Προς το περιεχόμενο

Καινούριο σύστημα και συμβατότητα με Linux


vadou

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Τον τελευταίο καιρό έχω αρχίσει να σκέφτομαι ότι δε με καλύπτει το laptop μου και χρειάζομαι ένα desktop. Ψάχνοντας στο forum, μάλλον καταλήγω σε Intel i5, mobo με h97 chipset και σε AMD gpu, μάλλον r9 280, λόγω υψηλού κόστους των αντίστοιχων Nvidia. Κύριο λειτουργικό θα είναι μάλλον Kubuntu για αρχή επειδή το έχω συνηθίσει, αλλά έχω σκοπό να στήσω VMs για να δοκιμάσω άλλα distros (κυρίως server based, αλλά όχι μόνο) οπότε στην πορεία αυτό ίσως αλλάξει. Επίσης θα έχω και win 7 για περιπτώσεις που χρειάζεται να δουλέψω στη σουίτα της Adobe ή για gaming (αν και προτιμώ όταν υπάρχει linux version στο εκάστοτε παιχνίδι να χρηιμοποιώ αυτήν). Επίσης ίσως χρειαστώ και μια κάρτα wifi.

Η απορία μου είναι, έχουμε θέματα συμβατότητας/έλλειψης drivers στο Linux ή έχουν ξεπεραστεί; Στη mobo να προσέξω κάτι με Lan/audio ή κάτι άλλο; Οι drivers της AMD θα με καλύψουν; Τώρα στο laptop έχω Nvidia και δεν έχω αντιμετωπίσει σχεδόν κανένα πρόβλημα. Για την κάρτα wifi, αν τελικά χρειαστεί, θα έχω θέματα ή όποια και να πάρω θα παίζει απροβλημάτιστα; Κάτι άλλο που πρέπει να έχω υπ'όψιν μου πριν αρχίσω να παραγγέλνω κομμάτια;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν προκειται να παρεις ασυρματη καρτα καρτα, προτιμησε την χιλιοειπωμενη και linux certified wn722n της tplink. Για την gpu, αν σε παιρνει οικονομικα, πηγαινε σε nvidia.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Link.png Site: Αυτήν εννοείς; Έλεγα να πάω σε pci ή αλλιώς σε access point γιατί είναι ψιλομακρυά το router και το απλό stickάκι σίγουρα δε μου κάνει, αλλά αυτό που έχει εξωτερική κεραία, ίσως και να μου λύνει το πρόβλημα.

Το Lan και το Audio της μητρικής δε με απασχολεί; Δηλαδή, είτε intel, realtek ή qualcomm (ή δεν ξέρω και από τι άλλη εταιρία μπορεί να είναι), το ίδιο μου κάνει;

Σχετικά με τις gpu, με την AMD θα έχω προβλήματα, ή ok παίζει αλλά η Nvidia παίζει καλύτερα; Αν πιστεύεις ότι θα έχω προβλήματα δεν αξίζει να την πάρω και αναγκαστικά θα κάνω οικονομία για να μαζέψω για την πράσινη.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Οσον αφορα το audio... η Realtek εχει ενα ατυπο "σχεδον μονοπωλιο" και βρισκεται στα περισσοτερα Μ/Β. Ολα τα τσιπακια Realtek παιζουν χωρις κανενα προβλημα σε linux περιβαλλον. Στην σπανια περιπτωση που υπαρχει αλλο audio chip, απεφυγε το.

 

Για το LAN τωρα... παλι περισσοτερο Realtek θα συναντησεις και Broadcom. Παλαιοτερα επαιζε και η Marvell αρκετα, πλεον οχι τοσο πολυ. Γενικοτερα δεν πιστευω να εχεις προβλημα οποιο τσιπακι και αν εχει για LAN.

 

Στο WLAN τωρα, ψαχνεις για Atheros (πρωτιστως) και Ralink (δευτερευοντως) τσιπακια. Καλυτερα USB κατα τη γνωμη μου, αλλα εσυ αποφασιζεις. Αν δεις καποια καρτα pci ή usb dongle που να σε ενδιαφερει, googlαρεις και βρισκεις πληροφοριες σχετικα με το chip.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

@Oxygene: Αν κάνω τη δουλειά μου με τους ανοιχτούς ακόμα καλύτερα. Γενικά δεν έχω κανένα κόλλημα στο να χρησιμοποιήσω είτε open είτε proprietary, αλλά αν είναι και οι 2 εξίσου καλοί θα προτιμήσω τους πρώτους.

 

Σας ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια, αν χρειαστώ κάτι άλλο θα ξαναρωτήσω.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...