότε σε καθαρά τεχνικό επίπεδο ήταν στην καλύτερη περίπτωση μέτριο (παρόλα αυτά πολύ καλό παράδειγμα του πώς κάτι που τεχνικά υπολείπεται μπορεί πρακτικά να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό!).

Σίγουρα θα έλεγα να βρεις κάποια blogs καταξιωμένων ονομάτων στο χώρο που σε ενδιαφέρει και να τα παρακολουθείς ανελλιπώς. Απο κει και πέρα η ενασχόλησή σου με open source μπορεί να μεγαλώσει οργανικά: χρησιμοποιείς κώδικα κάποιου άλλου project? Μάθε τον καλά, κι όταν έρθει η στιγμή που θα βρεις κάτι που θέλει φτιάξιμο στείλε μόνος σου pull request.

Παράδειγμα: ερώτηση στο SO. Ακολουθεί σχετικό ψάξιμο. Προκύπτει ότι βρήκαμε bug στο jQuery. Fork, fix και pull request. Αν και το ψιλοξέχασα μετά, έχει σημασία και γι' αυτό το λέω ότι τελικά αυτό που έγινε ήταν ακριβώς αυτό που έστειλα. Γιατί έχει σημασία; Γιατί ενδιαφέρθηκα αρκετά για να έχω όχι απλά το ίδιο coding style αλλά τον ίδιο ακριβώς copy/paste κώδικα από άλλο σημείο από το ίδιο αρχείο στο οποίο πάει το fix (υπάρχουν διάφοροι τρόποι να γράψεις αυτό το ένα αστείο if). Μπορείς να φανταστείς ότι αν εγώ ή οποιοσδήποτε άλλος είχε τη δυνατότητα και τη θέληση να το επαναλάβει αυτό άλλες 1000 φορές, σήμερα θα μπορούσε να λέει ότι είναι core contributor to jQuery με ο,τι αυτό συνεπάγεται -- ξεκινώντας από το "μηδέν".

That said, όλα αυτά τα πράγματα μη τα παίρνεις σαν ευαγγέλιο αλλά σαν ενδεικτικά παραδείγματα. Ο δικός σου δρόμος πιθανότατα δε θα είναι ίδιος με κανενός άλλου.

Επεξ/σία από defacer
  • Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...