Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Πρόσφατα αγόρασα ένα set stereo ακουστικών και θα ήθελα να ρωτήσω τυχόν λάτρεις του ηχου εδω μέσα ποια είναι η βέλτιστη συνδεσμολογία για την καλύτερη ποιότητα ήχου μέσω αυτών.

Η συνδεσμολογία μου :
PS4/PC --> HDMI --> Ενισχυτής --> HDMI --> ΤV

-Στο PS4 οι επιλογες ήχου/audio settings είναι HDMI OUT και LINEAR PCM (ασυμπίεστος ήχος).
-Στο PC έχω ορίσει 5.1 surround απο τα audio settings.
-Tα ακουστικά συνδέονται στον ενισχυτή μου (προφανώς) με το κλασσικό 3.5άρι jack.

Πάμε στο ψητό τώρα :
Στον ενισχυτή μου υπάρχει ένδειξη για τα ηχεία που είναι ενεργοποιημένα, κοινώς, 5.1 = 5 ηχεία + το SW.
Oταν συνδέω τα ακουστικά στον ενισχυτή, ανάβει η ένδειξη "HP(headphones) 2CH ", δείχνει την ένδειξη των 5 ηχείων αλλά μόνο τα FL και FR είναι ενεργοποιημένα - οπότε (υποθέτω) πως ο ενισχυτής κάνει downmix απο το 5.1 σε 2CH STEREO, ορθά ?
Εδώ είναι και η απορία μου, να αφήνω να κάνει ο ενισχυτής αυτόματα downmix, ή, είναι προτιμότερο να "ταΐσω" τα ακουστικά "καθαρό" Stereo ήχο πηγαίνοντας απο τα settings της κονσόλας και επιλέγοντας "Digital Out" ? (οπου και η ένδειξη στον ενισχυτή αλλάζει σε 2 μόνο κανάλια).
Κοινώς, στην 1η περίπτωση (HDMI OUT και downmix σε stereo απο τον ενισχυτή), χάνω τίποτα απο άποψη ποιότητας ήχου σε σχέση με την 2η περίπτωση όπου και ταϊζω τα ακουστικά stereo (OPTICAL OUT) ?

Μου έχει δοθεί η εντύπωση πως οταν ορίζω την κονσόλα να δίνει stereo ήχο, η ένταση είναι λίγο πιο δυνατή απότι οταν αφήνω τον ενισχυτή να κάνει το αυτόματο downmix απο 5.1 σε stereo με το που κουμπώνω τα ακουστικά...

Το ρωτάω και για λόγους ευκολίας κύριοι καθώς το να αλλάζεις τα settings κάθε φορά πηγαίνοντας απο ακουστικά σε Home theater (και το αντίστροφο) είναι λίγο...ναι...

Το ίδιο ισχύει και για το PC : να αλλάζω το audio απο 5.1 surround σε stereo χειροκίνητα πριν χρησιμοποιήσω τα ακουστικά ?

Θενκ γιου προκαταβολικά

Δημοσ.

Καταρχην να ξεκινησουμε απο αυτο? Οταν επιλεξεις bitstream θα ειναι ασυμπιεστος ο ηχος. Νομιζω οτι δεν κανω λαθος. Εγω δεν εχω παρατηρησει υποβαθμιση του ηχου οταν συνδεω τα ακουστικα στον (πολυκαναλο) ενισχυτη μου..

Δημοσ.

Καταρχην να ξεκινησουμε απο αυτο? Οταν επιλεξεις bitstream θα ειναι ασυμπιεστος ο ηχος. Νομιζω οτι δεν κανω λαθος. Εγω δεν εχω παρατηρησει υποβαθμιση του ηχου οταν συνδεω τα ακουστικα στον (πολυκαναλο) ενισχυτη μου..

Kώστα

-Linear PCM μέσω toslink/οπτικής ίνας = "απλό" Dolby Digital/DTS (5.1), ασυμπίεστος ήχος (linear PCM)  ΜΕΧΡΙ 2 CH (lossless stereo).

-Linear PCM μέσω HDMI = ολα τα HD format ήχου και μέχρι 7.1 Dolby True HD, DTS-HD Master Audio (lossless πάντα).

Eίναι καθαρά θέμα bandwidth ;)

Kαι για να το κάνω πιο λιανά για τους φίλους που διαβάζουν, DD/DTS = συμπιεσμένος ήχος, μπορούμε να τον αναπαράγουμε μέσω οπτικής ίνας, LPCM/Doldy True HD/DTS-HD = ασυμπίεστος ήχος, μόνο μέσω HDMI. :)

Eπίσης : Βitstream = το decoding/encoding το κάνει ο ενισχυτής, Linear PCM = το decoding/encoding το κάνει το PS4/κονσόλα μας.

Mε τα ακουστικά τώρα τι σκ@τά γίνεται...:D

Δοκίμασα πάλι χθές βράδυ και...ο ήχος είναι πιο "εντονος" και "βίαιος" οταν έχω τα settings σε Digital out (2CH stereo) και LPCM απ'οτι οταν είναι ρυθμισμένο σε HDMI OUT...Mου φάνηκε όμως πως το soundstage είναι ελαφρώς καλύτερο οταν το έχω στην 2η επιλογή (HDMI OUT)...

Mπέρδεμα ρε...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...