Mult1C0r3Cpu Δημοσ. 31 Ιανουαρίου 2015 Δημοσ. 31 Ιανουαρίου 2015 Χαιρετώ την παρέα του insomnia. Αποφάσισα μιας και έχω apu να κλοκάρω τις gskill μου, από τα 1600mhz που τις έχω σε κάτι ψηλότερο, να ανεβάσω και λίγο την απόδοση της κάρτας. Λοιπόν, τις έχω με ενεργοποιημένο xmp στα 1600mhz 9 9 9 24 1.5v. Μετά από καιρό, τις πήγα στα 1866mhz με τα ίδια timings και ρεύμα και έτρεξα δύο ώρες παρά είκοσι λεπτά memtest χωρίς errors. Ανέβηκαν αρκετά οι επιδόσεις, αλλά μόλις για παράδειγμα κάνω oc τον επεξεργαστή στα 4.1 στις συχνότητες δηλαδή του a10 6800k με ρεύμα 1.272 που είναι στοκ +0.0625 (σταθερό χωρίς errors, για μια ώρα prime95 και μαξ θερμοκρασία 49 βαθμοί) έχοντας τις μνήμες στα 1866 πετάει artifact στο cinebench 11.5/15 για τα γραφικά αλλά και στην αξιολόγηση των windows όταν τεστάρει γραφικά, το σύστημα κολλάει και πρέπει να το κάνω restart. Χωρίς το oc στις μνήμες και με τον επεξεργαστή στα 4.1 δεν πετάει ούτε artifact ούτε τίποτα, όλα σταθερά και τέλεια στο cinebench και στην αξιολόγηση windows. Το stress test που βγήκε σταθερός μια ώρα στο prime95 το έκανα χωρίς να είναι οι μνήμες oc, αλλά και ένα μισάωρο που έκανα μετά δεν έβγαλε πάλι τίποτα στο prime. Μια φορά όταν δοκίμασα τις μνήμες στα 2133 με 11 11 11 30 και 1.6v πέταξε artifact στο cinebench15 στα γραφικά αλλά και στον browser καθώς σέρφαρα. Μπήκα bios, έδωσα 1.65v και εκεί που ήταν εντάξει ξαναπέταξε artifact μετά από αρκετή ώρα. Γενικώς έχω μπερδευτεί, τα φώτα σας. Oc κάνω με xmp on (d.o.c.p. mode on). Το γύρισα στα 1866 9 9 9 24 1.5v xmp on πάντα και ήμουν οκ χωρίς artifact. Με στοκ επεξεργαστή και τις μνήμες στα 1866 δεν έχω θέμα, όταν τον ανεβάσω λίγο έχω και δεν ξέρω γιατί. Ο controller του a8 6600k υποστηρίζει μέχρι 1866mhz χωρίς oc, αλλά δεν νομίζω να φταίει αυτό (η μητρική δέχεται μέχρι 2400mhz oc στις μνήμες). Επίσης, την κάρτα την έχω στο extreme mode, δηλαδή στα 1013mhz. Και στοκ όταν την έχω στα 844mhz, με τις μνήμες στα 1866 και τον επεξεργαστή oc πάλι έχω artifact. Έχω την δυνατότητα να βάλω φανάκι στα vrm της μητρικής, αλλά δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα, μήπως δηλαδή έχω θέμα με τις θερμοκρασίες στο oc. Αν και όμως όταν έκανα oc στα 4.2 με το ρεύμα που τον είχα και στα 4.1 σταθερό εννοείται prime χωρίς errors και μαξ θερμοκρασία 50, δεν είχα ούτε artifact ούτε τίποτα όλα σταθερά και ωραία και τα vrm της μητρικής ήταν απλά χλιαρά. Συγνώμη για το κατεβατό, απλά πιστεύω πως οι λεπτομέριες που τονίζω θα βοηθήσουν αρκετά .
Mult1C0r3Cpu Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου 2015 Αν έχω βάλει το θέμα σε λάθος κατηγορία παρακαλώ οι moderators να το κλειδώσουν και να μεταβώ σε άλλη κατηγορία.
NT1G Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου 2015 Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου 2015 Ποίες μνήμες έχεις ακριβώς; Δώσε 1,65V μήπως βοηθήσει.
Mult1C0r3Cpu Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου 2015 Είναι οι μνήμες της υπογραφής. Έχω δώσει και 1.65v με 11 11 11 30 αλλά τζίφος. Εκεί που στρεσσάρω κάτι σχετικό με τα γραφικά πετάει artifact, δηλαδή θολώνει η οθόνη, πρασινίζει σε μερικά σημεία και πρέπει να κάνω restart .
NT1G Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου 2015 Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου 2015 Το πιθανότερο που θα σκεφτόμουν είναι οι απλά οι μνήμες δεν τραβάνε για περισσότερο.
Sakiz105 Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου 2015 Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου 2015 Η μητρικη φταιει.Δεν μπορει να σηκωσει και τα δυο τα o.c.
GPOWERR Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου 2015 Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου 2015 Οταν βαζεις τις μνημες 1866 μεσω xmp τοτε αυτοματα,κανει η μητρικη oc στο northbridge του cpu για να μπορεσει να δουλεψει με την συχνοτητα αυτη...εσυ κανοντας επιπλεον oc στον cpu ισως φτανεις το northbridge στα ορια του και πιεζεται ο ενσωματωμενος memory controller...δοκιμασε να ριξεις τον πολαπλ/στη μνημης πρωτα και μετα δοκιμασε να ανεβασεις τον επεξεργαστη.Στο oc παιζει μεγαλο ρολο και η "διαθεση" της μητρικης...
NT1G Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου 2015 Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου 2015 O A10-6800K υποστηρίζει επίσημα 2133 μνήμες.
Mult1C0r3Cpu Δημοσ. 2 Φεβρουαρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 2 Φεβρουαρίου 2015 Λοιπόν @NT1G δεν έχω τον a10 6800k αλλά τον a8 6600k και υποστηρίζει χωρίς oc μνήμες μέχρι 1866mhz. Τώρα @GPOWERR τον επεξεργαστή τον κλοκάρω μέσω πολλαπλασιαστή επειδή είναι ξεκλείδωτος και όχι μέσω bus speed. Κανονικά δεν θα έπρεπε να έχει θέμα, έχω ρίξει αρκετό διάβασμα πριν κάνω oc στις μνήμες αλλά κάτι δεν μου κάθεται καλά και πετάει artifact. Χρειάζομαι αρκετά το oc, καθώς με τις μνήμες στα 2133mhz δεν είχα fps drop στο λολ που παίζω, ενώ όταν τις έχω στα 1600mhz πάει και 47. Η ειρωνεία, μόλις τελείωσα το παιχνίδι στο λολ και άρχισα το σερφάρισμα στο internet πέταξε artifact (αυτό έγινε καιρό πριν) .
Whitefanged Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2015 Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2015 Έχεις τρία διαφορετικά υποσυστήματα που θέλεις να ανεβάσεις. Πρέπει πρώτα να βρεις που βρίσκεται το μέγιστο καθενός ξεχωριστά, με τα άλλα δύο στοκ. **Ο καθορισμός του μέγιστου oc και η σταθερότητα αυτού, είναι έννοιες σχετικές. Το δικό μου τεστ σταθερότητας με προοδευτική σειρά: 1 ώρα occt, 10 κύκλοι intel burn test, 24 ώρες prime95, 15 λεπτά συνδυαστικό test 1 πυρήνας furmark και οι υπόλοιποι p95, συνδυαστικό test με γεμάτο (3-4 ώρες) gaming session με 2 πυρήνες στο game και τους υπόλοιπους p95 και τέλος 48 ώρες prime95. Ενδεικτικά θα σου πώ ότι έχω δοκιμάσει διάφορους ασταθείς στην πράξη συνδυασμούς που συμπλήρωναν 6-7ώρα p95 και occt, πόσο μάλλον 20λέπτα.** Αφού λοιπόν καθορίσεις, με κάποιον λιγότερο ή περισσότερο, ενδελεχή τρόπο το μέγιστο σταθερό oc του κάθε υποσυστήματος, θα βάλεις τη μέγιστη τιμή αυτού που σε ενδιαφέρει ή κερδίζει περισσότερο έναντι των άλλων, και βήμα βήμα θα ξεκινήσεις να ανεβάζεις το δεύτερο στη σειρά. Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα μπορέσεις να πετύχεις συνδυασμό των δύο μέγιστων τιμών, αλλά αν είσαι τυχερός θα βρεθείς κάπου κοντά. Αφού βρείς το καινούριο σταθερό σημείο ξεκίνα να ανεβάζεις το τρίτο στην προτίμηση σου υποσύστημα. Όσων αφορά τα voltages. Με όλα στοκ δες πόσο δίνει στο cpu/nb στο auto. Βάλε πάνω το oc και δες πόσο δίνει στο auto. Μετά βάλτο manual στη μέση της διαφοράς και ψάξε εκεί γύρω. Το dram voltage όσο πιο χαμηλά το κρατήσεις τόσο πιο ψηλά θα φτάσεις. Μην το ανεβάζεις χωρίς λόγο για σταθερότητα, ταλαιπωρείς τον memory controller. 1
Silverage Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2015 Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2015 Έχεις τρία διαφορετικά υποσυστήματα που θέλεις να ανεβάσεις. Πρέπει πρώτα να βρεις που βρίσκεται το μέγιστο καθενός ξεχωριστά, με τα άλλα δύο στοκ. **Ο καθορισμός του μέγιστου oc και η σταθερότητα αυτού, είναι έννοιες σχετικές. Το δικό μου τεστ σταθερότητας με προοδευτική σειρά: 1 ώρα occt, 10 κύκλοι intel burn test, 24 ώρες prime95, 15 λεπτά συνδυαστικό test 1 πυρήνας furmark και οι υπόλοιποι p95, συνδυαστικό test με γεμάτο (3-4 ώρες) gaming session με 2 πυρήνες στο game και τους υπόλοιπους p95 και τέλος 48 ώρες prime95. Ενδεικτικά θα σου πώ ότι έχω δοκιμάσει διάφορους ασταθείς στην πράξη συνδυασμούς που συμπλήρωναν 6-7ώρα p95 και occt, πόσο μάλλον 20λέπτα.** Δηλαδή για να κάνει overclock πρέπει να κάτσει 2 εβδομάδες να στρεσσάρει τα υποσυστήματα; 1
Whitefanged Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2015 Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2015 Να προσθέσω ότι καλό θα ήταν να παρακολουθείς μέσω του occt ή του aida64 το διάγραμμα της συχνότητας, το οποίο θέλεις να είναι ευθεία γραμμή, γιατί αν έχεις throttling, τσάμπα πάει το oc και να έχεις το νου σου και στα διαγράμματα του ρεύματος, τα οποία είναι φυσιολογικό να έχουν σκαμπανεβάσματα, αλλά οι πολύ ψηλές κορυφές(spikes) συνήθως δείχνουν πρόβλημα. Όταν τρέχεις το p95 καλό είναι να μην τρέχει καμμία άλλη εφαρμογή παρά μόνο για καμμιά ώρα στην αρχή το occt (δεν το βάζεις να τρέξει το test, απλά κοιτάς τα διαγράμματα). Επίσης για τα voltages κάτι που δε σου έγραψα πιο πάνω. Αν η μητρική σου έχει llc, βάλε του cpu μέχρι ένα βήμα κάτω από το μέγιστο και του cpu/nb μέχρι ένα βήμα πάνω από το μέσο.
Mult1C0r3Cpu Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2015 Έχει llc. Επειδή αυτές τις μέρες δεν έχω και πολύ χρόνο, θα κάτσω να πειραματιστώ με το oc και θα αναφέρω αποτελέσματα. Για την ώρα τις έχω στοκ τις μνήμες. Όσο για τον επεξεργαστή και αυτόν στοκ. Πριν λίγες μέρες, είχα τον επεξεργαστή στα 4.3 ghz με 1.281v (1.272v stock + 0,0065v) σταθερό στα πάντα 47 βαθμούς μαξ και τα vrm ήταν χλιαρά προς το κρύο παρόλο που δεν έχουν heatsinks και τις μνήμες στοκ. Δεν παρουσίασε κάτι. Το μόνο που πείραξα επειδή είδα ότι έχει διαφορά στις επιδόσεις, είναι το cpu power phase το οποίο το έβαλα optimized. Με overclock και χωρίς, ο επεξεργαστής αποδίδει περισσότερα και σταθερότερα fps στο λολ που με ενδιαφέρει (κάτω από 50 δεν πέφτει πια) και γενικώς το σύστημα έχει πιο γρήγορη απόκριση (μπορεί να είναι και ιδέα μου).
conkal Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2015 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2015 Δηλαδή για να κάνει overclock πρέπει να κάτσει 2 εβδομάδες να στρεσσάρει τα υποσυστήματα; στην πραγματικοτητα ...ναι πρεπει να φας πολυ χρονο αν θες να παιζεις ψηλα
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα