.::NikoS::. Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2015 Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2015 Καλά μη φανταστείς ότι θα δεις καμια διαφορά στον ανεμιστήρα με ή χωρίς τους πυκνωτές Ο άλλος που το έφτιαξε το είδε σε παλμογράφο, αλλιώς σιγά μη καταλάβαινε ότι έχει πρόβλημα.
EimaiMiaXara Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2015 Γενικά τι ρόλο παίζουν ?στο κύκλωμα σταθερόποιηση?τώρα που ξαναείδα κάνεις πολύ ωραίες κολλήσεις
.::NikoS::. Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2015 Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2015 Τις περισσότερες φορές για σταθεροποίηση και στο συγκεκριμένο κύκλωμα συγκεκριμένα ναι. Ευχαριστώ, μαθαίνεις σιγά σιγά τα κόλπα και βγαίνουν καλές και γυαλιστερές Άσε που αμα δε μου βγει καποια καλη την αφαιρω. Δε μου αρέσει να μην είναι καλη κάποια κόλληση.
EimaiMiaXara Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2015 Οπότε κάνω παραγγελία από το εσύ έτσι κι αλλιώς για μια φορά θα λειτουργήσει και θα μου έρθει πιο οικονομικά Και όταν προχωρήσω θα κάνω το άλλο που μου είπες να βάλω έναν regulator από 5 σε 12 καλά τα λρω ?
cthulhucarbide Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2015 Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2015 Είναι ρητορική η ερώτηση ή όντως δε το γνωρίζεις; Όχι το lm317 δεν είναι τρανσιστορ. Είναι μέσα σε package ομοιο με αυτο των transistor αλλά είναι ένα IC που συμπεριλαμβάνει πολλά transistor, διόδους, αντιστάσεις κλπ. Μπορείς να δεις το σχηματικό του στο datasheet του σελίδα 17. Δεν το ήξερα. Αυτό το bd τι ακριβώς κάνει; Ρυθμίζει και αυτό τα βολτ? Αν ναι με τι πλεονεκτήματα; Το λμ317 κάνει 0,70€ (από εκεί που το παίρνω τουλαχιστον) ενώ η ψύχτρα του(που θα χρειαστεί σίγουρα για πάνω από 5βατ) κάνει 1€. Το ποτενσιόμετρο πάλι είναι ακριβό στα 1,30€ (τι σκατά έχει παιχτεί και έχουν όλοι μόνο πιχερ?)
.::NikoS::. Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2015 Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2015 Αν δε κάνω λάθος αυτό που εκμεταλέβεται το συγκεκριμένο κύκλωμα είναι το οτι μεταβαλει την αντισταση μεταξυ συλλέκτη και εκπομπου ανάλογα με την ταση που εφαρμοζεται στην βαση του. Οσο περισσότερη ταση τόσο μικρότερη αντίσταση μεταξύ C και E (για τα NPN) και το αντίστροφο για τα PNP. Παντως σαν αυτο το ποτενσιομετρο που φαινεται στις φωτο που εβαλα, το παιρνω 1 ή 1,5€ δε θυμάμαι ακριβώς γιατί παιρνω κι αλλα πραγματα μαζί πάντα. Αλλά τόσο το είχα πάρει και από άλλο μαγαζί οπότε δεν είναι μόνο ο ένας κλέφτης Οπου μπορω χρησιμοποιώ trimmerακια που ειναι παμφθηνα. Οπότε κάνω παραγγελία από το εσύ έτσι κι αλλιώς για μια φορά θα λειτουργήσει και θα μου έρθει πιο οικονομικάΚαι όταν προχωρήσω θα κάνω το άλλο που μου είπες να βάλω έναν regulator από 5 σε 12 καλά τα λρω ? 5 σε 12? Για αυτο απο το USB? Μακάρι να ήταν τόσο απλά τα πράγματα. Δεν νομίζω ότι επαρκούν τα 500mA στα 5V για ανεμιστηρες σαν αυτους που εχεις.
cthulhucarbide Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2015 Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2015 Μιλώντας για πτώση τάσης, και για ρεύμα που αντέχει τι διαφορές πρακτικά έχει; Άμα είναι καλό να το καταργήσω το λμ317 που το δουλεύω συχνά και να πάω σε αυτό. Για το πιχερ μην μου θυμίζεις... Όταν είχα πάει σε ένα μαγαζί πρώτη φορά, ψιλοψαρωμένος, μου το πουλήσανε οι μαλάκες 3€. Και όχι μόνο αυτό αλλά χάλασε κιόλας το γαμήδι
EimaiMiaXara Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2015 Αν δε κάνω λάθος αυτό που εκμεταλέβεται το συγκεκριμένο κύκλωμα είναι το οτι μεταβαλει την αντισταση μεταξυ συλλέκτη και εκπομπου ανάλογα με την ταση που εφαρμοζεται στην βαση του. Οσο περισσότερη ταση τόσο μικρότερη αντίσταση μεταξύ C και E (για τα NPN) και το αντίστροφο για τα PNP. Παντως σαν αυτο το ποτενσιομετρο που φαινεται στις φωτο που εβαλα, το παιρνω 1 ή 1,5€ δε θυμάμαι ακριβώς γιατί παιρνω κι αλλα πραγματα μαζί πάντα. Αλλά τόσο το είχα πάρει και από άλλο μαγαζί οπότε δεν είναι μόνο ο ένας κλέφτης Οπου μπορω χρησιμοποιώ trimmerακια που ειναι παμφθηνα. 5 σε 12? Για αυτο απο το USB? Μακάρι να ήταν τόσο απλά τα πράγματα. Δεν νομίζω ότι επαρκούν τα 500mA στα 5V για ανεμιστηρες σαν αυτους που εχεις. Να πετάξω μια βλακεις έτσι οπως μπορούμε και ανεβάζουμε τα βόλτ δεν μπορούμε να αλλάξουμε τσ αμπερ?
.::NikoS::. Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2015 Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2015 Για να ανεβάσεις Ampere πρεπει να ρίξεις Volt. Σκέψου αυτό καλύτερα. Τα 500mA στα 5V είναι 2,5W (από P=V*I το P είναι η ισχύς σε Watt). Τα watt θα είναι πάντα ίδια γιατί δε μπορείς να δημιουργήσεις έξτρα ενέργεια από το πουθενά. Άρα αυξάνοντας Volt θα μειώνονται τα A αφού ισχύει I=P / V. Πόσο ρεύμα τραβάνε οι ανεμιστήρες καταρχήν; Πρέπει να γράφουν στο αυτοκόλλητο είτε Ampere είτε Watt. Μιλώντας για πτώση τάσης, και για ρεύμα που αντέχει τι διαφορές πρακτικά έχει; Άμα είναι καλό να το καταργήσω το λμ317 που το δουλεύω συχνά και να πάω σε αυτό. Για το πιχερ μην μου θυμίζεις... Όταν είχα πάει σε ένα μαγαζί πρώτη φορά, ψιλοψαρωμένος, μου το πουλήσανε οι μαλάκες 3€. Και όχι μόνο αυτό αλλά χάλασε κιόλας το γαμήδι Μα ρε συ είναι διαφορετικά πράγματα. Δε μπορώ να σου το εξηγήσω πολύ καλά και ίσως να το πω λάθος και ελπίζω αν κάποιος γνωρίζει ή μπορεί να το πει καλύτερα ας με διορθώσει. Το regulator είναι για άλλη χρήση, σου βγάζει σταθεροποιημένη τάση η οποία είναι πάντα σταθερή ο,τι και να αλλάξει στο κύκλωμα σου ή ακόμα και στην πηγή σου (μέσα σε κάποια όρια που επιτρέπει το regulator φυσικά). Τέτοια εξαρτήματα πχ χρησιμοποιείς παντού σε πλακέτες με ολοκληρωμένα κυκλώματα που θες για παράδειγμα 3,3V ή 5V σταθερά κλπ. To transistor μονο του αλλαζει την αντισταση μεταξύ collector/emitter αναλογα με την ταση στην βαση του. Βέβαια δε μπορείς να το συγκρίνεις με ένα ποτενσιόμετρο γιατί νομίζω πως η καμπύλη του θα είναι πολύ χάλια και δε θα είναι γραμμική όπως σε ένα ποτενσιόμετρο. Επίσης δε ξέρω αν μπορείς να βρεις στα χαρακτηριστικά του πόση αντίσταση έχει ανάλογα με την τάση. Μπορεί να το δείχνουν στα datasheet στα γραφήματα αλλά δε το έχω ψάξει ποτέ. Είναι σα να μου λες οτι θες να βαλεις μια αντισταση για να ρίξεις την τάση κάπου. Αυτό δεν είναι εφικτό σε όλες τις περιπτώσεις γιατί αν φανταστείς ότι η αντίσταση περιορίζει ρεύμα και όχι τάση, τότε για να κρατήσεις την τάση σταθερή θα πρέπει να ξέρεις από πριν πόσο ρεύμα θα περάσεις και αυτό να μένει σταθερό. Από το νόμο του Ωμ έχεις V=I*R (σε λεντ για πράδειγμα γίνεται γιατί ξέρεις ότι θες να οδηγήσεις το λεντ στα 20mA οπότε υπολογίζεις την τιμή της αντίστασης και αφού έχεις σταθερά ρεύμα και αντίσταση τότε η τάση σου είναι αυτή που θες) Αυτό το πιχερ που λες τι ειναι; Πρωτη φορα το ακουω. Άσε εγώ πριν χρόνια που δεν είχα ιδέα, μου είχαν πουλήσει led 1€ το ένα. (led το οποίο κοστίζει περίπου 0,2€) Φυσικά εκτός του ότι δεν ξαναπάτησα στο μαγαζί, λέω σε όλους να μην πηγαίνουν σε αυτόν και να πηγαίνουν σε άλλον λίγο πιο πέρα που τον ξέρω καιρό και μάλιστα βρέθηκα να είμαι και συγγενής Οπότε καταλαβαίνεις ότι οι τιμές που σου είπα δεν είναι αυθαίρετες, αλλά από κατάλογο οπότε το 1 ή 1,5€ για το συγκεκριμένο ποτενσιόμετρο είναι φυσιολογικό. Το ότι χάλασε μπορει να εφταιγες εσυ ομως, δεν αντεχουν πολλα ρευματα αυτα. Ούτε ανεμιστηράκι από PC δε θα αντέξει όταν το χαμηλώσεις, για αυτό βάζεις το transistor να τρώει το ζόρι και όχι το ποενσιόμετρο.
EimaiMiaXara Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2015 Εάν θέλω να βάλω και μια 12v Ledοτςινια που να την βάλω ?σε σειρά μετά το Led?
.::NikoS::. Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2015 Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2015 Σε έχω ρωτήσει επανειλημμένα να αναφέρεις τα χαρακτηριστικά των ανεμιστήρων. Που θες να βάλεις λεντοταινία; Να κάνει τι; Και τι χρησιμότητα έχει αυτό στο συγκεκριμενο κύκλωμα με τους ανεμιστηρες; Αν είναι απλά για να εντυπωσιάσεις τον καθηγητή ή τους συναδέλφους σου ξανασκέψου το.
EimaiMiaXara Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2015 Οι ανεμιστήρες φίλε μου είναι No name και γράφει μοβο κάτι κινέζικα χωρίς να είμαι σίγουρος είναι αυτοίhttp://www.ebay.com/itm/120mm-Computer-PC-Clear-Case-Quad-4-Blue-LED-Light-CPU-Cooling-Fan-12CM-New-/321598032176?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item4ae0bc8930ττραβάει 0.5α απλά μας είπαν βάλουμε φαντασία και όσο πιο πολύπλοκο και όμορφο είναι τόσο καλύτερα
EimaiMiaXara Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2015 Σε έχω ρωτήσει επανειλημμένα να αναφέρεις τα χαρακτηριστικά των ανεμιστήρων. Που θες να βάλεις λεντοταινία; Να κάνει τι; Και τι χρησιμότητα έχει αυτό στο συγκεκριμενο κύκλωμα με τους ανεμιστηρες; Αν είναι απλά για να εντυπωσιάσεις τον καθηγητή ή τους συναδέλφους σου ξανασκέψου το. Οι ανεμιστήρες φίλε μου είναι No name και γράφει μοβο κάτι κινέζικα χωρίς να είμαι σίγουρος είναι αυτοίhttp://www.ebay.com/...0bc8930ττραβάει0.5α
cthulhucarbide Δημοσ. 29 Ιανουαρίου 2015 Δημοσ. 29 Ιανουαρίου 2015 Για να ανεβάσεις Ampere πρεπει να ρίξεις Volt. Σκέψου αυτό καλύτερα. Τα 500mA στα 5V είναι 2,5W (από P=V*I το P είναι η ισχύς σε Watt). Τα watt θα είναι πάντα ίδια γιατί δε μπορείς να δημιουργήσεις έξτρα ενέργεια από το πουθενά. Άρα αυξάνοντας Volt θα μειώνονται τα A αφού ισχύει I=P / V. Πόσο ρεύμα τραβάνε οι ανεμιστήρες καταρχήν; Πρέπει να γράφουν στο αυτοκόλλητο είτε Ampere είτε Watt. Μα ρε συ είναι διαφορετικά πράγματα. Δε μπορώ να σου το εξηγήσω πολύ καλά και ίσως να το πω λάθος και ελπίζω αν κάποιος γνωρίζει ή μπορεί να το πει καλύτερα ας με διορθώσει. Το regulator είναι για άλλη χρήση, σου βγάζει σταθεροποιημένη τάση η οποία είναι πάντα σταθερή ο,τι και να αλλάξει στο κύκλωμα σου ή ακόμα και στην πηγή σου (μέσα σε κάποια όρια που επιτρέπει το regulator φυσικά). Τέτοια εξαρτήματα πχ χρησιμοποιείς παντού σε πλακέτες με ολοκληρωμένα κυκλώματα που θες για παράδειγμα 3,3V ή 5V σταθερά κλπ. To transistor μονο του αλλαζει την αντισταση μεταξύ collector/emitter αναλογα με την ταση στην βαση του. Βέβαια δε μπορείς να το συγκρίνεις με ένα ποτενσιόμετρο γιατί νομίζω πως η καμπύλη του θα είναι πολύ χάλια και δε θα είναι γραμμική όπως σε ένα ποτενσιόμετρο. Επίσης δε ξέρω αν μπορείς να βρεις στα χαρακτηριστικά του πόση αντίσταση έχει ανάλογα με την τάση. Μπορεί να το δείχνουν στα datasheet στα γραφήματα αλλά δε το έχω ψάξει ποτέ. Είναι σα να μου λες οτι θες να βαλεις μια αντισταση για να ρίξεις την τάση κάπου. Αυτό δεν είναι εφικτό σε όλες τις περιπτώσεις γιατί αν φανταστείς ότι η αντίσταση περιορίζει ρεύμα και όχι τάση, τότε για να κρατήσεις την τάση σταθερή θα πρέπει να ξέρεις από πριν πόσο ρεύμα θα περάσεις και αυτό να μένει σταθερό. Από το νόμο του Ωμ έχεις V=I*R (σε λεντ για πράδειγμα γίνεται γιατί ξέρεις ότι θες να οδηγήσεις το λεντ στα 20mA οπότε υπολογίζεις την τιμή της αντίστασης και αφού έχεις σταθερά ρεύμα και αντίσταση τότε η τάση σου είναι αυτή που θες) Αυτό το πιχερ που λες τι ειναι; Πρωτη φορα το ακουω. Άσε εγώ πριν χρόνια που δεν είχα ιδέα, μου είχαν πουλήσει led 1€ το ένα. (led το οποίο κοστίζει περίπου 0,2€) Φυσικά εκτός του ότι δεν ξαναπάτησα στο μαγαζί, λέω σε όλους να μην πηγαίνουν σε αυτόν και να πηγαίνουν σε άλλον λίγο πιο πέρα που τον ξέρω καιρό και μάλιστα βρέθηκα να είμαι και συγγενής Οπότε καταλαβαίνεις ότι οι τιμές που σου είπα δεν είναι αυθαίρετες, αλλά από κατάλογο οπότε το 1 ή 1,5€ για το συγκεκριμένο ποτενσιόμετρο είναι φυσιολογικό. Το ότι χάλασε μπορει να εφταιγες εσυ ομως, δεν αντεχουν πολλα ρευματα αυτα. Ούτε ανεμιστηράκι από PC δε θα αντέξει όταν το χαμηλώσεις, για αυτό βάζεις το transistor να τρώει το ζόρι και όχι το ποενσιόμετρο. Πιχερ είναι το ποτενσιόμετρο που έχεις βάλει στην πλακέτα σου Πάντως στην πράξη δεν κατάλαβα τι διαφορά έχουν. Με το λμ317 μπορείς να του βάλεις ένα ποτενσιόμετρο και να οδηγήσεις ένα μοτέρ, ή να δώσεις ρεύμα σε ένα κύκλωμα, ή σε μία λάμπα. Με το bdτέτοιο τα ίδια δεν κάνεις στην πράξη; Αν ναι με τι διαφορές μεταξύ αυτών των δύο; Αν όχι, σε τι πράγματα το χρησιμοποιείς;
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα