Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Προκαταβολικά, Συγγνώμη για το μεγάλο post αλλά ήθελα να περιγράψω αναλυτικά το όλο πρόβλημα.

Ύστερα από ψάξιμο για κάποιο αντίστοιχο thread, και εδώ αλλά και στο Google γενικά, και διαπιστώνοντας ότι δεν βρήκα κάτι που να καλύψει τις απορίες μου, κατέληξα στο να κάνω τις ερωτήσεις μου εδώ.

Έχω λοιπόν την Gigabyte GTX 280 εδώ και περίπου 6μισι χρόνια. Η κάρτα πάντα δούλευε ρολόι είτε σε heavy gaming είτε σε video rendering είτε σε οτιδήποτε. Να τονίσω από τώρα ότι δεν έχω κάνει ποτέ overclock στην GPU.

Πριν κάτι μήνες (περίπου 4-5) ξεκίνησε να κάνει νερά και να παρουσιάζει προβλήματα. Τα προβλήματα στην αρχή παρουσιάζονταν μόνο σε gaming. Πιο συγκεκριμένα, το μόνο παιχνίδι που παίζω τα τελευταία 2 χρόνια είναι το League Of Legends και ξαφνικά ενώ όλα δούλευαν μια χαρά και έπαιζα, σε κάποια φάση κράσαρε το pc και στην οθόνη εμφανίστηκε αυτό που φαίνεται και στην εικόνα. Τα γραφικά τα είχα πάντα στο Full, και δεν είχα κάποιου είδους πρόβλημα μέχρι τη συγκεκριμένη στιγμή. Η μόνη λύση ήταν να κάνω hard restart από το κουμπί στο κουτί.

Το πρόβλημα παρουσιάστηκε κι'άλλες φορές ενώ έπαιζα οπότε ξεκίνησα να ψάχνω τι μπορεί να φταίει. Αρχικά, ξεκίνησα κάνοντας update στους drivers της NVIDIA. Το πρόβλημα συνεχίστηκε. Έπειτα, κατέβασα τα Performance Tools για το Control Panel της NVIDIΑ για να μπορώ να ρυθμίζω την ταχύτητα στο ανεμιστηράκι της ψύκτρας της κάρτας (το έβαζα στο 100% κάθε φορά που ήταν να παίξω LoL). Κάνοντας αυτό, κατάφερνα να παίξω ένα game ολόκληρο αλλά το PC πάντα θα κράσαρε στο τέλος του παιχνιδιού 1 δευτερόλεπτο πριν εμφανιστεί το μήνυμα Victory ή Defeat (τη στιγμή δηλαδή ακριβώς που χάνει τον έλεγχο ο χρήστης και η κάμερα μεταφέρεται αυτόματα στο Nexus, για όσους παίζουν θα καταλάβουν).

Το όλο θέμα είχε αρχίσει να καταντάει πολύ κουραστικό και αποφάσισα να το ψάξω περεταίρω χωρίς όμως να καταφέρω να βρω κάτι αντίστοιχο στο Google. Το πρόβλμα μεγάλωσε καθώς άρχισε να εμφανίζεται κάθε φορά που άνοιγα το PC. Συνειδητοποίησα ότι όποτε έκλεινε το PC και παρέμενε κλειστό για πάνω από 10 λεπτά (η κάρτα γραφικών προλάβαινε να κρυώσει), μετά όταν το άνοιγα και αφού είχε φορτώσει το Windows Logo, έβαζα τον κωδικό, πατούσα Enter και με το που πήγαινε να ανοίξει την Επιφάνεια Εργασίας κράσαρε και έβγαζε πάλι αυτήν την οθόνη με τα random χρώματα.

Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι έπρεπε να αφήσω το PC ανοιχτό για κάποια ώρα σε αυτήν την χαλασμένη οθόνη (10-15 λεπτά) έτσι ώστε να καταφέρει να ανοίξει κανονικά κάνοντάς το ξανά restart και εδώ και 2-3 μήνες περίπου δεν το έχω κλείσει καθόλου, ακόμα και 3 μέρες να χρειαστεί να λείψω από το σπίτι, το αφήνω ανοιχτό. Με αυτόν τον τρόπο, η κάρτα βρίσκεται πάντα σε μια σταθερή θερμοκρασία και το πρόβλημα δεν έχει εμφανιστεί εδώ και 1μισι μήνα μέχρι που χθες ξαναεμφανίστηκε πάλι παίζοντας LoL.

Οπότε, το πρόβλημα μάλλον έχει να κάνει με τις θερμοκρασίες (περιμένω 10 λεπτα να ζεσταθεί η κάρτα για να μπορέσει να ανοίξει το PC, παίζω games και κρασάρει μάλλον λόγο overheating παρόλο που τσέκαρα την θερμοκρασία στην GPU πολλές φορές με το Everest Ultimate με θερμοκρασίες στους 65-70 βαθμούς).

Αποφάσισα να τα παρατήσω και να πάρω απλά μία καινούρια κάρτα γραφικών μέχρι που ένας φίλος μου ο οποίος έχει ακριβώς την ίδια κάρτα γραφικών την οποία αγόρασε την ίδια περίοδο που την είχα αγοράσει κι εγώ, μου είπε ότι έχει ακριβώς τα ίδια προβλήματα. Τέλος, άρχισα να σκέφτομαι μήπως το πρόβλμα έχει να κάνει με τους drivers της NVIDIA, μήπως είναι σκόπιμο ώστε να αναγκάσουν τον κόσμο με πολύ παλιές GPU να αγοράσουν καινούριο hardware? ή μήπως το πρόβλημα είναι πιο απλό και υπάρχει εύκολη λύση?

Συγγνώμη και πάλι για το μεγάλο post.
Οποιαδήποτε βοήθεια θα εκτιμηθεί! :)

post-290834-0-67492700-1421677858_thumb.jpg

Δημοσ.

Για αρχη πες μας θερμοκρασιες idle και full load.Ενα καλο καθαρισμα και αλλαγη παστας ειναι  η μοναδική κινηση που μπορεις να κανεις. Το πιθανότερο ειναι οτι η κάρτα πεθαίνει.Η εικονα που δειχνεις μαλλον σε προβλημα μνημης παραπεμπει.Δοκιμασε να κανεις αντερclock

• Like 1
Δημοσ.

Θερμοκρασία σε idle κατάσταση με Automatic Cooling Control και 10 λεπτά ύστερα από underclock όπως μου πρότεινες είναι στους 74 με 75 βαθμούς.

Με όσο το δυνατό περισσότερο load η θερμοκρασία είναι στους 80 βαθμούς.

post-290834-0-96463200-1421685312_thumb.jpg

Δημοσ.

Για να καταλάβω σας άντεξε στον καθένα σας 6.5 ολόκληρα χρόνια και σας φταίνε οι οδηγοί για κάτι; Είναι απλό κάποια στιγμή οι κάρτες γραφικών χαλάνε και αυτές και όχι δεν σου φταίνε οι οδηγοί ούτε είναι καμιά εταιρεία τόσο ανεγκέφαλη να σου "σκοτώνει" τάχα μου τις GPU μέσω οδηγών. Πάλι καλά που αντέξανε τόσο.

΄Οπως και να έχει θα μπορούσες να δοκιμάσεις να βγάλεις την ψήκτρα, να καθαρίσεις τις επιφάνειες καλά και να ξαναβάλεις πάστα να την επανατοποθετήσεις, αλλά είναι λεπτή δουλειά και θέλει γνώστη. Αποτύχει και αυτό, σημαίνει απλά αιωνία της η μνήμη.

Δημοσ.

Δεν θα μου ήταν μεγάλη υπόθεση να αλλάξω πάστα πάνω στο τσιπ και να ξανατοποθετήσω την ψύκτρα γιατί ούτως ή άλλως αυτό είναι το αντικείμενό μου, παρόλο που δεν έχει τύχει να κάνω κάτι τέτοιο πάνω σε GPU (μονο σε CPU). Κατέληξα στο να πάρω άμεσα καινούρια GPU.

Η αλήθεια είναι ότι ναι, άντεξε 6μισι χρόνια και θα μπορούσε να αντέξει κι'άλλο όπως το βλέπω αλλά χωρίς gaming και χωρίς να κλείνω το PC κάτι που δεν πρόκειται να κάνω εννοείται. Όσο για τους drivers, δεν έθεσα απόλυτα ότι φταίει αυτό, απλά έκανα μία υπόθεση για να συλλέξω γνώμες και απόψεις γιατί ποτέ δεν ξέρεις.

Κλείνοντας, κάνοντας underclock δείχνουν όλα να κυλάνε ομαλά (ακόμα και σε gaming). Ευχαριστώ για τις απαντήσεις και τα σχόλια! :)

Δημοσ.

Καλές είναι οι θεωρίες συνωμοσίας αλλά η δική σου ήταν λίγο τραβηγμένη. ;)

΄Οπως και να έχει εμένα μου ακούγεται σαν κουρασμένη σιλικόνη που θέλει να πεθάνει και δεν την αφήνεις.

Οποτεδήποτε χρειαστείς βοήθεια για αναβάθμιση κάρτας γραφικών έχουμε την σχετική ενότητα καρφιτσωμένη πάνω πάνω, μας δίνεις τα στοιχεία συστήματος που ζητάμε και περίπου πόσα χρήματα μπορείς να διαθέσεις και θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...