Προς το περιεχόμενο

Δημιουργία NAS ή αγορά microserver;

patroklosp

Προτεινόμενες αναρτήσεις

κατά 99% η μητρική που έχει το barebone δεν θα ταιριάζει σε κανένα άλλο κουτί,έχεις πει οτι θα τρέχει μόνο plex server οπότε γιατί να βάλεις windows?σου έγραψα σε προηγούμενο ποστ για xpenology για λειτουργικό το οποίο χρησιμοποιώ και η 2gb ram που έχω δεν έχει φτάσει ποτέ πάνω απο 15% χρήσης 

Για τη μητρική δεν εννοώ ότι θα την βγάλω από το case του barebone και θα την βάλω σε άλλο case. Απλά, παίρνω ένα μεγάλο κουτί και μέσα σε αυτό βάζω το barebone pc (ακέραιο χωρίς να το έχω πειράξει) και τους δίσκους που έχω συνδέσει πάνω σε αυτό μόνο και μόνο για λόγους αισθητικής. για τίποτε άλλο.

Πάντως όσο προχωράμε την κουβέντα αρχίζω και σκέφτομαι ότι μήπως η λύση τελικά είναι να αφήσω τον υπολογιστή που έχω αυτή τη στιγμή συνέχεια ανοιχτό (λύση που δεν θα μου κοστίσει και καθόλου). Με αυτή την επιλογή το μόνο θέμα είναι τι κατανάλωση ρεύματος θα έχω. Υπάρχει τρόπος να μετρήσω την κατανάλωση του pc σε watt μέσω software; Υπάρχουν και h/w μετρητές κατανάλωσης (που τους συνδέεις ανάμεσα στην πρίζα και στο καλώδιο της συσκευής που θέλεις να μετρήσεις) αλλά δεν θέλω να φτάσω μέχρι εκεί.

Ξέρει κανένας κάποιο προγραμματάκι για αυτό το σκοπό;

Πάντως αν καταλήξω σε barebone pc δεν έχω κανένα ενδοιασμό να χρησιμοποιήσω το xpenology αρκεί να είναι εύκολο στο στήσιμο. Τόσα χρόνια είμαι microsoft και δεν έχω ασχοληθεί με άλλα λειτουργικά  :(  :(

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 46
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Εγώ θα σου πρότεινα ένα raspberry pi.

Φθηνή λύση, οικονομική και σε κατανάλωση και σε αγορά (~50-55€), αλλά μικρή και σε πόρους. Δηλαδή ξεχνάς το transcoding.

Κι εγώ έχω μια samsung (κάπως παλιά) αλλά το smart tv δεν το ξαναχρειάστηκα εδώ και 1 χρόνο. Είναι σαφώς πιο αργό από το raspberry.

• Έχω το raspberry με xbmc για media player, συνδεδεμένο στην τηλεόραση. Δεν έχω ανάγκη για transcoding αφού παίζει τα πάντα.
  • Δουλεύει με το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης, μέσω hdmi.
  • Παίζει με hardware acceleration 1080p. Έχει όμως μικρό επεξεργαστή.
  • Η κατανάλωση είναι πολύ μικρή 5Vx2A=10Watt + την κατανάλωση του σκληρού/ών δίσκων με δική τους τροφοδοσία.
  • Έχω και τον torrent client εκεί (με web interface), οπότε κατεβάζει και οτιδήποτε θέλω χωρίς να έχω ανοιχτό pc.
  • Μεταξύ άλλων, του έχω βάλει και web server με 2-3 πραγματάκια, brewpi, nfs/samba server για να εχω όλα τα αρχεία μου στους υπόλοιπους υπολογιστές στο σπίτι, 2 ασύρματα wifi, το ένα συνδέεται στο access point της adsl και το δεύτερο λειτουργεί σαν access point (κάτι σαν repeater δηλαδή)

Φυσικά μπορείς να βάλεις αντί για Kodi/xbmc το Plex.

Δες εδώ:

Μη φανταστείς πως πηγαίνει σφαίρα. Απλά για αυτά που προσφέρει και για το κόστος και την κατανάλωσή του νομίζω αξίζει να δοκιμάσεις. Εγώ πάντως δεν το μετάνιωσα. Βέβαια οι ανάγκες του καθενός είναι διαφορετικές. 

Εγώ θα σου πρότεινα ένα raspberry pi.

Φθηνή λύση, οικονομική και σε κατανάλωση και σε αγορά (~50-55€), αλλά μικρή και σε πόρους. Δηλαδή ξεχνάς το transcoding.

Κι εγώ έχω μια samsung (κάπως παλιά) αλλά το smart tv δεν το ξαναχρειάστηκα εδώ και 1 χρόνο. Είναι σαφώς πιο αργό από το raspberry.

• Έχω το raspberry με xbmc για media player, συνδεδεμένο στην τηλεόραση. Δεν έχω ανάγκη για transcoding αφού παίζει τα πάντα.
  • Δουλεύει με το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης, μέσω hdmi.
  • Παίζει με hardware acceleration 1080p. Έχει όμως μικρό επεξεργαστή.
  • Η κατανάλωση είναι πολύ μικρή 5Vx2A=10Watt + την κατανάλωση του σκληρού/ών δίσκων με δική τους τροφοδοσία.
  • Έχω και τον torrent client εκεί (με web interface), οπότε κατεβάζει και οτιδήποτε θέλω χωρίς να έχω ανοιχτό pc.
  • Μεταξύ άλλων, του έχω βάλει και web server με 2-3 πραγματάκια, brewpi, nfs/samba server για να εχω όλα τα αρχεία μου στους υπόλοιπους υπολογιστές στο σπίτι, 2 ασύρματα wifi, το ένα συνδέεται στο access point της adsl και το δεύτερο λειτουργεί σαν access point (κάτι σαν repeater δηλαδή)

Φυσικά μπορείς να βάλεις αντί για Kodi/xbmc το Plex.

Δες εδώ:

Μη φανταστείς πως πηγαίνει σφαίρα. Απλά για αυτά που προσφέρει και για το κόστος και την κατανάλωσή του νομίζω αξίζει να δοκιμάσεις. Εγώ πάντως δεν το μετάνιωσα. Βέβαια οι ανάγκες του καθενός είναι διαφορετικές. 

Είναι καλή περίπτωση αλλά ιδανικά θα ήθελα να είχα και το transcoding

Τελικά μάλλον έχω πειστεί πως το barebone pc δεν θα καλύψει τις ανάγκες μου μελλοντικά όπως λέει και ο Sswift13.

Οπότε νέο δίλημμα:

1. Κρατάω το παλιό μου pc (ξανακάνω την ερώτηση αν υπάρχει τρόπος να μετρήσω τι watt καίει το pc) και το έχω και για καθημερινή χρήση και σαν server ή

2. Στήνω ένα καινούργιο το οποίο θα παίξει αποκλειστικά το ρόλο του server;

Δηλαδή, θεωρείτε ότι πρέπει το pc που θα κάνει τη δουλειά του server να είναι αφοσιωμένο σε αυτή τη δουλειά και τίποτε άλλο ή μπορεί να χρησιμοποιείται ταυτόχρονα και για καθημερινή χρήση (όπως π.χ. σερφάρισμα internet, κατέβασμα από torrent, καμια επεξεργασία βίντεο αραιά και που κ.λπ);

1. Κρατάω το παλιό μου pc (ξανακάνω την ερώτηση αν υπάρχει τρόπος να μετρήσω τι watt καίει το pc) και το έχω και για καθημερινή χρήση και σαν server ή

Θέλεις κάτι σαν αυτό  για να μετρήσεις κατανάλωση και να δεις που είσαι τώρα με το PC που έχεις

2. Στήνω ένα καινούργιο το οποίο θα παίξει αποκλειστικά το ρόλο του server;

Ξεκίνα πρώτα με την μέτρηση του PC που έχεις και αναλόγως κρίνεις. Μετράς το κόστος απόκτησης του νέου PC/server & αν θα αποσβέσεις το κόστος αυτό από την οικονομία στο ρεύμα. 

Δηλαδή, θεωρείτε ότι πρέπει το pc που θα κάνει τη δουλειά του server να είναι αφοσιωμένο σε αυτή τη δουλειά και τίποτε άλλο ή μπορεί να χρησιμοποιείται ταυτόχρονα και για καθημερινή χρήση (όπως π.χ. σερφάρισμα internet, κατέβασμα από torrent, καμια επεξεργασία βίντεο αραιά και που κ.λπ);

Το τι θεωρεί ο καθένας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Κυριότερος(σήμερα)  ίσως είναι το "how much" τόσο σε κόστος απόκτησης όσο και σε κόστος χρήσης.

Υπάρχουν / Θα υπάρξουν πολλές απόψεις σχετικά με τα παραπάνω.

Εγώ είμαι της άποψης all-in-one και έχω καταλήξει σε virtualization, έχοντας 1 PC "always on" και ένα raspberry. Εξυπηρετώ με το PC 2 Monitor/τηλεοράσεις για all-round δουλείες / HTPC, 1 ακόμα TV (μετο Raspberry για media από το NAS), έχω NAS με 1 disk failure/remote access/torrent κλπ, και ότι επιπλέον χρειαστώ (πάντα σε VM) από ένα PC με όσο χαμηλοτερη κατανάλωση μπόρεσα (Opteron 45W TDP).

Άλλοι θα πούνε "καλύτερα 2 χωριστά μηχανήματα να μην μπλέκω", να είναι ανεξάρτητα κλπ. 

Εγώ ξέρω πως από 2 HTPC και 1 Main PC που είχα, έφτιαξα 1 PC/Server και είμαι σαφώς χαμηλότερα σε συνολικές καταναλώσεις. Αλλά εγώ είμαι εγώ. Ξέροντας ότι αν "σκάσει" κάτι άσχημα μπορεί να μείνω χωρίς PC/NAS/HTPC κλπ...

Καταλήγω ξανά στο ότι πρέπει να δεις τι πραγματικά "καις" τώρα, και ανάλογα τα βάζεις κάτω και τα μετράς.

Θέλεις κάτι σαν αυτό  για να μετρήσεις κατανάλωση και να δεις που είσαι τώρα με το PC που έχεις

Τελικά πήγα σήμερα και αγόρασα ένα μετρήτη. Ξεκινάω μετρήσεις και όταν έχω δεδομένα θα ενημερώσω...

Ευχαριστώ όλους για τις μέχρι τώρα συμβουλές τους και ελπίζω όταν επανέλθω με δεδομένα το θέμα να μην έχει ξεχαστεί...

Common (Και για τα δύο Options): Case (45.00€) / PSU (33.00€) 

Option 1 (AMD): CPU AMD Athlon 5350 (56.00€) & Board Asrock AM1B-ITX (33.00€)

Option 2 (Intel) : CPU Intel Celeron G1840 (36.00€)& Board Gigabyte GA-H81N-D2H (67.00€)

Σύνολα

Option 1: 167.00€

Option 2: 181.00€

Με ενδιαφέρει και εμένα το θέμα και προσπαθώ να ζυγίσω τις επιλογές μου.

sswift13 στο περίπου τι μέση κατανάλωση να περιμένω από το μηχανάκι (σκέφτομαι το 2ο πακετάκι που πρότεινες)?

Με ενδιαφέρει και εμένα το θέμα, αλλά από την πλευρά του NAS/Application server. Προσπαθώ ώρες τώρα να στήσω ένα pc s775 χωρίς επιτυχία (δοκίμασα 2 μητρικές, 4 επεξεργαστές, 3 μνήμες και συνεχίζω μέχρι να βρω συνδιασμό).

Κοιτάω και εγώ την ιδέα του άλλου υπολογιστή γιατί 1ον έχω γεμίσει όλες τις θύρες sata στον υπολογιστή μου, και 2ον νιώθω καλύτερα να έχω ένα backup-file server ξέχωρα (και θα στριμωχτουν λίγο όλα μαζί στο extended full tower :D, το 24/7 ισχύει ήδη για τον δικό μου.. θέλει παρέα τα βράδια) 

Η λύση που προτείνω στον φίλο μας του νήματος είναι, στον ίδιο υπολογιστή, Wake On Lan, ίσως disable 1-2cores (δεν ξέρω τι φοράει), αυτόματη απενεργοποίηση τρίτων δίσκων, κάποιο λογισμικό υπογχρονισμού όταν χρειάζεται, και sleep σε idle. 

Όταν το χρειάζεσαι, το "ξυπνάς" με WOL, και καταναλώνεις για όσο το χρησιμοποιείς το λιγότερο δυνατό με 0€ εκγατάσταση.

Με ενδιαφέρει και εμένα το θέμα, αλλά από την πλευρά του NAS/Application server. Προσπαθώ ώρες τώρα να στήσω ένα pc s775 χωρίς επιτυχία (δοκίμασα 2 μητρικές, 4 επεξεργαστές, 3 μνήμες και συνεχίζω μέχρι να βρω συνδιασμό).

Κοιτάω και εγώ την ιδέα του άλλου υπολογιστή γιατί 1ον έχω γεμίσει όλες τις θύρες sata στον υπολογιστή μου, και 2ον νιώθω καλύτερα να έχω ένα backup-file server ξέχωρα (και θα στριμωχτουν λίγο όλα μαζί στο extended full tower :D, το 24/7 ισχύει ήδη για τον δικό μου.. θέλει παρέα τα βράδια) 

Η λύση που προτείνω στον φίλο μας του νήματος είναι, στον ίδιο υπολογιστή, Wake On Lan, ίσως disable 1-2cores (δεν ξέρω τι φοράει), αυτόματη απενεργοποίηση τρίτων δίσκων, κάποιο λογισμικό υπογχρονισμού όταν χρειάζεται, και sleep σε idle. 

Όταν το χρειάζεσαι, το "ξυπνάς" με WOL, και καταναλώνεις για όσο το χρησιμοποιείς το λιγότερο δυνατό με 0€ εκγατάσταση.

Όταν λες προσπαθείς εννοείς ότι δεν έχει δουλέψει το μηχάνημα ή ότι δουλεύει απλά προσπαθείς να βρεις το συνδιασμό με τη χαμηλότερη κατανάλωση;

Το wake on lan υποστηρίζεται από τα windows ή χρειάζεται κάτι έξτρα σε hardware (πχ. νέα κάρτα δικτύου);

Όταν λες προσπαθείς εννοείς ότι δεν έχει δουλέψει το μηχάνημα ή ότι δουλεύει απλά προσπαθείς να βρεις το συνδιασμό με τη χαμηλότερη κατανάλωση;

Το wake on lan υποστηρίζεται από τα windows ή χρειάζεται κάτι έξτρα σε hardware (πχ. νέα κάρτα δικτύου);

Δεν έχω βρει ακόμα συνδιασμό του Hardware Που έχω και να λειτουργεί.. μάλλον κάτι είναι ελλατωματικό.

Το Wake On Lan το υποστηρίζουν συνήθως οι on-board κάρτες δικτύου, γίνεται μόνο μέσω Ethernet και πρέπει να το υποστηρίζει το BIOS. (Πρέπει να βρεις κάποια εφαρμογή που να στέλνει το WOL-packet όταν θες με την mac-address της κάρτας, νομίζω το κάνει το teamviewer app πλέον). Επίσης μπορείς να ανοίξεις κανονικά την port :9 για να το κάνεις και εξωτερικά του οικιακού σου δικτύου.

Δεν έχω βρει ακόμα συνδιασμό του Hardware Που έχω και να λειτουργεί.. μάλλον κάτι είναι ελλατωματικό.

Το Wake On Lan το υποστηρίζουν συνήθως οι on-board κάρτες δικτύου, γίνεται μόνο μέσω Ethernet και πρέπει να το υποστηρίζει το BIOS. (Πρέπει να βρεις κάποια εφαρμογή που να στέλνει το WOL-packet όταν θες με την mac-address της κάρτας, νομίζω το κάνει το teamviewer app πλέον). Επίσης μπορείς να ανοίξεις κανονικά την port :9 για να το κάνεις και εξωτερικά του οικιακού σου δικτύου.

Ευχαριστώ,

κρατάω την απάντησή σου για όταν την χρειαστώ

• 7 μήνες μετά...

Προτάσεις υπάρχουν. Οι οποίες δεν περιλαμβάνουν το συγκεκριμένο barebone που έχεις επιλέξει, γιατί όπως είπαμε παίρνει μόνο 2x2.5" HDD. Και απλά δεν σου κάνει - η να το πω καλύτερα, δεν θα σου κάνει μετά από 1-2 μήνες.

Αν λοιπόν θεωρείσω ότι θες να κινηθείς στα περίπου 170€ (για case/board/cpu/psu), έχω τις 2 παρακάτω προτάσεις (με low κατανάλωση και CPU passmark > 2000):

Common (Και για τα δύο Options): Case (45.00€) / PSU (33.00€) 

Option 1 (AMD): CPU AMD Athlon 5350 (56.00€) & Board Asrock AM1B-ITX (33.00€)

Option 2 (Intel) : CPU Intel Celeron G1840 (36.00€)& Board Gigabyte GA-H81N-D2H (67.00€)

Σύνολα

Option 1: 167.00€

Option 2: 181.00€

Προφανώς υπάρχουν άπειροι συνδυασμοί σε case/psu/mb/cpu. Και αν είχαμε ακριβώς το budget που έχεις να διαθέσεις θα μπορούσαμε να προτείνουμε και άλλους συνδυασμούς Ένα έχω να σημειώσω. Το barebone που έχεις αναφέρει παραπάνω ΜΗΝ το πάρεις. ΔΕΝ κάνει για σένα και θα το καταλάβεις μετά από 1-2 μήνες, μόλις γλυκαθείς και αρχίσει να δουλεύει το projectάκι σου. Τέτοοιυ τύπου barebones είναι για HTPC (κυρίως). Παίρνει μόνο 2.5" HDD (διαφορά 45+ €  από τον 3.5") και θα αρχίσεις να "κοτσάρεις" εξωτερικούς δίσκους

Και μια ερώτηση τέλος. Τι λειτουργικό θα βάλεις? (Γιατί βλέπω να έχεις υπολογίσει 2GB RAM ...)

Όσο για τον HP Microserver, υπάρχει και ο Gen8  στα 245€ με Celeron G1610T (passmark 2336), o οποίος και αναβαθμίζεται σε CPU (έως XEON) και είναι και server στο κάτω-κάτω. Τον θεωρώ πολύ καλή λύση (όπως είπε και ο leo06

Ενδιαφέρομαι και εγώ να φτιάξω ένα δικό μου σερβερακο και το πιο απαιτητικό πράγμα σε πόρους θα είναι το plex.

Θέλω να μπορώ να σερβίρω τουλάχιστον σε 2 concurrent 1080p video.

Τώρα transcoding δεν ξέρω σε ποιες πειρπτώσεις θα χρειαστεί να κάνει το μηχάνημα?

Το Option 1 μου αρέσει πολύ σαν βάση για το σύστημα που θέλω να στήσω και ο 5350 με το λίγο ψάξιμο που έχω κάνει είναι δημοφιλής επιλογή. Με προβλημάτησε μόνο αυτό το ποστ, αν και έχω διαβάσει πολύ καλά πράγματα για αντίστοιχα bulds με τον 5350.

Επίσης μου αρέσει που έχει και τόσο χαμηλή κατανάλωση.

Ανακεφαλαιώνοντας και συμπληρώνοντας θέλω:

• να streamαρω σε 2 concurrent 1080p (με δυνατότητα και transcoding αν χρειάζεται)
  • να μπορώ παράλληλα να έχω και ορισμένες υπηρεσίες όπως file server, mail server, git server κλπ τα οποία όμως δεν καταναλώνουν πολλά resources
  • το κουτί να χωράει τουλάχιστον 3 δίσκους
  • το τροφοδοτικό να είναι σχετικά αθόρυβο
  • να έχει χαμηλή κατανάλωση

Με καλύπτει το Option 1 σύστημα? Δεν έχω θέμα να δώσω και λίγα παραπάνω χρήματα αν δεν με καλύπτει αυτό, αλλά μόνο αν δεν με καλύπτει.

Edit: Σκέφτομαι και για τον G3258 ή G3250. Γνώμες?

Δεν σε καλυπτει ουτε το option1 ουτε το 2. Καλα αρχιζεις να τα λες στο edit σου.

Εδω https://support.plex.tv/hc/en-us/articles/201774043-What-kind-of-CPU-do-I-need-for-my-Server-computer-  θα δεις οτι οι τυποι που εχουν φτιαξει το plex λενε οτι 

"Very roughly speaking, for a single full-transcode of a video, the following PassMark scores are a good guideline for a requirement:

• 1080p/10Mbps: 2000 PassMark
  • 720p/4Mbps: 1500 PassMark"

κοινως για να εισαι σιγουρος ο g3258 ειναι μονοδρομος καθως εσυ θελεις 2 ταυτοχρονα streams. Η ερωτηση μου ειναι ομως, εισαι σιγουρος οτι χρειαζεσαι transcoding? Οι players τι θα ειναι;

Αρχικά σε ευχαριστώ για την απάντηση.

Δεν ξέρω αν όντως θα μου χρειαστεί transcoding. Θα streamαρω βασικά στο desktop μου, σε 2-3 λάπτοπ, στο κινητό και στην τηλεόραση (ταυτόχρονα λογικά το πολύ σε 2). Αν έχω καταλάβει για την τηλεόραση ισως χρειάζεται να γίνει transcoding.

Το θέμα είναι ότι επειδή δεν ξέρω πότε θα χρειαστεί σκέφτηκα να πάω σε κάτι πιο δυνατό ώστε να έχω το κεφάλι μου ήσυχο.

Για τα pc δεν θα εχεις προβλημα, δεν χρειαζονται transcoding. Στις φορητες συσκευες γενικα αν το αρχειο ειναι mp4 (και δεν εχει dts ηχο) παλι δεν χρειαζεσαι transcoding. Τα mkv νομιζω χρειαζονται transcoding μονο σε προϊοντα apple (αλλα πραγματικα δεν ειμαι σιγουρος για αυτο). Για τις τηλεορασεις... δεν εχω την παραμικρη ιδεα, οποτε δεν μπορω να σε βοηθησω.  Λογικη η σκεψη σου να πας σε κατι δυνατο και συμφωνω. O g3258 ειναι πολυ καλο value for money.

Θελω απλα να αναφερω κατι. Προσωπικα δεν θα στο προτεινα γιατι ειναι ακομα σε beta σταδιο και το software δεν ξερω σε τι κατασταση βρισκεται. Αντι του plex υπαρχει και το emby (παλιο media browser3), οπου ετοιμαζουν υποστηριξει για συμμετοχη της gpu στο transcoding http://emby.media/community/index.php?/topic/10723-gpu-transcoding-intel-quicksync-and-nvidia-nvenc/page-16, κατι το οποιο σημαινει οτι μητρικες ή και τσιπακια με ενσωματωμενη καρτα γραφικων, θα μπορουν να χρησιμοποιησουν την υπολογιστικη της δυναμη. Αυτο ειναι εδω και πολυ καιρο ενα παγιο αιτημα τοι κοινου προς το plex, αλλα δεν φαινεται να γινεται πραγματικοτητα. Ετσι για παραδειγμα μητρικες οπως η j1900 / j2900 ισως να μπορουσαν να σε καλυψουν. Επαναλαμβανω οτι αυτα τα λεω με μεγαλη επιφυλαξη. Το plex ειναι δοκιμασμενη λυση και υπαρχουν clients ακομα και σε smart tvs. 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...