Προς το περιεχόμενο

ελεγχος στροφων στα ανεμιστηρακια

GioNiko

Προτεινόμενες αναρτήσεις

εχω ενα ανεμιστηρακι στο κουτι και επειδη δουλευει στο full κανει πολυ θορυβο.. κατεβασα το speed fan αλλα τιποτα οπως τιποτα και απο το bios.. απο τι καταλαβα το ανεμιστηρακι πρεπει να ειναι PWM για να μπορεσω να το ελεγξω.. ετσι δεν ειναι?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

εχω ενα ανεμιστηρακι στο κουτι και επειδη δουλευει στο full κανει πολυ θορυβο.. κατεβασα το speed fan αλλα τιποτα οπως τιποτα και απο το bios.. απο τι καταλαβα το ανεμιστηρακι πρεπει να ειναι PWM για να μπορεσω να το ελεγξω.. ετσι δεν ειναι?

οχι εχεις καταλαβει λαθος

ολα τα ανεμιστηρια ελεγχονται . Απλα τα pwm μπορουν να ελεγθουν απο την μητρικη βαση θερμοκρασιας πιο ευκολα και με πιο πολλη ακριβεια . Και κυριως εχουν συνηθως πιο μεγαλο ευρος ταχυτητων πχ στην μητρικη μου τα pwm ειναι απο 20-100% και τα απλα απο 60-100%

οχι εχεις καταλαβει λαθος

ολα τα ανεμιστηρια ελεγχονται . Απλα τα pwm μπορουν να ελεγθουν απο την μητρικη βαση θερμοκρασιας πιο ευκολα και με πιο πολλη ακριβεια . Και κυριως εχουν συνηθως πιο μεγαλο ευρος ταχυτητων πχ στην μητρικη μου τα pwm ειναι απο 20-100% και τα απλα απο 60-100%

ελεγχονται με καποιο fan controller απο οσο ξερω.. μπορω να τα ελεγξω και απο τη μητρικη η το speed fan αν δεν ειναι pwm?

ελεγχονται με καποιο fan controller απο οσο ξερω.. μπορω να τα ελεγξω και απο τη μητρικη η το speed fan αν δεν ειναι pwm?

http://www.skroutz.gr/c/675/case-panels.html?keyphrase=+FAN+CONTROLLER

εδω εισαι αν θες καλη δουλεια.

http://www.skroutz.gr/c/675/case-panels.html?keyphrase=+FAN+CONTROLLER

εδω εισαι αν θες καλη δουλεια.

το σκεφτομαι για controller αλλα λεω να μην μπλεξω.. ελεγα μηπως γινεται να το ελεγξω απο bios η speed fan αλλα δεν ανταποκριθηκε το ανεμιστηρακι, γι αυτο ρωτησα αν πρεπει να ειναι pwm..

Για έλεγχο θες ανεμιστήρες με 4 pins βύσμα (pwm), συνδεδεμένα σε 4 pin θύρα στη μητρική, κατά κανόνα.

Για ανεμιστήρες με 3 pins βύσμα, αν δεν υποστηρίζεται έλεγχος από τη μητρική σου, πας σε hw fan controller.

Δες εδώ: http://www.allpinouts.org/index.php/Motherboard_%28CPU%29_4_Pin_Fan για τις διαφορές.

/sc

Εγω εχω βαλει τριπινο fan σε τετραπινη υποδοχη της μητρικης και τον ρυθμιζει κανονικα.Με το easutune της gigabyte εχω κανει και ενα fan profile και δουλευει κανονικοτατα.Το τεταρτο πιν ειναι για αλλη δουλεια,δινει παλμους για να ανεβαινουν οι στροφες με σκαλοπατια,οχι γραμικα.Για καθε 5 βαθμους πχ που ανεβαινει η θερμοκρασια,δινει ενα παλμο της ταξης των mv και πιανει εναν αριθμο στροφων.Την γραμικοτητα στο ανεβασμα στροφων την πετυχαινει με το +12v.Αρα η μονη προυποθεση για να ρυθμιστουν οι ανεμιστηρες ειναι να υποστηριζει η μητρικη τετοια λειτουργια,ασχετα τα 3-4 πιν.

Εγω εχω βαλει τριπινο fan σε τετραπινη υποδοχη της μητρικης και τον ρυθμιζει κανονικα.Με το easutune της gigabyte εχω κανει και ενα fan profile και δουλευει κανονικοτατα.Το τεταρτο πιν ειναι για αλλη δουλεια,δινει παλμους για να ανεβαινουν οι στροφες με σκαλοπατια,οχι γραμικα.Για καθε 5 βαθμους πχ που ανεβαινει η θερμοκρασια,δινει ενα παλμο της ταξης των mv και πιανει εναν αριθμο στροφων.Την γραμικοτητα στο ανεβασμα στροφων την πετυχαινει με το +12v.Αρα η μονη προυποθεση για να ρυθμιστουν οι ανεμιστηρες ειναι να υποστηριζει η μητρικη τετοια λειτουργια,ασχετα τα 3-4 πιν.

το εχω και γω το easy tune αλλα δεν μπορω να βγαλω ακρη.. εχω βρει που ρυθμιζω τα ανεμιστηρακια αλλα δεν βλεπω ανταποκριση στο rpm.. αν μπορεις γραψε πως κανω την διαδικασια..

το εχω και γω το easy tune αλλα δεν μπορω να βγαλω ακρη.. εχω βρει που ρυθμιζω τα ανεμιστηρακια αλλα δεν βλεπω ανταποκριση στο rpm.. αν μπορεις γραψε πως κανω την διαδικασια..

Θα βαλεις απο το bios τους ανεμιστηρες στο Normal,μονο σε αυτη την επιλογη σου επιτρεπει να τους ρυθμισεις με το EasyTune.Μετα θα πας στο EasyTune στην καρτελα Smart.Εκει εχει γραφημα.Αναλογα τις αναγκες σου,ρυθμισε τους ανεμιστηρες.Βαλε πχ μεχρι τους 20 βαθμους να τρεχουν στο 37% και στους 40 βαθμους να φτανουν στο 100%,(τυχαια νουμερα σου ειπα,αναλογα τις θερμοκρασιες και τους ανεμιστηρες που εχεις θα το ρυθμισεις) φτιαξε δλδ fan profile.

Θα βαλεις απο το bios τους ανεμιστηρες στο Normal,μονο σε αυτη την επιλογη σου επιτρεπει να τους ρυθμισεις με το EasyTune.Μετα θα πας στο EasyTune στην καρτελα Smart.Εκει εχει γραφημα.Αναλογα τις αναγκες σου,ρυθμισε τους ανεμιστηρες.Βαλε πχ μεχρι τους 20 βαθμους να τρεχουν στο 37% και στους 40 βαθμους να φτανουν στο 100%,(τυχαια νουμερα σου ειπα,αναλογα τις θερμοκρασιες και τους ανεμιστηρες που εχεις θα το ρυθμισεις) φτιαξε δλδ fan profile.

οκ και μετα παταω apply η κατι τετοιο η απλα κλεινω το προγραμμα?

Αν θέλουμε κανόνα, η μόνη προυπόθεση είναι να συνδέσουμε τον ανεμιστήρα που υποστηρίζει έλεγχο η mobo μας.

Αν συνδέσουμε τρίπινο fan σε mobo που υποστηρίζει έλεγχο μόνο σε τετράπινο, θα πάρουμε μόνο monitor στροφών,

όχι control.

Δεν λειτουργούν όλες οι mobo/bios το ίδιο, για αυτό υπάρχουν ανεμιστήρες και με 3 και με 4 pins.  

Δείτε το link από πάνω για να καταλάβετε πως δουλεύει η συνδεσμολογία.

/sc

Το τρίπινο ελέγχεται απο την μητρική με Voltage, όχι με pwm. Εχουν πρόβλεψη και επιλογές οι μητρικές για την περίπτωση που δεν υπάρχουν pwm ανεμιστηράκια, παρόλο που οι ίδιες υποστηρίζουν pwm. Επιλογή στο bios υπάρχει για να διαλέξεις ανάλογα με τα fanάκια σου.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...