Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Εγώ πάλι βλέπω ότι δεν διαφωνούμε τόσο πολύ.

Το θέμα του φανατισμού της θρησκείας τον παρέθεσα σε σχέση με τον φανατισμό αθλητισμού που ανέφερες. Απλώς αυτό το παράδειγμα ήταν λίγο ατυχές κατά τη γνώμη μου.

Κοίτα, εγώ αυτό που θέλω να εξηγήσω σε όποιον δε θέλει ή δε μπορεί να καταλάβει (δεν αναφέρομαι σε εσένα),

είναι πως η βία δεν έχει συγκεκριμένο πρόσημο και δεν είναι αποκλειστικά 'θρησκευτική'.

Η βία κι ο φανατισμός είναι ανθρώπινα χαρακτηριστικά και ανήκουν στα αρνητικά ίδια της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης.

Το μόνο σίγουρο είναι πως όσοι τολμούν να χρησιμοποιούν περιστατικά για να γενικεύσουν με τα κενά συμπεράσματα εναντίον συλλήβδην και γενικά των θρησκειών, είτε είναι αφελείς είτε βρίσκουν την ευκαιρία να μεροληπτούν για τους δικούς τους λόγους.

Δε νομίζω ότι χρειάζεται να δοθούν τα πιο εύστοχα παραδείγματα για να εξηγήσει κανεός το αυτονόητο,

αλλά μια φορά και ειδικότερα το χουλιγκανισμό - δηλαδή την αθλητική-οπαδική βία/φανατισμό  - τον έχουμε βιώσει και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό

(περίπτωση Φιλόπουλου, ξυλοδαρμοί επιθέσεις και απειλές διαιτητών/παικτών/παραγόντων, άλλος έχασε την όραση στο γήπεδο από φωτοβολίδα και πάει λέγοντας).

Επαναλαμβάνω, σκοπός δεν είναι να διαπιστώσουμε πόσο πολύ ή λίγο ευστοχα είναι τα όποια παραδείγματα που δίνουμε, λίγο πολύ καταλαβαινόμαστε.

Μια φορά, ο φανατισμός κι η βία δεν είναι μοναδικό και κύριο χαρακτηριστικό των θρησκειών οι οποίες διατείνονται ότι τείνουν να βελτιώσουν τον κόσμο,

και δε βρίσκει ο φανατισμός κι η βία πρόσφορο έδαφος αποκλειστικά στις θρησκείες και μόνον, σε έναν κόσμο που κατά τα λοιπά είναι άρτια καμωμένος.

Πάντως η δαιμονοποίηση κι η σπέκουλα εναντίον των θρησκειών μια χαρά κρατάει για ιδεοληπτικούς λόγους διαπιστώνω.

• Like 1
  • Απαντ. 44
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ.

Απλά είναι η μόδα να κατηγορείς τη θρησκεία.Ακουω τον άλλον να λέει οτι οι μεγαλύτεροι πόλεμοι έχουν γίνει στο όνομα της θρησκείας και αναρωτιέμαι για ποια θρησκεία έγινε ο Α και ο Β παγκόσμιος πόλεμος.Οχι οτι δεν έχουν γίνει εγκληματα αλλά όπως έγραψε και ο απο πάνω φανατισμός υπάρχει σε πολλά πράγματα δυστυχώς με άσχημη κατάληξη.

• Like 4
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εμεις απ'την άλλη είμαστε τυχεροι που απολαμβάνουμε την ελευθερία έκφρασης στα σοσιαλ μιντια στο Ελλάντα.

Βέβαια, μπορει να φας φυλακη στη συνέχεια που (ω μοντιέ) τόλμησες να ειρωνευτεις την Ορθ.Εκκλησία, αλλά τουλάχιστον το πόσταρες.

Σκέφτεσαι και γράφεις η απλά γράφεις και σκέφτεσαι 

Επεξ/σία από driverpit
  • Confused 1
Δημοσ.

Κοίτα, εγώ αυτό που θέλω να εξηγήσω σε όποιον δε θέλει ή δε μπορεί να καταλάβει (δεν αναφέρομαι σε εσένα),

είναι πως η βία δεν έχει συγκεκριμένο πρόσημο και δεν είναι αποκλειστικά 'θρησκευτική'.

Η βία κι ο φανατισμός είναι ανθρώπινα χαρακτηριστικά και ανήκουν στα αρνητικά ίδια της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης.

Το μόνο σίγουρο είναι πως όσοι τολμούν να χρησιμοποιούν περιστατικά για να γενικεύσουν με τα κενά συμπεράσματα εναντίον συλλήβδην και γενικά των θρησκειών, είτε είναι αφελείς είτε βρίσκουν την ευκαιρία να μεροληπτούν για τους δικούς τους λόγους.

Δε νομίζω ότι χρειάζεται να δοθούν τα πιο εύστοχα παραδείγματα για να εξηγήσει κανεός το αυτονόητο,

αλλά μια φορά και ειδικότερα το χουλιγκανισμό - δηλαδή την αθλητική-οπαδική βία/φανατισμό  - τον έχουμε βιώσει και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό

(περίπτωση Φιλόπουλου, ξυλοδαρμοί επιθέσεις και απειλές διαιτητών/παικτών/παραγόντων, άλλος έχασε την όραση στο γήπεδο από φωτοβολίδα και πάει λέγοντας).

Επαναλαμβάνω, σκοπός δεν είναι να διαπιστώσουμε πόσο πολύ ή λίγο ευστοχα είναι τα όποια παραδείγματα που δίνουμε, λίγο πολύ καταλαβαινόμαστε.

Μια φορά, ο φανατισμός κι η βία δεν είναι μοναδικό και κύριο χαρακτηριστικό των θρησκειών οι οποίες διατείνονται ότι τείνουν να βελτιώσουν τον κόσμο,

και δε βρίσκει ο φανατισμός κι η βία πρόσφορο έδαφος αποκλειστικά στις θρησκείες και μόνον, σε έναν κόσμο που κατά τα λοιπά είναι άρτια καμωμένος.

Πάντως η δαιμονοποίηση κι η σπέκουλα εναντίον των θρησκειών μια χαρά κρατάει για ιδεοληπτικούς λόγους διαπιστώνω.

Για να στο πω απλα και ξαστερα, αυτος που βιαιοπραγει για μια ομαδα ειναι ανηθικος και εγκληματιας. Ξερει ομως οτι διαπραττει ενα εγκλημα, ξερει οτι δεν ειναι καλος ανθρωπος. Αυτος που σφαζει εν ονοματι της θρησκειας ομως νομιζει οτι πραττει το σωστο. Καταλαβαινεις τη διαφορα? Ελπιζω ναι. Η θρησκεια κανει καλους ανθρωπους να κανουν κακες πραξεις νομιζωντας οτι πραττουν καλως, ο Παναθηναικος ομως οχι. Μεγαλη διαφορα  νομιζω

• Like 2
Δημοσ.

Για να στο πω απλα και ξαστερα, αυτος που βιαιοπραγει για μια ομαδα ειναι ανηθικος και εγκληματιας. Ξερει ομως οτι διαπραττει ενα εγκλημα, ξερει οτι δεν ειναι καλος ανθρωπος. Αυτος που σφαζει εν ονοματι της θρησκειας ομως νομιζει οτι πραττει το σωστο. Καταλαβαινεις τη διαφορα? Ελπιζω ναι. Η θρησκεια κανει καλους ανθρωπους να κανουν κακες πραξεις νομιζωντας οτι πραττουν καλως, ο Παναθηναικος ομως οχι. Μεγαλη διαφορα  νομιζω

Θα μπορούσα να σου δώσω αντίστοιχο παράδειγμα για την πολιτική βία:

αυτός που σφάζει-τρομοκρατεί-εκτελεί ιδεολογικούς αντιπάλους εν ονόματι της ιδεολογίας του,

νομίζει ότι πράττει το σωστό και ότι είναι ένας καλός άνθρωπος που βελτιώνει τον κόσμο κάνοντας κακές πράξεις.

Άρα η πολιτική ιδεολογία στο όνομα της οποίας εγκληματεί, είναι εκείνη που μετατρέπει καλούς ανθρώπους σε κτήνη και ευθύνεται για τα δεινά της ανθρωπότητας.

Με το σκεπτικό σου, λοιπόν, το ταξικό μίσος πχ και καθετί ιδεολογικό ανάλογο εμπεριέχει το ανάθεμα για τα δεινά του κόσμου.

Λογική μπουζούκι και αχταρμάς μαζί το να γενικεύεις, να κάνεις λογικά άλματα και να συγχέεις άσχετα πράγματα.

Δεν είμαι ομως αισιόδοξος ότι καταλαβαίνεις.

Φοράς ιδεοληπτικά γυαλιά φοβάμαι στην καλύτερη των περιπτώσεων.

Δημοσ.

Παιζεις μπαλα σε αδειο γηπεδο. Εξοσον γνωριζω δεν υπαρχει καμια πολιτικη ιδεολογια που να ταζει τιμωρια σε οσους δεν την ακολουθουν. Λαθος παραδειγμα, σορρυ. /next

Δημοσ.

Παιζεις μπαλα σε αδειο γηπεδο. Εξοσον γνωριζω δεν υπαρχει καμια πολιτικη ιδεολογια που να ταζει τιμωρια σε οσους δεν την ακολουθουν. Λαθος παραδειγμα, σορρυ. /next

fail

μάλλον εξ όσων γνωρίζεις, εξηγείται κι η τοποθέτησή σου

extremist_anarcho_feminist_messages_in_A

LOL

• Like 1
Δημοσ.

Aυτο ειναι πολιτικη ιδεολογια που μου παρεθεσες? Καλα αστο, δεν εχει νοημα η συζητηση, την εχεις ριξει στο πηγαδι και κατουρας απο πανω της

Απλά είναι η μόδα να κατηγορείς τη θρησκεία.Ακουω τον άλλον να λέει οτι οι μεγαλύτεροι πόλεμοι έχουν γίνει στο όνομα της θρησκείας και αναρωτιέμαι για ποια θρησκεία έγινε ο Α και ο Β παγκόσμιος πόλεμος.Οχι οτι δεν έχουν γίνει εγκληματα αλλά όπως έγραψε και ο απο πάνω φανατισμός υπάρχει σε πολλά πράγματα δυστυχώς με άσχημη κατάληξη.

Ο αντισημιτισμος που οδηγησε στο Β' παγκοσμιο πολεμο απο την Ρωμαιοκαθολικη εκκλησια προκληθηκε. Χρειαστηκε να περασουν 20 χρονια μετα απο τη δικη της Νυρεμβεργης για να σταματησει η Ρωμαιοκαθολικη εκκλησια να "κυνηγαει" Εβραιους. Ακομα και σημερα θα ελεγα ακομα διατηρειται το μισος προς τους Εβραιους, το οποιο οφειλεται στην εκκλησια

Δημοσ.

Απο τη Ρωμαιοκαθολικη εκκλησία; Υπάρχουν κάποιοι που λένε οτι τον πήγαινε τον Χίτλερ αλλά οτι ξεκίνησε ο Β λόγω της εκκλησίας είναι απλά ανέκδοτο.Επισης το μίσος προς τους Εβραίους διατηρείται απο τις φρικαλεοτητες που κανουν.Ξερω πολύ κόσμο που δεν έχει καμία σχέση με τη θρησκεία και τους Εβραίους δε τους πάει μια.

Δημοσ.

Δηλαδη απαιτήσανε να απαγορευτεί σε έναν ΤΟΥΡΚΟ να δει το προφίλ ενός ΞΕΝΟΥ που προσβάλλει τον προφήτη. ΑΡΑ ο ίδιος ο ΤΟΥΡΚΟΣ θέλει να το δει και το καλο του το κράτος τον υποχρεώνει να σημμορφωθεί! Να υποθέσω οτι στην τουρκία δεν υπάρχει πιθανότητα να πιστεύω σε άλλη θρησκεία ετσι?

Δημοσ.

Aυτο ειναι πολιτικη ιδεολογια που μου παρεθεσες? Καλα αστο, δεν εχει νοημα η συζητηση, την εχεις ριξει στο πηγαδι και κατουρας απο πανω της

Ό,τι πεις.

Μπερδεύεις τις θρησκείες με τους ζηλωτές και μου μιλάς εμένα να σου καταδείξω ένα ανάλογο.

Δεν το καταλαβαίνεις ότι αναφέρομαι στα δικά σου λεγόμενα για να σου πω αυτό ακριβώς που αναρωτιέσαι κιόλας, ότι άλλο θρησκεία και ιδεολογία και άλλο οι φανατικοί που επικαλούνται αρχές και ιδέες.

Άλλο η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία και άλλο ο Χριστιανισμός. Τί δεν καταλαβαίνεις; Τα έχεις κάνει αχταρμά.

Τέλος πάντων, δεν αξίζει η συζήτηση, ό,τι κι αν λες προσπερνάει τη λογική λόγω της ιδεοληψίας σου.

Δημοσ.

Απο τη Ρωμαιοκαθολικη εκκλησία; Υπάρχουν κάποιοι που λένε οτι τον πήγαινε τον Χίτλερ αλλά οτι ξεκίνησε ο Β λόγω της εκκλησίας είναι απλά ανέκδοτο.Επισης το μίσος προς τους Εβραίους διατηρείται απο τις φρικαλεοτητες που κανουν.Ξερω πολύ κόσμο που δεν έχει καμία σχέση με τη θρησκεία και τους Εβραίους δε τους πάει μια.

Κοιτα δεν μπηκα στο αν υποστηριζε τον Χιτλερ η οχι (και αυτος Ρωμαιοκαθολικος ηταν) αλλα δεν νομιζω να εχει σημασια, δεν νομιζω οτι εκανε οτι εκανε λογω θρησκειας αλλωστε. Λεω ομως πως ο Εβραικος διωγμος και η προπαγανδα εναντιον τους ειχε ξεκινησει πολλους αιωνες πριν απο τη Ρωμαιοκαθολικη εκκλησια.  Επισης ο Β' παγκοσμιος πολεμος δεν ξεκινησε απο τη Γερμανια προφανως, αλλιως δεν θα λεγοταν παγκοσμιος. Ξεκινησε οταν πηραν μερος ολες οι μεγαλες δυναμεις xD

Ό,τι πεις.

Μπερδεύεις τις θρησκείες με τους ζηλωτές και μου μιλάς εμένα να σου καταδείξω ένα ανάλογο.

Δεν το καταλαβαίνεις ότι αναφέρομαι στα δικά σου λεγόμενα για να σου πω αυτό ακριβώς που αναρωτιέσαι κιόλας, ότι άλλο θρησκεία και ιδεολογία και άλλο οι φανατικοί που επικαλούνται αρχές και ιδέες.

Άλλο η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία και άλλο ο Χριστιανισμός. Τί δεν καταλαβαίνεις; Τα έχεις κάνει αχταρμά.

Τέλος πάντων, δεν αξίζει η συζήτηση, ό,τι κι αν λες προσπερνάει τη λογική λόγω της ιδεοληψίας σου.

Παμε αλλη μια. Ο φανατικος κομμουνιστης / καπιταλιστης / φιλελευθερος w/e ΔΕΝ σκοτωνει οποιον διαφωνει μαζι του γιατι πουθενα σε αυτα τα οικονομικα συστηματα και ιδεολογιες δεν μιλαει κανεις να σκοτωνεις οσους διαφωνουν. ΠΟΥΘΕΝΑ. Παρε οποιοδηποτε βιβλιο μιλαει για αυτα τα συστηματα και πες μου αν διαβασες πουθενα να ξεκινησει πολεμος, να κανουμε σφαγες γυναικοπεδων κλπα. Δεν θα το βρεις πουθενα. Αντιθετα, στα "ιερα" βιβλια, αν εχεις διαβασε οποιοδηποτε απο αυτα, ειναι ΓΕΜΑΤΟ απο τετοιες αναφορες. Ο φανατικος λοιπον θρησκος, η μαλλον, ο καλος θρησκος (ειτε ειναι καλος μουσουλμανος / χριστιανος w/e) τα ακολουθει (αναγκαστικα αλλωστε, αλλιως παυει να ειναι καλος). Την καταλαβαινεις τη διαφορα? Εδω δεν μιλαμε για εναν ψυχοπαθη που βγηκε να σφαχτει επειδη του εβρισες την ομαδα. Εδω μιλαμε οτι το κανει γιατι ετσι του υπαγορευει το ιερο του βιβλιο. 

Ολες οι θρησκειες ειναι βουτηγμενες στο μισος για τους συνανθρωπους τους, ειτε τους απιστους, ειτε τους ομοφυλοφιλους, ειτε οτιδηποτε. Και ειναι διαφορετικο ενας σκατομυαλος ανθρωπος να μισει τους απιστους γιατι ειναι σκατομυαλος, και διαφορετικο να το κανει γιατι ετσι του υπαγορευει το βιβλιο του. 

Αν λοιπον πας σε εναν καλο οπαδο του Παναθηναικου / Ολυμπιακου και του πεις ξερεις κατι, η ομαδα δεν επαιξε καλη μπαλιτσα σημερα, θα κατσει κατω να το συζητησει. Αν πας σε εναν κομμουνιστη και του πεις ξερεις κατι, ο κομμουνισμος δεν δουλευει γιαυτο και εκεινο, θα κατσει να το συζητησει. Αν πας σε εναν καλο μουσουλμανο και του πεις για τον Μωαμεθ ομως ΠΡΕΠΕΙ να σε σκοτωσει (ασχετος αν θα το κανει)

Δημοσ.

Η περί θεού αυταπάτη.

Η ανθρώπινη πρόοδος πολύ συχνά συναντά στο δρόμο της εμπόδια από τον άγριο παραλογισμό της θρησκείας. Γι’ αυτό, η ανθρωπότητα έχει ανάγκη από παθιασμένους ορθολογιστές που να μη φοβούνται να θίξουν προαιώνιες πεποιθήσεις.

Δημοσ.

Η περί θεού αυταπάτη. Η ανθρώπινη πρόοδος πολύ συχνά συναντά στο δρόμο της εμπόδια από τον άγριο παραλογισμό της θρησκείας. Γι’ αυτό, η ανθρωπότητα έχει ανάγκη από παθιασμένους ορθολογιστές που να μη φοβούνται να θίξουν προαιώνιες πεποιθήσεις.

Ευτυχως στην Ελλαδα εχουμε ξεφυγει απο αυτο. Αλλες πιο "πολιτισμενες" χωρες ειναι σε πολυ χειροτερη θεση (Αμερικα, Αγγλια για παραδειγμα)

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...