Προς το περιεχόμενο

Ide

Επισκέπτης

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπερα εχω ενα παλιο λαπτοπ με εναν αθλιο σκληρο Ide 60gb.Εχω επισης εναν sata 110gb υπαρχει καποιο ανταπτορακι η πατεντα για να περασω τον sata μεσα ?

Δημοσ.

Θα έχεις θέμα πρώτον με τον SATA δίσκο (είναι φαντάζομαι ΚΑΙ αυτός 2.5άρης, ναι; ) ο οποίος θα είναι "ο μισός έξω" (στην καλύτερη) από το λάπτοπ, αν προσπαθήσεις να βάλεις αντάπτορα 2.5'' IDE to SATA .

Και πες πως αυτό δε σε νοιάζει (αν και χλωμό), μετά πιθανώς θα έχεις θέμα με μπουτάρισμα (το οποίο σε νοιάζει κάργα), καθώς πιθανώς καν δεν θα έχει δικό του BIOS ο αντάπτορας, και του λάπτοπ το BIOS δεν θα τον καταλαβαίνει ούτως ή άλλως (και συνεπώς ούτε τον δίσκο), ώστε να περάσεις λειτουργικό.

Κάποιοι λένε ότι το ζήτημα λύνεται με το να πάρεις αντάπτορα 2.5'' IDE to mSATA κι έναν mSATA SSD (αυτό για να μπορεί να κλείνει το καπάκι του λαπ), αλλά δεν έχω ιδέα σε τί βασίζουν ότι θα αναγνωριστεί ο αντάπτορας από το BIOS. (Αν ήταν σταθερός υπολογιστής, κατά πάσα πιθανότητα θα είχε και επιλογή για αναγνώριση SCSI συσκευών, και τότε ΙΣΩΣ να γινόταν δουλειά, αλλά των λαπ τα BIOS συνήθως είναι "πετσοκομμένα"). Εκτός δηλαδή κι αν έχει τέτοια επιλογή το δικό σου BIOS και το αγνοώ.

Μια άλλη εναλλακτική είναι να δοκιμάσεις μέσω σχετικού αντάπτορα που θα κουμπώσει εκεί που υπάρχει το optical drive. Αυτή η λύση απ' τη μια ΕΙΝΑΙ βιώσιμη, καθώς το BIOS έχει επιλογή για μπουτάρισμα από το optical drive (έστω κι αν στη θέση του θα υπάρχει σκληρός). Το θέμα όμως είναι ότι α) θα πρέπει να λύσεις το λαπ (και δεν ξέρω αν πιάνουν τα χέρια σου - δεν είναι δα κι επιστήμη, αλλά αν δεν έχεις ξαναλύσει λαπ, ΕΙΝΑΙ παίδεμα και μάλιστα μεγάλο) β) μετά θα πρέπει να μπουτάρεις από USB φλασάκι το οποίο θα το έχεις τροποποιήσει έτσι ώστε να του βάλεις αρχεία εγκατάστασης Windows για να περάσεις το λειτουργικό (οδηγοί εγκατάστασης μέσω USB υπάρχουν παντού, αλλά ΕΙΝΑΙ και αυτό μια ψιλομανούρα) καθώς δεν θα έχεις διαθέσιμο το optical drive, πλεόν (εκτός κι αν πάρεις εξωτερικό ή έστω USB θήκη για να βάλεις το δικό σου, το οποίο σημαίνει κι άλλα έξοδα κλπ).

Αν λοιπόν δεν είσαι αποφασισμένος να "λυώσεις" πάνω από το λαπ για να το κάνεις να δουλέψει, αλλά θες μια "plug & play" λύση, φοβάμαι πως τέτοια δεν υπάρχει...

Τέλος, δεν ξέρω τί σε κάνει και τον λες "άθλιο" τον IDE σου, αλλά μην περιμένεις και καμμιά δραματική επίδραση αν τυχόν καταφέρεις να τον αλλάξεις με SATA, καθώς ούτως ή άλλως, από άποψη "ταχυτήτων", με το μανίσιο πρωτόκολλο του ενσωματωμένου disk controller θα τρέχει. Για να το πω δηλαδή κι αλλιώς, πιο πολύ "φταίει" το ότι το μηχάνημά σου (όντως τεχνολογίας "εποχής IDE"), είναι περιορισμένων δυνατοτήτων (πιθανώς ΡΙΙΙ επεξεργαστής και σύνολο από 256 έως 512 ΜΒ μνήμες, σωστά; ) παρά ο δίσκος. Εκτός κι αν εννοείς ότι έχει bad sectors κλπ. Όπως και να 'χει, καλύτερα θα ήταν να αντικαθιστούσες τον εν λόγω δίσκο με έναν άλλον της γενιάς του (που να μην είναι "τόσο άθλιος"). Έστω και σαν ανταλλαγή με τον SATA, αν δεν γίνεται ν' αγοράσεις (...βέβαια να βρεις δίσκο αυτής της εποχής που να είναι σε καλή κατάσταση, ΕΙΝΑΙ ένα θέμα.....).

Αυτό φυσικά αν έχεις τους λόγους σου να θες να συνεχίσεις να λειτουργείς το συγκεκριμένο λαπτοπ (το οποίο δεν το κόβω να είναι "επαρκώς λειτουργικό" για Ίντερνετ στις μέρες μας, πάντως. Το πολύ για κανένα avi, mp3, και αρχεία κειμένου πχ να κάνει δουλειά, χωρίς ψυχοβγάλσιμο...).

Εννοείται δε αν τυχόν η "αθλιότητά" του εννοείς έχει να κάνει με τη χωρητικότητά του, η λύση δεν είναι στην αλλαγή δίσκου, αλλά να κάνεις τον SATA εξωτερικό (USB) με μια θήκη γύρω στο 10άρικο.

• Like 1
Δημοσ.

Οι συγκεκριμένοι αντάπτορες ide->sata δεν χρειάζονται δικό τους bios είναι αόρατοι για το σύστημα μετατρέπουν δηλαδή πραγματικά τον δίσκο σε ide,το μόνο πρόβλημα είναι το αν θα χωρέσει μετά ή όχι να κλείσει το καπάκι.

Μόνο στης PCI κάρτες υπάρχει το ζόρι με το boot και το bios.

Δημοσ.

Ναι αυτά που μπαίνουν στο βύσμα και είναι για μία μόνο συσκευή δεν χρειάζονται τίποτα,τους βλέπει αμέσως το bios σαν κανονικό δίσκο(ή ότι είναι) ,το μόνο που πρέπει να δει κανείς είναι το μέγεθος του δίσκου αφού δεν υποστηρίζουν πάνω από κάποια GB.

Δημοσ.

^ Υπάρχει ειδικό "caddy" (=θήκη) που η όλη κατασκευή του είναι όπως ένα optical drive, με τη διαφορά ότι δεν εμπεριέχει σχετικό μηχανισμό, αλλά είναι κενό, ούτως ώστε μέσα να αποθέσεις τον SATA δίσκο. Η όλη κατασκευή έχει κονέκτορα όπως ένα κανονικό optical drive και κουμπώνει στην σχετική υποδοχή. 

Υπάρχει μάλιστα η περίπτωση να μπορείς να ξεβιδώσεις το ορίτζιναλ OD από κάποια βίδα στην "κοιλιά" του λαπ, χωρίς να χρειαστεί να αποσυναρμολογήσεις όλο το μηχάνημα, οπότε εκτός από η πιο βιώσιμη, γίνεται και η πιο εύκολη λύση.

Παραδειγματικά δες εδώ ένα τέτοιο.

Πρόσεξε σε κάθε περίπτωση, αν είναι ν' αγοράσεις από εξωτερικό (eBay το πιθανότερο, ως το φθηνότερο μέρος, γύρω στο 10άρικο Ευρώ υποθέτω, μαζί μάλλον με μεταφορικά) ένα τέτοιο, να είναι "SATA to IDE", και όχι το ανάποδο.

Γενικά ψάξε με όρους "12.7 caddy sata to ide" (ίσως υπάρχουν και άλλοι όροι πάντως, πέρα από "12.7 inch caddy"). Στην ελληνική αγορά και να βρεις, πιθανώς θα το ακριβοπληρώσεις. Δες μήπως υπάρχει κάτι σε αγγελίες φόρου (όπως το παρόν) ή βάλε τη δική σου όπου θα ζητάς.

(Δες κι αυτά τα θέμα του ελληνικού The Lab που πέτυχα : 1 & 2)

Δημοσ.

Κατι τετοιο δηλαδη?

http://www.easytechnology.gr/index.php?main_page=product_info&products_id=7580

Για το Caddy το ηξερα απο ενα φιλαρακι αλλα το ειχε αγορασει εκτος ελλαδας και δεν βρηκα πουθενα παντως μου φενεται καλη λυση μιας και το Dvd Drive μου ειναι αχρηστο format κλπ κανω με φλασακι.

Απ οτι καταλαβα απ το λινκ αυτο παιρνει sata δισκο αλλα το βυσμα για να κουμπωσει στο λαπτοπ ειναι για IDE βεβαια επειδη δεν γνωριζω πριν το αγορασω καλυτερα να μου πειτε οι πιο εμπειροι αν ειναι το σωστο.

Mε λιγο ψαξιμο βρηκα και caddy 12.7 kai 9.5.Εβγαλα το dvd αλλα πουθενα πανω δεν λεει ποσα mm ειναι.Ειναι αυτο ακριβως στο λινκ http://www.pan-toughbooks.com/panasonic-toughbook-cf-73-optical-drive--dvd-cdrw-combo-drive-pn-cf-k51dr002---used-2644-p.asp .

Δημοσ.

Δε νομίζω να έχεις θέμα με τις διαστάσεις - κια μικρότερο να είναι το κάντι, θα κουμπώνει.

Για το πρώτο λινκ, ναι είναι αυτό που θες : SATA δίσκος σε IDE (λέγεται και PATA) λάπτοπ.

Αλλά όπως είχα πει, τσιμπημένο. Αν μπορείς να παραγγείλεις από eBay θα το βρεις ίσως και φθηνότερο από δεκάρι.

Ή ψάξε και σε αγγελίες φόρουμ (και βάλε και δική σου). Λογικά κα'να 15άρι θα το δίνουν, κι αν παζαρέψεις και δεχτούν, ίσως και 10...;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...