Προς το περιεχόμενο

Ιδέες για επαναχρησιμοποίηση παλιού PC με λίνουξ


k_antoni

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλημέρα σε όλους,

 

Μια από τις αγαπημένες μου ασχολίες όταν έχω χρόνο και είναι η επαναχρησιμοποίηση παλιού εξοπλισμού από αναβαθμίσεις, φτηνές αγορές ebay ή από αναβαθμίσεις-χορηγίες φίλων... με ρετάλια προσπαθώ να φτιάξω υλοποιήσεις που στο εμπόριο κοστίζουν πάρα πολύ ακριβά! Γενικά δε μου αρέσει να πετάω πράγματα και προσπαθώ με κάθε τρόπο να τα χρησιμοποιώ παραγωγικά είτε στη δουλειά είτε στο σπίτι....

 

Με λίγο ψάξιμο, διάβασμα και βοήθεια εδώ στο φόρουμ έφτιαξα έναν all-in-one server. Είναι ένας AMD X2 4400 με 3GB Ram και 2Χ2ΤΒ, 1Χ1ΤΒ hdd και 128GB SSD με το λειτουργικό. Τρέχει xubuntu 14.04 με υπηρεσίες: samba (μοιράζει αρχεία στα μηχανήματα windows), ssh, mediatomb (για μουσική), tvheadend (για να μοιράσει τηλεοπτικό και δορυφορικό σήμα/εγγραφές σε όλο το σπίτι) και transmission. Επίσης LAMP για να μπορώ να φτιάχνω μαθήματα e-learning για τις εκπαιδεύσεις εκπαιδευτικών που κάνω κατά καιρούς (development τοπικά και ανέβασμα μετά στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο). Το μηχάνημα έχει ένα 500άρι τροφοδοτικό, 1 usb tvtuner (θα πάω για 2ο από ebay) και μια skystar S2 για δορυφορική λήψη. Σε ένα ξεσκαρτάρισμα βρήκα ένα παλιό εξωτερικό modem (ναι, καλά διαβάσατε :-D ) το οποίο τις επόμενες μέρες θα συνδεθεί και θα ρυθμιστεί να λαμβάνει fax και να τα στέλνει στον δικτυακό εκτυπωτή... Ο σέρβερ είναι "κρυμμένος" στην αποθήκη και δεν τον έχω στα πόδια μου. Ο χρόνος που αφιέρωσα να τον στήσω δεν ήταν πάνω από 2-3 μέρες και πλέον κάνω μόνο αναβαθμίσεις και δεν πειράζω τίποτα... απλά λειτουργεί... εκτός από την καταραμένη skystar που πρέπει να περνάω μετά από κάθε αναβάθμιση του πυρήνα τα modules. Σε γενικές γραμμές δε μπορώ να πω ότι χρειάζεται πολύ μεγάλη εμπειρία για το στήσιμο, υπάρχουν πάρα πολλές οδηγίες στο ίντερνετ και βοήθεια εδώ στο φόρουμ, εάν κάνεις τις κατάλληλες ερωτήσεις και δώσεις τις σωστές πληροφορίες... θα ανεβάσω κάποια στιγμή φωτογραφίες από το θηριάκι ;-)

 

Κ.

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Για το tvheadend χρειαζεσαι καρτα τηλεορασης να υποθεσω? :/

 

Το δικο μου θηριο (celeron @1Ghz, 512MB sdram, 100αρα intel nic και... nvidia tnt2 :P) εχει samba, transmission, vsftpd, dnsmasq (για pxe boot σε αλλα μηχανηματα), owncloud (με apache τελικα και sqlite), minidlna και, τελευταια προσθηκη, elog για να κραταω αρχειο τις δουλειες που κανω.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Έχω μια liveview για την τηλεόραση, αλλά λέω να τσιμπήσω αυτήν που πρότεινε σε άλλο νήμα ο capthookb. Φοράει το ίδιο τσιπάκι με αυτή που έχω στα μισά λεφτά... Ζήλεψε ένα φίλος κ θέλει να του φτιάξω κάτι ανάλογο ;-)

 

Ωραίο μηχάνημα έχεις κάνει, το δικό μου είναι λίγο πιο "large" στις υπηρεσίες γιατί έχει πόρους να τις τρέξει και δεν κολώνει... δηλαδή δε χρειάστηκε να βάλω sqlite ή minidlna...

 

Κ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Για τα skystar modules δες αν υπάρχει κάποια dkms έκδοση του πακέτου που θα τα κάνει rebuild αυτόματα όταν boot-άρει με νέο kernel. (πχ: http://forum.ubuntuusers.de/topic/treiberinstallation-skystar-s2-pci/)

ps3mediaserver (dlna) είναι μια καλή ιδέα πάλι σε δυνατό pc, για live transcoding video σε format που πιάνουν μικρότερο bandwidth στην μεταφορά.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ερώτηση. Το xubuntu πως συμπεριφέρεται σαν server; Πόροι, αναβαθμίσεις(έστω και αν είναι server) κλπ.

 

Έχεις κανονικά γραφικό περιβάλλον; πως και δεν έχεις βάλει και κανένα teamviewer για διαχείριση;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

@freestyler

 

Η σελίδα δε βρέθηκε, αλλά όταν τη ρύθμισα είχα ψάξει για dkms, αλλά βρήκα αυτή την πρόχειρη λύση... είναι κάτι όμως που θα το δω όταν βρω χρόνο! Μέχρι τότε απλά όταν αναβαθμίζω ξανακάνω compile.

 

@mask2011

 

Server δεν είναι με την έννοια ότι είναι μόνο command line χωρίς γραφικό περιβάλλον και μόνο τις απαραίτητες υπηρεσίες να τρέχει headless! Για απομακρυσμένη διαχείριση θα μπορούσε να έχει webmin να κάνει λίγο πιο εύκολα τα πράγματα, αλλά έχω το teamviewer όπως είπες. Σπάνια όμως το χρησιμοποιώ, γιατί δε χρειάζεται να ρυθμίσω τίποτα πλέον... το στησα μια φορά και δεν το πειράζω όσο λειτουργεί όπως θέλω. Για την ακρίβεια είναι ένα full desktop στημένο με το the perfect xubuntu desktop από το howtoforge για έναν πολύ καλό λόγο: εάν πάθει κάτι ο σταθερός μου τον αντικαθιστά άμεσα για να μπορέσω να συνεχίσω να δουλεύω. Αν και είμαι περισσότερο debian, το xubuntu με βόλεψε γιατί στήνεται πάρα πολύ γρήγορα και εύκολα και δεν ήθελα να παιδευτώ... θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο ελαφρύ, εάν το συγκρίνω με ένα debian 7+mate που έχω στη δουλειά μου, αλλά αυτό είναι το κόστος του να μην θέλεις να αφιερώσεις περισσότερο χρόνο από ότι διαθέτεις! H κατανάλωση πόρων είναι σε αποδεκτά (για μένα) επίπεδα: 400-450 mb και idle 5-15%. Όσο για τις αναβαθμίσεις είναι το 14.04 LTS, έχει μερικά χρόνια υποστήριξη!

 

Ό,τι περιέγραψα έχει άπειρους άλλους τρόπους υλοποίησης, από linux from scratch μέχρι CentOS... το θέμα είναι με τι είναι κανείς περισσότερο εξοικειωμένος και πόσο χρόνο διαθέτει! 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Θαύματα σε παλιά μηχανήματα δε γίνονται... ωστόσο με λίγα "κόλπα" και εναλλακτικά προγράμματα, ένα παλιό μηχάνημα μπορεί να γίνει παραγωγικό, μέχρι σε έναν βαθμό! Αλλά και πάλι εξαρτάται από τις απαιτήσεις του εκάστοτε χρήστη... μπορώ να στήσω έναν Pentium 4 με ελαφρύ γραφικό περιβάλλον και προγράμματα για email, web browsing, messaging, Youtube για έναν αρχάριο αλλά εάν πάει να μπει στο facebook και να παίξει παιχνίδια, εκεί θα κολλήσει το σύμπαν... έχω ένα mail+music+audiobook station στη βιβλιοθήκη μου που είναι ένας παλιός φορητός! Για τη δουλειά που το θέλω, εξαιρετικό... αλλά μέχρις εκεί! Γι' αυτό μπήκα σε πειρασμό να δω εάν μπορώ να παίξω με thin clients αργότερα, ακόμα και για οικογενειακή χρήση!

 

Κ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 2 μήνες μετά...

Επειδή δεν έχω λεφτά αυτή την στιγμή να υλοποιήσω κάποια πράγματα που θέλω.

 

Υπάρχει εκείνο το laptop που είχα κάνει server και δεν έχω τι να το κάνω. Προς το παρόν του έφτιαξα την ασύρματη σύνδεση που τα είχα κάνει μπάχαλο και δεν συνδεόταν. Όμως δεν μπορώ με τπτ να συνδεθώ εξωτερικά με ssh. Εντός του δικτύου όλα καλά.

 

Χρειάζομαι ιδέες για να το χρησιμοποιήσω και να μην μένει έτσι. Θα στήσω ένα vpn έτσι για να δω πως είναι(μήπως παίζω και κανένα παιχνίδι lan με φίλους). 

 

Άλλες ιδέες;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μπα για χακερ δεν ενδιαφέρομαι. Εξάλλου τα έχω βρει με την Μαιρούλα.  :-D  :P

 

Το mame είναι μια πάρα πολύ καλή ιδέα. Υπάρχουν και emulators που να παίζουν με χειριστήρια για κανένα mario kart; Το έχει δοκιμάσει κανείς;

 

To Raine τι ακριβώς είναι; Στο google γράφει arcade emulator. Είναι κάτι αντίστοιχο με το mame; 

 

Το μηχάνημα δεν είναι τόσο αδύναμο. Διπύρηνος στα 2GHz και 4GB ram.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αυτό άνετα τρέχει ofice applications να μην σου πω και Games. (Αν και παίζει και η κάρτα γραφικών ρόλο)

Σαφώς Printing Sharing για printserver, mame (h pr;otash toy @Oxygene) & steam. Μάλιστα τον κάνεις και buildserver και μπορείς να συνεισφέρεις και στην επιστημονική κοινότητα με το folding@home (https://folding.stanford.edu/).

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το είχα ξεχάσει το folding. Nice man. 

 

Δεν έχω εκτυπωτή. Ένας που είχα, εγκατέλειψα την προσπάθεια γιατί είναι ακριβά τα μελάνια του.

 

Steam δεν νομίζω να αξίζει εκτός και αν το συνδέσω στην tv και στέλνω τα παιχνίδια από το dekstop. Κάπου είχε πάρει το μάτι μου ότι γίνεται αυτό.

 

Κάρτα γραφικών έχει nvidia αλλά τώρα δεν θυμάμαι ποια.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...