Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γεια σας! Είχα δημιουργήσει ένα thread στο οποίο ζητούσα τη βοήθεια σας για να μετατρέψω έναν εσ. hdd σε εξ. hdd. Αφού με βοηθήσατε λοιπόν να επιλέξω, θέλω να κάνω άλλη μία ερώτηση επι του θέματος. Ο παλιός μου σκληρός, που τον είχα στο παλιό pc, άρχισε να βγάζει bad sectors. Όταν το είχα εξετάσει με το hdd sentinel μου είχε βγάλει γύρω στα 46 bad sectors. Γίνεται να τα διορθώσω για να έχει καλύτερη υγεία και να τον χρησιμοποιήσω με περισσότερη ασφάλεια;; Αν ναι, πώς; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Δημοσ.

Νομιζω μπορεις να τρεξεις το bootable εργαλειο της WD ή Seagate αναλογα τι δισκο εχεις για να τους απομονωσεις...

 

46bad sectors ειναι παρα πολλα δεν έχει νοημα να το κανει αυτο!

Δημοσ.

λογικα για να φαινονται bad sectors ηδη πρεπει να εχουν τελειωσει τα Reallocated.αυτο μπορει να το δει ευκολα αν δει το smart του δισκου με καποιο προγραμμα ή με τα diagnostics της μαμας εταιρειας.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

 Όταν το είχα εξετάσει με το hdd sentinel μου είχε βγάλει γύρω στα 46 bad sectors. Γίνεται να τα διορθώσω για να έχει καλύτερη υγεία και να τον χρησιμοποιήσω με περισσότερη ασφάλεια;; Αν ναι, πώς; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

 

Κατ' αρχάς ο κάθε bs ναι μεν αντιστοιχεί σε ελάχιστο μέρος της χωρητικότητας, αλλά σημασία δεν έχει τόσο η ποσότητά τους όσο η "ποιότητα" της ζημιάς που αντιστοιχεί στην εμφάνισή τους (ενδεικτικό επίσης της ζημιάς είναι η συχνότητα εμφάνισης των νέων bs). Από την άλλη βέβαια, μια ντουζίνα bs (σε βάθος χρόνου) δεν λέει όσα λένε κάποιες εκατοντάδες (ή και χιλιάδες) που βγαίνουν σε σχετικά σύντομο διάστημα.

 

Γενικά τίποτε δεν μπορεί να είναι σίγουρο ούτε για την τρέχουσα κατάσταση ενός δίσκου, αναφορικά με τον αριθμό bs, ούτε για το (σύντομο ή μακρυνότερο) μέλλον του. Όταν αρχίζουν να εμφανίζονται, είναι η πρώτη ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά με τον δίσκο (και είναι μια πρώτης τάξεως ένδειξη για να οργανωθεί ο χρήστης, παίρνοντας τα μέτρα του = κάνοντας αντίγραφα των αρχείων που με τίποτα δεν θέλει να χάσει). Προφανώς αλλάζουν κάπως τα πράγματα, όταν ο δίσκος είναι κατά βάση για να φιλοξενεί λειτουργικό (και όχι για αποθήκευση σημαντικών αρχείων) : δεν υπάρχει πολύς λόγος για "άγχος" και το θέμα είναι να κρατήσει απλώς όσο είναι να κρατήσει ο δίσκος.

 

Συνεπώς, το "μεγαλύτερη ασφάλεια", είναι σχετικό. Κι αν μιλάμε για δίσκο που έχει μόνο λειτουργικό (και προφανώς πράγματα που "δεν θα μας λείψουν"), δεν έχει καν νόημα. Αν πάλι θέλουμε να έχει και τον ρόλο μόνιμου αποθηκευτικού μέσου για σημαντικά πράγματα, τότε η ΜΟΝΗ "λύση" είναι η άμεση και διαρκής διατήρηση αντιγράφων σε δεύτερο μέσο.

Δυστυχώς ακόμη και στο 2015 ο περισσότερος κόσμος δεν έχει ακόμη συνειδητοποιήσει ότι αρχεία σε ΕΝΑΝ μόνο δίσκο = σε..."κανέναν". Και γκρινιάζει, τρελλαίνεται, τραβάει μαλλιά/βυζιά κλπ όταν τυχόν κάποια στιγμή θα χαλάσει ο δίσκος - και δη σε χρόνο που ο ίδιος δεν θεωρεί "λογικό" : "...μα τον έχω μόνο έναν μήνα!" / "...μερικούς μήνες!" / "δύο (ή τρία ξερωγώ) χρόνια!".

Το δε χειρότερο είναι ότι πολλοί αντί να λάβουν το σωστό μήνυμα, την πέφτουν στη...θρησκοληψία :

"ΜΑΚΡΥΑ από WD!...είχα έναν τέτοιον και χάλασε - ενώ 2 άλλους, Seagate, που έχω 10 χρόνια τώρα είναι τζιτζιά!"

"...Seagate; SeaGAY δεν λες καλύτερα; Ούτε να του ξανακούσω! Hitachi και πάλι Hitachi"

"WD φίλε για να βρεις την υγειά σου - εμένα ένας Samsung που είχα, χάλασε στα καλά καθούμενα κι έχασα φωτογραφίες και βίντεο μιας ζωής από τα παιδιά, τη γυναίκα μου, τους φίλους μου, τα νειάτα μου. 500GB χαμένα για πάντα!"

"...αλλά ρε συ, εγώ που είχα Samsung είμαι πολύ ευχαριστημένος. Δύο χρόνια τώρα και όλα καλά. Kάτι Toshiba με σκίσανε εμένα..."

"Παιδιά, Fujitsu και ξερό ψωμί! 5 τέτοιους που έχω 5 χρόνια τώρα, δεν έχουν βγάλει ούτε έναν bad sector!"

....κτλκτλκτλ. 

Όσον αφορά τ' αρχεία λοιπόν, η ΜΟΝΗ ασφάλεια είναι η ΕΓΚΑΙΡΗ(=άμεση) και ΔΙΑΡΚΗΣ διατήρηση (νέων) αντιγράφων.

Προφανώς και δεν σημαίνει αυτό ότι ο ΚΑΘΕ δίσκος θα κλατάρει σε βδομάδες, μήνες, ή και λίγα (2-3) χρόνια. Υπάρχουν δίσκοι που κρατάνε (ήδη) δεκαετία (και βάλε). Άλλους τόσους από δαύτους όμως τους έφαγε η μαρμάγκα νωρίς. Όποιος λοιπόν θέλει να "στοιχηματίσει" με το...πόσο θα κρατήσει ένας δίσκος, είναι ελεύθερος να το κάνει. Μετά τουλάχιστον ας μην κλαίγεται για χαμένα αρχεία...

 

...όσον αφορά την "επιιόρθωση" bs : Το θέμα δεν είναι το "σύμπτωμα" - το θέμα είναι η "ασθένεια". Τουτέστιν, τί ακριβώς ζόρι τραβάει ένας δίσκος και εμφανίζονται bs. Πράγμα που όπως είπα και πριν, στην ουσία δεν μπορούμε να το ξέρουμε με σιγουριά. Μόνο ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ μπορούμε να βγάλουμε κάποια "συμπεράσματα" και να πούμε "α, αυτός είναι για φούντο" ή "μπα...κρατάει ακόμα".

Άσε που, ένας δίσκος έχει ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ τρόπους να πάθει ζημιές, οπότε ακόμα και αυτό το "ενδεικτικά", στην ουσία ζαριά είναι (...πες πχ πως σου λέμε "είναι λίγοι οι bs, δεν έχεις να φοβάσαι",,,,,,,και σε λίγο καιρό χαλάει η πλακέτα του = "άσχετο"...)

Επίσης, στην ουσία "δεν επιδιορθώνονται" οι bs. Είναι πες σαν μούχλα σε τυρί = το μόνο που μπορείς να κάνεις, είναι να αφαιρέσεις τα μουχλιασμένα τμήματα (...και να "βασιστείς" να φας το υπόλοιπο...). ΚΑΤΙ που παίζει, είναι πρόγραμμα όπως το HD Regenerator (shareware, ή μάλλον, PAYware - εκτός κι αν κανείς έχει τον τρόπο του για να έχει πρόσβαση σε crackware...). Το οποίο, στην ΚΑΛΥΤΕΡΗ, θα "αποχαρακτηρίσει" ως bad κάποιους από τους εν λόγω sectors, "δίνοντάς τους άλλη μια ευκαιρία" (...κάτι όπως παλιά με τις μετρήσεις του νέφους, που για να το περάσουν ως "ανεκτό",,,,ανέβαζαν τα όρια επιφυλακής. ΟK, δεν είναι το ίδιο, καθώς κάποιοι από τους sectors παίζει όντως "κακώς να χαρακτηρίστηκαν...μουχλιασμένοι". Αυτό όταν δεν έχουν ακόμη αντικατασταθεί από την καβάτζα με sectors που έχει διαθέσιμη ο κάθε δίσκος - η οποία βέβαια ούτε είναι για χόρταση, ούτε και σώνει όταν η "ασθένεια" είναι σοβαρή : υπάρχει για δύο λόγους : για να προλάβει ίσως να μη χάσει αρχεία ο χρήστης -όταν αντικαθίσταται ένας bs με έναν από την καβάτζα, ΑΝ είναι αναγνώσιμα τα δεδομένα που διατηρεί, αυτά μεταφέρονται στον καβατζάτο- και για να είναι ταυτόχρονα ένα "καμπανάκι" για τον χρήστη και ένα μέτρο που χρησιμοποιεί η κατασκευάστρια προκειμένου να αποδεχτεί το αίτημα του χρήστη για αλλαγή του προϊόντος, καθώς όταν περνά ένα δεδομένο από αυτήν όριο, χαρακτηρίζεται ως αντικαταστάσιμος (ενίοτε σε συνδυασμό με άλλες ενδείξεις προβλημάτων που παρέχει η τεχνολογία S.M.A.R.T. που είναι ενσωματωμένη σε κάθε δίσκο). Η σούμα λέει, ότι ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ, το HDDR είναι πρόγραμμα για "έμμεση ανάκτηση αρχείων", και ΟΧΙ για "ουσιαστική επιδιόρθωση".

Μια άλλη "παρεμφερής" λειτουργία κάποιων προγραμμάτων, όπως το "filling with zeros" ή το "reinitialization" (επιλογή του surface test του HD Sentinel), είναι που μπορεί ("ίσως") σε έναν τάδε βαθμό να "ξεκαθαρίσει" την κατάσταση του δίσκου, καθώς υπό μία έννοια τον στρεσσάρει με εγγραφές (που αντιστοιχούν στο να πατήσει κανείς το rec σε κασσετόφωνο χωρίς να έχει συνδεδεμένο μικρόφωνο) και στο τέλος αυτής, ό,τι bs υπήρχαν/ήτανε να βγουν-έχουν βγει/αντικατασταθεί κτλ και πλέον έχει μια ιδέα ο χρήστης για την κατάσταση. ΔΕΝ είναι ούτε αυτή πανάκεια βέβαια (και προφανώς το όποιο "καλό" κάνει αφορά μόνο τον δίσκο ως hardware, αφού τα περιεχόμενα αρχεία διαγράφονται αμετάκλητα και δια παντός), καθώς όπως είπαμε έχει σημασία και η "ασθένεια" απ' την οποία...υποφέρει ο δίσκος : ΑΝ "κάτι" έκατσε και βγήκαν bs (ακόμη και εκατοντάδες ξερωγώ), αλλά ΔΕΝ συνεχίζεται η εμφάνισή τους μετά το reinitialization (καλό είναι ένα καπάκι τέτοιο τεστ, μετά το πρώτο, και σύγκριση των αποτελεσμάτων των δύο graphic interface = τα "blocks" που δείχνει το πρόγραμμα ότι υπάρχουν και αντιστοιχούν στην χωρητικότητα της επιφάνειας του δίσκου, πράσινα για OK, κόκκινα για bs), τότε είναι μια...κάπως (χμ) ενθαρρυντική ένδειξη για το ότι μπορεί κανείς να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τον δίσκο, ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ ΟΜΩΣ. Τέτοιοι δίσκοι, είναι για χρήση πχ δευτερότριτων αντιγράφων, για "πειραματισμούς", για διατήρηση λειτουργικών που και να χαθούνε δεν μας νοιάζει, κλπ. Κάτι σαν...γιωτάδες στον στρατό. Πχ πες πως κάποια στιγμή χρειάζεσαι κάπου να δοκιμάσεις ένα δίσκο ή ένα λειτουργικό, και προκειμένου να πάρεις άλλον, έχεις αυτόν...

Κι όσο αντέξει φυσικά (κι αν δεν είναι συνεχώς συνδεδεμένος, παίζει και ν' αντέξει αρκετά).

Το ΜΟΝΟ βέβαιο με χρήση τέτοιων προγραμμάτων, ως συμπέρασμα, είναι όταν τυχόν δεν μπορεί να ολοκληρωθεί (και δη όταν δείχνει Ι/Ο error), πράγμα που σου λέει "οκ, ο δίσκος είναι παντελώς πάπαλα - δεν έχει νόημα ούτε το ρίσκο να συνεχίσω να τον χρησιμοποιώ".

(...on a sidenote, μπορεί ένας δίσκος -που κάποιος τον έχει "ανάγκη", κι ας είναι με bs και προβλήματα και,και,και- να συνεχίζει να είναι "λειτουργικός" μέχρι να του γίνει τέτοιο τεστ - αλλά ΜΕΤΑ από αυτό, να μην μπορεί ούτε file system να του δημιουργηθεί. Καθώς είτε το " filling with zeros" είτε το "reinitialization", διαγράφουν ακόμη και αυτό και χρειάζεται εκ νέου φορμάρισμα = δημιουργία συστήματος αρχείων, κι αν υπάρχουν ζημιές στο σημείο που θα πάει να δημιουργηθεί το νέο file system, ενδέχεται να μην μπορέσει καν να ολοκληρωθεί. Οπότε, υπ' όψιν στη χρήση του.)

 

...προφανώς βέβαια είναι ακριβούτσικο σπορ οι δίσκοι, και δη όταν πάει να παίξει κανείς την...χιώτικη παραλλαγή = να τους αγοράζει δυο-δυο...(για να κρατάει από την πρώτη στιγμή αντίγραφα). Κατ' ελάχιστον την σήμερον ημέρα, σημαίνει πως πρέπει να σκάσει γύρω στο 50άριX2, ως "μέσος χρήστης". Μην πω δηλαδή 100Χ2. Είναι όμως ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ όταν πρόκειται να διατηρήσει σημαντικά αρχεία μέσα. Κι από εκεί και πέρα, είναι θέμα πορτοφολιού του καθενός. Τουλάχιστον όμως ας έχει ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙ τί ΠΡΕΠΕΙ να κάνει, κι αν δεν μπορεί αλλιώς, τότε μόνο ας το "ρισκάρει".

Επεξ/σία από washcloud
  • Like 9
Δημοσ.

Ακρως αναλυτική ή απάντηση του washcloud. Θα προσθέσω μόνο ένα δυό πράγματα για το  hdd regenarator.  Δεν γνωρίζω πώς ακριβώς λειτουργεί  πάντως εμένα σε 2-3 περιπτώσεις μου έχει επιτρέψει να διαβάσω έστω και προσωρινά  επιδιορθωμένους bad sectors  και ν   προλαβω να αντιγράψω κάποια αρχεία που αλλιώς ήταν χαμένα γιατι χτύπαγε ο δίσκος... Μαλλιστα μία φορά με έσωσε σε rebuild raid5/7hdd (και για συμβουλη ΠΟΤΕ RAID5 ΣΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 6 ΔΙΣΚΟΥΣ....) όταν στο  rebuild  του failed drive....  έβγαλε  bs  και ένας άλλος από τους 6 υπάρχοντες με αποτέλεσμα να χτυπήσει  ώς damaged  το raid...

 Συνεπως  δοκιμαζεις  με hdd reganarator... σωζεις ότι μπορείς και μετά μονο  καμμια ταινια μέσα ή αδιάφορα αρχεια....

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...