Oxygene Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2015 Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2015 Πολύ καλά και πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα νέα
obi Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2015 Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2015 Η μετάβαση σε Linux όμως δεν έκρινε κανείς οτι ειναι απαραίτητη... Έχω ασχοληθεί με την μονάδα ΕΛΛΑΚ του Πανεπηστημίου μου και η οποία έχει αναπτύξει ανοιχτό λογισμικό για διαχείριση πόρων ενός δήμου... Το χρησιμοποιεί ο δήμος Θέρμης στην Θεσσαλονίκη και είναι πολύ ευχαριστημένοι και σαφώς με λιγότερα έξοδα. Οπότε κρινω μόνο θετική την εξέλιξη αυτή. Σωστά, δωρεάν λογισμικό δε σημαίνει απαραίτητα και αποκλειστικά τη χρήση linux. (Όπως επίσης και δωρεάν λογισιμικό δε θα σήμαινε και δωρεάν υποστήριξη βέβαια.) Και επίσης πολύ σωστά, τα δημόσια Πανεπιστήμια οφείλουν επίσης να έχουν θέση στην ανάπτυξη-υποστήριξη δωρεάν λογισμικού για χρήση από δημόσιες υπηρεσίες και για σκοπούς δημοσίου συμφέροντος. Αρκεί να μην υποκρύπτονται κρυφές δημόσιες επιχορηγήσεις επί τούτου και όλη η υποστήριξη να παρέχεται με τη βασική χρηματοδότηση του κράτους προς τα ΑΕΙ, ως ανταποδοτικό έργο προς την κοινωνία. Μια φορά, όχι λοιπόν στη μάχη συμφερόντων των ιδιωτών εργολάβων λογισμικού,.To linux δεν είναι πανάκεια για την εξοικονόμηση πόρων, στο τέλος το μόνο που μετράει είναι ο τελικός λογαριασμός στο ταμείο ο οποίος περιλαμβάνει και τα πάγια έξοδα χρήσης υποστήριξης. 2
sunlight2030 Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2015 Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2015 πληρώνεις μια φορά έναν ανέβαζει βιντεάκια e-learning στο σάιτ και μπαίνει ο καθένας ότι ώρα του γουστάρει και τα μαθαίνει πολύ καλύτερα Αυτό κάλιστα θα μπορούσε να το αναλάβει η ΕΕΛ/ΛΑΚ Πιστεύεις πως ο δημόσιος υπάλληλος θα καθίσει στον ελεύθερο του χρόνο να δει βίντεο για να μάθει κάτι που θα χρειαστεί στην δουλεία του?
chisao Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2015 Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2015 Πιστεύεις πως ο δημόσιος υπάλληλος θα καθίσει στον ελεύθερο του χρόνο να δει βίντεο για να μάθει κάτι που θα χρειαστεί στην δουλεία του? Δηλαδή τώρα είναι εκπαδευμένοι??? 1
Χάρης Μυλωνίδης Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2015 Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2015 Πιστεύεις πως ο δημόσιος υπάλληλος θα καθίσει στον ελεύθερο του χρόνο να δει βίντεο για να μάθει κάτι που θα χρειαστεί στην δουλεία του? ναι θα καθίσει, γιατί αλλιώς να πάρει δρόμο και να κάνει χώρο στο να μπει κάποιος άλλος που έχει πρόθεση να μάθει 2
Oxygene Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2015 Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2015 Λες και στα προϊόντα της Μικρομαλακιάς δεν χρειάστηκε ποτέ εκπαίδευση Τρέμουν μερικοί μήπως το ECDL τους καταλήξει χαρτί για να τυλίγουν πιτόγυρα 3
nzeppos Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2015 Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2015 Αγαθή ερώτηση άσχετου με το αντικείμενο των γκομπιούτερες: αυτοί οι λινουξοκομπιουτερίστες που προτείνουν και ευαγγελίζονται τις παραπάνω λύσεις για open source, μήπως θα είναι οι ίδιοι που θα θέλουν να αναλάβουν την μετέπειτα ανάπτυξη, εγκατάσταση και υποστήριξη του συστήματος, την εκπαίδευση των χρηστών, τα SLA contracts και όλα τα παραφερνάλια; Ρωτάω εγώ τώρα. Δεν ξέρω. Γι' αυτό όποτε ακούω τέτοιες προτάσεις, συνήθως κρατάω μικρό καλάθι. 2
CtrlFreak Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2015 Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2015 Εκπαίδευση για να μάθει ο δημόσιος υπάλληλος τι? Να γράφει σκριπτάκια στο τερματικό? Να αντιμιστράρει το δίκτυο? Να γράφει queries στη βάση? Θα ανοίγει το pc θα κάνει διπλό κλικ στην εφαρμογή θα δουλεύει. Αφού το ίδιο πράγμα είναι στον απλό χρήστη. Και για να τους τρολλάρει η ΕΛΛΑΚ ας περάσει και θέμα των windows στο linux. Χαμπάρει δεν θα πάρουν ότι άλλαξε το λογισμικό. 3
Hetfield Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2015 Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2015 Και αυτά για το ότι το linux είναι τζάμπα, τα ακούμε βερεσέ: το linux είναι μεν ελεύθερο ανοιχτό λογισμικό όμως η υπόστήριξη της εξειδικευμένης χρήσης του linux κάθε άλλο παρά δωρεάν είναι για μια επιχείρηση ή για μια δημόσια υπηρεσία. Τι εννοεις "εξειδικευμενη χρηση του Linux"; Εγω στην εταιρια που δουλευω (εξωστρεφη στο κομματι business to business) καθε λογισμικο που χρησιμοποιουμε εχει και μια εξειδικευμενη χρηση. Το κομματι της εκπαιδευσης ειναι κρισιμος παραγοντας σε μεγαλες επιχειρησεις. Εγω εκπαιδευομαι ανα τακτα χρονικα διαστηματα, ειναι μια ρουτινα που ουτως η αλλως θα την περασω. Αρα το επιχειρημα σου ειναι ακυρο οταν μιλαμε για εναν μεγαλο τομεα οπως το δημοσιο ή μια μεγαλη εταιρια. Το μεγαλο στοιχημα ειναι τα λεφτα που ουτως η αλλως πληρωνουμε για λογισμικο αντι να πανε κατευθειαν σε ξενες εταιριες, να διοχετευονται στην εσωτερικη οικονομια. Λογικο δεν το βρισκεις; Χαιρεσαι με το γεγονος οτι φευγουν κεφαλαια σε ξενες εταιριες για πραγματα που μπορουμε να υποστηριξουμε κι εμεις; Δεν ειναι Ολυμπιακος-Παναθηναικος το θεμα. Κι εγω Windows χρησιμοποιω, αλλα εχουμε 28% ανεργια, οι δουλειες δεν πανε καλα και διανυουμε μια δυσκολη περιοδο. Μπορει η προσπαθεια να αποτυχει για πολλους λογους, αλλα μια μαχη ειναι χαμενη μονο αν δεν την δωσεις. 4
lepaterious Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2015 Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2015 πληρώνεις μια φορά έναν ανέβαζει βιντεάκια e-learning στο σάιτ και μπαίνει ο καθένας ότι ώρα του γουστάρει και τα μαθαίνει πολύ καλύτερα Αυτό κάλιστα θα μπορούσε να το αναλάβει η ΕΕΛ/ΛΑΚ Και θα κατσει ο δημοσιος υπαλληλος να δει βιντεακια την στιγμη που και στην εργασια του δεν δουλευει??? Στην Ελλαδα ειμαστε μην το ξεχνας.
lepaterious Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2015 Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2015 Εδώ έβαλαν για Υπουργό οικονομικών τον Βαρουφάκη ο οποίος ήταν ο οικονομολόγος της Valve!! Άντε ελπίζω στις επόμενες εκλογές να βγάλουμε τον Gabe Newel προθυπουργό. Εγώ θα τον ψηφίσω! Αυτο δεν ειναι κακο δουλεψε ο τυπος σε μια εταιρια που ειναι στην Αμερικη και ειναι κερδοφορα οποτε τυχαιος δεν ειναι πολυ σωστα εκαναν και τον βαλανε. 2
sergyma Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2015 Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2015 η ανάπτυξη και η καινοτομία μπορεί να έρθει μόνο μέσω του ελεύθερου λογισμικού https://www.transifex.com/about/ 2
gokuthelegend Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2015 Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2015 Εκπαίδευση για να μάθει ο δημόσιος υπάλληλος τι? Να γράφει σκριπτάκια στο τερματικό? Να αντιμιστράρει το δίκτυο? Να γράφει queries στη βάση? Θα ανοίγει το pc θα κάνει διπλό κλικ στην εφαρμογή θα δουλεύει. Αφού το ίδιο πράγμα είναι στον απλό χρήστη. Και για να τους τρολλάρει η ΕΛΛΑΚ ας περάσει και θέμα των windows στο linux. Χαμπάρει δεν θα πάρουν ότι άλλαξε το λογισμικό. Η καλύτερη εξήγηση που διάβασα μέχρι τώρα σε αυτό το θέμα. Ρε παιδιά, ο απλός υπάλληλος μόνο να λειτουργεί το πρόγραμμα χρειάζεται να ξέρει, τίποτα άλλο. Εδώ στην τράπεζα που είχα πάει χθες, είχε πρόβλημα ο εκτυπωτής και ο υπάλληλος πήρε τηλέφωνο στα κεντρικά και τον φτιάξανε απομακρυσμένα, ο υπάλληλος δεν κούνησε το χέρι του. Έτσι κι αλλιώς κάθε σοβαρή επιχείρηση έχει τμήμα ΙΤ, αυτοί είναι οι υπεύθυνοι για την σωστή λειτουργία των συστημάτων. Τι διαφορά δηλαδή θα είχε αν παρουσιαζόταν ένα πρόβλημα σε λειτουργικό σύστημα Windows, πάλι το IT δεν θα απασχολούταν πάνω στο πρόβλημα; 3
obi Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2015 Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2015 Τι εννοεις "εξειδικευμενη χρηση του Linux"; Εγω στην εταιρια που δουλευω (εξωστρεφη στο κομματι business to business) καθε λογισμικο που χρησιμοποιουμε εχει και μια εξειδικευμενη χρηση. Το κομματι της εκπαιδευσης ειναι κρισιμος παραγοντας σε μεγαλες επιχειρησεις. Εγω εκπαιδευομαι ανα τακτα χρονικα διαστηματα, ειναι μια ρουτινα που ουτως η αλλως θα την περασω. Αρα το επιχειρημα σου ειναι ακυρο οταν μιλαμε για εναν μεγαλο τομεα οπως το δημοσιο ή μια μεγαλη εταιρια. Το μεγαλο στοιχημα ειναι τα λεφτα που ουτως η αλλως πληρωνουμε για λογισμικο αντι να πανε κατευθειαν σε ξενες εταιριες, να διοχετευονται στην εσωτερικη οικονομια. Λογικο δεν το βρισκεις; Χαιρεσαι με το γεγονος οτι φευγουν κεφαλαια σε ξενες εταιριες για πραγματα που μπορουμε να υποστηριξουμε κι εμεις; Δεν ειναι Ολυμπιακος-Παναθηναικος το θεμα. Κι εγω Windows χρησιμοποιω, αλλα εχουμε 28% ανεργια, οι δουλειες δεν πανε καλα και διανυουμε μια δυσκολη περιοδο. Μπορει η προσπαθεια να αποτυχει για πολλους λογους, αλλα μια μαχη ειναι χαμενη μονο αν δεν την δωσεις. Εξειδικευμένη χρήση του linux εννοώ τα πάντα: από το στήσιμο του λειτουργικού, την κατασκευή των λογισμικών, την προσαρμογή και την υποστήριξη σε όλα τα επίπεδα (από το ανθρώπινο δυναμικό ως τα μηχανήματα και τους προμηθευτές). Και όλα αυτά έχουν κόστος όπως ειπώθηκε, στην μετάβαση και στη χρήση, ανεξαρτήτως λειτουργικού. Τώρα για το αν αξίζει ο κόπος, δεν είμαι δογματικός. Πρέπει όμως να σταθμιστεί το θέμα ως προς τη σχέση κόστους-οφέλους. Με απόλυτα κριτήρια. Και να ήταν η περίπτωση να επιδοτηθούν εγχώριες θέσεις εργασίας και μαζί να μάς έρθει και πιο φτηνά, άντε πες, είναι κανείς που δεν το θέλει; Αλλά δεν είμαι και τόσο αισόδοξος ότι οι εγχώριοι επιχειρηματίες sw support θα διέθεταν το βάρος και τη διάθεση να παράσχουν υπηρεσίες στο δημόσιο σε ανταγωνιστικές τιμές και σε βάθος χρόνου. Και προσωπικά δεν προκρίνω τη λογική να στηριχθούν ακριβές λύσεις για να εποδοτηθούν θέσεις εργασίας και μόνον. Είναι μια λογική φούσκας που δε μακροημερεύει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Στην τελική δεν έχει καμία δουλειά το κράτος να συντηρεί μια κρατικοδίαιτη ιδιωτική οικονομία και τα ιδιωτικά κέρδη επιχειρηματιών. Αυτά τα λέω και λίγο γενικεύοντας, διότι πολλές φορές έχω ακούσει τη λογική που μεταφέρεις, την οποία λογική τεχνηέντως αναπαράγουν αεριτζίδικα συμφέροντα τελευταία στη χώρα μας. Ναι λοιπόν στο ελεύθερο λογισμικό, αρκεί να είναι πραγματικά συμφέρον για το δημόσιο. Αυτό θέλουμε όλοι. Δεν στηρίζω τα συμφέροντα καμίας πολυεθνικής αλλά και κανενός ιδιώτη επιχειρηματία, το αντίθετο μάλιστα υποστηρίζω ότι ρόλο στη μετάβαση και υποστήριξη στο ελεύθερο δωρεάν λογισμικό θα έπρεπε να αναλάβει αποκλειτικά δημόσιος φορέας (λχ ΑΕΙ). Αν συμφέρει και αξίζει σε απόδοση, διαφορετικά εκεί που συμφέρει αλλού. 1
bill81 Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2015 Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2015 Έχουμε πληρώσει άδειες λογισμικού. Ενώ υπάρχουν άδειες αγορασμένες θα πάμε σε unix/linux λύση η οποία όπως είπαν και κάποιοι πριν από εμένα θα κοστίσει η υποστήριξη του και η εκπαίδευση σε αυτό στους υπαλλήλους. Επειτα θα αναλάβουν άλλα αφεντικά εκει πάνω και θα ξαναγυρίσουμε να αγοράσουμε άδειες για να ξοδέψουμε περισσότερα χρήματα. ΜΑΓΙΚΟ εεεεε?????? Προφήτης δεν είμαι, άλλα that's the Greek way. I'm loving it 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα