emm_stra Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2015 Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2015 Καλημέρα Θα ήθελα την γνώμη σας για την παρακάτω τοπολογία που έχω σε ενα δίκτυο. 6 switch 24port managed 3com συνδέονται σε ενα 16port 3com managed. Οι servers με διπλές κάρτες συνδέονται σε 2 από τα 6 switch. Το δίκτυο είναι windows 2003 domain με 1 fileserver και 1 print server. Στο 16αρι switch συνδέονται και 2 κτίρια μέσω οπτικής ίνας. Όλα είναι καλά, αλλά έχω την απορία μήπως δεν λειτουργεί ικανοποιητικά το δίκτυο. Μήπως τα 6 switch να τα ένωναν μεταξύ τους; ή να ειχα τους servers στο 16αρι; επίσης δεν καταλαβαίνω τι είναι το spanning tree και αν θα με βολευε να το εφαρμόσω; Ευχαριστώ για οποία βοήθεια
Chrisxxx Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2015 Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2015 To spanning tree σε καλύπτει από τα loops που θα τύχουν στη switch τοπολογία σου. Ένα layer 2 frame δεν έχει κάποιο μηχανισμό, όπως ένα layer 3 (ttl) ώστε μετά από κάποια hops να γινει drop επομένως μπορεί να γυρίζει ατέρμονα.
emm_stra Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2015 Ευχαριστώ Επειδή δεν μπορώ να το καταλάβω πρακτικά, αυτό ήδη λειτουργεί στα switch ή απαιτούνται κάποιες ενέργειες; και αν μπορείς να μου δώσεις καποιο παράδειγμα.
Chrisxxx Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2015 Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2015 Στα 3com δεν ξερω, στα cisco ειναι ενεργοποιημένο από τον κατασκευαστή, φαντάζομαι το ίδιο και στα 3com διαφορετικά αν συνεδεες 2 switch μεταξυ τους σε παραπανω από 1 θυρα θα κατέρρεε το δίκτυο σου σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.
Βακχος Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2015 Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2015 Καλημέρα Το spanning tree σου εγγυάται μια loop free τοπολογία, χωρίς broadcast storms και άλλα τέτοια "ωραία". Κάνει την δουλειά του όπως είναι στις default ρυθμίσεις,αλλά αν βάλεις χέρι γίνεται πολύ δυνατό. Μπορείς να εκλέξεις εσύ το switch που θέλεις ως root bridge,τα υπόλοιπα θα είναι secondary.Μπορείς να παίξεις με τα cost και priorities και να επιλέξεις paths,να χειραγωγήσεις τα bpdus,να παίξεις με portfast,με timers,μπορείς να κάνεις πάρα πολλά πράγματα (αναλόγως και τι stp υποστηρίζουν τα switch,έχει αρκετές εκδόσεις, stp,pvstp,pvstp+,mstp,rstp). Δεν θα συνιστούσα,πάντως, σε κάποιον που δεν το έχει δουλέψει, να το πειράξει.Είναι λίγο "ιδιαίτερο" πρωτόκολλο,εύκολα τα πράγματα γίνονται ...εφιάλτης. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείς στα rfc της εκάστοτε έκδοσης.
emm_stra Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2015 Ενα πρακτικό παράδειγμα στην περίπτωση μου; έτσι όπως τα έχω είναι καλά;
forest66 Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2015 Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2015 το spanning tree σίγουρα θα λειτουργεί by default αλλιώς το δίκτυο θα ήταν κάτω. οι πολλαπλές συνδέσεις μεταξύ των σημείων δεν μεγαλώνουν την ταχύτητα αλλά προσφέρουν redudancy. στην τοπολογία που έχεις αν θες τώρα να έχεις redudancy και να αξιοποιήσεις και τα "νεκρά" Links θα πρέπει να δεις υλοποίηση με Link aggregation (http://en.wikipedia.org/wiki/Link_aggregation)
emm_stra Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2015 μπαινοντας στο μενου των switch, ειδα οτι ειναι ενεργοποιημενο το spanning tree.. Θα τοι ψαξω αυτο το link aggregation, τα νεκρα links ποια ειναι??? Ο τροπος που τα εχω συνδεδεμενα ειναι ενταξη τελικα? Μπορει να υπαρξει καλυτερος τροπος συνδεσης? Εγω τα εχω σε αστερα με κεντρικο το 16αρι... Μηπως να βαλω εκει τους servers???
forest66 Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2015 Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2015 hosts & servers --- (6) 24αρια switces----(1) 16αρι switch----fiber to 2 switches ετσι ειναι η τοπολογια, σωστα; οι servers είναι για χρήση και στα απέναντι κτήρια; αν ναι καλύτερα να συνδεθούν στο 16αρι, το οποιο οπως είπαν και παραπάνω ίσως να πρέπει να το κανείς root.
emm_stra Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2015 hosts & servers --- (6) 24αρια switces----(1) 16αρι switch----fiber to 2 switches ετσι ειναι η τοπολογια, σωστα; οι servers είναι για χρήση και στα απέναντι κτήρια; αν ναι καλύτερα να συνδεθούν στο 16αρι, το οποιο οπως είπαν και παραπάνω ίσως να πρέπει να το κανείς root. Δεν το καταλαβαίνω αυτό; σχεδιαστικά; root πως κάνω ενα switch ; ναι και οι απέναντι χρησιμοποιούν τους Server.
tsakonas Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2015 Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2015 Το βασικο ειναι να μην υπαρχει single point of failure.Εαν τα εχεις ολα οπως λες στο 16αρι, τι γινεται αν πεσει; outage προφανως. Τα 24αρια μεταξυ τους ειναι συνδεμενα; εχουν τις πλεξουδες απο πισω να τα συνδεσεις μεταξυ τους;
emm_stra Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2015 Θα πρέπει τα 24αρια να είναι ενωμένα και μεταξύ τους; γίνεται; δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα ; Sent from my RM-875_eu_greece_376
emm_stra Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2015 Θα πρέπει τα 24αρια να είναι ενωμένα και μεταξύ τους; γίνεται; δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα ; Sent from my RM-875_eu_greece_376 Καμια απάντηση εδω έχουμε;
dimman24 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2015 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2015 Λοιπον αρχικα καποια στοιχεια για να καταλαβουμε οκ? Το 24αρι εχει sfp εαν ναι ποσα? Θα πρεπει να κανεις την διασυνδεση οπως η εικονα και να αγορασεις και ενα optical switch που θα παιζει τον ρολο του core.
Chrisxxx Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2015 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2015 Τα 24αρια γιατι να τα συνδεσει μεταξυ τους; Δεν θα έπρεπε.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα