Προς το περιεχόμενο

overclocking εν έτει 2015

koolisk6

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Σοβαρα συζηταμε γιατι καποιος να θελει με μικρο εως μηδενικο ρισκο να ανεβαζει τις επιδοσεις του επεξεργαστη του 30-50% ???

Να με ρωτησεις αν αξιζει να αγορασεις ψυχτρα και τροφοδοτικο για αυτο να το συζητησουμε ....αλλα κυριως καποιος που γουσταρει το πισι του θα τα ειχε αγορασει ηδη αυτα.

OC on first boot που λεει και ενα αλλο site 

Με χαλασε δηλαδη που αγορασα τον 2600Κ το 2011 και ειναι ακομη και τωρα γρηγοροτερος με το OC του απο οποιονδηποτε καινουργιο  i7-4πυρηνο και ι5 κυκλοφορει τωρα 4 χρονια μετα.... 

• Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 38
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Η οπτικη μου ειναι με ποσο vcore νιωθεις ανετα. Εγω με το αρχικο vcore που ζητουσε στο turbo ειμαι ανετα στα 4.2(1.066) και απονθερμοκρασιες σε export κατω απο τους 60. Οποτε γιατι οχι?

Εξαρτάται παντα απο τι θελεις να κανεις και τι chip εχεις.

Διαβάζω σε όλα τα posts που αφορούν νέα συστήματα,

πάντα την κλισέ ερώτηση για να προταθεί κάτι:

"overclock θα κάνεις?"

Και αναρωτιέμαι εν έτει 2015, με τη δύναμη των επεξεργαστών πλέον, είναι αναγκαίο αυτό το πράγμα?

Δηλαδή πέρα από το να θέλει να πειραματιστεί κάποιος ή αν κυνηγάει κάποιο έπαθλο σε τουρνουά ή ρεκόρ,υπάρχει λόγος να κάνει κάποιος overclock στο καινούριο μηχάνημα που θα στήσει και θα χρησιμοποιεί καθημερινα?

Θα ρισκάρει δλδ να κάψει το καινούριο σύστημα του για ενα άχρηστο στην ουσία υπερχρονισμό που δεν προσφέρει κάτι ουσιαστικό?

Να πω οτι ήμασταν σε εποχές celeron 300 που τον ανέβαζες 100-150 mhz και ήσουν +50% ναι άξιζε τότε, αλλά τώρα γιατί?

Και πως θα νιώθει κάποιος έχοντας δώσει 1000+ ευρώ για σύστημα και να το υπερχρονίσει και να ζει κάθε μέρα με το άγχος μήπως κάτι καεί - χώρια που μειώνεται και η διάρκεια ζωής των chip  σε overclocked καταστάσεις....

Κατά τη γνώμη μου , το σκεπτικό σου είναι λάθος εξ'αρχής γιατί βασίζεται στη λανθασμένη παραδοχή , ότι ο  επεξεργαστής θα καεί άν του κάνεις overclocking.

Είναι ένα σκεπτικό το οποίο λέγεται και γράφεται από πάρα πολλά άτομα (διαχρονικά) σε πάρα πολλά φόρουμ , ανα τον κόσμο.

Ενα σκεπτικό το οποίο ξεκίνησε πρίν 15+ χρόνια όταν ένα μειοψηφικό ποσοστό χρηστών άρχισε να ασχολείται με το overclocking.

και με μόνο τους εφόδιο την άγνοια , έκανε πράγματα που ξεπέρναγαν τα όρια.

ΝΑΙ.

Τότε υπήρχε ο κίνδυνος.

ΝΑΙ

Υπάρχει διαχρονικά στους επεξεργαστές της AMD (σε όλες τις γενιές)

ΝΑΙ

Υπάρχει ακόμη στους επεξεργαστές της Intel σε extreme καταστάσεις μόνο.

Δέν θέλω να σου αλλάξω άποψη με το ζόρι , ούτως ή άλλως φαίνεσαι άτομο με πολύ ώριμη σκέψη

και σίγουρα με αρκετό background αφού έχεις εικόνες από την εποχή των Pentium MMX :-D

Απλά έχουν αλλάξει τα πράγματα , ειδικά την τελευταία 5ετία.

Φαντάσου ότι οι ίδιοι οι κατασκευαστές μητρικών , δίνουν έτοιμα overclocking profiles στα bios τους.

Εχουν φτιάξει software να κάνει αυτόματο overclocking.

Εχουν εντάξει το overclocking στο marketing για να ανεβάσουν τις πωλήσεις τους.

Υπάρχουν πολλά σωστά πόστ σε αυτό το thread , που σου δίνουν την πραγματική εικόνα του σήμερα , σχετικά με το overclocking ... και μπορώ να πώ ότι χαίρομαι ιδιαίτερα να βλέπω τέτοια άτομα.

Το επόμενο μεγάλο κεφάλαιο που σχετίζεται με το overclocking και το ανέφερες και εσύ.

"Μειώνεται η ζωή του hardware από το overclocking"

Αλλο ένα κλισέ διαχρονικό.

Θα μπορούσα να γράψω σελίδες.

Αλλά θα αρκεστώ να γράψω τα εξής :

Για να μειωθεί η ωφέλιμη ζωή ενός π.χ. επεξεργαστή , που λειτουργεί διαρκώς υπό καθεστώς λογικού overclocking , θα έχουν μεσολαβήσει τουλάχιστον 2-3 γενιές νέων επεξεργαστών , που σημαίνει ότι η ίδια η εταιρία παραγωγής θα τον έχει απαξιώσει από μόνη της.

Αρα θα τον αλλάξεις πολύ πρίν έρθει το θεωρητικό τέλος του.

... και για να αποδείξω ότι δέν είμαι θεωρητικός τύπος.

Εχω ακόμη celeron 300A που λειτουργεί και σήμερα στα 450.

Υπάρχει ακόμη P4 1.8A που από την πρώτη μέρα στα χέρια μου έπαιξε στο +100% στα 3600 ... και ακόμη και σήμερα κόβει αποδείξεις σε σουβλατζίδικο στην Αθήνα.

Εχω ακόμη Intel core duo E1200 με 100% o/c , σε ένα από τα μηχανήματα του γραφείου μου.

Θα μπορούσα να σου γράψω και άλλα πολλά παραδείγματα.

Δέν έχει νόημα όμως.

Στο τέλος , τέλος , όλα βασίζονται στην ορθή χρήση.

Γιατί ακόμη και το overclocking έχει σαν παράμετρο του , την ορθή και σωστή χρήση του hardware.

Ο καθένας μας είναι ελεύθερος να κάνει τις επιλογές του.

Κάποιοι επιλέγουν να μείνουν εργοστασιακοί.

Κάποιοι επιλέγουν να εκμεταλευτούν το τζάμπα performance του o/c στην καθημερινότητα τους.

Αυτά

Φιλικά πάντα.

:)

• Like 4

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δεν ειπα οτι θα καει ο επεξεργαστης με το oc,εξαλλου ειναι το πιο δυσκολο πραγμα να καψει κανεις,

για κινδυνο σταθεροτητας συστηματος μιλησα,

συνηθως μητρικες τροφοδοτικα κ μνημες καιγονται απο overclocking.

Παντα υπαρχουν καποιοι που τους αρεσει να πειραματιζονται με overclock και δε τους κατακρινω γι αυτο,

επιλογη τους ειναι αλλωστε....

Eγω μιλησα για το συντριπτικο ποσοστο των καθημερινων απλων χρηστων,

ειμαι τεχνικος και οταν φτιαχνω ενα συστημα γνωμονας μου ειναι η σταθεροτητα και αξιοπιστια,

δε θα παρακινησω τον πελατη να κανει oc και μετα να μου πει μου καηκε ή βγαζει μπλε οθονες κολλαει κλπ......

Ομως ναι, αν καποιος εχει παλιο συστημα 5ετιας χωρις οικονομικη δυνατοτητα για καινουριο,

και θελει κατι παραπανω,θα του κανω oc για να ανεβει με ελαχιστο κοστος σε επιδοσεις,

αλλα θα του γνωστοποιησω και τους κινδυνους...

Εδω οι περισσοτεροι προτεινετε αβερτα oc σε καινουρια συστηματα μη γνωριζοντας τι ικανοτητες και γνωσεις εχει ο καθενας επι του αντικειμενου...

Ανοιξα το θεμα γιατι  βλεπω συνηθως οτι οι περισσοτεροι το εχετε σαν standard με το που φτιαξει καποιος καινουριο συστημα παμε oc...

απλα ειναι αθλημα για λιγους,αυτους που ασχολουνται,εχουν γνωσεις κ το κατεχουν,οχι τον καθενα.....

ποσο νοιαζει το 95% των χρηστων αν θα κανει 5-10 λεπτα γρηγοροτερα σε μετατροπη βιντεο που θα κανει μια  ωρα σε stock ή αν θα βγαλει 85 αντι 75 frames σε καποιο game που μονο απο τα benchmarks το καταλαβαινεις.....

τωρα αν δεν εχεις budget και παιρνεις πιο φτηνo cpu με σκοπο να ανεβεις με overclock ερχεται μια η αλλη γιατι θα τα σκασεις σε μητρικη-ψυξεις κ λοιπα ποιοτικα υλικα για να υποστηριξεις το overclock....

αλλιως το καις το συστημα ή οχι?

Και εν τελει εκει που θελω να καταληξω ειναι οτι οι περισσοτεροι θελουν ενα συστημα που να ικανοποιει τις αναγκες τους,γιατι να παιξουν με υπερχρονισμο αν ειναι οκ και σταθεροι?

Γνωμη μου ειναι να γινεται το overclock μετα απο καποια χρονια χρησης που θα εχει βγαλει τα λεφτα του το συστημα,γιατι αλλο να σου καει κατι (και αν καει) μετα απο π.χ. 5 χρονια κ αλλο καινουριο.....

Εξαιρουνται βεβαια οι σκληροπυρηνικοι που στηνουν εξ αρχης συστημα για overclock οι οποιο ξερουν τι κανουν,αλλα οπως ανεφερα παραπανω δεν ειναι η πλειοψηφεια των χρηστων αλλα ενα μικρο ποσοστο....

Οποτε, για οσους δεν εχουν καταλαβει ακομα, δεν απευθυνομαι σε εσας που κανετε overclock κ ξερετε τι κανετε,αλλα για τους καινουριους που ρωτανε για να στησουν pc...

Εσεις που κανετε oc χρονια, νομιζω δε χρειαζεται να ρωτησετε στο forum για το τι ν αγορασετε.....

και ναι μη μου πειτε οτι ολα τα χρονια που κανετε overclock πετυχαινε παντα ή δεν εχετε καψει κατι.....

ολοι απο καπου ξεκινησαμε,δε τα ξεραμε ολα απο την αρχη.....

Επεξ/σία από koolisk6

Δεν ειπα οτι θα καει ο επεξεργαστης με το oc,εξαλλου ειναι το πιο δυσκολο πραγμα να καψει κανεις,

για κινδυνο σταθεροτητας συστηματος μιλησα,

συνηθως μητρικες τροφοδοτικα κ μνημες καιγονται απο overclocking.

Παντα υπαρχουν καποιοι που τους αρεσει να πειραματιζονται με overclock και δε τους κατακρινω γι αυτο,

επιλογη τους ειναι αλλωστε....

Eγω μιλησα για το συντριπτικο ποσοστο των καθημερινων απλων χρηστων,

ειμαι τεχνικος και οταν φτιαχνω ενα συστημα γνωμονας μου ειναι η σταθεροτητα και αξιοπιστια,

δε θα παρακινησω τον πελατη να κανει oc και μετα να μου πει μου καηκε ή βγαζει μπλε οθονες κολλαει κλπ......

Ομως ναι, αν καποιος εχει παλιο συστημα 5ετιας χωρις οικονομικη δυνατοτητα για καινουριο,

και θελει κατι παραπανω,θα του κανω oc για να ανεβει με ελαχιστο κοστος σε επιδοσεις,

αλλα θα του γνωστοποιησω και τους κινδυνους...

Εδω οι περισσοτεροι προτεινετε αβερτα oc σε καινουρια συστηματα μη γνωριζοντας τι ικανοτητες και γνωσεις εχει ο καθενας επι του αντικειμενου...

Ανοιξα το θεμα γιατι βλεπω συνηθως οτι οι περισσοτεροι το εχετε σαν standard με το που φτιαξει καποιος καινουριο συστημα παμε oc...

απλα ειναι αθλημα για λιγους,αυτους που ασχολουνται,εχουν γνωσεις κ το κατεχουν,οχι τον καθενα.....

ποσο νοιαζει το 95% των χρηστων αν θα κανει 5-10 λεπτα γρηγοροτερα σε μετατροπη βιντεο που θα κανει μια ωρα σε stock ή αν θα βγαλει 85 αντι 75 frames σε καποιο game που μονο απο τα benchmarks το καταλαβαινεις.....

τωρα αν δεν εχεις budget και παιρνεις πιο φτηνo cpu με σκοπο να ανεβεις με overclock ερχεται μια η αλλη γιατι θα τα σκασεις σε μητρικη-ψυξεις κ λοιπα ποιοτικα υλικα για να υποστηριξεις το overclock....

αλλιως το καις το συστημα ή οχι?

Και εν τελει εκει που θελω να καταληξω ειναι οτι οι περισσοτεροι θελουν ενα συστημα που να ικανοποιει τις αναγκες τους,γιατι να παιξουν με υπερχρονισμο αν ειναι οκ και σταθεροι?

Γνωμη μου ειναι να γινεται το overclock μετα απο καποια χρονια χρησης που θα εχει βγαλει τα λεφτα του το συστημα,γιατι αλλο να σου καει κατι (και αν καει) μετα απο π.χ. 5 χρονια κ αλλο καινουριο.....

Εξαιρουνται βεβαια οι σκληροπυρηνικοι που στηνουν εξ αρχης συστημα για overclock οι οποιο ξερουν τι κανουν,αλλα οπως ανεφερα παραπανω δεν ειναι η πλειοψηφεια των χρηστων αλλα ενα μικρο ποσοστο....

Οποτε, για οσους δεν εχουν καταλαβει ακομα, δεν απευθυνομαι σε εσας που κανετε overclock κ ξερετε τι κανετε,αλλα για τους καινουριους που ρωτανε για να στησουν pc...

Εσεις που κανετε oc χρονια, νομιζω δε χρειαζεται να ρωτησετε στο forum για το τι ν αγορασετε.....

και ναι μη μου πειτε οτι ολα τα χρονια που κανετε overclock πετυχαινε παντα ή δεν εχετε καψει κατι.....

Τώρα αυτά τα λες σοβαρά ή απλά trolαρεις;

Θηλιά στο λαιμό δεν έβαλε κανείς σε κανένα.

Προσπαθεί να δικαιολογήσει γιατί δεν αγόρασε ξεκλείδωτο επεξεργαστή :P

Οκ, αν είναι έτσι να πω ότι συμφωνώ μαζί του. Απο το να λέει οτι ΟΛΟΙ έκαψαν κάτι και αυτός είναι τεχνικός μέγας και τρανός.

Θα μπορεί να κοιμηθεί και το βράδυ χωρίς να βλέπει εφιάλτες ;D

.........................

.........................

Ανοιξα το θεμα γιατι  βλεπω συνηθως οτι οι περισσοτεροι το εχετε σαν standard με το που φτιαξει καποιος καινουριο συστημα παμε oc...

......................................

Γνωμη μου ειναι να γινεται το overclock μετα απο καποια χρονια χρησης που θα εχει βγαλει τα λεφτα του το συστημα,γιατι αλλο να σου καει κατι (και αν καει) μετα απο π.χ. 5 χρονια κ αλλο καινουριο

...............................

................................

Δέν σου κάνω quote όλο το κείμενο , γιατί θα έπρεπε να γράψω σεντόνια ολόκληρα.

Δέχομαι ότι έχεις το δικαίωμα της γνώμης σου ... αλλά διαφωνώ στο σκεπτικό σου από την αρχή ώς το τέλος.

Επιλέκτικά θα σου απαντήσω ότι :

Ναί , έγραψες ότι όποιος κάνει o/c κινδυνεύει να κάψει το pc του ... και το άφησες να εννοηθεί και στη συνέχεια του αρχικού σου πόστ.

Nevermind , όμως.

....................

Ηταν , άθλημα για λίγους ... που έπρεπε να διαβάσουν , να ψαχτούν , να πειραματιστούν.

Τώρα , τη σήμερον εποχή που κλοκάρεις με το πάτημα ενός κουμπιού ?

Τώρα , τη σήμερον εποχή που κλοκάρεις με το σύστημα στο auto ?

Τώρα , τη σήμερον εποχή που κλοκάρεις μέσω του iPad και των smartphones  ?

..................

Νάτο , πάλι το κάψιμο στο πόστ σου , είδες ?

Σου βγαίνει αυθόρμητα.

Οχι και πάλι.

Οχι overclocking μετά από 5 χρόνια.

Την ευχαρίστηση στο μάξιμουμ την θέλεις όταν είσαι πάνω στην κάψα , όταν παίρνεις κάτι καινούργιο ... και όχι μετά από 5.

.... και αφού επιμένεις ότι κάτι πρέπει να καεί.

Εεεε τότε άς καεί όταν θα είμαστε εντός εγγύησης ... και όχι μετά

:-D

.....................

Ναί , όλοι από κάπου ξεκινήσαμε (σε πάρα πολλά πράγματα) όχι μόνο στο o/c.

Αλλά όλος αυτός ο νέος κόσμος , οι νέοι χρήστες , δέν πρέπει να μάθουν τουλάχιστον , τί είναι το o/c ?

Δέν πρέπει να μάθουν τι εστι overclocking ?

Αυτοί οι νέοι χρήστες , δέν πρέπει να μάθουν τί σημαίνει αυτό το ωραίο διαφημιστικό πάνω στη συσκευασία της μητρικής τους ?

Θεωρείς ότι πρέπει να μένουν στο σκοτάδι , χάριν της υποτιθέμενης σταθερότητας του συστήματος ?

Φιλικά και πάλι.

:)

• Like 1

Το μόνο σίγουρο είναι ότι είναι τεχνικός.

Μερικά δείγματα τεχνικής σοφίας

1ο βραβείο

-οι μνήμες συνήθως καίγονται από το oc.

2ο βραβείο

-το 95% των χρηστών βλέπει 75-85 frames (στη crt τους)

3ο βραβείο

-σε πελάτη με μηχάνημα 5ετίας προτείνει oc. 

• Like 2

Αυτόν τον φόβο ότι θα καεί κάτι ποτέ δεν τον κατάλαβα! Είχα ένα φιλαράκι που είχε δώσει ένα σκασμό λεφτά για να πάει το 1800 turbo αυτοκίνητό του από τα 180 σχεδόν στα 300 άλογα αλλά φοβόταν να του κλοκάρω το cpu για να μην καεί!!!

• Like 1

οτι να ναι μερικοι εδω μεσα....

γιατι παραφραζετε αυτα που λεω?

ειπα ποτε οτι ειμαι τεχνικος μεγας κ αλλες μπουρδες?

ειπα ποτε οτι δεν εχω καψει κατι?

μιλησα ποτε για οτι το 95% εχει crt οθονη?

στο pc το δικο σας μαγκες καντε οτι θελετε, βγαλτε του τα ματια,

αλλα οταν στηνετε υπευθυνα μηχανηματα για αλλους δεν ειναι για ταρζανιες....

αντε να εξηγησεις στο 13χρονο που θελει pc να παιζει λολ,

ή στη 45αρα νοικοκυρα που θελει να παιζει facebοok

να εχει το νου για ρευματα,vcore,vrm κ θερμοκρασιες....

απο εποχες 486 που ασχολουμαι με oc, ξερω οτι αμα στησεις υπευθυνα oc μηχανημα, δε θα παθει τιποτα και δε χρειαζεται να εχεις το νου σου ουτε στα ρευματα, ουτε στα vcore, vrm, και θερμοκρασιες.

τωρα αμα εισαι αρπακολατζης δε χρειαζεται καν να στησεις υπευθυνα μηχανηματα. Τους προτινεις ενα brand-name με καλη εγγυηση, οπως dell, lenovo, hp κλπ και τελειωνει η ιστορια χωρις αγχος και αγωνια. :P

αλλωστε ουτε ο 13χρονος που θελει να παιξει lοl ουτε η 45αρα νοικοκυρα χρειαζονται κατι περισσοτερο απο οτι μπρουν να προσφερουν αυτα τα μηχανηματα, χρειαζονται ομως κατι που προφανως δε μπορεις να προσφερεις εσυ, την εγγυηση της εταιριας :)

• Like 1

απο εποχες 486 που ασχολουμαι με oc, ξερω οτι αμα στησεις υπευθυνα oc μηχανημα, δε θα παθει τιποτα και δε χρειαζεται να εχεις το νου σου ουτε στα ρευματα, ουτε στα vcore, vrm, και θερμοκρασιες.

τωρα αμα εισαι αρπακολατζης δε χρειαζεται καν να στησεις υπευθυνα μηχανηματα. Τους προτινεις ενα brand-name με καλη εγγυηση, οπως dell, lenovo, hp κλπ και τελειωνει η ιστορια χωρις αγχος και αγωνια. :P

αλλωστε ουτε ο 13χρονος που θελει να παιξει lοl ουτε η 45αρα νοικοκυρα χρειαζονται κατι περισσοτερο απο οτι μπρουν να προσφερουν αυτα τα μηχανηματα, χρειαζονται ομως κατι που προφανως δε μπορεις να προσφερεις εσυ, την εγγυηση της εταιριας :)

σε πληροφορω φιλε οτι στα μηχανηματα που στηνω,η εγγυηση μου ειναι καλυτερη και απο της εταιριας και αμεση

κ το μονο που εχει χρειαστει ειναι κανα φορματ και οχι rma σε μητρικη ή οτιδηποτε αλλο....

σε πληροφορω φιλε οτι στα μηχανηματα που στηνω,η εγγυηση μου ειναι καλυτερη και απο της εταιριας και αμεση

κ το μονο που εχει χρειαστει ειναι κανα φορματ και οχι rma σε μητρικη ή οτιδηποτε αλλο....

rolf, σταματα το τρολαρισμα...

ποτε προλαβες και εγινες ειδικος να παρεχεις καλυτερη εγγυηση οταν ο ιδιος 6 μηνες πριν http://www.insomnia.gr/topic/538965-amd-a10-7800-%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CE%B6%CE%B5%CE%B9/δεν ειχες ιδεα τι να αγορασεις :P ουτε καν που υπερεχει μια apu απο εναν i3....

τελος παντων, καλα κανεις και δε κλοκαρεις ξενα μηχανηματα, με 6 μηνες εμπειρια ουτε εγω θα το εκανα.

• Like 3

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...