Προς το περιεχόμενο

Τι πληκτρολόγιο σας βολεύει;

Xvipes

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Για πιο λογο να το κανεις αυτο στον ευατο σου? Γιατι δηλαδη να κατσεις να ασχοληθεις μερες ωστε να μαθεις κατι που συμφωνα με πληθωρα ερευνων δεν σου προσφερει κατι και ειναι αντιθετο με την νορμα; 

Ασε που το ποσο γρηγορα γραφεις σαν developer ουδεμια σημασια εχει με την ταχυτητα της δουλειας σου...

Αφενός, η πλειοψηφία από την "πληθώρα ερευνών" έχει λάθος μεθοδολογία (είτε γιατί πληρώθηκε για να παρουσιάσει το Χ αποτέλεσμα είτε απλά από άγνοια μια και υπάρχουν πάρα πολλές παράμετροι). Ακόμη και σωστή μεθοδολογία να έχει μία έρευνα, είναι πολύ δύσκολο να δείξεις ότι κάτι είναι εργονομικό ή όχι (εκτός αν υπάρχει έρευνα που να έγινε σε πλήθος 3000 ατόμων διαφόρων ηλικιών οι οποίοι να ήταν κλεισμένοι επί 15 χρόνια στο σπίτι του big brother σε απόλυτα ελεγχόμενο περιβάλλον).

Αφετέρου, ήταν απλά ένα παράδειγμα. Κάποιος άλλος μπορεί να έχει ένα mapping κανονικό qwerty και ένα άλλο mapping που να βολεύει πχ για το World of Warcraft ή ποιος ξέρει τι. Αυτό που ήθελα να παρουσιάσω είναι ότι μπορώ με το πάτημα ενός πλήκτρου να κάνω το Χ πλήκτρο να συμπεριφέρεται ως Ψ πλήκτρο χωρίς να χρειάζεται να μπλέξω με το keymap του λειτουργικού. Από τα 10 άτομα που θα διαβάσουν το παρόν μήνυμά μου, μπορεί οι 9 (ή ακόμη και οι 10) να μην ενδιαφέρονται για κάτι τέτοιο. Για εμένα όμως είναι μεγάλη ελευθερία ο προγραμματισμός του keymap σε hardware επίπεδο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τους τελευταίους μήνες έχω δοκιμάσει αρκετά πληκτρολόγια. Προσωπικά ήμουν και εγώ Fan των Low-Profile keyboards. Τα τελευταία που είχα δοκιμάσει ήταν το Logitech K800 www.logitech.com/en-us/product/wireless-illuminated-keyboard-k800 καί το Microsoft Sculpt comfort 

http://www.microsoft.com/hardware/en-us/p/sculpt-ergonomic-desktop 

Παρόλο που ήταν αρκετά καλά και τα 2. Ιδιαίτερα το σπαστό, παρατήρησα το εξής. Ta membrane keys θέλουν σχετικά μεγάλη δύναμη για να πατηθούν. Επίσης καταλαβαίνουμε ότι έχει πατηθεί ένα κουμπί όταν πάει τέρμα κάτω. Αυτό σημαίνει ότι στα low profile χτυπάμε συνέχεια μια σκληρή επιφάνεια με αρκετή δύναμη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πονάνε τα δάκτυλα μετά απο αρκετή ώρα χρήσης .

Έτσι πήγα για πρώτη φορά σε Mechanical http://gaming.coolermaster.com/en/products/keyboards/rapid-i/με πλήκτρα Cherry MX brown. Το πήρα χωρίς τα αριθμιτικά πλήκτρα για να μπορώ να έχω πιο κοντά το ποντίκι.

Στην αρχή ήμουν σκεπτικός γιατί ούτε εργονομική σχεδίαση έχει ουτε palm wrest. Παρ'ολα αυτά το γεγονός οτι τα πλήκτρα χρειάζεται να τα πατάς μόνο μέχρι τη μέση σου δίνει μια αίσθηση ότι γράφεις στον αέρα καταβάλλοντας ελάχιστη προσπάθεια.

Σίγουρα χρειάζεται ένα διάστημα να μάθεις να χρησιμοποιείς λιγότερη δύναμη αλλά πραγματικά βρήκα την υγειά μου και γράφω και αρκετά πιό γρήγορα.

Για μένα η ποιότητα των πλήκτρων δίνει πολύ μεγαλύτερο πλεονέκτημα σε αυτή τη φάση απο την εργονομική σχεδίαση. Το ιδανικό είναι βέβαια το Kinesis.

Ασε που το ποσο γρηγορα γραφεις σαν developer ουδεμια σημασια εχει με την ταχυτητα της δουλειας σου...

Συχνά ως developer σκέφτεσαι ενώ γράφεις. Είναι προτιμότερο λοιπόν να σκέφτεσαι τί θα γράφεις στον κώδικα παρά να ψάχνεις το κάθε κουμπί. Επίσης μετά απο κάτι εκατοντάδες χιλιάδες γραμμές κώδικα που θα έχεις πληκτρολογήσει, αν αγνοήσεις την εργονομία, θα καταλήξεις να μη μπορεί να γράφεις ούτε μισή. Σύμφωνοι, το βασικό εργαλείο είναι το μυαλό μας, αλλά και τα δάκτυλά μας είναι απολύτως απαραίτητα.

Έχω δοκιμάσει διάφορα πληκτρολόγια κατά καιρούς και το μόνο που με έχει βολέψει πλήρος(σχεδόν :P ) είναι ένα Microsoft Wired Keyboard 600

attachicon.gif1_1249.jpg

Πάντα κοιτάω να είναι low profile, να μην κάνουν θόρυβο τα κουμπιά και να έχει το παραπάνω layout.

Μηχανικό keyboard δεν έχω δοκιμάσει ακόμα αλλά λόγο του θορύβου και το ύψος των κουμπιών νομίζω δε θα με βόλευε με τίποτα.

Εσείς τι έχετε;

Έχω το ίδιο ακριβώς, και είναι το 3ο μου. (στα άλλα έπεσαν πάνω υγρά όπως καφές σε ατυχήματα.  :( )

Απ' αυτά που είχα παλαιότερα, αυτό είναι το λιγότερο βολικό, για εμένα τουλάχιστον.

Μερικές φορές όταν πάω να πατήσω τα πλήκτρα 'βρίσκουν' κάπου αντίσταση, και χρειάζεται πιο γερό πάτημα.

Δεν έχουν λείψει οι φορές που αφού πάτησα ένα πλήκτρο, αυτό δεν επέστρεψε στη θέση του, αλλά έμεινε κάτω, με το pc να κάνει register συνέχεια...

Βασικά και τα προηγούμενα 2 που είχα πάλι της Microsoft ήταν, και στο ίδιο περίπου εύρος τιμών. Το ενα εκ των δύο είναι το Wired 200. Για το καλύτερο απ' τα 3 όμως δεν θυμάμαι το μοντέλο του, και ούτε υπάρχει στο e-shop της Microsoft, που σημαίνει πως μάλλον είναι παλιό μοντέλο και σταμάτησε τη παραγωγή του.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι ότι τα πλήκτρα ήταν λιγότερο χαμηλά, και έκαναν λιγότερο θόρυβο, προβάλλοντας και λιγότερη αντίσταση στο πάτημα.

Τους τελευταίους μήνες έχω δοκιμάσει αρκετά πληκτρολόγια. Προσωπικά ήμουν και εγώ Fan των Low-Profile keyboards. Τα τελευταία που είχα δοκιμάσει ήταν το Logitech K800 www.logitech.com/en-us/product/wireless-illuminated-keyboard-k800 καί το Microsoft Sculpt comfort 

http://www.microsoft.com/hardware/en-us/p/sculpt-ergonomic-desktop 

Παρόλο που ήταν αρκετά καλά και τα 2. Ιδιαίτερα το σπαστό, παρατήρησα το εξής. Ta membrane keys θέλουν σχετικά μεγάλη δύναμη για να πατηθούν. Επίσης καταλαβαίνουμε ότι έχει πατηθεί ένα κουμπί όταν πάει τέρμα κάτω. Αυτό σημαίνει ότι στα low profile χτυπάμε συνέχεια μια σκληρή επιφάνεια με αρκετή δύναμη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πονάνε τα δάκτυλα μετά απο αρκετή ώρα χρήσης .

Έτσι πήγα για πρώτη φορά σε Mechanical http://gaming.coolermaster.com/en/products/keyboards/rapid-i/με πλήκτρα Cherry MX brown. Το πήρα χωρίς τα αριθμιτικά πλήκτρα για να μπορώ να έχω πιο κοντά το ποντίκι.

Στην αρχή ήμουν σκεπτικός γιατί ούτε εργονομική σχεδίαση έχει ουτε palm wrest. Παρ'ολα αυτά το γεγονός οτι τα πλήκτρα χρειάζεται να τα πατάς μόνο μέχρι τη μέση σου δίνει μια αίσθηση ότι γράφεις στον αέρα καταβάλλοντας ελάχιστη προσπάθεια.

Σίγουρα χρειάζεται ένα διάστημα να μάθεις να χρησιμοποιείς λιγότερη δύναμη αλλά πραγματικά βρήκα την υγειά μου και γράφω και αρκετά πιό γρήγορα.

Για μένα η ποιότητα των πλήκτρων δίνει πολύ μεγαλύτερο πλεονέκτημα σε αυτή τη φάση απο την εργονομική σχεδίαση. Το ιδανικό είναι βέβαια το Kinesis.

Συχνά ως developer σκέφτεσαι ενώ γράφεις. Είναι προτιμότερο λοιπόν να σκέφτεσαι τί θα γράφεις στον κώδικα παρά να ψάχνεις το κάθε κουμπί. Επίσης μετά απο κάτι εκατοντάδες χιλιάδες γραμμές κώδικα που θα έχεις πληκτρολογήσει, αν αγνοήσεις την εργονομία, θα καταλήξεις να μη μπορεί να γράφεις ούτε μισή. Σύμφωνοι, το βασικό εργαλείο είναι το μυαλό μας, αλλά και τα δάκτυλά μας είναι απολύτως απαραίτητα.

Οπως επισης ειναι δεδομενο οτι μετα απο χιλιαδες γραμμες κωδικα θα ξερεις που ειναι το καθε πληκτρο και συνεχως θα βελτιωνεται η ταχυτητα σου. Αρα το να γυρισεις σε dvorak θα πρεπει να γραψεις χιλιαδες γραμμες κωδικα για να φτασεις παλι στην ιδια ταχυτητα.

Μαλλον ειμαι προκατειλημεος αλλα περισσοτερο μου φαιρνει σε douchbag factor, oh i am so cool i use dvorak παρα σε actual gains. Και παλι, προσωπικη μου αποψη, και πρεπει εδω να προσθεσω οτι προγραμματιζω στο horrible german keyboard layout. 

Για πιο λογο να το κανεις αυτο στον ευατο σου? Γιατι δηλαδη να κατσεις να ασχοληθεις μερες ωστε να μαθεις κατι που συμφωνα με πληθωρα ερευνων δεν σου προσφερει κατι και ειναι αντιθετο με την νορμα; 

Έχει όμως με την υγεία και την εργονομία των χεριών σου. Πολλές φορές ένοιωσα άβολα με το πληκρολόγιό μου... Να μην πούμε και την λέξη τενοντίτιδα!!!! Απλά φαντάσσου το το σενάριο να πρέπει να βγάλεις δουλειά να επίγει το αφγεντικό σου να; εξαρτάται από τν δουλειά σου και εσυ να πονάς και να μην μπορείς να γράψεις!!!

Και επειδή έχω Home-based δουλειά θα χρειαστώ κάποια εργαλεία εργονομίας.

Απλά φαντάσσου το το σενάριο να πρέπει να βγάλεις δουλειά να επίγει το αφγεντικό σου να; εξαρτάται από τν δουλειά σου και εσυ να πονάς και να μην μπορείς να γράψεις!!!

Και δεν είναι καθόλου φανταστικό σενάριο, μου έχει τύχει αρκετές φορές, ειδικά όταν αναγκαζόμουν να χρησιμοποιώ εξοπλισμό κατώτερης ποιότητας....πληρώνω και τις κακές συνήθειες που είχα μικρότερος. Οπότε εκει βαράς παυσίπονα, πάγους, περικάρπια και δεν συμμαζεύεται.

Συνηθίζω οποιοδήποτε πληκτρολόγιο με συνεχόμενη διάταξη πλήκτρων (χωρίς δλδ κενά στη μέση) μέσα σε 3-4 μέρες. Για προσωπική μου χρήση δεν αλλάζω με τίποτε αυτό εδώ.

post-38307-0-14761600-1420994795_thumb.jpg

• Like 1

thinkpad_usb_keyboard_with_trackpoint.as

Thinkpad keyboard with trackpoint.

Πιστεύω ότι όποιος έχει χρησιμοποιήσει Thinkpad laptop, δεν έχει γυρίσει πίσω.

Πολύ άνετο στα πλήκτρα και το trackpoint είναι τεράστια ευκολία.

• Like 2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εδώ και μερικά χρόνια αποτελεί επέκταση του φορητού..  :-)

post-41640-0-26441000-1420998567_thumb.jpg

Επίσης αγαπημένα και τα παλιά Acer accufeel όπως και μερικά no-name (με κλικ στα πλήκτρα).

Από laptop.. IBM-Thinkpad, DELL, HP, SONY

Επεξ/σία από Directx

Μετά από αρκετή χρήση του Link.png Site: Logitech Cordless Desktop® Comfort Laser στο σπίτι, σκέφτομαι να το μεταφέρω στο γραφείο γιατί το απλό της Dell δεν λέει και πολλά.

images?q=tbn:ANd9GcQAwR29kHJS1VzcXo7yubw

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...