makfil Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου 2015 Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου 2015 Πριν από 6 χρόνια αγόρασα την UPS Microdowell XP150 με πολύ καλές προδιαγραφές και δυνατότητες, για την υποστήριξη του νέου και ακριβού συστήματος (για την εποχή εκείνη) που έστησα.Επειδή αφενός δεν είχα αλλάξει μπαταρίες (2 χρησιμοποιεί) σ' αυτά τα 6 χρόνια αφετέρου σε μια πρόσφατη διακοπή ρεύματος άρχισε να χτυπάει η γρήγορη ειδοποίηση, που σημαίνει ότι δεν έχει αρκετό χρόνο υποστήριξης, αποφάσισα να τις αντικαταστήσω με 2 νέες 12V 9AH και αγόρασα τις Ultracell, οι οποίες είχαν τάση 12,64V και 12,77V αντίστοιχα.Όταν τις αντικατέστησα, μέτρησα τις παλιές και είδα με έκπληξη ότι είχαν τάση 13,27 και 13,18V αντίστοιχα (!!!).Δηλαδή, οι παλιές με λειτουργία 6 ετών φαίνεται να έχουν υψηλότερη τάση από τις καινούργιες.Δεν γνωρίζω αν η τάση των καινούργιων είναι σωστή, αλλά με προβληματίζει αυτή η διαφορά και θα ήθελα τη γνώμη όσων γνωρίζουν το θέμα.
arc Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου 2015 Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου 2015 Η μέγιστη τάση φόρτισης εχει πολύ λιγότερη σημασία από την ενέργεια που μπορεί να αποδώσει μια μπαταρία. Να στο πω διαφορετικά. Εχεις δυο μπουκάλια που το ένα έχει ονομαστική χωρητικότητα 550ml και το αλλο 600ml, αλλά επειδή το δευτερο μπουκάλι είναι πολύ παλιό, έχει πιάσει μάκα και πρακτικά χωρά μόνο 42ml. Αυτό σημαινει οτι οταν χρειαστείς να πιεις νερό, το πρωτο (νεο μπουκάλι) μπορεί να σου δώσει 550ml, ενω το δευτερο μόνο 42ml. Με πιο θα ξεδιψάσεις; Το ίδιο είναι με τις παλιές μπαταρίες. Μπορεί να φορτίσουν σε σωστή ονομαστική τάση, αλλά μόλις ζητήσεις την αποθηκευμένη ενέργεια, η τάση θα πέσει πιο γρήγορα από πέτρα σε κενό. 1
makfil Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου 2015 Σωστό και έξυπνο το παράδειγμα, αλλά εξακολουθώ να έχω τις απορίες μου για τη διαφορά (υπέρ των παλιών) στην τάση. Πριν τις μετρήσω, πίστευα ότι θα μετρούσα μικρότερες τάσεις στις παλιές, όπως, άλλωστε, συμβαίνει στην παλία μπαταρία αυτοκινήτου που αλλάζεις.
arc Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου 2015 Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου 2015 Και τις μπαταρίες των ups, αν τις ξεζουμίσεις υπερβολικά, θα δείχνουν πολύ χαμηλότερη τάση από την ονομαστική. Πολύ απλοποιημένα, πρώτα χάνονται οι δυνατοτητες αποθήκευσης και μετά η μέγιστη τάση φόρτισης. Μην πάρεις στραβά την ερώτηση, αλλά την τάση στις παλιές μπαταρίες την μέτρησες εκτός ups; Δηλαδή χωρίς τάση φόρτισης.
makfil Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 24 Φεβρουαρίου 2015 Φυσικά, αφού τις έβγαλα και έκλεισα πάλι το κουτί. Αφού, προς στιγμή αναρωτήθηκα αν έκανα σωστή μέτρηση και, αν δεν γνώριζα ότι δούλεψαν αξιόπιστα για 6 χρόνια, θα σκεφτόμουν να τις ξανατοποθετήσω στην UPS ...
frozex Δημοσ. 14 Μαΐου 2015 Δημοσ. 14 Μαΐου 2015 Έχω Site: αυτό το UPS (κοντά 5 χρόνια) και σήμερα μετά από μια διακοπή της ΔΕΗ δεν κράτησε ούτε 1 δευτερόλεπτο, το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι να αλλάξω μπαταρίες. Έχετε να μου προτείνεται τίποτα γιατί δεν ξέρω τίποτα πάνω σε αυτά; Αν χρειάζεστε κάποια ακόμα πληροφορία πείτε μου και πως θα την βρω Site: Second Link
makfil Δημοσ. 14 Μαΐου 2015 Μέλος Δημοσ. 14 Μαΐου 2015 Οι Ultracell που αγόρασα από την Cosmodata είναι φτηνές και μέχρι στιγμής δεν έχω πρόβλημα.
frozex Δημοσ. 14 Μαΐου 2015 Δημοσ. 14 Μαΐου 2015 έχεις κάποιο link; δεν ξέρω ποιες ταιριάζουν σε εμένα ή αν είναι όλες ίδιες.
nikolas_kriti Δημοσ. 15 Μαΐου 2015 Δημοσ. 15 Μαΐου 2015 Θα σ έλεγα πρώτα να μετρήσεις τις μπαταρίες να σιγουρευτείς ότι ψόφησαν και μετά πάρε άλλες γιατί έτσι την πάτησα κ εγώ και δε δούλευε ούτε με τις καινούργιες....προφανώς σε μένα τα είχε παίξει η πλακέτα
frozex Δημοσ. 15 Μαΐου 2015 Δημοσ. 15 Μαΐου 2015 δεν ξέρω πως να τις μετρήσω και βασικά νομίζω πως δεν έχω ότι χρειάζεται για να τις μετρήσω. Επί της ευκαιρίας, αφού έθιξες το θέμα, αξίζει να πάρω μπαταρίες ή να πάω σε ένα καινούργιο UPS; η απαίτηση μου είναι να κρατάει κανά λεπτό ώστε να μπορώ να κλείσω τα προγράμματα και τον υπολογιστή ομαλά.
SpirtouLisS Δημοσ. 15 Μαΐου 2015 Δημοσ. 15 Μαΐου 2015 Η ταση ανοιχτοκύκλωσης των μπαταριων δε λεει και πολλά. Εψαξα κανα 10λεπτο στις σημειωσεις μου αλλα θα σε φτιάξω άσχημα Απο οσο σε ξερω και απο αλλα φορουμ μαλλον το εχεις στα στης ηλεκτρονικης αν δεν κανω λαθος. Με δεδομενο οτι οι μπαταριες του ups ειναι διαχειρισιμες δηλαδη με καποιο τροπο μπορεις να βαλεις κροκοδειλακια αλανιαρικα Στο παραπανω κυκλωμα τα εξαρτηματα τα βρισκεις και σε περιπτερο....Και δουλευει χωρις προβλημα σε breadboard αν και αναπτυσεις τις συχνοτητες του. Αν δεις οτι δεν ανεβαζει εκφορτιση 1Α και κολλαει στα 800ma αυξησε λιγακι την ταση στον τελεστικο ενισχυτη στα 5.5V . Στη θεση της αντιστασης 1ohm 5W(το κλασσικο ασπρο τουβλακι) βαλε 3 αντιστασεις παραλληλα 2ohm 5w η καθε μια για να μην αναψουν. Στο mosfet υποχρεωτικα θελει heatsink. Ειναι κυκλωμα που κανει κατι μαγικο. Εκφορτιζει μια μπαταρια με σταθερο ρευμα (ανεξαρτητως της τασης της) οποτε κατασκευασε το, βαλε τη μπαταρια εκει που λεει φορτιο, ρυθμισε το ρευμα αποφορτισης με το ποτενσιομετρο στα 1Α και δες σε ποση ωρα θα πεσει η ταση της μπαταριας περιπου στην ταση που εχουν οι εκφορτισμενες μπαταριες του ups σου.(εδω δεν ξερω να σου πω σε ποια ταση θεωρουνται εκφορτισμενες). Αν εκφορτιζουν με 1Α για 5 ωρες πχ ειναι 5000mAh κτλ. Η παραπανω διαδικασια ειναι και η μονη ασφαλης για την ποιοτητα των μπαταριων σου. Οι παλιες μπορει να ειχαν αλλη τεχνολογια και να δινουν υψηλοτερο ρευμα ανοιχτοκυκλωσης αλλα να ειναι πεθαμενες οταν μπει φορτιο πανω τους. Για οποιαδηποτε βοηθεια εδω ειμαι 1
makfil Δημοσ. 15 Μαΐου 2015 Μέλος Δημοσ. 15 Μαΐου 2015 έχεις κάποιο link; δεν ξέρω ποιες ταιριάζουν σε εμένα ή αν είναι όλες ίδιες. Η κοινή μπαταρία 12v 7AH πρέπει να κάνει και στο δικό σου ups και το λινκ είναι http://www.cosmodata.gr/product/64626/ Η Cosmodata έχει, όμως, και Ultracell 12v 9AH και πήρα δύο για τη μεγαλύτερη μονάδα που έχω. Οι διαστάσεις, φυσικά είναι ίδιες.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα