Προς το περιεχόμενο

palio petameno pc [ti na to kanw???]

tktommytk

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Μπορείς να φτιάξεις μια κάρτα που να συνδέεται στην σειριακή με έναν demultiplexer και ρελέ και μπορείς να γράψεις και ένα προγραμμα σε VC ή VB που να στέλνει εντολές στην σειριακή τις οποίες θα τις αποκωδικοποιεί ο demux και θα κάνει triggering τους ρελέδες... Είναι πολύ απλό σαν ιδέα και σαν υλοποίηση... Επίσης, με μια παλιά συσκευή κινητού με sim και το pc μπορείς να κάνεις ωραία πράγματα από μεγάλες αποστάσεις πολύ απλά... Για παράδειγμα με ένα σένσορα που αντιλαμβάνεται τον ήχο μπορείς ανάλογα με τον αριθμό των χτύπων του κινητού να κάνεις το pc να εκτελεί διάφορες λειτουργίες.... π.χ. έρχεσαι σπίτι, στον δρόμο παίρνεις τηλ. τον pc σου και το αφήνεις να χτυπήσει 3 φορές, τότε αυτός μετράει τα 3 χτυπήματα και ανοίγει την πόρτα του γκαράζ, ανάβει τον θερμοσίφωνα και παγώνει την σαμπάνια με κατάλληλους ρελέδες στις αντίστοιχες συσκευές... Καλά δεν το συζητώ, το πλεον γκομενοριχτικό σύστημα... :D :D :D

• Απαντ. 87
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Jaco xaramizese,

an eixe esena i 17N kai den eixe ksemeinei stoys propolemikoys michanismoys pyrodotisis :) :) :) ....

tora sobara ,ayta stin theoria kala einai alla ,exeis ftiaksei kapoio project apo ayta poy aneferes,an nai photo ,analytiko tuturial/How to ......

Δημοσ.

Παίδες το μόνο εύκολο είναι να σας φτιάξω σχέδια για πλακέτα με όλα αυτά, το οποίο βέβαια επειδή απαιτεί χρόνο δεν γίνεται σε μια μέρα... Τώρα το software γράψτε το εσείς....

Γενικά αν είχα χρόνο να τα κάνω όλα μόνος μου, τότε θα ήμουν άρχοντας...!!!

Μόλις ξελασκάρω από αυτό που κάνω τώρα, θα ετοιμάσω ένα σχέδιο για έλεγχο συσκευών με χρήση pc... θα τραβήξουμε και ένα post στους φίλους προγραμματιστές στο "Προγραμματισμός -> Προγραμματισμός & Web Authoring" να ετοιμάσουν ένα προγραμματάκι και είμαστε έτοιμοι...

Slow the eggs...!!! :D :D

Δημοσ.

Λοιπόν παίδες επειδή σας κόβω βιαστικούς και δεν θέλω να μου γεράσετε πρόωρα, πάρτε ένα αρχικό σχέδιο του ποδιού το οποίο το εξομοίωσα και δουλεύει ρολόι...

pc_control_board.jpg

Πάμε μια στα γρήγορα γιατί με φωνάζει και το κρεββάτι μου... Συνδέουμε στην παράλληλη θύρα του comput-ορα και συγκεκριμένα στα D0, D1, D2 (ή και κάπου αλλού... άρε άσμα...) τις εισόδους του demultiplexer... καλά μέχρι εδώ, τίποτα δεν καπνίζει και δεν καίγεται... ανάλογα με τα bits στις εισόδους ABC γίνεται LOW μια μόνο έξοδος του DEMUX και οι άλλες είναι HIGH... επειδή δεν μας βολεύει αυτό τις περνάμε από ΝΟΤ και τις αντιστρέφουμε... άρα μια έξοδος κάθε φορά ανάλογα με την είσοδο γίνεται HIGH και οι άλλες LOW... Αυτό αμέσως φωνάζει θέλω διακόπτες τρανζίστορ, έτσι και εμείς του βάζουμε στις εξόδους τρανζίστορ τα οποία άγουν όταν η βάση τους είναι HIGH, ενώ είναι σε αποκοπή όταν είναι LOW...

Ο συλλέκτης των τρανζίστορ είναι συνδεμένος σε ρελέ και όταν το τρανζίστορ είναι σε κατάσταση αγωγιμότητας τότε κλείνει και το ρελέ... Τι είναι στην άκρη του ρελέ...;;;; πλάκα με κάνεις...;;; μπορούμε να συνδέσουμε οποιαδήποτε τροφοδοσία συσκευής αρκεί βέβαια το ρελέ να είναι για 220V...!!! Οπότε με το κατάλληλο προγραμματάκι πατάς το κουμπί...: "Ψήσε ένα ριμάδι καφέ...!!!!" και το pc στέλνει στην παράλληλη ένα byte του στυλ F6 (11110110)... To F (1111) πάει περίπατο και διακτινίζεται στο χωροχρόνο αφήνοντας πίσω μια κραυγή, καθώς παίζουμε μόνο με τρια πρώτα bits και μένει το 6 που είναι 0110 άρα το Υ6 γίνεται LOW και μετά την ΝΟΤ HIGH, ενώ τα άλλα γίνονται LOW επομένως το Q12 άγει, τα άλλα είναι σε αποκοπή και τελικά κλείνει το ρελέ S8, το οποίο είναι συνδεμένο στην επιστροφή του ρεύματος στο καλώδιο της καφετιέρας, άρα η καφετέρια ανοίγει, άρα φτιάχνει καφέ, άρα τον πίνουμε και άρα πάω για ύπνο...!!! :shock:

Κατάλαβε κανείς...?!? :D :D :D

Δημοσ.

Α, όλα κι όλα... προ τριών ποστ μιλάς για σειριακή, τώρα τα γύρισες και λες παράλληλη! Γρήγορα, νέο κύκλωμα με UART, baud generator κτλ!

...έβλεπα κι εγώ "σειριακή" και "demultiplexer"... δε μου πήγαινε...

Μήπως θέλετε και πρόγραμμα για Windows που να ελέγχει το παραπάνω; Απλά πείτε το, και το έχετε!

Δημοσ.

Ξέρεις... σκεφτόμουνα ότι στην σειριακή έχω το modem οπότε αν θες να κάνεις έλεγχο με remote τρόπο πρέπει να έχεις την σειριακή ελεύθερη, γι'αυτό χρεισιμοποίησα την παράλληλη... (ψέμα αλά Jaco του στυλ ότι πάλι βγαίνεις από πάνω...!)...

Χε, χε... και τώρα η αλήθεια... απλά για σειριακή χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο παραπάνω πριν τον demux, οπότε είναι πιο απλό στην παράλληλη...

Δηλαδή, μην τρελλαθούμε το πρόγραμμα είναι γελιοδέστατο, απλά αν θέλει κάποιος ας κάνει τον κώδικα για την αποστολή byte στην παράλληλη, οπότε αν κάποιος θέλει να τον ενσωματώσει σε δικό του interface με τα προσωπικά του buttons να μπορεί να τον ενσωματώσει στον κώδικά του... προτείνω να γίνει σε δυο γλώσσες basic και C++, οπότε να μπορεί να μπεί σαν συνάρτηση σε ένα dialog box από VB ή VC++... Στην ουσία μόνο 8 bytes είναι από 00h - 07h...

Δημοσ.

Λοιπόν παίδες επειδή σας κόβω βιαστικούς και δεν θέλω να μου γεράσετε πρόωρα, πάρτε ένα αρχικό σχέδιο του ποδιού το οποίο το εξομοίωσα και δουλεύει ρολόι...

Πάμε μια στα γρήγορα γιατί με φωνάζει και το κρεββάτι μου... Συνδέουμε στην παράλληλη θύρα του comput-ορα και συγκεκριμένα στα D0, D1, D2 (ή και κάπου αλλού... άρε άσμα...) τις εισόδους του demultiplexer... καλά μέχρι εδώ, τίποτα δεν καπνίζει και δεν καίγεται... ανάλογα με τα bits στις εισόδους ABC γίνεται LOW μια μόνο έξοδος του DEMUX και οι άλλες είναι HIGH... επειδή δεν μας βολεύει αυτό τις περνάμε από ΝΟΤ και τις αντιστρέφουμε... άρα μια έξοδος κάθε φορά ανάλογα με την είσοδο γίνεται HIGH και οι άλλες LOW... Αυτό αμέσως φωνάζει θέλω διακόπτες τρανζίστορ, έτσι και εμείς του βάζουμε στις εξόδους τρανζίστορ τα οποία άγουν όταν η βάση τους είναι HIGH, ενώ είναι σε αποκοπή όταν είναι LOW...

Ο συλλέκτης των τρανζίστορ είναι συνδεμένος σε ρελέ και όταν το τρανζίστορ είναι σε κατάσταση αγωγιμότητας τότε κλείνει και το ρελέ... Τι είναι στην άκρη του ρελέ...;;;; πλάκα με κάνεις...;;; μπορούμε να συνδέσουμε οποιαδήποτε τροφοδοσία συσκευής αρκεί βέβαια το ρελέ να είναι για 220V...!!! Οπότε με το κατάλληλο προγραμματάκι πατάς το κουμπί...: "Ψήσε ένα ριμάδι καφέ...!!!!" και το pc στέλνει στην παράλληλη ένα byte του στυλ F6 (11110110)... To F (1111) πάει περίπατο και διακτινίζεται στο χωροχρόνο αφήνοντας πίσω μια κραυγή, καθώς παίζουμε μόνο με τρια πρώτα bits και μένει το 6 που είναι 0110 άρα το Υ6 γίνεται LOW και μετά την ΝΟΤ HIGH, ενώ τα άλλα γίνονται LOW επομένως το Q12 άγει, τα άλλα είναι σε αποκοπή και τελικά κλείνει το ρελέ S8, το οποίο είναι συνδεμένο στην επιστροφή του ρεύματος στο καλώδιο της καφετιέρας, άρα η καφετέρια ανοίγει, άρα φτιάχνει καφέ, άρα τον πίνουμε και άρα πάω για ύπνο...!!!

Κατάλαβε κανείς...?!?

kati psilo piasame alla an ta kanw egw ola afta emena na min me lene thoma....

Δημοσ.

Άλλαξα λίγο το σχεδιο πιο πάνω και του έβαλα φορτία στα ρελέ για AC 220V/60Hz, δηλαδή του δικτύου... Παρακάτω ακολοθούν οι έξοδοι στα ρελέ σε σχέση με τα bits της παράλληλης θύρας... επομένως όπως φαίνεται από το ημίτονο πρώτα το δίνει στην Y0, μετά το κόβει και το δίνει στην Υ1 κ.ο.κ... έχει και χρωματάκια, για να φαίνεται με το σχέδιο ποιες είναι οι έξοδοι...

pc_control_board_stim.jpg

Δημοσ.

Παιδιά, και η κατασκευή είναι απλούστατη έως "γελοιωδέστατη"! Μπορεί να γίνει σε ένα απλό stripboard, και μάλιστα με ένα απλό καλωδιάκι να πηγαίνει απομακρυσμένα στο ρελλέ.

Πάντως, για όποιον το φτιάξει, προσφέρομαι να κάνω ένα βασικό προγραμματάκι ελέγχου με κουμπάκι on-off και ένα υποτυπώδες timer για κάθε γραμμή, σε Visual C++, κι αν είστε και καλά παιδιά, θα το αφήσω open-source (viva el GPL)! :P

Υ.Γ. Βασικά, το 220AC είναι Vrms. Peak κάνει περίπου στα 315Volts. Η συχνότητα είναι 50Hz, όχι 60! Και μιλάμε για 8 bits, όχι bytes! :wink:

Δημοσ.

Τώρα, όμως, που το ξανασκέφτομαι, το κύκλωμα είναι περιοριστικό! Κι αυτό διότι επιτρέπει κάθε φορά να να είναι "on" μόνο μία εκ των οκτώ διαθέσιμων εξόδων, και μάλιστα υποχρεωτικά μία είναι οπωσδήποτε "on"!

Δε μου πολυ-αρέσει, αυτό!

Σαν γρήγορη λύση που σκέφτηκα τώρα, θα πρότεινα την προσθήκη ενός flip-flop μετά την κάθε έξοδο του demux, ωστέ να ανοιγοκλείνει το κάθε ρελλέ, πχ σε κάθε negative edge, με το κατάλληλο προγραμματάκι! Έτσι γλυτώνουμε και τις NOTs! Αν προστεθεί και ένα ακόμα pin από τα control της παράλληλης και ελέγχει το chip select του demux, είμαστε ωραίοι!

Δημοσ.

spock... τώρα μάλιστα μιλάμε... την είχα δει από την αρχή την μ@λακία που έκανα αλλά το άφησα έτσι περισσότερο ίσως από περιέργεια να δω καμιά αντίδραση... ωραίος που το δες.... 8)

Λοιπόν όντως χρειάζεται latches και μάλιστα D-Latches, αλλά αν είναι να χρησιμοποιήσεις τέτοια έχω το εναλλακτικό κύκλωμα.... στο κερνάω...!!! :D

pc_control_board_me_D_Latches.jpg

Μετά τα ρελέ είναι απλά φορτία για την εξομοίωση και δεν χρησιμοποιούνται κανονικά... Τώρα χρησιμοποιούνται και τα 8 data της παράλληλης... συν της άλλης δεν χρειάζονται drivers transistors γιατί η έξοδος είναι ήδη απομονωμένη από τα D-Latches του ls373... 8)

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...