Προς το περιεχόμενο

Δημιουργία NAS ή αγορά microserver;

patroklosp

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα σε όλα τα μέλη,

Εδώ και αρκετό καιρό πονοκεφαλιάζω με το θέμα αγοράς δικτυακού δίσκου.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο λόγος που με έκανε να ασχοληθώ πολύ με το θέμα αυτό είναι η εφαρμογή Plex (φαντάζομαι την ξέρετε όλοι). Έχω εγκαταστήσει τον plex media server στο σταθερό υπολογιστή και μέσω οικιακού δικτύου streamάρω ταινίες, φωτό και ήχο στις συσκευές του σπιτιού. 

Με τη χρήση του plex λοιπόν έχω καλομάθει και με ελκύει η σκέψη γενικότερα (ασχέτως plex) να έχω πρόσβαση 24χ7 στο περιεχόμενο των αρχείων μου οπουδήποτε είμαι και οποιαδήποτε ώρα το θελήσω. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα για να έχω αυτό το πράγμα η μόνη λύση είναι να έχω το pc ανοιχτό όλη μέρα. Κάτι τέτοιο δεν με τρελαίνει γιατί πρώτον θεωρώ ότι θα ξοδεύει πολλή ενέργεια (και άρα θα κάνω χαρούμενη τη ΔΕΗ) και δεύτερον θεωρώ ότι δεν είναι και ότι καλύτερο για την αντοχή του υπολογιστή μου.

Έστι ξεκίνησα να ψάχνω για την αγορά ενός NAS (ο οποίος να είναι συμβατός με το plex και ταυτόχρονα να μπορεί και να κάνει transcoding). Για να μην τα πολυλογώ μετά από αρκετό ψάξιμο κατέληξα σε 3 μοντέλα (ReadyNAS 312, Synology DS213, HP Microserver N54L) με την παραδοχή ότι το transcoding μάλλον το ξεχνάω λόγω χαμηλών επιδόσεων των nas δίσκων (το budget που έχω είναι γύρω στα 200 ευρώ οπότε σε τέτοια τιμή κανένας δίσκος nas δεν με κάλυπτε για transcoding). 

Επειδή δεν είμαι ειδικός μπήκα στα forum του Plex και ρώτησα για το ποια είναι η καλύτερη επιλογή δεδομένων των περιορισμών των nas δίσκων και του budget μου.

Και έλαβα την πλέον απογοητευτική απάντηση ότι κανένας δίσκος από αυτούς που ανέφερα δεν θα κάνει τη δουλειά που θέλω.

Αντί αυτού μου συστήσαν να δημιουργήσω μόνος μου ένα nas σύστημα ενδεχομένως με κάποιο hardware από παλιό pc που θα μπορούσα να έχω. Όμως αυτό το πράγμα μου γεννάει διάφορες απορίες:

• Μπορεί κάποιος που ξέρει τα πολύ βασικά σε hardware υπολογιστών να φτιάξει ένα τέτοιο μηχάνημα;
  • Είναι φθηνότερη λύση από την αγορά ενός nas δίσκου;
  • Θα έχει όντως καλύτερη αποτελεσματικότητα σε θέματα αποδόσεων;
  • Από κατανάλωση ρεύματος πως θα πάμε;
  • Ποια η διαφορά του να στήσω ένα nas server από το να έχω τον τωρινό υπολογιστή μου συνέχεια ανοιχτό;

Τέλος, αν υποθέσουμε ότι όντως συμφέρει να στήσω ένα nas server τι εξαρτήματα χρειάζονται;

π.χ. χρειάζονται

• motherboard (υπάρχουν ειδικά προϊόντα για nas servers - το ίδιο ερώτημα ισχύει και για ΄λα τα παρακάτω)
  • επεξεργαστής
  • δίσκος
  • μνήμη
  • τροφοδοτικό
  • ανεμιστηράκι
  • λογισμικό (windows ή το freenas που διάβασα στο ιντερνετ ή και τα δύο)

Ευχαριστώ προκαταβολικά για τη βοήθειά σας... :-)

Επεξ/σία από patroklosp
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 46
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Καταρχήν, για να κάνεις αυτό που θέλεις χρειάζεσαι pc. Το να φτιάξεις ένα βασικό pc δεν είναι δύσκολο αν έχεις λίγη βοήθεια( όπως το youtube). Τώρα αν έχεις ήδη υπολογιστή, παλιό ή καινούριο, απλά θα βάλεις τους δίσκους και θα βάλεις ειδικό os, όπως το windows home server ή το freenas, σε περιβάλλον windows και linux αντίστοιχα. Ουσιαστικά κάνουν την ίδια δουλειά απλά το περιβάλλον είναι διαφορετικό. Δεν χρειάζονται ειδικά κομμάτια απλά επειδή το pc θα είναι ανοιχτό πολλές ώρες θέλεις κάτι αξιόπιστο για μοβο και μια ssd για το λειτουργικό. Το τροφοδοτικό πρέπει να είναι 80 plus silver ή μεγαλύτερο αν θέλεις οικονομία ανάλογα και με το μπάτζετ.

Sent from my iPhone using Insomnia

Καταρχήν, για να κάνεις αυτό που θέλεις χρειάζεσαι pc. Το να φτιάξεις ένα βασικό pc δεν είναι δύσκολο αν έχεις λίγη βοήθεια( όπως το youtube). Τώρα αν έχεις ήδη υπολογιστή, παλιό ή καινούριο, απλά θα βάλεις τους δίσκους και θα βάλεις ειδικό os, όπως το windows home server ή το freenas, σε περιβάλλον windows και linux αντίστοιχα. Ουσιαστικά κάνουν την ίδια δουλειά απλά το περιβάλλον είναι διαφορετικό. Δεν χρειάζονται ειδικά κομμάτια απλά επειδή το pc θα είναι ανοιχτό πολλές ώρες θέλεις κάτι αξιόπιστο για μοβο και μια ssd για το λειτουργικό. Το τροφοδοτικό πρέπει να είναι 80 plus silver ή μεγαλύτερο αν θέλεις οικονομία ανάλογα και με το μπάτζετ.

Άρα χρειάζομαι:

1) τροφοδοτικό

2) m/b (μεενσωματωμένη κάρτα γραφικών γιατί φαντάζομαι η κάρτα γραφικών δεν με ενδιαφέρει να είναι καλή και pci express σε αυτό το pc σωστα);

3 επεξεργαστή (υπάρχουν m/b που έχουν ενσωματωμένο επεξεργαστή; και αν ναι, κάνουν για την περίπτωση μου;)

4) δίσκο ssd για το λειτουργικό και κοινούς hdd για τα δεδομένα που θα αποθηκεύσω

5) μνήμη (πόσο;;;;)

6) κάρτα δικτύου (gigabit προφανώς;)

7) οθόνη, πληκτρολόγιο, ποντίκι προφανώς θα χρησιμοποιήσω αυτά που ήδη έχω στο σταθερό υπολογιστή μου (έτσι κι αλλιώς δεν θα τα χρειάζομαι στο pc αυτό παρά μόνο για το αρχικό στήσιμο και σε περίπτωση που προκύψει κάποιο πρόβλημα)

8) λειτουργικό windows home server (από linux ντεν ξέρει, δυστυχώς)

9) κάτι άλλο που χρειάζομαι και μου διαφέυγει;;

Όμως και πάλι αναρωτιέμαι, τι διαφορά θα έχει αυτό το pc με τον σταθερό που έχω ήδη (ο μόνος λόγος που θα έβλεπα λογική την ύπαρξή του 2ου pc είναι μόνο αν αυτό θα έχει σημαντικά χαμηλότερη κατανάλωση ρεύματος. Θα έχει όμως;

Πάντως το zyxel 325 v2 διαβάζω ότι μια χαρά τα πάει με το plex και δεν είναι ακριβό.

ο plex media server εγκαθίσταται σε αυτό; μπήκα στην ιστοσελίδα τους και δεν είδα να αναφέρει κάτι για plex. επίσης κάνει transcoding;

</div>

</blockquote>

<p> </p>

<p>Άρα χρειάζομαι:</p>

<p> </p>

<p>1) τροφοδοτικό</p>

<p>2) m/b (μεενσωματωμένη κάρτα γραφικών γιατί φαντάζομαι η κάρτα γραφικών δεν με ενδιαφέρει να είναι καλή και pci express σε αυτό το pc σωστα);</p>

<p>3 επεξεργαστή (υπάρχουν m/b που έχουν ενσωματωμένο επεξεργαστή; και αν ναι, κάνουν για την περίπτωση μου;)</p>

<p>4) δίσκο ssd για το λειτουργικό και κοινούς hdd για τα δεδομένα που θα αποθηκεύσω</p>

<p>5) μνήμη (πόσο;;;;)</p>

<p>6) κάρτα δικτύου (gigabit προφανώς;)</p>

<p>7) οθόνη, πληκτρολόγιο, ποντίκι προφανώς θα χρησιμοποιήσω αυτά που ήδη έχω στο σταθερό υπολογιστή μου (έτσι κι αλλιώς δεν θα τα χρειάζομαι στο pc αυτό παρά μόνο για το αρχικό στήσιμο και σε περίπτωση που προκύψει κάποιο πρόβλημα)</p>

<p>8) λειτουργικό windows home server (από linux ντεν ξέρει, δυστυχώς)</p>

<p>9) κάτι άλλο που χρειάζομαι και μου διαφέυγει;;</p>

<p> </p>

<p>Όμως και πάλι αναρωτιέμαι, τι διαφορά θα έχει αυτό το pc με τον σταθερό που έχω ήδη (ο μόνος λόγος που θα έβλεπα λογική την ύπαρξή του 2ου pc είναι μόνο αν αυτό θα έχει σημαντικά χαμηλότερη κατανάλωση ρεύματος. Θα έχει όμως;</p>

1) σωστά

2) ναι με ενσωματωμένα γραφικά είναι ντάξει

3) δεν υπάρχει ενσωματωμένος αλλά μπορείς να πάρεις ένα φτηνο celeron ή i3

4)σωστά

5) 4gb θα ήταν εντάξει αν όμως σε παίρνει το μπάτζετ πάνε σε 8 χωρίς να χρειάζεται

6) ναι και μια καλή

7) σωστά

8) οκ windows ότι θες αν ήδη δουλεύεις με windows θα σου φανούν σαν windows 7 περίπου οπότε είναι γνωστά

9) όχι δεν νομίζω απλά χρησιμοποίησε ethernet και βάλε ένα καλό ρούτερ

Το μόνο πρόβλημα με το ένα pc είναι το λειτουργικό. Δεν μπορείς να εγκαταστήσεις παιχνίδια και να το χρησιμοποιήσεις σαν κανονικό pc. Αν αυτός που έχεις δεν χρειάζεται, τότε χρησιμοποίησέ τον. Αν όμως χρειάζεται, τότε σου συντήνω 2ο pc. Ρώτα ότι άλλο θες:)

</div>

</blockquote>

<p> </p>

<p>Άρα χρειάζομαι:</p>

<p> </p>

<p>1) τροφοδοτικό</p>

<p>2) m/b (μεενσωματωμένη κάρτα γραφικών γιατί φαντάζομαι η κάρτα γραφικών δεν με ενδιαφέρει να είναι καλή και pci express σε αυτό το pc σωστα);</p>

<p>3 επεξεργαστή (υπάρχουν m/b που έχουν ενσωματωμένο επεξεργαστή; και αν ναι, κάνουν για την περίπτωση μου ;)</p>

<p>4) δίσκο ssd για το λειτουργικό και κοινούς hdd για τα δεδομένα που θα αποθηκεύσω</p>

<p>5) μνήμη (πόσο;;; ;)</p>

<p>6) κάρτα δικτύου (gigabit προφανώς ;)</p>

<p>7) οθόνη, πληκτρολόγιο, ποντίκι προφανώς θα χρησιμοποιήσω αυτά που ήδη έχω στο σταθερό υπολογιστή μου (έτσι κι αλλιώς δεν θα τα χρειάζομαι στο pc αυτό παρά μόνο για το αρχικό στήσιμο και σε περίπτωση που προκύψει κάποιο πρόβλημα)</p>

<p>8) λειτουργικό windows home server (από linux ντεν ξέρει, δυστυχώς)</p>

<p>9) κάτι άλλο που χρειάζομαι και μου διαφέυγει;;</p>

<p> </p>

<p>Όμως και πάλι αναρωτιέμαι, τι διαφορά θα έχει αυτό το pc με τον σταθερό που έχω ήδη (ο μόνος λόγος που θα έβλεπα λογική την ύπαρξή του 2ου pc είναι μόνο αν αυτό θα έχει σημαντικά χαμηλότερη κατανάλωση ρεύματος. Θα έχει όμως;</p>

1) σωστά

2) ναι με ενσωματωμένα γραφικά είναι ντάξει

3) δεν υπάρχει ενσωματωμένος αλλά μπορείς να πάρεις ένα φτηνο celeron ή i3

4)σωστά

5) 4gb θα ήταν εντάξει αν όμως σε παίρνει το μπάτζετ πάνε σε 8 χωρίς να χρειάζεται

6) ναι και μια καλή

7) σωστά

8) οκ windows ότι θες αν ήδη δουλεύεις με windows θα σου φανούν σαν windows 7 περίπου οπότε είναι γνωστά

9) όχι δεν νομίζω απλά χρησιμοποίησε ethernet και βάλε ένα καλό ρούτερ

Το μόνο πρόβλημα με το ένα pc είναι το λειτουργικό. Δεν μπορείς να εγκαταστήσεις παιχνίδια και να το χρησιμοποιήσεις σαν κανονικό pc. Αν αυτός που έχεις δεν χρειάζεται, τότε χρησιμοποίησέ τον. Αν όμως χρειάζεται, τότε σου συντήνω 2ο pc. Ρώτα ότι άλλο θες :)

ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

αν στήσω το 2ο pc υπάρχει πρόβλημα αν το συνδέσω στο ίδιο router που έχω και τον άλλο υπολογιστή;

επίσης, μια ερώτηση ακόμα. το media server pc είναι διαφορετικό από το pc που μου προτείνεις να στήσω ή απλά είναι ακριβώς το ίδιο με τη διαφορά ότι τον media server τον αγοράζεις έτοιμο;

Έχεις ξεκινήσει ΜΕΓΑΛΟ θέμα τώρα, με αρκετές παραμέτρους, που παραπέμπουν σε μεγάλο αριθμό πιθανών λύσεων/υλοποιήσεων. Αν κατάλαβα καλά, τα παρακάτω είναι τα κύρια θέματα για την δημιουργία του NAS που θέλεις (είτε σε PC είτε NAS device):

1. Δυνατότητα Remote Access / 24x7
  2. Οικονομία ρεύματος
  3. Κόστος αγοράς / υλοποίησης
  4. Transcoding (720p/1080p ?)

Αν θες τα 1,2,3 μόνο, μπορείς πας σε έτοιμη λύση. Αν θες ΚΑΙ το 4, τότε οι έτοιμες λύσεις NAS δεν σε καλύπτουν, καθώς για transcode οι απαιτήσεις του PLEX Server σε επεξεργαστική ισχύ είναι τουλάχιστον Core2Duo, όπως αναφέρεται εδώ. Επίσης οι περιορισμοί σε NAS devices είναι αρκετοί και από ότι βλέπω μόνο μερικά (και προφανώς ακριβά) devices είναι ικανά για transcode. Συγκριτικός πίνακας εδώ.

Συνοψίζoντας, λέω ότι αν είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ το transcode, πας στην λύση του PC. Αν όχι, βλέπεις για NAS device. Δες λοιπόν τι χρειάζεσαι, και αν είνα για PC συνεχίσουμε να κουβεντιάζουμε για καταναλώσεις, software, hardware, κλπ ...  :-)

Στο 325 μπορείς να εγκαταστήσες μόνος του plex. Κάνε μια αναζήτηση. Βασίλη transcode θα χρειαστεί όταν μια πηγή δεν παίζει τη μορφή αρχείου. Αλλιώς βλέπεις το nas σαν δικτυακό δίσκο και κάνεις μια χαρά streaming έως και full hd αν έχεις καλό router.

• Like 1

Στο Zyxel NSA325v2 εχω στησει το Plex και δουλευει αψογα! Και με την αντιστοιχη εφαρμογη για Samsung SmartTV βλεπω ανετα 1080p ταινιες (και 3D εχω δει) με ασυρματη συνδεση στο router, ακομη κι οταν ο NAS κατεβαζει παραλληλα.

Υπαρχουν οδηγιες για το πως μπαινει το Plex απο ssh, σχετικα απλες, αφου ουσιαστικα παιρνεις την εκδοση της Plex για Synology. Και γενικα μεσα απο ssh παραμετροποιεις πληρως το συστημα και βαζεις κι αλλες εφαρμογες.

Οπως ειπε κι ο achilles το transcoding χρειαζεται στην περιπτωση που π.χ. η τηλεοραση σου δεν παιζει τα αρχεια που θες, αλλα οι περισσοτερες TV δεν εχουν τετοια θεματα εδω και χρονια, αρα δε νομιζω οτι αξιζει να πληρωσεις τριπλασια για να εχεις transcoding.

Παντως τα αρχεια απο μια βιντεοκαμερα που εχω, τυπου m2ts, δεν μου τα επαιζε η TV μονη της, αλλα μεσα απο το Plex τα βλεπω πλεον μια χαρα! Δεν ξερω πως, ισως ηταν θεμα container, αλλα με εσωσε!!!

Δεδομενου οτι το NAS θα ειναι ανοιχτο 24/7 εγω προτιμησα τις ετοιμες προτασεις, και λογω καταναλωσης.

Εαν σε παιρνει οικονομικα πηγαινε σε ενα Synology DS214, αλλιως το Zyxel με τα χαρακτηριστικα που εχει συν μια τιμη κατω απο €100, δε νομιζω οτι εχει αντιπαλο. Αλλωστε μην ξεχνας και το κοστος δυο δισκων WD Red σε ολα αυτα.

Στο Zyxel NSA325v2 εχω στησει το Plex και δουλευει αψογα! Και με την αντιστοιχη εφαρμογη για Samsung SmartTV βλεπω ανετα 1080p ταινιες (και 3D εχω δει) με ασυρματη συνδεση στο router, ακομη κι οταν ο NAS κατεβαζει παραλληλα.

Υπαρχουν οδηγιες για το πως μπαινει το Plex απο ssh, σχετικα απλες, αφου ουσιαστικα παιρνεις την εκδοση της Plex για Synology. Και γενικα μεσα απο ssh παραμετροποιεις πληρως το συστημα και βαζεις κι αλλες εφαρμογες.

Οπως ειπε κι ο achilles το transcoding χρειαζεται στην περιπτωση που π.χ. η τηλεοραση σου δεν παιζει τα αρχεια που θες, αλλα οι περισσοτερες TV δεν εχουν τετοια θεματα εδω και χρονια, αρα δε νομιζω οτι αξιζει να πληρωσεις τριπλασια για να εχεις transcoding.

Παντως τα αρχεια απο μια βιντεοκαμερα που εχω, τυπου m2ts, δεν μου τα επαιζε η TV μονη της, αλλα μεσα απο το Plex τα βλεπω πλεον μια χαρα! Δεν ξερω πως, ισως ηταν θεμα container, αλλα με εσωσε!!!

Δεδομενου οτι το NAS θα ειναι ανοιχτο 24/7 εγω προτιμησα τις ετοιμες προτασεις, και λογω καταναλωσης.

Εαν σε παιρνει οικονομικα πηγαινε σε ενα Synology DS214, αλλιως το Zyxel με τα χαρακτηριστικα που εχει συν μια τιμη κατω απο €100, δε νομιζω οτι εχει αντιπαλο. Αλλωστε μην ξεχνας και το κοστος δυο δισκων WD Red σε ολα αυτα.

Transcoding μπορεί και να χρειαστώ γιατί εκτός από την tv υπάρχει και το tablet, το κινητό. Επίσης, κάποια στιγμή στο μέλλον μπορεί και να κατεβάσω κάποια ταινία που το format της να είναι καινούργιο και να μην υποστηρίζεται από την τηλεόρασή μου οπότε γιατί να μην έχω τη δυνατότητα να το παίξει και αυτό χρησιμοποιώντας την τεχνολογία του transcoding;

Άρα σίγουρα θέλω λύση με transcoding

Στο 325 μπορείς να εγκαταστήσες μόνος του plex. Κάνε μια αναζήτηση. Βασίλη transcode θα χρειαστεί όταν μια πηγή δεν παίζει τη μορφή αρχείου. Αλλιώς βλέπεις το nas σαν δικτυακό δίσκο και κάνεις μια χαρά streaming έως και full hd αν έχεις καλό router.

Τα ίδια με την παραπάνω απάντηση σε ότι αφορά το transcoding.

αν δεν κανει transcode δλδ το NAS δεν παιζεται το αρχειο σε μια τηλεοραση-κινητ--ταμπλετ;

Ανάλογα το τι είδους αρχεία υποστηρίζουν οι συσκευές σου...Αν το υποστηρίζουν θα το παίξουν, αν όμως όχι θα πρέπει να έχεις διαθέσιμο το transcoding.

Έχεις ξεκινήσει ΜΕΓΑΛΟ θέμα τώρα, με αρκετές παραμέτρους, που παραπέμπουν σε μεγάλο αριθμό πιθανών λύσεων/υλοποιήσεων. Αν κατάλαβα καλά, τα παρακάτω είναι τα κύρια θέματα για την δημιουργία του NAS που θέλεις (είτε σε PC είτε NAS device):

1. Δυνατότητα Remote Access / 24x7
  2. Οικονομία ρεύματος
  3. Κόστος αγοράς / υλοποίησης
  4. Transcoding (720p/1080p ?)

Αν θες τα 1,2,3 μόνο, μπορείς πας σε έτοιμη λύση. Αν θες ΚΑΙ το 4, τότε οι έτοιμες λύσεις NAS δεν σε καλύπτουν, καθώς για transcode οι απαιτήσεις του PLEX Server σε επεξεργαστική ισχύ είναι τουλάχιστον Core2Duo, όπως αναφέρεται εδώ. Επίσης οι περιορισμοί σε NAS devices είναι αρκετοί και από ότι βλέπω μόνο μερικά (και προφανώς ακριβά) devices είναι ικανά για transcode. Συγκριτικός πίνακας εδώ.

Συνοψίζoντας, λέω ότι αν είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ το transcode, πας στην λύση του PC. Αν όχι, βλέπεις για NAS device. Δες λοιπόν τι χρειάζεσαι, και αν είνα για PC συνεχίσουμε να κουβεντιάζουμε για καταναλώσεις, software, hardware, κλπ ...  :-)

Όπως ανέφερα και στις προηγούμενες απαντήσεις, πάμε οπωσδήποτε να καλύψουμε και τις 4 ανάγκες οπότε μοιραία πάμε στη λύστη pc.

Είδα στο skroutz μια κατηγορία υπολογιστών "Link.png Site: Barebone" . Ξέρετε κάτι για αυτούς (γιατί δεν είδα και πολύ γνωστές μάρκες - γνωστές με βάση τα δικά μου δεδομένα, για κάποιον που ασχολείται με αυτά μπορεί να είναι γνωστές).

Απ'ότι είδα φαίνονται compact, μικρής κατανάλωσης και τους βάζεις εσύ ουσιαστικά μόνο μνήμη, επεξεργαστή και δίσκο...

Απ'ότι είδα φαίνονται compact, μικρής κατανάλωσης και τους βάζεις εσύ ουσιαστικά μόνο μνήμη, επεξεργαστή και δίσκο...

Θέλω μερικές διευκρινήσεις:

• Για τι χωρητικότητα μιλάμε (ΤΒ) και τι αριθμό δίσκων? Γιατί τα περισσότερα από αυτά τα (compact) barebones δεν παίρνουν πολλούς δίσκους. Περιορίζονται σε (συνήθως) 1x2.5 / 2x2.5 ή 2x3.5 + 1x5.25 από οτι βλέπω στο link.
  • Θα χρειαστείς RAID / προστασία από disk failure?
  • Η τηλεόρασή σου είναι smart? Αν δεν είναι έχεις σκοπό να αγοράσεις σύντομα? 
  • Έχεις σκοπό το NAS (PC) να εκτελεί και χρέη media player (XBMC) συνδεδεμένο απ'ευθείας στην τηλεόραση σου?
  • Ποια θεωρείς αποδεκτή κατανάλωση (W) για always on μηχάνημα στην περίπτωσή σου?

Θέλω μερικές διευκρινήσεις:

• Για τι χωρητικότητα μιλάμε (ΤΒ) και τι αριθμό δίσκων? Γιατί τα περισσότερα από αυτά τα (compact) barebones δεν παίρνουν πολλούς δίσκους. Περιορίζονται σε (συνήθως) 1x2.5 / 2x2.5 ή 2x3.5 + 1x5.25 από οτι βλέπω στο link.
  • Θα χρειαστείς RAID / προστασία από disk failure?
  • Η τηλεόρασή σου είναι smart? Αν δεν είναι έχεις σκοπό να αγοράσεις σύντομα? 
  • Έχεις σκοπό το NAS (PC) να εκτελεί και χρέη media player (XBMC) συνδεδεμένο απ'ευθείας στην τηλεόραση σου?
  • Ποια θεωρείς αποδεκτή κατανάλωση (W) για always on μηχάνημα στην περίπτωσή σου?

• ναι σίγουρα, δεν έχει πολλές θέσεις αλλά αν παίρνει 2 δίσκους με 3tb π.χ. έχεις 6Tb (προς το παρόν αρκετά , δεν ξέρω για πόσο). Επίσης έχουν και υποδοχές usb οπότε στην ανάγκη κοτσάρεις και εξωτερικό σκληρό δίσκο ίσως;
  • σκέφτομαι τη λογική του back up σε εξωτερικό usb σκληρό δίσκο (όχι για τις ταινίες, μουσική αλλά μόνο για οικογενειακά βίντεο και φωτό)
  • η τηλεόραση είναι samsung smart tv του 2014 (samsung ue50h6400)
  • Ναι αλλά όχι συνδεδεμένο κατευθείαν στην τηλέοραση (θα εγκαταστήσω το plex media server και το pc μέσω ethernet θα streamάρει στην τηλεόραση στην οποία έχω εγκατεστημένο το app του Plex
  • δεν ξέρω τι θεωρείται χαμηλή κατανάλωση σε w οπότε δυστυχώς δεν μπορώ να σου απαντήσω. αν ξέρεις να μου πεις θα με διευκόλυνες για τη μετέπειτα έρευνα αγοράς που θα κάνω... π.χ. το σταθερό desktop pc με 550w τροφοδοτικό  που έχω φαντάζομαι ότι έχει υψηλή κατανάλωση (μπορεί και να λέω βλακεία!!)

μετά από πολύ ψάξιμο και ακούγοντας τις απόψεις όλων κατέληξα στο συμπέρασμα ότι μάλλον πρέπει να πάω σε λύση barebone.

Σκέφτομαι αυτό σαν κουτί

Πάνω θα βάλω τα εξής:

Transcend 2GB DDR3-1333 Ram 

ssd sundisc 64 gb 

Intel CPU Celeron G1840

Το passmark του επεξεργαστή είναι 2921 (το plex ζητάει >2000 για transcoding 1080p). 

περιμένω απόψεις...

Νομιζω πιο πολυ για media players ή HTPC ειναι αυτα τα κουτια, οχι για NAS.

Και NAS δεν φτιαχνεις με εξωτερικους δισκους σε USB. Οποτε δες τι ακριβως θελεις να φτιαξεις.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...