Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

καλησπερα Εχω 2 δικτυα με τις εξης συνθεσεις

Δικτυο Α
Yπαρχει ενα modem/router ασυρματο με συνδεση στο Internet (OTE)
Eνα switch 8 port
και 5 ΗΥ συνδεδεμενους στο δικτυο αυτο Α1,Α2,Α3,Α4,Α5

Δικτυο Β
Yπαρχει ενα modem/router ασυρματο με συνδεση στο Internet (OTE)
Eνα switch 5 port
και 4 ΗΥ συνδεδεμενους στο δικτυο αυτο Β1,Β2,Β3,Β4

Το ζητουμενο ειναι
1) Τα δυο δικτυα να δουλευουν στο internet ανεξαρτητα (το καθενα με το δικο του modem/router) κατι που γινεται ηδη τωρα
2) Nα μπορω να εχω κοινη χρηση αρχειων, αναμεσα στα δυο δικτυα και κοινη χρηση εκτυπωτων
3) Να μπορει να βλεπει ο καθε υπολογιστης οποιοδηποτε αλλον μεσα στα δυο δικτυα
ΔΕΝ ΘΕΛΩ VPN λογω του οτι παει μεσω internet κατι ΜΗ επιθυμητο
Ολη η δουλεια να γινει με καλωδιωση (Ethernet) kai οχι ασυρματα

EDIT: θα πρεπει και οι επισκεπτες και οι εργαζομενοι να μπορουν να συνδεθουν με τα κινητα / tablet στα ασυρματα δικτυα οποτε θα πρεπει να λειτουργει το DHCP τουλαχιστον σε ενα απο τα δυο δικτυα

Λογικα πιστευω οτι θα πρεπει να γινεται αυτο με τη συνδεση των δυο router και ρυθμιζοντας τις αρχικες τιμες των router (Gateway) aλλα δεν το εχω ξανακανει και δεν ξερω το πως.

Εχω σκεφτει να βαλω στο Router A την 192,168,0,1 και στο Router B την 192,168,1,1 για να διαχωριζονται τα 2 δικτυα Αλλα μετα απο εκει και περα τι πρεπει να ρυθμισω?
Καποια ιδεα για την ενοποιηση των δυο δικτυων ?

Επεξ/σία από mpampis2013
Δημοσ.

Όλα αυτά είναι στον ίδιο φυσικό χώρο; Μπορείς να βάλεις καρφωτές ip στους σταθερο

Έτσι όπως είσαι τώρα απλά συνδέεις τα δύο switch μεταξύ τους με ένα καλώδιο.

Στα router βαζεις 192.168.1.1 και 192.168.1.2 και κλείνεις το dhcp και στα δύο.

Βάζεις στατικές σε όλους μετα αντίστοιχα gateway.

Έτσι έχεις ένα δίκτυο 192.168.χ με δυο gateway .1 και .2.

Όλοι οι υπολογιστές βλέπονται μεταξύ τους και ορίζεις εσύ από που βγαίνει ο καθένας.

Δημοσ.

Ναι ειναι στον ιδιο χωρο. Τα χωριζει ενας τοιχος αλλα εχω καλωδιωση ετοιμη απο τον εναν χωρο στον αλλον

Το DHCP δεν γινεται να το κλεισω γιατι δεν θα εχουν internet στα κινητα οι επισκεπτες και οι εργαζομενοι κατι που ξεχασα να αναφερω

Αλλα με το switch εχω την εντυπωση οτι μαλλον δεν πρεπει να γινεται Εαν δεν κανω λαθος με το switch δεν κανουμε επεκταση ενος δικτυου? Γινεται να ενωσουμε και δυο διαφορετικα δικτυα?

Εαν βαλω μορφη διευθυνσης 192,168,1,χ οπου χ =1 και 2 δεν θα μπερδευονται τα δυο δικτυα? Ετσι το λειτουργω τωρα με αυτη τη μορφη αλλα εχω ενα router και μια συνδεση internet για ολα

Στη νεα μορφη θελω να βαλω 2 ξεχωριστες συνδεσεις internet μια για το καθε δικτυο

Ο καθε χωρος να εχει το δικο του internet αλλα να μπορει να υπαρχει και κοινη χρηση ΗΥ και εκτυπωτων

Στο internet σε ενα forum βρηκα μια λυση που προτεινει τα εξης (copy-paste)

How about doing it in layer 2? No fancy router software required.

• Have both networks be the same IP scope
  • Have each apartment's gateway use a different address in that scope
  • Have the DHCP servers allocate different host addresses within that scope
  • Use your dual-NIC machines as bridges (or see update below)

So you set Gateway A to 192.168.0.1, Gateway B to 192.168.0.128 (but each still using .255 netmasks). PC A1, A2, ... get

• address 192.168.0.2, .3, ...
  • LAN netmask 192.168.0.255
  • default route 192.168.0.1
  • DNS servers for modem A

PC B1, B2, ... get

• address 192.168.0.129, .130 etc.
  • LAN netmask 192.168.0.255
  • default route 192.1.0.128
  • DNS servers for modem B

Then PC A1 has all the settings to use modem A for internet access, but sees PC B1 on it's local network. It doesn't know that B1 has a different default gateway and DNS servers and it doesn't care.

The bit I'm not 100% sure about is using DHCP like this. I think that if you list each apartment's PCs' MAC addresses in each DHCP server then each PC will be happy to be served by the local gateway and won't worry that it is rejected by the other apartment's DHCP server. But if you can't, it's not hard to configure all the PCs' IP addresses manually.

Update: Actually there's no need for dual-NIC PCs and software bridges, just join one switch in each network together. Run your long cable from a spare LAN port on Gateway A to a spare LAN port on Gateway B. If your $50 gateways don't auto-sense crossover, use a crossover cable.

Εδω εννοει να συνδεσω με ενα καλωδιο το router A με το Router B? η δεν το καταλαβα καλα?

Δημοσ.

Ας το πάρουμε από την αρχή.

εις δυο χώρους ( Α και Β ) χωρισμένους με ένα τοίχο. Και έχεις έτοιμη και τη καλωδίωση μεταξύ τους.Επίσης ο κάθε χώρος έχει τη δική του καλωδίωση έτοιμη και θα βάλεις και από μια γραμμή internet στο καθένα.

Αυτό που έγραψες παραπάνω δεν είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που είπα. Το πρόβλημα είναι ότι με 2 dhcp server ( το dhcp στα modem ) ενεργούς, όταν κάποια συσκευή ζητάει ip τότε θα του απαντάνε και οι δυο server και θα μπλοκάρει η συσκευή, για να μην πω ότι θα μπλοκάρει όλο το δίκτυο.

Όσο για την ερώτηση σου σχετικά με τα switch, μπορείς να έχει ένα switch με 200 πόρτες ( λέμε τώρα ) και πάνω σε αυτό να υπάρχουν 50 δίκτυα όπως το λες εσύ. Άλλο το hardware και άλλο οι ρυθμίσεις.

Αν βάλεις ip 192,168,1,χ με χ = 1, 2 στα δύο router πρακτικά θα έχεις ένα δίκτυο 192,168,1,χ με δυο gateway χ = 1, 2. Και έτσι θα βλέπουν πιο εύκολα όλοι όλους! Αν είχες δύο δίκτυα, 192,168,1,χ και 192,168,2,χ τότε θα έπρεπε να ενώσεις τα router μεταξύ τους με καλώδιο και να τα ρυθμίσεις να βλέπει το ένα το δίκτυο του άλλου. Ανάλογα με τα router που έχεις, στο μενού τους πρέπει να υπάρχει μια επιλογή για static routing αν δε κάνω λάθος.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να υλοποιηθέι αλλά πρώτα απάντησε μου στα παρακάτω.

1) Οι επισκέπτες και οι εργαζόμενοι που θέλουν wifi, πώς θα συνδέονται; Πόσα wifi θα έχεις; Ένα για το κάθε χώρο ( wifiA και wifiB ) ή ένα συνολικά;

2) Στους σταθερούς, στους εκτυπωτές και ότι είναι μονιμα συνδεδεμένο πάνω στο δίκτυο θα βάλεις καρφωτές ip ή θες να παίρνουν αυτόματα; Ιδανικά οι εκτυπωτές πρέπει να έχουν καρφωτή όπως και οι η/υ που θα έχουν τα κοινόχρητα αρχεία.

Μια λύση είναι η εξής:

Συνδέεις τα switch μεταξύ τους με ένα καλώδιο.

Χρησιμοποιείς ένα δίκτυο της μορφής 192,168,1,χ.

Στα modem/router βάζεις 192,168,1,1 για τον Α χώρο και 192,168,1,2 για τον Β χώρο

Βάζεις καρφωτές σε όλα τα σταθερά μηχανήματα, η/υ, εκτυπωτές, δικτυακούς δίσκους κτλ κτλ με το αντίστοιχο gateway που θες με τις ip να ξεκινάνε από χ =10.

Ανοίγεις wifiA και wifiB αντίστοιχα σε κάθε modem/router με τον αντίστοιχο κωδικό.

Αν τα modem/router σου επιτρέπουν να ορίσεις σε ποιές πόρτες του modem/router θα δίνει dhcp ( το zte της wind το κάνει ) τότε το απενεργοποιείς στις lan και το αφήνεις ανοικτό μόνο στο wifi.

Τα ρυθμίζεις να δίνουν αυτόματα ip από το χ = 100. Έτσι έχεις 90 ip για να δώσεις καρφωτές σε κάθε χώρο, από χ=10 εως 99. Από το 100 και πάνω θα πηγαίνουν αυτόματα στις wifi συσκευές.

Έτσι όποιος συνδέεται με ethernet καλώδιο πρέπει να έχει καρφωτή ip και όποιος συνδέεται με wifi θα παίρνει τις ρυθμίσεις από το wifi που συνδέθηκε ( wifiA ή wifiB ).

Αν τα modem/router δεν υποστηρίζουν το παραπάνω με το dhcp, επειδή δεν επιτρέπεται να έχεις δυο dhcp server ταυτόχρονα στο ίδιο δίκτυο ή:

1) θα το ενεργοποιήσεις μόνο στο ένα modem/router, θα έχεις ένα wifi και για τους δύο χώρους. Οπότε όποιος παίρνει δυναμική ip θα βγαίνει από αυτή τη γραμμή ( ανεξάρτητα σε ποιό χώρο βρίσκεται ).

ή 2) Ρυμίζεις διαφορετικά δίκτυα σε κάθε modem/router, 192.168.1.x και 192.168.2.x.

Στήνεις κάθε χώρο σαν να ήταν ανεξάρτητος από τον άλλο.

Συνδέεις τα δύο modem/router μεταξύ τους με ένα καλώδιο και κάνεις τις απαραίτητες ρυθμίσεις για το routing.

Έτσι όταν θα είσαι στο χώρο Α με 192,168,1,χ και ψάχνεις τον εκτυπωτή/ κοινόχρηστο φάκελο/ κτλ κτλ στο χώρο Β με ip 192,168,2,χ το modem/routerΑ θα ξέρει να στείλει την εντολή στο modem/routerΒ.

Βεβαια οι ρυθμίσεις αυτές εξαρτώνται από το modem/router. Δε ξέρω αν τα φτηνά των παρόχων τις έχουν. Και δε ξέρω πώς να τις κάνεις.

Απάντα στις δυο ερωτήσεις πιο πάνω και θα βρούμε την άκρη σιγά σιγά.

Δημοσ.

Κατ αρχας σε ευχαριστω πολυ για την απαντηση Ηταν αρκετα διαφωτιστικη Παμε τωρα

1) Οι επισκέπτες και οι εργαζόμενοι που θέλουν wifi, πώς θα συνδέονται; Πόσα wifi θα έχεις; Ένα για το κάθε χώρο ( wifiA και wifiB ) ή ένα συνολικά;

Το ιδανικο θα ητανε να μπορουσα να εχω 2 WiFi.

2) Στους σταθερούς, στους εκτυπωτές και ότι είναι μονιμα συνδεδεμένο πάνω στο δίκτυο θα βάλεις καρφωτές ip ή θες να παίρνουν αυτόματα; Ιδανικά οι εκτυπωτές πρέπει να έχουν καρφωτή όπως και οι η/υ που θα έχουν τα κοινόχρητα αρχεία.

Δεν εχω προβλημα να βαλω καρφωτες ip γιατι ετσι κι αλλιως οι ΗΥ και οι εκτυπωτες που ειναι στο χωρο ειναι συγκεκριμενοι

Αρα εκει δεν υπαρχει προβλημα

Και οι δυο λυσεις που προτεινεις ειναι εφικτες και ενδιαφερουσες Μηπως μπορεις να μου πεις στη λυση 2

"ή 2) Ρυμίζεις διαφορετικά δίκτυα σε κάθε modem/router, 192.168.1.x και 192.168.2.x."

πως μπορω να ρυθμισω το routing?

Aυτο ειναι που δεν ξερω, γιατι δεν το εχω ξανακανει, και θα ειχε ενδιαφερων απο τεχνικης πλευρας παντα, ανεξαρτητα ποια λυση θα ακολουθησω

και παλι σε ευχαριστω για το χρονο σου

(Modem/Router ειναι και τα δυο της TP-Link to W-8960N, και εχω  εφεδρικο και ενα ZTE H108 )

Δημοσ.

Η λυση του αποσπορη δουλευει και με τα 2 dhcp open, αν βεβαια τα ορισεις σε διαφορετικο range. Κατι αλλο που θα μπορουσες να δοκιμασεις αν θες να κρατησεις τα 2 δικτυα ξεχωριστα ειναι να βαλεις στα μηχανηματα subnet= 255.255.0.0 και θα εχεις κοινο δικτυο παλι.

Δημοσ.

Λοιπον ακου την δικη μου λυση...

Ονομαζουμε Router_ote1, Router_ote2,Com_Router,Switch_ote1,Switch_ote2

Router_ote1(IP 192.168.0.1)-->Com_Router (IP 192.168.10.1)-->Switch_ote1

Router_ote2(IP 192.168.1.1)-->Com_Router-->Switch_ote2

Μονο ο Com_Router θα εχει wifi & dhcp

Στα pc IP 192.168.10.xxx

gateway 192.168.10.1

255.255.255.0

Ή αυτοματη

Μετα στον Com_Router "καρφωνεις" routes δε ξερω τι μοντελο εχεις αλλα η γενικη ιδεα ειναι οτι το εσωτερικο σου δικτυο 192.168.10.xxx θα το διαχειριζεται ο Com_Router και οτι αλλο request θα το στελνει 192.168.1.1 ή 192.168.0.1 οριζοντας και ετσι ενα εικονικο balance του δικτυου

Οπως χω ξανα πει δεν ειμαι και πολυ καλος δασκαλος οποτε πες εαν δε καταλαβες κατι

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...