Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Kαλησπέρα παιδια και καλή σαρακοστή. Έχω ένα project και θέλω να το αυτοματοποιήσω αν γίνεται στο excel. Λοιπόν:

Έχω (πρασινα αριστερά)  μια στήλη με τη στάθμη του υγρού, μια με εκτιμώμενο όγκο και μια με την  αβεβαιότητα. θέλω να φτιάξω τις τρείς στείλες όπως τα μαύρα δεξιά ανα χιλιοστά.

Capture.jpg

Εν ολιγοις αυτό που ζητάω είναι καποιο formula στο excel το οποιο ξεκηνώντας απο τη πρώτη σειρα (87) θα μου πολλαπλασιάζει ανα χιλιοστό τον όγκο (V) με το Ut (1.29) και μόλις φτάνει στο value της επόμενης σειράς (149,67) να αντικαταστήσει το Ut apo 1.29 σε 0,71 και παει λέγοντας. 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για οποιαδήποτε βοήθεια.

Δημοσ.

Έτσι πως το γράφεις δεν είναι σαφές. Αν ζητάς αυτό που φαντάζομαι μπορείς να το κάνεις με VLOOKUP(). Με λίγο googling θα βγάλεις ακρη.

ΥΓ. σε περίπτωση που ήδη ξέρεις πως δουλεύει η VLOOKUP και γιατί καλό είναι να την αποφεύγεις, τότε το κάνεις με συνδυασμό MATCH() + INDEX(). Αν πρώτη φορά την χρησιμοποιείς, τότε μείνε με την VLOOKUP που είναι πιο απλή στη σύνταξη. Στην περίπτωση σου μάλιστα δεν πρέπει να έχει και διαφορές.

Δημοσ.

Θα προσπαθήσω να γίνω λίγο πιο σαφής καθώς το θέμα είναι αρκετά εξειδικευμένο. Το σημείο αφετηρίας μου είναι η πρώτη στάθμη που είναι στα 87mm. Για αυτή τη στάθμη και με όγκο 181,72, η αβεβαιότητα που προκύπτει μετά απο κάποιους υπολογισμούς (5ου βαθμού πολυώνυμο) είναι 1.29%. Κανοντας 181,72*1,29%= 2,33λίτρα Αβεβαιότητα.  Απο αυτο το σημείο και μέχρι το επόμενο (τα 149.67 δηλαδή), θέλω ανα χιλιοστό στάθμης, να μου πολλ/ζει τους όγκους με το 1,29%, απο το 149,67mm και μέχρι το 202,83mm με το 0,707752% ...... και παει λέγοντας μέρι το τέλος του πίνακα. Ελπίζω να βοήθησα. Ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον. 

• Like 1
Δημοσ.

@Balou

Αντιγράφω από εδώ:

https://support.office.com/en-nz/article/VLOOKUP-What-it-is-and-when-to-use-it-5984e27b-4f0d-431e-83b1-7ab062c75493

Use VLOOKUP to look up a value you want to find in an Excel list or table. Using VLOOKUP is similar to looking up a person’s name in a telephone book to get a telephone number. VLOOKUP looks at a value in one column, and finds its corresponding value on the same row in another column.

Αυτό δηλαδή ακριβώς που θες. Παραδείγματα στο ίντερνετ υπάρχουν άπειρα, αλλά ξεκίνα με τα βίντεο που έχει το link που σου έδωσα.

Δημοσ.

Θα προσπαθήσω να γίνω λίγο πιο σαφής καθώς το θέμα είναι αρκετά εξειδικευμένο. Το σημείο αφετηρίας μου είναι η πρώτη στάθμη που είναι στα 87mm. Για αυτή τη στάθμη και με όγκο 181,72, η αβεβαιότητα που προκύπτει μετά απο κάποιους υπολογισμούς (5ου βαθμού πολυώνυμο) είναι 1.29%. Κανοντας 181,72*1,29%= 2,33λίτρα Αβεβαιότητα.  Απο αυτο το σημείο και μέχρι το επόμενο (τα 149.67 δηλαδή), θέλω ανα χιλιοστό στάθμης, να μου πολλ/ζει τους όγκους με το 1,29%, απο το 149,67mm και μέχρι το 202,83mm με το 0,707752% ...... και παει λέγοντας μέρι το τέλος του πίνακα. Ελπίζω να βοήθησα. Ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον. 

Πρεπει να προσθέσεις την ελάχιστη τιμή στο πίνακα δεξια οπως φαίνεται στο παραδειγμα.

IMAGE1_zpsgcejn6eg.jpg

IMAGE2_zps1cb3iocp.jpg

και ο κώδικας

=INDEX(A:C;MATCH(D3;A:A;1);3) του πρώτου

=E3*INDEX(A:C;MATCH(D3;A:A;1);3)/100 και του δευτερου.

Αν εχεις απορία μας λες.

@Balou

Αντιγράφω από εδώ:

https://support.office.com/en-nz/article/VLOOKUP-What-it-is-and-when-to-use-it-5984e27b-4f0d-431e-83b1-7ab062c75493

Αυτό δηλαδή ακριβώς που θες. Παραδείγματα στο ίντερνετ υπάρχουν άπειρα, αλλά ξεκίνα με τα βίντεο που έχει το link που σου έδωσα.

Επειδή δεν λύνεται με vlookup η οποία επιστρέφει μόνο Exact ή near exact match, αν βαριέστε να απαντήσετε στο πρόβλημα κάποιου καλύτερα να μην απαντάτε καθόλου.

Δημοσ.

H VLOOKUP επιστρέφει «the nearest “less than” value» το οποίο αν καταλαβαίνω τι γράφει η OP, είναι και αυτό που χρειάζεται.

Από εκεί και πέρα, όπως θα μπορούσες να δεις στο πρώτο μου post στο θέμα, και εγώ γράφω ότι ο συνδυασμός match + index είναι πιο ευέλικτος, αλλά η προσωπική μου εμπειρία λέει ότι κάποιος που δεν έχει ξαναχρησιμοποιήσει LOOKUP functions βρίσκει στριφνή τη σύνταξη τους. 9/10 περιπτώσεις μάλιστα πρέπει να τους πάρεις από το χεράκι και να του γράψεις εσύ την φόρμουλα (όπως και έκανες τελικά). Η VLOOKUP πάλι είναι πιο απλή και με λίγη προσπάθεια θα καταφέρει να την γράψει μόνη της (άρα να μάθει και κάτι).

ΥΓ. Προσωπικά, επιλέγω να μη δίνω λύσεις ασκήσεων στο πιάτο, αν ο poster δεν έχει δώσει σημεία ότι έχει προσπαθήσει πρώτα.

Tip: Προσπάθησε να μην είσαι τόσο απόλυτος. Καλό θα σου κάνει...

Δημοσ.

Με βάση τα σχόλια του συμφορουμίτη  να προσθέσω πως ο κώδικας του πρώτου θα μπορούσε να αντικατασταθεί με

=VLOOKUP(D:D;A:C;3;TRUE) και αντίστοιχα και του δευτερου.

Απολογούμε και θα ευχαριστώ για το tip :D.

• 1 χρόνο αργότερα...
Δημοσ.

καλημέρα,
για να μην ανοιγω αλλο τοπικ πανω στο excel θα γραψω εδω:

εχώ δυο φύλλα.

στο πρωτο εχω δυο στηλες με δεδομενα(τυχαια σειρα), μια με μια τιμη και διπλα μια περιγραφη της τιμης.

στο δευτερο εχω 3 στηλες.

στην πρωτη ταξινομω τα δεδομενα κατα π.χ.αυξουσα σειρα,

στη μεσαια θελω να μεταφερει την περιγραφη απο το πρωτο φιλο με βαση την ταξινομημενη τιμη στην αριστερη στηλη και

στη δεξια εχω ενα countif που μετρα αριθμο εμφανισης της μεταβλητης με βαση το πρωτο φυλλο.

η ερωτηση μου ειναι πως θα κανω τη μεσαια στηλη, να αντιγραψω την περιγραφη απο το πρωτο φυλλο με βαση ομως τον αριθμο της πρωτης στηλης στο δευτερο φυλλο.

ελπιζω να το περιεγραψα επαρκως!

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...