Προς το περιεχόμενο

overclocking εν έτει 2015

koolisk6

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Διαβάζω σε όλα τα posts που αφορούν νέα συστήματα,

πάντα την κλισέ ερώτηση για να προταθεί κάτι:

"overclock θα κάνεις?"

Και αναρωτιέμαι εν έτει 2015, με τη δύναμη των επεξεργαστών πλέον, είναι αναγκαίο αυτό το πράγμα?

Δηλαδή πέρα από το να θέλει να πειραματιστεί κάποιος ή αν κυνηγάει κάποιο έπαθλο σε τουρνουά ή ρεκόρ,υπάρχει λόγος να κάνει κάποιος overclock στο καινούριο μηχάνημα που θα στήσει και θα χρησιμοποιεί καθημερινα?

Θα ρισκάρει δλδ να κάψει το καινούριο σύστημα του για ενα άχρηστο στην ουσία υπερχρονισμό που δεν προσφέρει κάτι ουσιαστικό?

Να πω οτι ήμασταν σε εποχές celeron 300 που τον ανέβαζες 100-150 mhz και ήσουν +50% ναι άξιζε τότε, αλλά τώρα γιατί?

Και πως θα νιώθει κάποιος έχοντας δώσει 1000+ ευρώ για σύστημα και να το υπερχρονίσει και να ζει κάθε μέρα με το άγχος μήπως κάτι καεί - χώρια που μειώνεται και η διάρκεια ζωής των chip  σε overclocked καταστάσεις....

• Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 38
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Στις νέες συνθέσεις η κλισέ ερώτηση που λες σώζει την τσέπη του ενδιαφερόμενου. Ιδιαίτερα όταν μιλάμε για all around pc και βλέπω το κλασσικό "σκέφτομαι να πάρω αυτά" με μητρική 200€+hdd ενώ γίνεται δουλειά και με 80+ssd.

Τώρα για το να κάψεις κάτι, ναι αν πας και βάλεις όλα τα settings στο τέρμα γιατί δεν διάβασες πρώτα, καλά να πάθεις. Και στον celeron είχες ρίσκο αλλά τον ανέβαζες.

μπορει μετα απο 4-5 χρονια να τα βρει σκουρα ο cpu, οποτε πας και του κανεις τοτε ενα oc. αυτο το ρωτανε γιατι θα χρειαστει καλητερο τροφοδοτικο και καλητερη μητρικη για oc, για να μην ψαχνετε μετα να βαλει mobo/psu

+οτι στους amd (fx) επεξεργαστες πχ 6300, το oc επιβαλετε, απο 3.5 στα 4.4-4.5ghz

του λες μετα εαν θελει να παρει και μια καλη ψυχτρα, αλλιως να την βαλει οταν θα θελει να κανει oc.

ειναι συμαντικο

και εαν εισαι σωστος στο oc μπορει να σου κρατησει και 10 χρονια. εαν τωρα πας και τον εχει 24/7 με 1.55v τον 8350, ε μετα απο 2-3-4 χρονια μπορει να τα τινάξει

εγω τωρα εχω κανει ενα ελαφρι oc και σε 4-5 χρονια θα τον ανεβασω να πιασει ταβανι

• Like 1

τωρα πια ειναι τοσο ευκολο να κανεις OC που μονο οι ασχετοι θα πρεπει να το αποφευγουν (απο φοβο οχι τιποτα αλλο) η μητρικες πλεον κανουν μονες τους με τρια κλικ (και πολλα λεω ) οποτε τουλ ενα χαλαρο μικρο-OC δεν νοειται να μην κανεις.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μα έτσι κ αλλιώς υπαρχει το turbo πλεον στους επεξεργαστές που στην ουσία ειναι αυτόματο overclock στα ασφαλη ορια του κατασκευαστη....

γιατί λοιπον να ανεβασεις παραπανω π.χ. εναν ι5 haswell ,ποσο διαφορα θα δεις

και εκτος απο το ψυχολογικο "εχω κανει overclock" δε προσφερει κατι επι της ουσιας.... 

και οσο "σωστο" υπερχρονισμο κ να κανεις μειωνεις τη διαρκεια ζωης κ του cpu κ μητρικης και περιφερειακων κ

ανεβαζεις της πιθανοτητες να καψεις κατι γιατι δε μπορεις ποτε να εισαι σιγουρος 100% οτι το συστημα σου θα ειναι οκ ξεπερνωντας της προδιαγραφες του κατασκευαστη.....

Εχω ασχοληθει με oc απο εποχες pentium 166 mmx-pentium2-K6/3-athlon xp-pentium4 μεχρι core2duo,

πολλα πετυχαιναν και οντως κραταγαν χρονια,

αλλα ομως δεν ηταν τοσο σταθερα....

ειναι ρισκο και αν σου βγει....

Απλά αυτο που θελω να τονισω ειναι οτι στην εποχη μας πλεον ειναι αφθονη η επεξεργαστικη ισχυς που το oc το θεωρω ξεπερασμενο....

ή ισως οτι ειναι το αθλημα μονο αυτων που εχουν AMD πλεον που παλευουν να φτασουν την intel σε IPC που ουτε με oc δε τα καταφερνουν.....

Επεξ/σία από koolisk6

Θα έλεγα τίποτα για το turbo και τα ασφαλή όρια του κατασκευαστή. Με το ρεύμα που μου ζητάει ο 4670k για το 3.8 turbo μπορώ να τον πάω στα 4.4. Τώρα τον έχω στα 4.2 με 1.18v. Στα default settings τράβαγε 1.228v

Να τον κάψεις δε γίνεται εκτός αν θες να το κάνεις επίτηδες για να δεις που πάει.

Ναι, του μειώνεις τη ζωή με παραπάνω voltage. Αν θες να κρατήσεις το cpu 10 χρόνια αντί για 8 (που δεν πρόκειται, θα είναι άχρηστο σε τόσα χρόνια έτσι κι αλλιώς) άστο stock. Oh wait, μόλις ανέφερα οτι stock ζητάει παραπάνω απ'οσο χρειάζεται.

Τα υπόλοιπα parts δεν θα χαλάσουν αν φάει degrade ο cpu.

Αν δεν είναι stable θα βγει bsod, δε θα γίνει το big bang.

• Like 2

ή ισως οτι ειναι το αθλημα μονο αυτων που εχουν AMD πλεον που παλευουν να φτασουν την intel σε IPC που ουτε με oc δε τα καταφερνουν.....

Μπα,υπάρχει και  ο G3258 όπου μπορείς να καταφέρεις να έχεις τους ποιο δυνατούς πυρήνες που υπάρχουν σήμερα αλλά μονάχα δυο από αυτούς (αν και φτάνουν για σχεδόν τα πάντα) ,το o/c πάντα έχει της περιπτώσεις όπου αξίζει άλλες περιπτώσεις όπου είναι άκρος απαραίτητο αλλά και πολλές περιπτώσεις όπου είναι άχρηστο ή έστω κοντά στο άχρηστο.

Εκεί που είναι εξωφρενικό το o/c είναι στους fx για παιχνιδομηχανές, και στα 5ghz να πάνε είναι ο πυρήνας κοντά σε χαμηλό pentium,ενώ με τα λεφτά που θα δώσεις παίρνεις ένα σύστημα που θα τρέχει σε stock και που θα είναι και ποιο γρήγορο στα παιχνίδια.

Αν όμως έχεις fx για να κάνεις render αξίζει και παρά αξίζει να έχεις και 20 και 25% παραπάνω ταχύτητα στην δουλειά σου,αφού έτσι ,αναλόγως την περίπτωση,έχεις ποιο φτηνό μηχάνημα από ότι αν θα πήγαινες σε intel και καμιά φορά ακόμα και ποιο γρήγορο.

Εγω πάλι θα αντιστρέψω το ερώτημά σου και θα πω , γιατί όχι ? Γιατί να μην κερδίσω αυτό το , 10 , 15 , 20% ή όσο είναι αυτο τέλος πάντων σε επιδόσεις ? Εαν γνωρίζεις τι κάνεις , δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τα εξαρτήματα σου.

Το να κάψεις κάτι στις μέρες μας πρέπει να θεωρείται κατόρθωμα. Κανένα άγχος λοιπόν.

Όσον αφορά την διάρκεια ζωής που λές , όταν κινείσαι σε λογικά πλαίσια , το αντίκτυπο του overclocking είναι ελάχιστο . O Core 2 duo E6600 (2,4 ghz stock) που έχω σε άλλο σύστημα δουλεύει στα 3,6 Ghz από day 1 εδώ και 8,5 χρόνια , μια χαρά τα πάει νομιζω..

• Like 1

Εγω πάλι θα αντιστρέψω το ερώτημά σου και θα πω , γιατί όχι ? Γιατί να μην κερδίσω αυτό το , 10 , 15 , 20% ή όσο είναι αυτο τέλος πάντων σε επιδόσεις ?

Γιατί πλέον το οικονομικό κόστος για αυτό το 20% είναι μεγαλύτερο από το όφελος,και εγώ σε s775 είχα τον e2180 από τα 2 στα 2,5ghz (25% κέρδος) για πολλά χρόνια χωρίς κανένα κόστος,ήμουν με φτηνιάρικη μητρική και τροφοδοτικό και ούτε καν 800mhz μνήμες.

Σήμερα αυτό δεν γίνεται,για να κάνεις o/c που να αξίζει θα δώσεις τόσα παραπάνω σε ποιοτικά υλικά που πολύ σπάνια να αξίζει να το κάνεις.

• Like 1

Μα έτσι κ αλλιώς υπαρχει το turbo πλεον στους επεξεργαστές που στην ουσία ειναι αυτόματο overclock στα ασφαλη ορια του κατασκευαστη....

σε εναν core, ο fx 6300 παει turbo 4.1 αλλα μονο σε εναν core. ειναι και καλα για single core performance το turbo.

για τους intel Δεν ξερω εαν παιζει και εκει ετσι το turbo

Το oc προσφέρει τεράστια αύξηση στις επιδόσεις όταν μιλάμε για άλλες εργασίες και όχι gaming. Εγώ π.χ. πήρα έναν μεταχειρισμένο 3930Κ. Με ένα oc στα 4.6 μου έδωσε 30% γρηγορότερο rendering στο Cinebench από ο,τι στοκ. Αυτό σημαίνει χοντρικά ότι ένα rendering που κανονικά θα έπαιρνε 3 λεπτά να τελειώσει με στοκ ταχύτητες, με τον επεξεργαστή στα 4.6 παίρνει περίπου 2 λεπτά. Αυτό είναι τεράστια βελτίωση, αν σκεφτείς μάλιστα ότι έγινε πανεύκολα και με ρεύματα και θερμοκρασίες άνετα εντός ορίων (1.36V και 65-67° μέγιστες θερμοκρασίες πυρήνων).  

Δεν καταλαβαίνω καθόλου τον λόγο αυτού του θέματος, ποιό το νοημα, φιλοσοφική συζήτηση περι o/c :blink:

Nα γράψω και γω την άποψη μου, Ναι to ο/c έχει νόημα, για την αύξηση των επιδόσεων που προσφέρει, για την δυνατότητα με μικρότερο παλαιότερο μοντέλο cpu κυρίως αν η βασική αρχιτεκτινική μείνει ίδια να έχουμε επιδόσεις ισάξιες ή και ανώτερες νέου μοντέλου, επίσης για επιδόσεις σε benchmarks (πολυ σημαντικό για εμένα), παιχνίδια, και για την χαρά απο την ταλαιπωρία μέχρι να βρείς τις σωστές μ΄ςγιστς ρυθμίσεις στο bios

Kλοκάρωντας απο το 98 και μετά μπορώ να πώ έχωντας αλλάξει 10αδες σεταπ και κατασκευαστές ΟΤΙ οι μητρικές είναι συνήθως που εκγαταλείπουν τον μάταιο τουτο κόσμο και επεξεργαστή για να κάψει κανένας πρέπει να προσπαθήσει ΤΟΣΟ πολυ όπου και επίτηδες να το κάνει πάλι δύσκολο εως αδύνατο είναι, Σε τελική ενα σεταπ με ενα λογικό o/c χωρίς να κεραυνοβοληθεί απο ρεύματα βγάζει ΑΝΕΤΟΤΑΤΑ μια 5ετία, Ε δε νομίζω να θέλει να κρατήσει κανείς ενα υπολογιστή για παντά καθώς θα έχει απαξιωθεί τοσο πολύ που απλά θα έχει έρθει η επόμενη αναβάθμιση πρίν το έχει καταλάβει ο ιδιοκτήτης.

Τώρα όσοι φοβούνται μην καεί κάτι και αναρωτιούνται για το νόημα όλων αυτών είναι όι ίδιοι καθημερινοι (average-Joe) που δε βρίσκουν νόημα ούτε σε μια κόντρα με το αυτοκίνητο ούτε σε ενα άλμα με bangee, Ούτε σε κάτι γενικά που κάποιοι άλλοι ψάχνουν λίγη αδρεναλίνη, δενα είναι κακό, αλλα τα γράφω αυτά γιατι και εγω δε βρίσκω το νόημα σε μικοινότητα entusiasts να μπαίνει κάαποιος στον κόπο να διερωτάται για το νοήμα αυτό, εγώ πάλι ε βρίσκω κανένα νόημα στα καθε λογής υπερτιμημένα smartphones kai tablets, αλλά και αυτά έχουν το κοινό τους

• Like 2

Δεν καταλαβαίνω καθόλου τον λόγο αυτού του θέματος, ποιό το νοημα, φιλοσοφική συζήτηση περι o/c :blink:

Nα γράψω και γω την άποψη μου, Ναι to ο/c έχει νόημα, για την αύξηση των επιδόσεων που προσφέρει, για την δυνατότητα με μικρότερο παλαιότερο μοντέλο cpu κυρίως αν η βασική αρχιτεκτινική μείνει ίδια να έχουμε επιδόσεις ισάξιες ή και ανώτερες νέου μοντέλου, επίσης για επιδόσεις σε benchmarks (πολυ σημαντικό για εμένα), παιχνίδια, και για την χαρά απο την ταλαιπωρία μέχρι να βρείς τις σωστές μ΄ςγιστς ρυθμίσεις στο bios

Kλοκάρωντας απο το 98 και μετά μπορώ να πώ έχωντας αλλάξει 10αδες σεταπ και κατασκευαστές ΟΤΙ οι μητρικές είναι συνήθως που εκγαταλείπουν τον μάταιο τουτο κόσμο και επεξεργαστή για να κάψει κανένας πρέπει να προσπαθήσει ΤΟΣΟ πολυ όπου και επίτηδες να το κάνει πάλι δύσκολο εως αδύνατο είναι, Σε τελική ενα σεταπ με ενα λογικό o/c χωρίς να κεραυνοβοληθεί απο ρεύματα βγάζει ΑΝΕΤΟΤΑΤΑ μια 5ετία, Ε δε νομίζω να θέλει να κρατήσει κανείς ενα υπολογιστή για παντά καθώς θα έχει απαξιωθεί τοσο πολύ που απλά θα έχει έρθει η επόμενη αναβάθμιση πρίν το έχει καταλάβει ο ιδιοκτήτης.

Τώρα όσοι φοβούνται μην καεί κάτι και αναρωτιούνται για το νόημα όλων αυτών είναι όι ίδιοι καθημερινοι (average-Joe) που δε βρίσκουν νόημα ούτε σε μια κόντρα με το αυτοκίνητο ούτε σε ενα άλμα με bangee, Ούτε σε κάτι γενικά που κάποιοι άλλοι ψάχνουν λίγη αδρεναλίνη, δενα είναι κακό, αλλα τα γράφω αυτά γιατι και εγω δε βρίσκω το νόημα σε μικοινότητα entusiasts να μπαίνει κάαποιος στον κόπο να διερωτάται για το νοήμα αυτό, εγώ πάλι ε βρίσκω κανένα νόημα στα καθε λογής υπερτιμημένα smartphones kai tablets, αλλά και αυτά έχουν το κοινό τους0

Πρέπει να είσαι ο χαμένος μου αδερφός. Δεν μου έχει ξανατύχει να συμφωνώ σε όλα σε ολόκληρο κατεβατό.

• Like 1

Δεν θα χαλασει τιποτα απο ενα οβερκλοκ. Αυτο που λες για τα ορια του κατασκευαστη ισχυει. Αλλα δε σημαινει οτι οταν κανεις οβερκλοκ πρεπει να ξεπερασεις τα ορια που δινει ο κατασκευαστης. Εχω τον ι7 920 στο παλιο μου συστημα, ο επεξεργαστης ερχεται στοκ στα 2.6ghz και τον εχω παει στα 4.0ghz με 1.25 ρευμα, εχω χωρο να ανεβω στα 1.35 μεχρι να φτασω το οριο του κατασκευαστη, με 1.35 ρευμα μπορω να τον παω στα 4.2 και ισως στα  4.4. Δηλαδη στα 4 που τον εχω τωρα ειναι ενα 50% οβερκλοκ, μεχρι να φτασω το οριο που δινει η ιντελ μπορει να πετυχω και 60% οβερκλοκ και να ειμαι παλι μεσα στα ορια. Ειναι τζαμπα αυξηση επιδοσεων χωρις να χανω κατι, γιατι να μην το κανω? Θα ηταν δηλαδη καλυτερο να μην κανω οβερκλοκ και να παρω εναν 4790κ για να εχω καλυτερες επιδοσεις? Φυσικα και οχι.

Ενας που παιζει βαρια single threaded παιχνιδια, θελει οσο περισσοτερη επεξεργαστικη ισχυ μπορει να βρει! Εαν παιζεις ενα βαρυ ΜΜΟ, ακομα και τον 4790κ να εχεις παλι θα λαγκαρεις σε hardcore (siege) καταστασεις, και εκει το οβερκλοκ μετραει πολυ! Εμενα ο 920 στα 2.6 χτυπαγε 100% load αρκετα ευκολα στο ΑΙΟΝ, οταν τον εφτασα στα 4.0 ειδα οτι ειχα κερδισει 15-20fps και μαξαρε αρκετα πιο δυσκολα πλεον.

Επισης καποιος που κανει δουλεια πανω στον υπολογιστη, rendering, editing, encoding και πολλα αλλα, σιγουρα θα μεινει ευχαριστημενος απο μια αυξηση στις επιδοσεις.

Αν και πλεον οι επεξεργαστες ειναι πολυ γρηγοροι, υπαρχουν παιχνιδια και προγραμματα που οση δυναμη δωσεις στον επεξεργαστη τοσο θα επωφεληθουν. Οι επεξεργαστες δεν εχουν φτασει σε ενα οριο που μπορουμε να πουμε οτι πιο γρηγοροι θα ηταν αχρηστοι. Αυτη τη στιγμη ο 4790κ εχει το δυνατοτερο IPC, αυτο δε σημαινει ομως οτι η δυναμη του αρκει για τα παντα, εαν τον κλοκαρεις θα γινει ακομα πιο γρηγορος σε συνθηκες που του επιτρεπουν να χρησιμοποιησει την ταχυτητα αυτη.

Για παραδειγμα, εαν παιζεις ενα παιχνιδι που ειναι single threaded, θα δεις συνηθως μεγαλες διαφορες απο στοκ σε οβερκλοκ. Ειδικα εαν το παιχνιδι ειναι κακκογραμμενο.

Αυτο που λες οτι το οβερκλοκ δεν προσφερει κατι ουσιαστικο, ειναι λαθως και το εξηγησα παραπανω. Επισης αυτο που λες για το οτι μειωνεται η ζωη του επεξεργαστη δεν ειναι εντελως σωστο. Μεχρι να περιμενεις να χαλασει ο επεξεργαστης που ειναι κλοκαρισμενος, θα εχουν περασει χρονια και θα ειναι αχρηστος ετσι και αλλιως, οποτε δεν υπαρχει λογος να φοβαται κανεις, γιατι με το να μην κανει οβερκλοκ χανει "δωρεαν επιδοσεις¨".

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...